גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפרקים, מפרקים

מי צריך מדינות רב-לאומיות? כל-כך הרבה התפרקו בדור האחרון. לידיעת הכורדים והקטאלאנים

הפגנה נגד משאל העם על עצמאות קטלוניה  / צילום: רויטרס
הפגנה נגד משאל העם על עצמאות קטלוניה / צילום: רויטרס

מדינות רב-לאומיות מתפרקות זה 100 שנה לפחות.

מלחמת העולם הראשונה שמה קץ לאוסטריה-הונגריה, לקיסרות העות'מנית ולקיסרות הרוסית (אם כי רוב חלקיה של זו האחרונה חזרו והתמזגו, בכוח, ב-25 השנה הבאות). מלחמת העולם השנייה החישה את התמוטטותן של הקיסרויות הקולוניאליות, שאמנם לא היו מדינות רב-לאומיות, אבל היה כרוך בהן ניסיון כלשהו ליצור מכנים משותפים.

התפרקות ברית-המועצות, יוגוסלביה וצ'כוסלובקיה בסוף המאה ה-20 יצרה, בתוך חמש שנים, 24 מדינות לאום חדשות באירופה. התפרקויות דרמטיות פחות התחוללו באסיה ובאפריקה, אם כי לא מהיעדר נסיון לפרק. פקיסטן התפרקה ב-1972, אתיופיה התפרקה ב-1993, סודאן התפרקה ב-2011.

ניסיונות כושלים לפרק את קונגו (הבלגית לשעבר) ואת ניגריה הניבו מלחמות אזרחים איומות בשנות ה-60. בסוף השבוע שעבר שמענו על הפגנות המונים באזורים דוברי האנגלית של קאמרון, במערב אפריקה, בדרישה לעצמאות. צל של התפרקות מרחף תדירות על יבשת, שגבולותיה נמתחו על מפות קולוניאליות, באופן שרירותי, ולעתים קרובות לרעת השכל הישר.

במערב אירופה יש חדש

במערב אירופה, לעומת זאת, לא נוצרה אף מדינה חדשה אחת כמעט 100 שנה (מאז יצירת אירלנד העצמאית ב-1922). ובמזרח התיכון, הגבולות שעברו בירושה ממעצמות אירופה בין שתי מלחמות העולם וקצת אחר-כך, מחזיקים מעמד פחות או יותר. תימן יוצאת מן הכלל.

אבל בשבעת הימים הבאים אנחנו עומדים להתבונן בשתי מועמדות רציניות מאוד להתפרקות, אחת במערב אירופה ואחת במזרח התיכון. כל אחת מהן מעוררת אסוציאציות היסטוריות ורגשות מעורבים. שתיהן רוצות להשתית את פרישתן על משאלי עם. הממשלות המרכזיות מתנגדות לא רק לרעיון הפרישה, אלא גם לעצם זכותן של הנידונות להעמיד את שאיפת העצמאות שלהן למשאל עם.

מחר (ב') עומדים הכורדים של צפון עיראק להצביע בעד או נגד עצמאות. בעוד שבוע, יום א' הבא, עומדים הקטאלאנים של צפון-מזרח ספרד להצביע בעד או נגד עצמאות.

בתוך 48 שעות

תוצאות המשאל בכורדיסטן כמעט אינן מוטלות בספק. הכורדים יצביעו בעד. אבל הם אינם מתכוונים להכריז על עצמאות. משאל העם נועד רק להתחיל תהליך של משא ומתן על היפרדות.

הממשלה האוטונומית של קטלוניה אומרת, כי אם ידם של מחייבי העצמאות תהיה על העליונה, היא תכריז עצמאות 'בתוך 48 שעות'. אבל איש אינו מעלה בדעתו שקטלוניה אמנם תהיה עצמאית בשלושה באוקטובר 2017. הדרך ארוכה והעצמאות רחוקה.

חוץ מן הכורדים והקטאלאנים, איש אינו רוצה בעצמאותם. חוץ מישראל, כמובן, שלא הביעה עדיין את דעתה על שאיפות הקטאלאנים, אבל הביעה תמיכה פומבית בפירוק עיראק. הכורדים, לרוע מזלם, תקועים בין שלוש ארצות עוינות, בלי מוצא לים, וממילא בלי שער אל העולם החיצון (אולי מנהרה לחיפה?).

עיראק אינה רוצה, מפני שהיא אינה רוצה להתפרק; איראן וטורקיה אינן רוצות, מפני שהן חוששות שנגיף העצמאות וההתבדלות יתפשט גם אל הכורדים שלהם. יש כורדים גם בסוריה, אבל כרגע אין בדיוק סוריה.

מאבק העצמאות של הכורדים הוא רב שנים ורב גלגולים. הם היו מן הקורבנות המובהקים של חלוקת המזרח התיכון בסוף מלחמת העולם הראשונה. הובטחה להם הגדרה עצמית כלשהי במקומות מושבם במזרח אנאטוליה, בטורקיה של ימינו. אבל בשעה שהבריטים המציאו את עיראק ואת עבר הירדן, והצרפתים המציאו את לבנון, איש לא היה מעוניין במיוחד בכורדים. התוצאה הייתה סדרה ארוכה של התקוממויות נגד ארבע ממשלות במרוצת 100 השנה הבאות.

