גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחתם הסכם ניהול בחברת איי.די.או בין שיכון ובינוי לדיין ואפולו

במקביל, איש העסקים יעקב לוקסנבורג (לוקסי), בעל השליטה בחברת ההשקעות לפידות, הפך לבעל עניין בחברת איי.די.או

יעקב לוקסנבורג / צילום:תמר מצפי
יעקב לוקסנבורג / צילום:תמר מצפי

ביום שבו דיווח בנק הפועלים כי בעלת השליטה, שרי אריסון, מוכרת 49% מהחזקותיה בבנק לקבוצת משקיעים אמריקאים, סוכם מהלך משמעותי גם בזרוע הנדל"ן והתשתיות של אריסון בישראל - קבוצת שיכון ובינוי (שו"ב). שו"ב הודיעה כי חתמה על הסכם ניהול משותף עם קרן אפולו ומשפחת דיין בחברה הבת איי.די.או גרופ (ADO), לאחר משא ומתן שארך כשבועיים, ושקדם לו מה שנראה כתחילתו של מאבק שליטה.

ADO פועלת בתחום הדירות להשכרה בברלין באמצעות החזקה של כ-38% במניות חברת איי.די.או פרופרטיז (ADOP), הנסחרת בבורסה של פרנקפורט לפי שווי של 1.8 מיליארד יורו (כ-7.7 מיליארד שקל). על פי הסכם הניהול המשותף, תישאר השליטה בדירקטוריון ADO בידי שיכון ובינוי, אבל השליטה בדירקטוריון החברה הבת תהיה משותפת, כשכל אחד מהצדדים ימנה שלושה דירקטורים (עוד שלושה דירקטורים יהיו בלתי תלויים). הצדדים הסכימו לפעול להגדלת הסחירות של מניות ADOP, בין אם באמצעות מכירת מניות המוחזקות בידי ADO ובין אם באמצעות הנפקת מניות חדשות.

מניית ADO זינקה 50% מתחילת יולי

מדובר בתוצאה מוצלחת עבור קרן אפולו ומשפחת דיין, שהתחילו לרכוש מניות ADO בחודש שעבר, זמן קצר לאחר ששו"ב פרסמה הצעת רכש לכ-10% ממניות החברה הבת (מה שלא אפשר לה לרכוש בבורסה מניות ADO במטרה למנוע את מהלך ההשתלטות). באמצעות רכישותיהם הגיעו אפולו ודיין להחזקה מצרפית של כ-37% במניות ADO, לעומת החזקה של כ-40% מהמניות על ידי שו"ב.

ADO נסחרת כיום בשווי של כ-1.9 מיליארד שקל - לאחר זינוק של כ-50% במניה מתחילת יולי. היום התברר כי מי שניצל את המצב החדש שנוצר בהרכב בעלי המניות בחברה, הוא "שועל הפיננסים" הוותיק יעקב לוקסנבורג (לוקסי), שעשוי לגזור קופון נאה. היום הודיעה חברת ההשקעות לפידות, שנמצאת בשליטת לוקסנבורג, כי הפכה לבעלת עניין ב-ADO, עם החזקה של 5.1% מהמניות, בשווי שוק של כ-100 מיליון שקל. את הרכישות ביצע לוקסנבורג באמצעות חברת לפידות והשותפות לפידות-חלץ ובאופן פרטי.

המהלך עשוי להפוך את לוקסנבורג בעתיד לסוג של "לשון מאזניים", במצב שבו יבקשו בעלי השליטה להעביר החלטות מהותיות בחברה, שבהן יידרש רוב מקרב בעלי מניות המיעוט, או במצב של מאבק שליטה עתידי. פוזיציה כזאת תאפשר ללוקסי למכור את מניותיו במחיר גבוה מזה שבו רכש אותן, בין אם כחלק ממהלך של הצעת רכש מלאה למניות ADO ומחיקתה מהבורסה, ובין אם במהלך משמעותי אחר, שיבקשו בעלי השליטה לבצע בחברה.

לוקסנבורג, באמצעות לפידות, ביצע מהלך דומה בחברת הנדל"ן נתנאל גרופ. במהלך 2013 הוא קנה מניות נתנאל, ובאפריל 2014 איגד בעלי מניות נוספים, שהפכו לאופוזיציה לבעלי השליטה בחברה, משפחת נתנאל, שביקשו לאשר חבילת תגמולים לבכירי החברה. המהלך הלוחמני של לוקסי נשא פרי, ובעלי נתנאל גרופ נאלצו לרכוש ממנו ומשותפיו כ-6.5% ממניות החברה, במחיר כמעט כפול מזה שבו רכשה לפידות את מניותיה בנתנאל. בתמורה התחייבה "האופוזיציה" למשוך את התנגדותה לאישור חבילת התגמול. לוקסי מחזיק כיום בכ-85% ממניותיה של לפידות, ששוויה בבורסה כ-850 מיליון שקל, לאחר עלייה של כ-130% במחיר המניה בשנה האחרונה.

