גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני רוצה הידברות עם שרת התרבות שלי"

מירי רגב ("בעיה דו-כיוונית"), מוחמד בכרי ("אוהב את הארץ"), פוקסטרוט ("לא עוכרי ישראל") ואל תעזו לכלוא אותה בטייפ-קאסט ■ אוולין הגואל מדברת

אוולין הגואל / צילום: כפיר זיו
אוולין הגואל / צילום: כפיר זיו

אוולין הגואל הייתה שמחה אילו שרת התרבות ונציגי האמנים היו נקלעים לסיטואציה כמו זו של ארבע האחיות מנותקות הקשר ב"סליחות", שבה היא מככבת בתיאטרון באר-שבע. הן מגיעות לנתיבות לביתה של האם שנעלמה, ונאלצות להישאר יחד בבית היות שיום כיפור נכנס - ואז גם ללבן את המחלוקות ביניהן. הגואל הייתה מכניסה לחדר גם עו"ד המתמחה בסכסוכים מורכבים, כי המצב אכן עבר כל גבול.

אם זה היה תלוי בה, הגואל, פעמיים זוכת פרס אופיר, הייתה דווקא מארחת ברוחב לב את רגב בטקס השנה ולא מרחיקה אותה. "היא נציגה ממלכתית בעולם התרבות", היא אומרת תוך עישון סיגריה, מאופרת ולבושה כרגיל טיפ-טופ בגופייה מנומרת וחצאית שחורה קצרה. "יש בעיה בין עולם התרבות לשרה שצריך לפתור, והיא דו-כיוונית. אני לא מסכימה עם קריאות הבוז שקוראים לעברה בטקסים, כי דווקא כאנשי תרבות מוטלת עלינו האחריות לגלות סובלנות כלפיה. ומצד שני, השרה לא יכולה לקום וללכת אם היא לא אוהבת שיר. מה שקורה הוא הכול חוץ מתרבות, איומים על חיי שחקן, איומים בשלילת תקציבים, נורא".

- כמזרחית, את מברכת על המאבקים של רגב?

"אני מברכת על כל אדם שנלחם עבור משהו, גם אם אני לא מסכימה עם נושאי המאבקים שלו. אני לא יכולה לסבול קיטורים. כשמפריע לי משהו, אני קמה ועושה, ואם אני לא עושה, כנראה זה לא מספיק הפריע לי. מירי רגב נבחרה בבחירות דמוקרטיות והיא שרת התרבות של כולם, גם שלי. היא לא יכולה להביע בוז על תרבות שלא מוצאת חן בעיניה. התרבות נוצרה כדי להביע כאב".

- לא לגיטימי בעינייך לבקר את מוחמד בכרי, שיוצא נגד ישראל כשהוא נמצא על אדמת לבנון?

"מוחמד הוא אושיה מורכבת, לא שקטה ולא מהיום. אני לא רוצה להיכנס לסכסוך הפלסטיני-ישראלי".

- למה? את פוחדת?

"לא. אני לא מפחדת. אני פוחדת על הילדים שלי ושלא תהיה לי עבודה. אם הייתי רוצה לדבר פוליטיקה, הייתי הולכת להיות פוליטיקאית. אני שחקנית. קצת פרופורציה. מוחמד בכרי הוא אדם אחד שנסע ללבנון ואמר את דברו ואין לו כוונה להביא משם משלחת שתאיים על ישראל".

- הוא יצא נגד מדינת ישראל במדינת אויב.

"ומדינת ישראל יוצאת נגדו. לא צריך להתרגש מזה. כל דיון וניפוח העניין לא תורם לאף אחד. מוחמד מדבר מהבעירה הפנימית שלו וזה שנשב ונחקור אם הוא היה במדינת אויב ומה אמר, יוציא את העניין מפרופורציה, וחבל. הרי הוא לא יערער את מדינת ישראל. אני מכירה את הבן אדם והוא אוהב את הארץ הזאת. זאת הארץ שלו, והזעקה שלו נובעת מפגיעות ורצון לשנות ולא מתוך ניסיון להתסיס".

- ופוקסטרוט?

"הבמאי שמוליק מעוז לא יצא נגד המדינה, כמו ששלומי אלקבץ לא בא נגדה בסרטו 'עדות'. הם לא עוכרי ישראל. אז מה, שלא נדבר על המצב? 'עג'מי' הראה את יחסי היהודים-ערבים ביפו, אם לא נדבר עליהם, הם לא יתקיימו?".

- אז מה מניע את רגב לצאת נגדם?

"פוליטיקה. היא מייצגת את הבוחרים שלה מהימין, אבל היא שרת התרבות של כולנו, והייתי רוצה שהיא תקבל את כולם - כמו שאני מקבלת אותה באהבה - תכבד את המתנגדים, את אנשי התרבות שבאים לספר סיפור ולהביע כאב".

- היא לא סותמת לאף אחד את הפה, רק לא מוכנה לתקצב את מי שלא מוצא חן בעיניה.

"אבל זה לא מכיסה הפרטי או מחסכונות ילדיה. זו דמוקרטיה. יש כסף וצריך לחלק אותו באופן הוגן בין כולם".

- כשחקנית קולנוע עסוקה, נבהלת מהאיום שלה לשלול תקציבים?

"ודאי. היא אישה חזקה שתורמת, נותנת ויודעת להביא כסף, והיא צריכה להיות איתנו ולא נגדנו כמו שהיה עד היום. לכן צריך מגשר. אני רוצה הידברות עם שרת התרבות שלי".

- בואי נדבר רגע על מזרחיות. ב"סליחות", כמו ב"שנות ה-80'", ב"גט", ב"שבעה" - את משחקת את המזרחית. נלכדת בטייפ קאסט?

"שום טייפ קאסט. ב'ילדי ראש הממשלה' הייתי ארגנטינאית. את ליא קניג היית שואלת אם היא לקחה על עצמה את הנרטיב האשכנזי? אני בטוחה שלא. אני מייצגת את הדמות שאני משחקת, מי האישה הזאת, מה היא רוצה להגיד. אל תשכחי שהתחלתי ללמוד בגיל 37 ולעבוד בגיל 44, וכדי להתחיל, לקחתי את מה שהציעו והתאים לגיל שלי".

- זה מה שמציעים לך בגלל הגיל?

"זה מה שהציעו. אז עשיתי את 'פרח השכונות', 'אחותי היפה' ו'ישמח חתני'. אני לא מייצגת את העדה המרוקאית, אבל אני מזרחית גאה. אדם חייב להיות מחובר לשורשים שלו".

- מאיפה היה לך האומץ להתחיל ללמוד משחק בגיל מאוחר? למה זה לא קרה קודם?

"הרבה דברים לא היו קודם. היה בלבול, חוסר פוקוס, התפזרות. רציתי גם להיות מעצבת פנים וזה לא קרה. את יודעת כמה דברים אני יכולה לעשות ואני לא עושה? לכתוב, למשל. אני רעיונאית מטורפת. זה העצב של המיקוד. כשמגיע אליי תפקיד, אז חצי מהעבודה כבר נעשתה".

- יש לך דימוי של אישה חזקה ונחושה. איכשהו חוסר מיקוד לא מתחבר לי אלייך.

"יש בי גם את הצד החלש וחסר הביטחון ולמדתי להקשיב לו ולומר לעצמי את יכולה, את מסוגלת".

- אז את לא יזמית.

"אין לי אופי של מנהלת במנוע, גם לא בקריירה. אני יכולה לצלצל לסוכנת שלי פעם בשלושה-ארבעה חודשים ואם היא לא תצלצל אליי, אני לא אתקשר אליה".

- רצית לשחק בתיאטרון הרבה שנים ולא הצלחת. למה לא הצעת את עצמך?

"כי אני לא מסוגלת. אני חולמת, מדברת על זה שאני רוצה וחיכיתי שזה יקרה, וזה קרה בבאר-שבע בזמן שבו הייתי בשלה. יחסית לזמן שאני בתעשייה, השגתי הרבה ועוד אשיג".

- רצית לשחק גם בחו"ל. את דוברת צרפתית.

"ומרוקאית, ואין לי בעיה ללמוד טקסטים בערבית. אבל אני לא עושה שום דבר בשביל זה. אין לי שואו-ריל (מקבץ עם לקט מעבודותיה) בכלל. וזה לא עניין של זמן, זה סתם תירוץ. אני עוד מעט בת 57. אם הייתי צעירה בלי ילדה בת 17, זה היה יותר נגיש. אני בטוח שאם אכין שואו-ריל, בפעם הבאה שניפגש כבר יהיו לי הצעות".

- עכשיו את בחזרות על ההצגה "דונה פלור נשואה לשניים" בתיאטרון באר-שבע.

"שתעלה עוד חודש וחצי, וזה מחזה ברזילאי מלא תשוקה בבימוי עירד רובינשטיין, ואני האמא שדוחפת את דונה פלור להתחתן עם איש עשיר כדי שתהיה מסודרת כלכלית".

- גם לך חשובה היציבות הכלכלית.

"כשאני לא עובדת, אני חוזרת לפחד הקיומי הזה. אם לא יהיה בי הפחד הזה, שהוא חיובי בעיניי, לא יהיה לי רעב, ורעב הוא חלק מהכישרון שלי, ההנחה שהכול לא מובן מאליו, שאני אורחת פה".

- עם כישרון כמו שלך, בשביל מה את הולכת להשקות ומככבת במדורי רכילות?

"אני כבר לא הולכת להשקות. בהתחלה הייתי תמימה והבנתי שאני משלמת על זה מחיר. אף פעם זה לא היה כדי לקבל מתנה או לחסוך כסף על משהו. אין לי בעיה לעשות מינגלינג עם אנשי מקצוע מהתחום שלי, אבל לא עם כוכבי ריאליטי, שאני מאוד מעריכה".

- העונה השלישית של "שנות ה-80'" הסתיימה.

"ויש עוד שתיים בדרך. היא נבחרה לסדרה הטובה ביותר, כי היא מביאה נוסטלגיה, געגוע, ממתק משפחתי. בקולנוע עשיתי את 'שרוכים' עם ינקול גולדווסר, שבו אני עובדת סוציאלית שמפשרת בין אב לבן שסובל מלקויות ואת 'הסוסיתא של הרצל', שבו אני מגלמת מנהלת בית ספר בדרום. אז איפה הטייפ קאסט המזרחי?".

אישי: 56, גרושה+2, מתגוררת בתל-אביב

אקטואלי: בימים אלה בחזרות להצגה "דונה פלור נשואה לשניים", שתעלה בתיאטרון באר-שבע. כמו כן משחקת בתיאטרון גם בהצגה "סליחות"

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?