מאבק העצמאות המודרני של הקטאלאנים הוא תופעה חדשה. הם חלק של המדינה הספרדית זה 500 שנה ויותר. האנרגיה הלאומית שלהם השתחררה רק בסוף שנות ה-70, כאשר ספרד יצאה מן הדיקטטורה של פרנקו אל דמוקרטיה. שלוש שנים לאחר מות פרנקו, ב-1978, נכתבה חוקה חדשה שהעניקה שלטון עצמי מוגבל ל-15'קהילות אוטונומיות' בספרד.

בין סקוטלנד לקטאלוניה

הקטאלאנים אינם שוחרי הבדלנות היחידים במערב אירופה. בלגיה היא תמיד מועמדת להתפרקות, כמעט מאז שהמעצמות הגדולות יצרו אותה, לפני 190 שנה. איטליה אוחדה הרבה לפני שהרוב הגדול של האיטלקים היו מסוגלים לדבר איטלקית. בצפון איטליה יש מפלגה פוליטית רצינית למדי, הרוצה לקרוע את הצפון מן השאר ולכונן בו את מדינת "פאדאניה".

הלאומנים הסקוטים התקשטו בנוצות עצמאות, וערכו משאל עם לפני שלוש שנים. היה לו תוקף, מפני שממשלת בריטניה נתנה את הסכמתה, והסכימה לכבד את תוצאותיו. 55% מן הסקוטים הצביעו נגד עצמאות, ונראה שהעניין הוסר מסדר היום לאיזה 20 שנה (15 שנה עברו בין שני משאלי עם על פרישת קוויבק מקנדה, בחמישית האחרונה של המאה ה-20. שניהם הסתיימו בכישלון הבדלנים.)

הממשלה המרכזית בספרד, לעומת זאת, כופרת בלגיטימיות של משאל העם, ונאבקת במארגניו בתקיפות גוברת. היא שולחת כוחות משטרה מוגברים, כדי למנוע את המשאל; היא עוצרת ראשי ערים ופקידי מדינה; היא מפקיעה חומר תעמולה ופתקי הצבעה לקלפי; היא הפסיקה העברת כספים לממשלה האוטונומית; והיא מאיימת להחיל את 'סעיף 155' של החוקה, המתיר לה לנקוט את 'כל הצעדים' כדי להבטיח את אחדות ספרד.

בקטאלוניה יש פוטנציאל קצת מדאיג של הידרדרות, מפני שהשלטונות האוטונומיים עומדים על דעתם, ומפני שהמשטרה המקומית מגלה סימני פסיביות. סבירה בהחלט היא האפשרות שמאות אלפים ייצאו אל הרחובות להגן על משאל העם. נחישות דעת של הממשלה המרכזית עלולה להיתפס כאקט של דיכוי, ולהגביר את התמיכה בעצמאות.

סקר דעת קהל ביולי הראה כי רק 41% מן הקטאלאנים תומכים בעצמאות. אבל הדעת נותנת שה-41 האלה יהיו רוב המצביעים במשאל.

נראה שמתנגדי העצמאות יישבו ברובם בבית. הממשלה האוטונומית מסרבת לקבוע מינימום הכרחי של השתתפות בהצבעה. יהיה מספר המצביעים אשר יהיה, היא אומרת, רצונם יקבע.

מדריד מנסה ללמוד מהצלחתה של לונדון. הממשלה המרכזית בבריטניה הזכירה לסקוטים מה הם יפסידו מעצמאות. בשבוע שעבר, שר הכלכלה הספרדי אמר לקטאלאנים שכלכלתם תצטמק מיד ב-25%, המטבע שלהם (כאשר יונפק) יאבד שליש מערכו לעומת האירו, ובהיעדר חברות באיחוד האירופי (הם יאבדו אותה אוטומטית) שוקי היצוא שלהם יקרסו.

התפרקות של מדינות רב-לאומיות אינה סיבה למסיבה, בייחוד כאשר מדובר במדינות דמוקרטיות עם היסטוריה ארוכה ועם מסורת של שותפות. יש משהו קל דעת בטריקת דלת, בייחוד כאשר היא מעוררת רושם קפריזי. זה אמור בעיקר בספרד; פחות, הרבה פחות, בעיראק, אם כי עיראק תימצא נפסדת, בהיעדר מיעוט כורדי מאזן, אם היא תהיה עוד יותר שיעית ועוד יותר קרובה לאיראן.

אבל אם כורדים, קטאלאנים, סקוטים ואחרים רוצים מאוד לצאת, רק דיכוי מסיבי יוכל למנוע אותם. דיכוי כזה נראה לא סביר, לא בימינו, בוודאי לא בלב אירופה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים