גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז ליזמי תמ"א 38: כוחם של בעלי הדירות כיום עולה ועולה

דיירים בבניינים ישנים יכולים כיום לעשות מכרז לבחירת היזם לביצוע תמ"א 38, והדרישות עולות כל העת ■ "אם בעבר הפרמטר המרכזי היה התמורות שהדיירים מקבלים, היום הם מבקשים לדעת גם כמה היזם הולך להרוויח"

בניין בזמן חיזוק  / צילום: שלומי יוסף
בניין בזמן חיזוק / צילום: שלומי יוסף

בעוד חודשים אחדים ימלאו 12 שנה לאישור תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה תמ"א 38. בשנים הראשונות של התוכנית היישום היה אפסי, אולם בשנים האחרונות התחום תופס תאוצה, מספר השחקנים בשוק מגיע כבר לפי הערכות לכמה מאות, והמילה האחרונה בתחום היא מכרזים שהדיירים עורכים לבחירת היזם.

עו"ד אלירן בן שושן ממשרד עורכי דין גינדי כספי: "מכרז יזמים הוא מהלך של שליחת מסמך המכיל תנאים בסיסיים מטעם בעלי הדירות. התנאים כוללים את התמורות המבוקשות, כמו למשל שטח הממ"ד, שטח המרפסת, חניה, דמי שכירות ופינוי, מפרט הדירה ועוד. המסמך נשלח לכמה יזמים בעלי ניסיון מוכח בתחום. בהרצליה, למשל, ערכנו מכרז יזמים בעבור נציגות בעלי הדירות בבניין לקראת פרויקט תמ"א 38, והמכרז עורר עניין בקרב כמה חברות יזמיות מובילות בשוק ותוצאת המכרז הובילה לשיפור ההצעות היזמיות שנתקבלו עבור בעלי הדירות".

"במסגרת המכרז מתבצעת מעין בדיקת נאותות של החברה הקבלנית", אומר יקי יצחקי, מנכ"ל חברת כרכם מקבוצת א. וייס. "נבדק הסיווג הקבלני שלה, ניסיון מוכח בביצוע פרויקטים דרישה לראות הדמיות ותכנון מפורט עד רמת הבורג".

- זה מעלה משמעתית את העלויות ליזם?

יצחקי: "הגידול בעלויות היזם בא לידי ביטוי בעיקר בצד המשפטי והתכנוני של הפרויקט. נוסף לכך, אנו אכן צריכים לשים ערבויות גבוהות יותר, אך זה לא משהו שאמור להפריע לחברות שיש להן איתנות פיננסית. מי שכן נפגע מכך אלה יזמים קטנים, לרוב כאלה שאפילו לא רשומים ברשם הקבלנים.

"בסופו של תהליך זה יעשה טוב לענף מכיוון שזה יביא לכך שמצד אחד השחקנים הרציניים יישארו ומצד שני זה ינפה את האופורטוניסטים שבהרבה מקרים לא עושים עבודה טובה ופוגעים בדיירים".

יציאה של בעלי הדירות למכרז מאפשרת לא רק סינון חברות ובחינה של מצבן הכספי והניסיון, כי אם גם דרישות נוספות שלאט לאט הופכות לסטנדרט. "הדיירים מעורבים יותר בהליך המו"מ ומקשיחים את התנאים כתנאי לחתימה על הסכם התמ"א", אומר עו"ד בן שושן: "נגישות המידע והסיקור הנרחב בעיתונות מהווים כר פורה לבעלי הדירות לקבלת מידע נרחב אודות פרויקטי תמ"א 38 ממנו הם לומדים כיצד להיכנס למשא ומתן אל מול היזם.

"למשל, משרדנו ליווה את בעלי הזכויות בפרויקט בבניין בפתח תקווה בשלב מו"מ שבו ביקשו בעלי הדירות לקבל תקציב נפרד, ועל חשבון היזם, לצורך שכירת שירותו של מפקח מוסמך מטעמם על מנת לעזור בעריכת המפרט הטכני ובליווי הפרויקט. מלבד זאת לא פעם עומדים בעלי הדירות בדרישתם להוסיף גם תקציב אדריכל, מעצב פנים, ושמאי כחלק מתנאי המו"מ לצורך חתימה על הסכם התמ"א.

"במקרה אחר שטיפלנו בו, פרויקט תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה מחדש בתל-אביב, דרשו בעלי הדירות לקבל כמה הדמיות אדריכליות של הבניין החדש שממנו יבחרו את ההדמיה הרצויה, כתנאי לחתימה על הסכם התמ"א".

עו"ד אבי חסון ממשרדה של עו"ד ענת בירן: "אנחנו רואים דרישות חדשות בכל פעם. לדוגמה, במכרז שבו הגיעו שלושה יזמים לבחירה האחרונה, היזמים נדרשו לשלם 4,000 שקל לחברה ששכרו הדיירים ושביצעה עבורם ניתוח כלכלי של כל חברה. אם בעבר הפרמטר המרכזי שאותו בדקו הדיירים היה התמורות שהם מקבלים, הרי שהיום הם מבקשים לדעת גם מה התמורה של היזם וכמה הוא הולך להרוויח מהפרויקט.

"כמו כן, הדיירים מבקשים להיות מעורבים גם בתכנון, להיות מעורבים בעיצוב הלובי, עיצוב הגינה, לבחור ראשונים את החניות, לבחור את האדריכל ועוד. אמנם היזם מממן עורך דין ליזמים, אבל היום אנו רואים תופעה שלכל דייר יש גם עורך דין מטעמו, לפעמים זה עורך דין בתשלום ולעתים זה מכר או קרוב משפחה שעובר עבורו על החוזים".

