גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיוס חירום של מכליות סולר מצה"ל מנע הפסקות חשמל

בעקבות התקלה במאגר הגז "תמר", עשרות מכליות כביש "גויסו" בנוהל חירום לשנע סולר מבתי הזיקוק לתחנות הכוח ■ העלויות צפויות להיות משולמות על-ידי הצרכנים בחשבון החשמל

אסדת קידוח תמר / צילום: בן יוסטר
אסדת קידוח תמר / צילום: בן יוסטר

עשרות מכליות כביש של צה"ל "גויסו" בנוהל חירום על מנת לשנע סולר מבתי הזיקוק לתחנות כוח פרטיות עקב עצירת הזרמת הגז הטבעי ממאגר תמר. ל"גלובס" נודע כי מאז הבוקר מפעיל צה"ל עשרות מכליות כביש ומספר מיכליות נוספות הוחכרו מחברת החשמל וחברת הדלק פז. עדיין לא ברור מה תהיה עלות החכרתן של מכליות הכביש, אך נראה כי הסכום ישולם בסופו של דבר על ידי צרכני החשמל. כלומר, הציבור.

הפעלת מכליות הכביש הייתה נמנעת אילו המדינה הייתה מיישמת את התכניות הקיימות לחיבור תחנות הכוח לצנרת הסולר הארצית. דוח ביקורת של מבקר המדינה שפורסם ב-2016 קבע כי"קיימת חשיבות עליונה בפריסה מהירה של קווי דלק כדי לגבות את מערך הגז הטבעי" וקרא למשרד האנרגיה ולרשות החשמל לפעול לקידום הפרויקט.

בהיעדר חיבור לצנרת הגז הארצית מסתפק כיום משרד האנרגיה בחיוב יזמי תחנות הכוח הפרטיות להקים בסמיכות לתחנות מאגרי סולר תפעוליים שמאחסנים כמות היכולה להספיק ל-100 שעות הפעלה. גורמים במשק האנרגיה אמרו היום ל"גלובס", כי הפיתרון לאספקת הסולר ממחיש את המחדלים בניהול משק האנרגיה. "מה היה קורה אילו הייתה עכשיו מלחמה וצה"ל לא היה יכול לשלוח מכליות לטובת אספקת דלק להפעלת תחנות הכוח הפרטיות?".

ממשרד האנרגיה נמסר כי "המשק נדרש לשינוע כמויות גדולות יותר של סולר לצרכנים השונים. המשרד פנה לשם סיוע בהקצאת מיכליות למשרד הביטחון ששיתף פעולה בנושא".

בעוד הצבא מתגייס לשינוע הסולר, מדווחים בתי הזיקוק כי יוכלו לספק את מלוא הביקוש למשק בעצמם ולא יהיה צורך לייבא סולר או לפתוח את מאגרי החירום.

חברת בזן, יצרנית הסולר העיקרית במשק, קיבלה בימים האחרונים הזמנות לאספקת עשרות אלפי טון של דלקים - סולר ומזוט, מעבר לכמויות הרגילות מחברת חשמל ותחנות הכוח הפרטיות. הכמויות המדויקות שבזן תצטרך לספק יתבררו רק בימים הקרובים. על מנת לעמוד בדרישה המוגברת, בזן הפסיקה את ייצוא הסולר למדינות שכנות ושינתה את תמהיל חומרי הגלם הפנימי שלה.

מנכ"ל חברת בזן, אבנר מימון, אמר היום בשיחה עם "גלובס", כי נכון לעכשיו לא צפוי להיות מחסור בסולר במשק: "אני יכול לומר בביטחון מלא כי אנחנו עומדים בקצב ההזמנות של הסולר לכל צרכי המשק מבלי שיהיה צורך ביבוא. אני חייב לציין ששאול מרידור, מנכ"ל משרד האנרגיה, מנהל את משק האנרגיה בכישרון רב בשעת חירום זו".

 

צו חירום חדש להקצאת גז נוזלי

בתוך כך, הוציא היום משרד האנרגיה צו מעודכן להקצאת הגז הטבעי הנוזלי שנותר באוניה מגזזת בין הצרכנים השונים במשק האנרגיה בעקבות אי אספקת הגז הטבעי למשק. המטרה היא שכמות הגז הנוזלי שיש באוניה המגזזת תספיק עד לתאריך 2 באוקטובר, אז תגיע מיכלית גז נוזלי (LNG) שתמלא מחדש את המגזזת.

בהקצאה הנוכחית, העדיפות תינתן לייצור החשמל - 86.7% (חח"י ויצרנים פרטיים), 11% לתעשייה כבדה וכ-2.3% מהגז הטבעי הנוזלי לצרכני חלוקה. יצוין כי בפועל יצרני החשמל צורכים פחות מהחלק שהוקצה להם, זאת על מנת לשמר רזרבה למשק החשמל. חלוקה זו תהיה בתוקף עד 28 בספטמבר או עד למועד בו מאגר תמר יוכל לתפקד ולספק כמות של לפחות 15,000 MMBTU לשעה.

מתי תתוקן התקלה?

תיקון התקלה שהתגלתה במהלך החג בזמן עבודות תחזוקה מתוכננות בתמר יסתיים ככל הנראה רק בסוף השבוע הבא, הרבה אחרי המועד המתוכנן תחילה. ההערכות הראשונות דיברו על 24 שעות בלבד לתיקון, לאחר מכן הוערך מחדש משך הזמן ל-48 שעות. כעת על פי הערכות גורמי המקצוע בנובל, התיקון יושלם במהלך השבוע הקרוב - טווח די עמום, אך כנראה שבשותפות תמר מעדיפים כבר לא לציין תאריך ספציפי לאור שלוש הדחיות האחרונות.

בהודעת שר האנרגיה, יובל שטייניץ, נכתב כי "לפי הצפי הנוכחי, התקלה אמורה להיות מתוקנת במהלך השבוע הקרוב, אך ליתר ביטחון הוריתי להיערך למחסור גם לתקופה ממושכת יותר. יש לנו אחריות עצומה, וזה מחייב את התגייסות כל הגורמים, בכדי למנוע פגיעה בכלל הצרכנים".

יצוין כי הנזק התזרימי המוערך לשותפות תמר, כתוצאה מהקטנת מכירת הגז למשק בסך 0.1 BCM , כולל עלות התיקון עומד על פי ההערכות על כ-15 מיליון דולר - סכום זניח יחסית למחזור של השותפות. הנתונים פורסמו במסגרת הדיווח המיידי של דלק קידוחים לבורסה ובתנאי שלא יהיו הפתעות נוספות.

פתרונות גיבוי לגז מתמר

מחדל או מזל בתחנת חדרה?

התקלה בתמר ארעה במהלך החג וגלשה לסוף שבוע - זמן בו צריכת החשמל, שמיוצר כיום ברובו על ידי שימוש בגז (65%), נמוכה יותר משבוע עבודה רגיל בכרבע, משום שמרבית המפעלים סגורים וגם צריכת משקי בית יורדת משמעותית. עם תחילת שבוע העבודה צריכת האנרגיה במשק צפויה לעלות.

כל תחנות הכוח המופעלות בגז טבעי, הן הפרטיות והן של חברת החשמל, הועברו לייצור חשמל בסולר.

בחברת חשמל טוענים שנערכו מראש ליום הזה, ומאז משבר הגז הטבעי מצרי ב-2011-2012 שעלה לחברת החשמל כ-15 מיליארד שקל, הופקו לקחים וכי קיימת אוניה מגזזת שאמורה לשמש לשעת חירום. כזכור, ב-2011 כתוצאה מחבלות בצינור הגז ממצרים לישראל נאלצה חברת החשמל להשתמש במשך כמעט שנתיים בדלקים יקרים ומזהמים יותר, מה שהוביל להתייקרות של עשרות אחוזים בחשבונות החשמל.

נכון להיום כל התחנות הפחמיות של חברת החשמל, גם אלה שהיו כבר לקראת הדממה - תחנות 1-4 באורות רבין שבחדרה - פועלות במלוא הקיטור. לחברת החשמל ישנן 10 יחידות שעובדות על פחם - 6 יחידות בתחנת אורות רבין ו-4 יחידות בתחנת רוטנברג ליד אשקלון - יחידות אלה נחשבות למזהמות יותר ומיושנות יותר.

כזכור, לפני כמה חודשים התקבלה החלטת הממשלה לסגור את התחנות 1-4 באורות רבין שבחדרה במסגרת הרפורמה בחברת החשמל, והן אמורות להיסגר על-פי החלטת השר שטייניץ עד שנת 2022, בשל הזיהום הרב והנזקים הבריאותיים שהן גורמות.

החלטת השר שטייניץ לסגור את התחנות האלה טרם התממשה. היות וכל התחנות הפחמיות (שהפעלתן גם זולה יותר למשק הישראלי) מספקות כשליש מסך הביקושים לחשמל במשק, סגירתן המוחלטת הייתה עלולה להוביל להפסקות החשמל במשק באירוע מסוג זה.

אורן הלמן, סמנכ"ל שיווק ורגולציה בחח"י אמר היום בשיחה עם "גלובס": "המקרה הזה מוכיח את החשיבות של הפחם כחלק הכרחי ממערך של הייצור בישראל. בלי פחם היינו חווים היום הפסקות חשמל. כל מי שמבקר את מדיניות סל הדלקים באחריות של חברת החשמל, חייב להבין כי פחם הוא לא מותרות, אלא הכרחי לתפקוד משק החשמל".

במדינה העדיפו לקדם פיתרון זול (ולהתפלל שלא יתרחשו תקלות) / עמירם ברקת

בפעם האחרונה שהמשק נשאר ללא גז זה נגמר בנזק של 15 מיליארד שקל ובייקור של 30% בתעריפי החשמל. ב-2011 החלו בדואים בסיני לפוצץ את צנרת הולכת הגז לישראל, וב-2012 הושבתה הזרמת הגז כליל עד לתחילת הזרמת הגז ממאגר "תמר" במארס 2013.

כמעט חמש שנים עברו מאז, אך הגיבוי היחיד שיש היום לתמר הוא מצוף ימי מול חוף חדרה שדרכו ניתן לייבא גז במיכליות גז. מדובר בפיתרון נוח אמנם, אך כמות הגז שמגיעה עם כל אונייה מספיקה לצרכי המשק לחמישה ימים בלבד.

מתברר שבעבר כבר הוצעו אי אילו פיתרונות שיתנו מענה למצב בעייתי - כפי שמתרחש בימים אלו.

פיתרון אחד שהוצע דיבר על הנחת מצוף שני בנקודה נוספת מול החוף, אך הרעיון לא קודם.

פיתרון אחר שהועלה בעבר על ידי רשות הגז היה לחייב את יזמי תמר להניח צינור גז נוסף מאסדת ההפקה של תמר לחוף באזור אשקלון. צינור כזה היה יכול לשמש גיבוי למקרה של תקלות בצינור היחיד שמעביר כיום גז לתחנת הקבלה באשדוד. ואולם במקרה הנוכחי, של תקלה באסדת ההפקה עצמה - לא היה צינור שני פותר את הבעיה.

רק הקמת מערכת הולכה שנייה ממאגר תמר לחוף, כולל בארות הפקה חדשות במאגר, אסדת הפקה נוספת וצינורות מחברים בין האסדה, המאגר והחוף - היו יכולים לתת גיבוי מלא למערכת הקיימת. הבעיה שמערכת כזו יקרה מאוד ולא ברור מי יישא בעלותה.

אפשרות מעניינת אחרת שקודמה בעבר בהתלהבות רבה הייתה להפוך את מאגר מארי-B - מאגר הגז הראשון של ישראל שהתרוקן ב-2011 - למאגר חירום אסטרטגי. הבעיה שהמאגר התמלא במים וקרס כתוצאה משאיבת יתר במהלך המשבר הקודם.

בשורה התחתונה: בממשלה העדיפו שלא לקדם אף פיתרון ולהמתין לפיתוח מאגרי גז נוספים. זהו הפיתרון הזול, אך גם המסוכן ביותר - משום שלא נותר אלא להתפלל שעד לפיתוח המאגרים החדשים, מתישהו בסביבות שנת 2020, המערכת הקיימת לא תיפגע.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; אופקו הלת' יורדת ב-3%, אנרג'יאן מטפסת ב-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.7% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה