גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפרקים, מפרקים

מי צריך מדינות רב-לאומיות? כל-כך הרבה התפרקו בדור האחרון. לידיעת הכורדים והקטאלאנים

הפגנה נגד משאל העם על עצמאות קטלוניה  / צילום: רויטרס
הפגנה נגד משאל העם על עצמאות קטלוניה / צילום: רויטרס

מדינות רב-לאומיות מתפרקות זה 100 שנה לפחות.

מלחמת העולם הראשונה שמה קץ לאוסטריה-הונגריה, לקיסרות העות'מנית ולקיסרות הרוסית (אם כי רוב חלקיה של זו האחרונה חזרו והתמזגו, בכוח, ב-25 השנה הבאות). מלחמת העולם השנייה החישה את התמוטטותן של הקיסרויות הקולוניאליות, שאמנם לא היו מדינות רב-לאומיות, אבל היה כרוך בהן ניסיון כלשהו ליצור מכנים משותפים.

התפרקות ברית-המועצות, יוגוסלביה וצ'כוסלובקיה בסוף המאה ה-20 יצרה, בתוך חמש שנים, 24 מדינות לאום חדשות באירופה. התפרקויות דרמטיות פחות התחוללו באסיה ובאפריקה, אם כי לא מהיעדר נסיון לפרק. פקיסטן התפרקה ב-1972, אתיופיה התפרקה ב-1993, סודאן התפרקה ב-2011.

ניסיונות כושלים לפרק את קונגו (הבלגית לשעבר) ואת ניגריה הניבו מלחמות אזרחים איומות בשנות ה-60. בסוף השבוע שעבר שמענו על הפגנות המונים באזורים דוברי האנגלית של קאמרון, במערב אפריקה, בדרישה לעצמאות. צל של התפרקות מרחף תדירות על יבשת, שגבולותיה נמתחו על מפות קולוניאליות, באופן שרירותי, ולעתים קרובות לרעת השכל הישר.

במערב אירופה יש חדש

במערב אירופה, לעומת זאת, לא נוצרה אף מדינה חדשה אחת כמעט 100 שנה (מאז יצירת אירלנד העצמאית ב-1922). ובמזרח התיכון, הגבולות שעברו בירושה ממעצמות אירופה בין שתי מלחמות העולם וקצת אחר-כך, מחזיקים מעמד פחות או יותר. תימן יוצאת מן הכלל.

אבל בשבעת הימים הבאים אנחנו עומדים להתבונן בשתי מועמדות רציניות מאוד להתפרקות, אחת במערב אירופה ואחת במזרח התיכון. כל אחת מהן מעוררת אסוציאציות היסטוריות ורגשות מעורבים. שתיהן רוצות להשתית את פרישתן על משאלי עם. הממשלות המרכזיות מתנגדות לא רק לרעיון הפרישה, אלא גם לעצם זכותן של הנידונות להעמיד את שאיפת העצמאות שלהן למשאל עם.

מחר (ב') עומדים הכורדים של צפון עיראק להצביע בעד או נגד עצמאות. בעוד שבוע, יום א' הבא, עומדים הקטאלאנים של צפון-מזרח ספרד להצביע בעד או נגד עצמאות.

בתוך 48 שעות

תוצאות המשאל בכורדיסטן כמעט אינן מוטלות בספק. הכורדים יצביעו בעד. אבל הם אינם מתכוונים להכריז על עצמאות. משאל העם נועד רק להתחיל תהליך של משא ומתן על היפרדות.

הממשלה האוטונומית של קטלוניה אומרת, כי אם ידם של מחייבי העצמאות תהיה על העליונה, היא תכריז עצמאות 'בתוך 48 שעות'. אבל איש אינו מעלה בדעתו שקטלוניה אמנם תהיה עצמאית בשלושה באוקטובר 2017. הדרך ארוכה והעצמאות רחוקה.

חוץ מן הכורדים והקטאלאנים, איש אינו רוצה בעצמאותם. חוץ מישראל, כמובן, שלא הביעה עדיין את דעתה על שאיפות הקטאלאנים, אבל הביעה תמיכה פומבית בפירוק עיראק. הכורדים, לרוע מזלם, תקועים בין שלוש ארצות עוינות, בלי מוצא לים, וממילא בלי שער אל העולם החיצון (אולי מנהרה לחיפה?).

עיראק אינה רוצה, מפני שהיא אינה רוצה להתפרק; איראן וטורקיה אינן רוצות, מפני שהן חוששות שנגיף העצמאות וההתבדלות יתפשט גם אל הכורדים שלהם. יש כורדים גם בסוריה, אבל כרגע אין בדיוק סוריה.

מאבק העצמאות של הכורדים הוא רב שנים ורב גלגולים. הם היו מן הקורבנות המובהקים של חלוקת המזרח התיכון בסוף מלחמת העולם הראשונה. הובטחה להם הגדרה עצמית כלשהי במקומות מושבם במזרח אנאטוליה, בטורקיה של ימינו. אבל בשעה שהבריטים המציאו את עיראק ואת עבר הירדן, והצרפתים המציאו את לבנון, איש לא היה מעוניין במיוחד בכורדים. התוצאה הייתה סדרה ארוכה של התקוממויות נגד ארבע ממשלות במרוצת 100 השנה הבאות.

מאבק העצמאות המודרני של הקטאלאנים הוא תופעה חדשה. הם חלק של המדינה הספרדית זה 500 שנה ויותר. האנרגיה הלאומית שלהם השתחררה רק בסוף שנות ה-70, כאשר ספרד יצאה מן הדיקטטורה של פרנקו אל דמוקרטיה. שלוש שנים לאחר מות פרנקו, ב-1978, נכתבה חוקה חדשה שהעניקה שלטון עצמי מוגבל ל-15'קהילות אוטונומיות' בספרד.

בין סקוטלנד לקטאלוניה

הקטאלאנים אינם שוחרי הבדלנות היחידים במערב אירופה. בלגיה היא תמיד מועמדת להתפרקות, כמעט מאז שהמעצמות הגדולות יצרו אותה, לפני 190 שנה. איטליה אוחדה הרבה לפני שהרוב הגדול של האיטלקים היו מסוגלים לדבר איטלקית. בצפון איטליה יש מפלגה פוליטית רצינית למדי, הרוצה לקרוע את הצפון מן השאר ולכונן בו את מדינת "פאדאניה".

הלאומנים הסקוטים התקשטו בנוצות עצמאות, וערכו משאל עם לפני שלוש שנים. היה לו תוקף, מפני שממשלת בריטניה נתנה את הסכמתה, והסכימה לכבד את תוצאותיו. 55% מן הסקוטים הצביעו נגד עצמאות, ונראה שהעניין הוסר מסדר היום לאיזה 20 שנה (15 שנה עברו בין שני משאלי עם על פרישת קוויבק מקנדה, בחמישית האחרונה של המאה ה-20. שניהם הסתיימו בכישלון הבדלנים.)

הממשלה המרכזית בספרד, לעומת זאת, כופרת בלגיטימיות של משאל העם, ונאבקת במארגניו בתקיפות גוברת. היא שולחת כוחות משטרה מוגברים, כדי למנוע את המשאל; היא עוצרת ראשי ערים ופקידי מדינה; היא מפקיעה חומר תעמולה ופתקי הצבעה לקלפי; היא הפסיקה העברת כספים לממשלה האוטונומית; והיא מאיימת להחיל את 'סעיף 155' של החוקה, המתיר לה לנקוט את 'כל הצעדים' כדי להבטיח את אחדות ספרד.

בקטאלוניה יש פוטנציאל קצת מדאיג של הידרדרות, מפני שהשלטונות האוטונומיים עומדים על דעתם, ומפני שהמשטרה המקומית מגלה סימני פסיביות. סבירה בהחלט היא האפשרות שמאות אלפים ייצאו אל הרחובות להגן על משאל העם. נחישות דעת של הממשלה המרכזית עלולה להיתפס כאקט של דיכוי, ולהגביר את התמיכה בעצמאות.

סקר דעת קהל ביולי הראה כי רק 41% מן הקטאלאנים תומכים בעצמאות. אבל הדעת נותנת שה-41 האלה יהיו רוב המצביעים במשאל.

נראה שמתנגדי העצמאות יישבו ברובם בבית. הממשלה האוטונומית מסרבת לקבוע מינימום הכרחי של השתתפות בהצבעה. יהיה מספר המצביעים אשר יהיה, היא אומרת, רצונם יקבע.

מדריד מנסה ללמוד מהצלחתה של לונדון. הממשלה המרכזית בבריטניה הזכירה לסקוטים מה הם יפסידו מעצמאות. בשבוע שעבר, שר הכלכלה הספרדי אמר לקטאלאנים שכלכלתם תצטמק מיד ב-25%, המטבע שלהם (כאשר יונפק) יאבד שליש מערכו לעומת האירו, ובהיעדר חברות באיחוד האירופי (הם יאבדו אותה אוטומטית) שוקי היצוא שלהם יקרסו.

התפרקות של מדינות רב-לאומיות אינה סיבה למסיבה, בייחוד כאשר מדובר במדינות דמוקרטיות עם היסטוריה ארוכה ועם מסורת של שותפות. יש משהו קל דעת בטריקת דלת, בייחוד כאשר היא מעוררת רושם קפריזי. זה אמור בעיקר בספרד; פחות, הרבה פחות, בעיראק, אם כי עיראק תימצא נפסדת, בהיעדר מיעוט כורדי מאזן, אם היא תהיה עוד יותר שיעית ועוד יותר קרובה לאיראן.

אבל אם כורדים, קטאלאנים, סקוטים ואחרים רוצים מאוד לצאת, רק דיכוי מסיבי יוכל למנוע אותם. דיכוי כזה נראה לא סביר, לא בימינו, בוודאי לא בלב אירופה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

משבר הביצוע: לפחות שבע חברות נקלעו לאחרונה לקשיים

לפחות שבע חברות הפועלות בענף ביצוע הפרויקטים הגישו לאחרונה בקשה להקפאת הליכים או לעיכוב הליכים, בשל היקף חוב כולל של 850 מיליון שקל ויותר ● משבר כוח־האדם נפתר לכאורה, אבל גלי ההדף של המחסור, כך נראה, מגיעים עכשיו

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת נוטרילון: האם אפשר היה לזהות את הזיהום מוקדם יותר?

פרשת נוטרילון הולכת ומסתעפת, והוחלט למנות ועדת בדיקה מיוחדת על מנת לוודא ממה נפטר תינוק בן ארבעה שבועות ● השאלות הלא פתורות בשלב זה הן: מדוע עבר שבוע מפטירת התינוק ועד הדיווח על כך, האם משרד הבריאות היה יכול לאתר את הרעלן מהר יותר, ומדוע זו כנראה לא הפעם האחרונה שנראה בעיות במזון לתינוקות? ● גלובס עושה סדר 

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על מניית אמזון?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, אך בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% ירידה בתוך חודש וחצי: המגמה המסתמנת בשוק רכבי היד השנייה

הוזלת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

בעקבות הורדת הריבית, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

אחרי חודש נוסף של הובלה בתשואות: על מה בונים בחברת הביטוח המצטיינת

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

חיסון מתחרות והשקעה בצמיחה: המהפך של קמהדע בדרך לחברת פארמה ייחודית

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?