ובחזרה להסכם הניהול המשותף ב-ADO, שיהיה בתוקף עד לסוף 2022. על פי ההסכם, שו"ב תוכל למנות עד שבעה דירקטורים ב-ADO עצמה (חברה שכל תכליתה היא ההחזקה ב-ADOP), בעוד שאפולו ומשפחת דיין יוכלו למנות שני דירקטורים ולהחליט יחד על מינוי דירקטור נוסף. נוסף על כך, יכהנו ב-ADO שני דירקטורים חיצוניים ואחד בלתי תלוי - כך שבסך הכל ימנה הדירקטוריון עד 13 חברים עם רוב לנציגיה של שו"ב.

שו"ב, דיין ואפולו הסכימו על כמה נושאים מיוחדים, ובהם שינוי בתקנון ADO, גיוסי הון מהותיים, שינוי בתחום הפעילות של החברה ונושאים נוספים, שבהם תידרש הסכמה משותפת של הצדדים בנוגע לאופן ההצבעה באסיפה הכללית. עוד נקבע כי שו"ב, דיין ואפולו יחזיקו לפחות 60% ממניות ADO (המקנות זכויות הצבעה) - מחציתן בידי שו"ב, רבע בידי דיין ורבע בידי אפולו. לכל אחד מהצדדים תהיה זכות סירוב ראשונה על מכירה של מניות גרעין השליטה במהלך תקופת ההסכם.

ההסכם כפוף להשלמה בהצלחה של הצעת הרכש שהגישה שו"ב למניות ADO. נזכיר כי ב-20 באוגוסט פרסמה שו"ב הצעת רכש לעד 10% מהמניות במחיר של 56 שקל למניה, במטרה להגדיל את החזקתה בעד 10% מההון ולאחד את ADO בדוחותיה הכספיים. אלא שההצעה, שהמועד האחרון להיענות לה נדחה כמה פעמים (עד יום רביעי השבוע), הפכה ללא רלוונטית, לאחר שמניית ADO זינקה בעקבות מאבק השליטה למחיר של 68 שקל. לפיכך, כעת צפויה שו"ב לפרסם הצעה חדשה לכ-5% ממניותיה של ADO במטרה להגיע ל-45% מההון - החזקה שתאפשר את איחוד הדוחות. במקרה כזה תרשום שו"ב רווח הון של 300-380 מיליון שקל כתוצאה מאיחוד הדוחות של ADO.

ADO מנוהלת בידי שלמה זוהר. זוהר, נציין, ניצל לאחרונה את הקפיצה במניה, ומכר בבורסה ומחוצה לה כ-218 אלף מניות של החברה (0.8% מההון) שהיו ברשותו, בתמורה ל-13.6 מיליון שקל.

כאמור, ל-ADO החזקה בודדת שמהווה את מקור הערך היחידי שלה - חברת ADOP המנוהלת על ידי רבין סביון. ADOP השלימה באחרונה רכישה של 1,298 דירות מגורים וכ-60 יחידות מסחריות בברלין בכ-211 מיליון אירו. בעקבות העסקה, שכפופה לכמה תנאים מתלים, יגדל תיק הנכסים שלה לכ-22 אלף דירות בברלין.

אשר לשותפים החדשים של שו"ב בחברה: אפולו היא קרן פרייבט אקוויטי זרה, הנסחרת בבורסה האמריקאית בשווי של 6 מיליארד דולר. עסקיה של משפחת דיין, בראשותו של מיקי דיין, צמחו בשנים האחרונות בעיקר כתוצאה מפעילות בתחום הנדל"ן בגרמניה, וזה זמן היא מרחיבה את פעילותה בתחומי הנדל"ן והמלונאות.

ביולי האחרון חתמה משפחת דיין על עסקה לרכישת מלוא הבעלות בחברת מלונות אפריקה ישראל מידי אפריקה וקבוצת נץ, בתמורה לכ-415 מיליון שקל. צעד זה נתפס כקפיצת מדרגה בהיקף עסקיה של המשפחה, והוא השלים עבורה השקעה של כ-950 מיליון שקל בתחום המלונאות בישראל תוך חודשים ספורים, לאחר שבתחילת השנה רכשה ארבעה בתי מלון תמורת 525 מיליון שקל.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?