גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: 80% מהבנקים המרכזיים בוחנים הנפקת מטבע דיגיטלי

עפ"י מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קיימברידג', אחד מכל 5 בנקים מרכזיים בעולם מסר כי עד שנת 2019 הוא ישתמש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין, שעל בסיסה פותח הביטקוין ■ ביטקוין - איך משקיעים במטבע הוירטואלי

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

יותר מ-80% מהבנקים המרכזיים בעולם בוחנים כיום אפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי - כך עולה מדוח של מחקר בינלאומי מקיף ראשון מסוגו בנושא של בלוקצ'יין, שנערך על ידי ד"ר גאריק היילמן ומישל רוש מבית הספר לעסקים באוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה.

המחקר (Global Blockchain Benchmarking Study) מקיף יותר מ-200 גופים ב-49 מדינות מכל רחבי העולם, הכוללים סטארט-אפים העוסקים במיזמי DLT (טכנולוגיית רישום מבוזר של בסיסי נתונים - Distributed Ledger Technology), תאגידים מבוססים, בנקים מרכזיים ומוסדות ציבוריים נוספים הפועלים בתחום, והוא מציג סקירה של המצב העדכני של השימוש ב-DLT ובבלוקצ'יין הן במגזר העסקי והן במגזר הציבורי.

בלוקצ'יין (באנגלית: 'שרשרת בלוקים') הוא סוג של מאגר מידע מבוזר, המכונה בשפה מקצועית 'פנקס מבוזר' (Distributed Ledger), הנמצא על מספר רב של מחשבים המסונכרנים זה עם זה. הבלוקצ'יין בנוי משרשרת של 'בלוקים' מוצפנים של מידע המקושרים זה לזה, שכל אחד מהם מכיל קבוצה של טרנזקציות.

היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שנחשף לעולם ב-2008 על ידי סאטו'שי נקאמוטו - כנראה שמו הבדוי של המפתח, שזהותו נותרה עד היום בגדר תעלומה. הטכנולוגיה של 'פנקסים מבוזרים' (כולל בלוקצ'יין) שבבסיסם מונחת האפשרות לנוכחות של משתמשים זדוניים במערכת, נקראת Distributed Ledger Technology - DLT - וכפי שמסביר המחקר, טכנולוגיה זו מאפשרת פיתוח יישומים רבים, ולא רק בתחום המטבעות הדיגיטליים.

המחקר של היילמן ורוש מציג את התפתחות האקו-סיסטם של ה-DLT, מגלה את השחקנים הפועלים בו ואת המודלים העסקיים שלהם, ובוחן את מצבה הנוכחי של תעשיית ה-DLT מבחינת היישומים ותהליכי הפריסה של התוכנה והרשת, וכן את אתגרי המפתח להרחבת האימוץ של טכנולוגיה זו. המחקר גם מסביר את התפיסה של DLT ובלוקצ'יין, מבהיר את המונחים הקשורים אליהם, מבחין בין הארכיטקטורות השונות של DLT ומעמיק בהיבטים של הטכנולוגיה הקשורים לממשל.

הדוח מפרט את הממצאים העיקריים העולים מהמחקר:

האקו-סיסטם היזמי של ה-DLT רשם צמיחה משמעותית בעולם. לפחות 115 סטארט-אפים, המעסיקים כיום יותר מ-2,000 איש, פעילים בתחום, נוסף על תאגידים גדולים שמקימים יחידות עסקיות ומעבדות מחקר ופיתוח המוקדשות ל-DLT.

שכבת הפרוטוקול (שכבת הליבה) של ה-DLT מבשילה לאט. כמה עשרות סטארט-אפים ותאגידים מבוססים עוסקים כיום בפיתוח ובשיפור של תשתית הליבה, אבל אחד מאתגרי המפתח להרחבת האימוץ של הטכנולוגיה הוא תפיסתה כ'טכנולוגיה לא בשלה'.