לדברי עו"ד בן שושן, דוגמאות אלה מעידות על כוחם העולה של בעלי הדירות בשנים האחרונות: "היזם משקיע כסף לרכישת שירותי אדריכל ויועצים וזאת ללא כל ביטחון כי אכן יזכה לבצע את הפרויקט".

דרישות מציאותיות

עו"ד ענת בירן מוסיפה שלצד היתרונות בעריכת מכרז, דרישות הדיירים צריכות להיות גם מעוגנות במציאות ובמה שהוועדה המקומית בכל עיר אכן תאשר בסופו של דבר. "הדיירים צריכים להיות מודעים לכך שדרישות בלתי סבירות מהיזם יכולות לגרום לכך שהפרויקט לא יאושר ויעוכב לשווא בוועדות התכנון. לדוגמה, עניין התמורות, היום יש רשויות שמגבילות את התמורות שיזם יכול לתת לדיירים, לפעמים גם לתוספת של 10 מ"ר או 12 מ"ר בלבד. הדיירים צריכים לבחור יזם שהתוכניות שלו עולות בקנה אחד עם המציאות ולא יזם שמוכר להם אשליות והם עלולים למצוא עצמם כבולים בעסקה שלא תצא לפועל".

עו"ד אברהם ללום סבור שלשיטת המכרזים יש גם חיסרון בולט: "בשנתיים האחרונות, וככל שיש יותר פרויקטים, אנחנו רואים שדרך בחירת היזם היא כמעט ורק באמצעות מכרז, בעיקר בתל-אביב. אבל במסגרת המכרזים אנחנו לפעמים מוצאים שהדיירים ועורכי הדין שלהם מעלים דרישות שלא ניתן לעמוד בהן במעמד המכרז, ולפעמים יזמים, כדי לזכות במכרז, יתחייבו לדבר מסוים, אבל הנתונים אחר-כך ישתנו ולא יהיה ניתן לעמוד בהתחייבות. בנוסף, עוד דבר שצריך לציין הוא שברשויות בהן יש יותר וודאות תכנונית ברשות המקומית המכרז יכול להצליח יותר. כך למשל בתל-אביב, שם הידע יותר נרחב אז קל יותר, אבל ברמת-גן לעומת זאת, שלא יודעים מה יש ומה אפשר לקבל, קשה יותר. ככל שהוודאות התכנונית גדולה יותר, הדרך לפרויקט וגם המכרז קלים יותר".

"בניינים שקיבלו היתר קיבלו יותר ממה שהיו יכולים לקבל היום"

"עד לפני כעשור ההתנהלות מול דיירים שרוצים לקדם הליך תמ"א 38 הייתה פשוטה מאוד, והדרישות מהקבלנים התמקדו בעיקר בתמורה בסיסית לשדרוג המגורים, ללא בדיקה יסודית של החברה הקבלנית", אומר יקי יצחקי, מנכ"ל חברת כרכם מקבוצת א. וייס.

"אבל לאחרונה דיירים מבינים שחשוב לבדוק את היציבות ואת הניסיון של הקבלן, את רמת הסיווג הקבלני שלו וכן את האיתנות הכלכלית. במקום להתנהל מול קבלני חתימות או חברות חסרות ניסיון בתחום, אנו רואים דרישה לכך שהחברה תהיה גם יזם וגם קבלן, מצב שכזה פוטר אותם מהתנהלות מול שני גופים שונים שאין להם בהכרח אינטרס משותף".

יצחקי מוסיף כי "גם הרשויות נהיו מתוחכמות ואגרסיביות יותר, כשבתוך כך הקטינו את זכויות הבנייה, באו בדרישות חדשות לבקרים בדברים שאינם קשורים בהכרח לפרויקט, אך קשורים להתנהלות העירונית כמו גנים, בתי ספר, חניות, תשתיות שונות וכו'. נוצרה סיטואציה שבה בניינים שכבר קיבלו היתר בעבר קיבלו יותר מאשר היו יכולים לקבל היום: פחות שטח, פחות מרפסות ופחות חניות".

אבי נאור, מנכ"ל חברת ראדקו 38 מקבוצת רפאלי, מסכים שאחד הדברים המשמעותיים שהשתנו הוא דרישה של בעלי דירות לערבויות גבוהות יותר. "הדיירים כיום דורשים יותר ויותר ערבויות מהיזם טרם יציאתם מהדירה והריסת המבנה הישן. הם רוצים להיות בטוחים שהיציאה שלהם מהדירה תהיה בראש שקט. מדובר בערבות חברת האם למלוא התחייבויות חברת הבת, ערבות חוק מכר מורחבת בשווי הדירה החדשה, ערבות אוטונומית לתשלום מסים ודמי שכירות, ערבות ביצוע וטיב הבנייה וערבות ביטוח לכיסוי מלא ומקיף לכלל הדיירים והספקים".

לדברי נאור, הדרישות הללו מתבססות על חשש של בעלי הדירות ממקרה של קושי בפרויקט, והן לא מופרכות. "בשנים האחרונות קמו עשרות חברות תמ"א שאיתנותן הפיננסית מוטלת בספק רב וערבות חברת האם וערבות הבדק או הטיב, היא בטוחה שנועדה להבטיח את השקט הנפשי לדיירים שגם לאחר מסירת הדירות תעמוד החברה בהתחייבויותיה לביצוע מידי של התיקונים והשלמות בתקופת הבדק. לא כל יזם מספק את הערבויות האלה".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

חוששים מטורקיה? יוון שוקלת רכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?