תהליכי פריסת התוכנה והרשת של ה-DLT מוגבלים בהיקפם. רוב המשתמשים מתנסים ברשתות מבודדות וקטנות; אפליקציות פעילות בנויות בעיקר כ'שכבות מורשות' בתוך בלוקצ'יינים ציבוריים.

רוב תרחישי השימוש (רצף אירועים המתאר כיצד המערכת מתקשרת עם משתמשים) בתחום ה-DLT מתמקדים כיום בשירותים פיננסיים. רוב החברות היזמיות בתחום מכוונות לפעילות ולשחקנים הקשורים בפיננסים ובביטוח, אבל תשומת לב גדלה והולכת ניתנת ליישומים שאינם כספיים, כמו זהות, שרשרת אספקה וקניין רוחני.

מגמת פתיחה של פלטפורמות תשתית ליבה של DLT. מספר גדל והולך של חברות מפתחות קוד פתוח, כשהן מעבירות את הבסיס לייצור הכנסות מפלטפורמות הליבה לרמות גבוהות יותר, כמו ייעוץ, פיתוח תוכנה ותמיכה.

נותרו אתגרי מפתח להרחבת האימוץ של DLT. חוסר בהירות בסביבה הרגולטורית וסיכונים משפטיים מוזכרים לעתים קרובות כאתגרי מפתח; משתתפי המחקר רואים בפרטיות ובסודיות אתגרים גדולים יותר מאשר הדאגות בנוגע ליכולות הגדילה והביצוע של הטכנולוגיה.

התפעוליות הבינית (Interoperability) - כלומר, היכולת של כמה מערכות DLT להחליף מידע ביניהן ולעשות שימוש במידע שהוחלף - עדיין נמצאת בחיתוליה. הנוף הנוכחי של פלטפורמות ה-DLT מקוטע וכולל פרוטוקולים לא מתאימים, אבל יש מיקוד גובר בפיתוח של סטנדרטים משותפים, שנעשה במסגרות DLT יזמיות על ידי קבוצות של ארגונים.

פעילות DLT משמעותית נרשמת במגזר הציבורי. מוסדות מקומיים, אזוריים, לאומיים ורב-לאומיים מעורבים בפעילויות הקשורות ב-DLT; ב-77% מהמדינות שנסקרו במחקר, נמצאו מוסדות רבים המגלים עניין בתחום.

מוסדות במגזר הציבורי עורכים ניסויים במגוון פרוטוקולים של DLT. על פי המחקר, 63% מהבנקים המרכזיים ו-69% מהמוסדות הציבוריים האחרים כבר מעורבים בשלבים של הוכחת היתכנות או הרצות ניסוי; באופן כללי, נמצא כי מוסדות ציבוריים שאינם בנקים מעורבים בשלבים מתקדמים יותר מאשר בנקים.

את'ריום (Ethereum) נבחנת כיום באופן נרחב על ידי בנקים מרכזיים. האת'ריום היא פלטפורמה מבוססת בלוקצ'יין, המאפשרת יצירה ושימוש בחוזים חכמים (בפלטפורמה זו הונפק האת'ר, שהוא כיום המטבע המבוזר השני בשימושו בעולם אחרי הביטקוין) - על פי המחקר, 57% מהבנקים המרכזיים עורכים ניסויים ברשת האת'ריום.

תוכניות פריסה קיימות של DLT. מבין המוסדות הציבוריים שאינם בנקים, 15% מתכננים לפרוס יישומים מבוססי DLT כבר בשנת 2017, ועוד 23% מתכוונים לעשות זאת בתוך שנתיים; בקרב הבנקים המרכזיים לוח הזמנים שמרני יותר.

הביטקוין מצפה לפיצול נוסף

המסחר בביטקוין ממשיך להתנהל במגמה שלילית עם תנודות חדות בשבועות האחרונים. הבוקר נסחר המטבע לפי שווי של כ-3,663 דולר (כ-12,794 שקל, לפי שער הדולר היום) - ירידה של כ-18% מערכו בתחילת ספטמבר, אז הגיע לשווי שיא של כ-4,900 דולר. הירידה באה, בין השאר, על רקע החלטה של ממשלת סין לאסור על הנפקות של מטבעות דיגיטליים (ICO), שהובילה לסגירת הבורסה הגדולה בסין לביטקוין.

נזכיר כי בחודש שעבר הביטקוין רשם זינוק של יותר מ-80%, לאחר שב-1 באוגוסט הכריזה קהילת הכורים של הביטקוין על פיצול המטבע (fork, באנגלית), שבעקבותיו לצד הביטקוין נוצר מטבע מבוזר חדש - ביטקוין קאש (Bitcoin Cash), שסימונו BCH (בניגוד ל-BTC של ביטקוין). בתחילת 2017 נסחר הביטקוין סביב 1,000 דולר, כך שמתחילת השנה ערכו זינק בכ-249%. הביטקוין קאש נסחר הבוקר לפי שווי של כ-420 דולר, עלייה של כ-5% מתחילת אוגוסט.

סוכנות 'בלומברג' מדווחת כי על רקע חילוקי דעות בין קהילת הכורים לקהילת המפתחים של הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הנפוץ בעולם צפוי להתפצל פעם נוספת בנובמבר הקרוב - והפיצול יביא ליצירת גרסה שלישית של הביטקוין. שחקנים מובילים בתעשיית המטבעות המבוזרים טוענים כי הפיצול בלתי נמנע. "כנראה יהיה פיצול נוסף בין הביטקוין המקורי לגרסת SegWit2X של הביטקוין, אבל זה רק מספק לי יותר מטבעות ממה שאני יכול למכור לגרסת הביטקוין קאש", אמר לבלומברג רוג'ר ור, אחד המשקיעים הראשונים בביטקוין, המוכר בכינוי 'ישו של הביטקוין'.

SegWit2X הוא השלב השני במתווה הפשרה (SegWit) שהתקבל בתחילת אוגוסט בקהילת מפתחי הביטקוין. במסגרת הפשרה הוסכם על פיצול המידע של כל עסקה בביטקוין, כך שהוא ייכנס בצורה יעילה יותר ל'בלוק' בבלוקצ'יין, וכך מנגנון האימות של העסקאות יהיה יעיל יותר. בשלב השני, שאמור לצאת לפועל בנובמבר, גודלו של כל בלוק אמור להיות מוכפל מ-1 מגה-בייט ל-2 מגה-בייט, ובהמשך, ב-2018 יוכפל גודלו ל-4 מגה-בייט. כורי הביטקוין, שהתנגדו לפשרה, דרשו הגדלה מיידית של כל בלוק ל-8 מגה-בייט.

במקביל לירידה במחיר הביטקוין, נרשמה במחירו של האת'ריום (ETH) ירידה של כ-28% מתחילת ספטמבר, והוא נסחר הבוקר לפי שווי של כ-281 דולר. מתחילת 2017, אז נסחר האת'ריום סביב שווי של כ-10 דולר, זינק מחירו ביותר מ-2,700%.

יש לי מושג

בלוקצ'יין (Blockchain): סוג של ספר חשבונות מבוזר (Distributed Ledger), הבנוי משרשרת של "בלוקים" של נתונים, המקושרים זה לזה באופן מוצפן ומכילים בתוכם נתונים של טרנזקציות. היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שנחשף לעולם בשנת 2008

DLT - Distributed Ledger Technology: טכנולוגיית רישום של ספרי חשבונות מבוזרים, שהסוג הנפוץ ביניהם הוא הבלוקצ'יין. טכנולוגיה זו מאפשרת פיתוח יישומים רבים - בין השאר, גם בתחום המטבעות הדיגיטליים (הנקראים גם מטבעות מבוזרים). לא מעט תאגידים גדולים בעולם כבר הקימו יחידות עסקיות ומעבדות מחקר ופיתוח המוקדשות לפלטפורמות של DLT

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר