גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טענת התעשיינים שסימון המוצרים יעלה מחירים היא קשקוש"

כך אומר ל"גלובס" פרופ' אייל וינטר, מומחה עולמי לכלכלה התנהגותית שגויס ע"י מנכ"ל משרד הבריאות ■ מועד חדש לכניסה לתוקף של רפורמת סימון המזון - מארס 2018

פרופ' אייל וינטר. / צילום: תמונה פרטית
פרופ' אייל וינטר. / צילום: תמונה פרטית

הלחצים שוב משפיעים על מה שקורה במשרד הבריאות - והפעם מדובר על לחץ תקשורתי: גורמים במשרד הבריאות מאשרים כי נקבע מועד חדש לכניסתה לתוקף של רפורמת סימון המזון - מארס 2018 - כלומר, דחייה של חודשיים בלבד ממועד כניסתה המקורי לתוקף.

גורם במשרד הבריאות אמר היום (ב') ל"גלובס" כי "ככל שהדברים תלויים בנו, מצד משרד הבריאות נעשה את כל המאמצים להתחיל את הרפורמה במארס 2018, ואנחנו עובדים על נוסח תקנות סימון תזונתי חדש".

אמנם, קשה לפקפק בכוונות של משרד הבריאות, אך המועד לא תלוי אך ורק בו, שכן עדיין לא הושגו הסכמות מול המשרדים ששותפים לאישור הרפורמה - הכלכלה, האוצר והמשפטים. לפניית "גלובס" למשרד הכלכלה בשאלה האם הושגו הסכמות והמשרד יתמוך ברפורמה במתכונתה הנוכחית, לא התקבלה תגובה.

אתמול (א') התקיימה פגישה של המשרדים המעורבים ברפורמה, שבה הוחלט על המועד החדש, ומחר (ג'), רגע לפני חג הסוכות, צפויה פגישה גורלית נוספת, שבמהלכה ינסו לגייס במשרד הבריאות את המשרדים האחרים לעבודת מטה משותפת שתאפשר את מימוש סימון המוצרים.

כרגע סלע המחלוקת הוא המיקום שבו יסומן הסימון השלילי: במשרד הבריאות מתעקשים על החשיבות של הדבקת הסימון השלילי על מוצרים שמכילים כמות גבוהה של סוכר, נתרן ושומן בחזית האריזה. לעומת זאת, באיגוד לשכות המסחר, המייצג את היבואנים, גורסים כי סימון בחזית האריזה עשוי לייקר את מחיר המוצר בעד 30%, תלוי בגודלו.

פרופ' אריאלי: סימן מאחור אינו יעיל

כדי לנסות ולרתום את המשרדים שעד כה תקעו מקלות בגלגלי הרפורמה, מקדמים במשרד הבריאות שני מהלכים. המהלך הראשון הוא מהלך עוקף לחוק שתוקע היום את הרפורמה, אותו חוק שבאיגוד לשכות המסחר נתלים בו כגורם המעכב המרכזי. מדובר בחוק קביעת מועד כניסה לתוקף של הוראות סימון מזון מראש, חוק שיזמה ב-2014 איילת שקד, הקובע שמהיום שרוצים לשנות אריזה של מוצר, יש לתת תקופת היערכות של שנתיים. אם יש רצון לקצר את לוח הזמנים, צריך להקים מנגנון עם ועדה שתבחן את הסיבות לקיצור לוחות הזמנים, ורק אז ניתן לעשות זאת.

במהלך השני נקט מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אשר גייס שני מומחים בכירים בעלי שם עולמי בכלכלה התנהגותית ובתורת קבלת החלטות, פרופ' אייל וינטר ופרופ' דן אריאלי, על-מנת שיעבירו חוות-דעת שתשכנע בחשיבות הגבוהה של הדבקת הסימון השלילי האדום בקדמת האריזה של מוצרי המזון.

לפי פרופ' אריאלי, את תהליך ההחלטה לגבי בחירת מוצר יש לחלק ל-3: ההחלטה האם לקנות את המוצר, ההחלטה באיזה מוצר לבחור, וההחלטה כמה לצרוך מהמוצר. כשהצרכן מתלבט לגבי צריכת מוצר מסוים, הסימון בחזית האריזה מנגיש לו את המידע באופן הברור ביותר ובכך משפיע על קבלת ההחלטה ומשנה את ההתנהגות. לפיכך, סימון בחלק האחורי של האריזה אינו משמעותי משום שהצרכנים אינם מסובבים את האריזה.

פרופ' וינטר מאשר כי בשבועות האחרונים קיבל פנייה ממנכ"ל משרד הבריאות להעביר חוות-דעת בסוגיית סימון המזון השלילי בקדמת האריזה, ובשיחה עם "גלובס" היום הוא אומר כי "מדובר ברפורמה חשובה שכבר קיימת במדינות אחרות, והיא טובה לאזרחי מדינת ישראל. אני מבין את דאגת התעשיינים ואת החשש שלהם, אך איני מסכים עם הטענה שהתנגדותם נובעת מהעלויות הנוספות שיכפו עליהן בסוגיית המיקום על האריזה. החשש האמיתי שלהם הוא מירידה בביקושים של מוצרים שיסומנו בסימון שלילי. אם זה לא היה משנה, הם לא היו מתעקשים כל כך על המיקום של האזהרה.

"חשוב מאוד שהאזהרה תהיה מקדימה, כי זה המקום שאליו נחשף הלקוח. יש בכלכלה התנהגותית מה שנקרא 'אפקט בת היענה' - אנשים שלא רוצים לקבל חדשות רעות לא יתאמצו לחפש אותן. כך למשל, במקרים ששוק ההון בירידה, אנשים נוטים לפתוח את הדוחות הרבה פחות, וכשהשוק בעלייה הם יקראו אותם הרבה יותר. אנשים לא אוהבים לצרוך חדשות שליליות. אם מישהו מחזיק מוצר הוא לא יחפש את התווית באחורי המוצר, אבל אם האזהרה תהיה מולו הוא לא יוכל להתעלם ממנה.

"טענת התעשיינים שהסימון יעלה את המחירים לא מחזיקה מים, זה קשקוש. אמנם יהיו מעט עלויות נוספות נמוכות על הדבקת המדבקה, אך תהיה ירידה בביקוש למוצרים, שבהכרח תוריד את המחיר. הרי כשביקוש יורד, המחיר יורד. התעשייה בארץ מורכבת מחברות מוביליות שיכולות להתארגן במהירות לשנות את אופי המוצרים שהן מייצרות. אם החברות יעשו רפורמה בעצמן וירגילו את הצרכנים לאכול מוצרים בריאים יותר, הן ירוויחו מזה. התעשיינים לא צריכים לחשוש אם הם ישנו את המוצרים שלהם. מי שלא ישתנה, בהחלט צריך לחשוש".

- ומה לגבי היבואנים?

"גם יבואן יכול לשנות את התמהיל של המוצרים שהוא מייבא, למוצרים בריאים יותר. צריך שהתעשיינים והיבואנים יהיו מודעים לכך שלאט-לאט, גם בלי המדבקות, הביקוש למוצרים לא בריאים יורד. התעשיינים והיבואנים חייבים להתאים את עצמם לשינוי, ולא להאשים את הממשלה בכך שהיא מזרזת המצב החדש". 

סימון המזון

היצרנים: "הנושא ירד מסדר היום"

הרפורמה נתקלה בלא מעט מעצורים מאז שיצאה לדרך. באפריל 2016 הוקמה ועדה ציבורית לאסדרת צריכת מזון בריא וצמצום צריכת מזון מזיק, בדגש על סוכר, נתרן ושומן רווי. מסקנות הוועדה פורסמו בנובמבר 2016, ובאפריל האחרון פרסם המשרד טיוטה ראשונה לציבור עם המלצותיו לסימון מוצרי מזון. בחודש יוני קיימה ועדת הבריאות של הכנסת דיון על תוכנית המשרד לסימון מוצרי מזון, ובתקופה הקרובה התקנות היו אמורות להגיע לאישור הוועדה, ולהיכנס לתוקף כבר בינואר 2018.

ביום שבו התפרסמו לראשונה התקנות, בנובמבר 2016, החל איגוד לשכות המסחר בהפעלת לחצים אינטנסיבית ששינתה לחלוטין את התמונה. האיגוד עירב את כל מי שרק אפשר כדי לעצור את מה שהתרחש עד אותו שלב מאחורי גבו: את משרד הכלכלה, משרד המשפטים, משרד האוצר, הממונה על ההגבלים העסקיים, האיחוד האירופי ואפילו שגרירות ארה"ב - כל הגורמים הללו הביעו עמדה המתנגדת לתקנות בדרך זו או אחרת.

בשבוע שעבר הודיע משרד הבריאות כי הרפורמה תידחה. בתגובה לפניית "גלובס", אישר אז המשרד באופן רשמי כי צפוי "עיכוב מסוים": "תקנות סימון המזון נמצאות כרגע במשרד המשפטים לניסוח סופי, ואנו מניחים כי יונחו על שולחן ועדת העבודה, הרווחה והבריאות במהלך מושב החורף הקרוב. אנו מניחים כי יהיה עיכוב מסוים בכניסה לתוקף, והדברים יידונו במסגרת הוועדה".

משיחות עם יבואנים ועם תעשיינים עולה כי בתקופה האחרונה הורידו החברות את הנושא מסדר היום שלהן, שכן הן חשו שהלחץ שהפעיל הלובי של איגוד לשכות המסחר שגייס למאבק גם את האיחוד האירופי והשגרירות האמריקאית, עשה את שלו.

גורמים באחת החברות אמרו ל"גלובס", כי "הנושא רדום, אף אחד לא מתעסק בזה בשבועות האחרונים", ואילו גורם אחר הוסיף: "יש תחושה שזה ירד מסדר היום וצפוי להידחות ולהידחות כפי שקרה עם הרפורמה השנייה של המשרד" (רפורמת התמרוקים - ש"מ).

"סטייה בולטת מהמקובל באירופה"

שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, מסר היום כי "בריאות הצרכנים חייבת לעמוד לנגד עיני כל משרדי הממשלה, בדיוק כפי שעמדה לעיני שר הבריאות יעקב ליצמן וכפי שעומדת כל הזמן לעיני תעשיית המזון הישראלית.

"התעשייה הישראלית פועלת בשיתוף-פעולה מלא עם משרד הבריאות לאורך כל הדרך, והסכימה לשינויים שמוביל המשרד למרות הקשיים הרבים שהתקנות החדשות מטילות עליה ועל אף השינויים המשמעותיים וההשקעות הגדולות שיהיה עליה להשקיע במפעלים. תעשיית המזון הישראלית מחויבת ללקוחותיה ולכן תמשיך לדבוק בדאגה לבריאותם".

עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכת המסחר, הגיב לאפשרות שתקנות סימון מוצרי המזון ייכנסו לתוקפן במארס: "האם סימון מוצרי מזון בהדבקת תווית אדומה על פני העטיפה תוסיף עלויות או לא אינה השאלה המרכזית, ולא על-פיה נכון וצריך לקבל את ההחלטה. בסימון הזה, שהוא בסטייה בולטת מהמקובל מארצות אירופיות, אנחנו בעצם מפרים הסכמי סחר עם גוש הסחר הגדול ביותר של ישראל. 50% מכלל היבוא הישראלי מגיע מהאיחוד האירופי. אנחנו צריכים לעבוד בתיאום עם האיחוד ולא בקונפליקט נגדו".

עוד הוסיף לין כי "השיטה הפשטנית הזו בסופו של דבר לא תועיל לבריאות הציבור אלא תזיק לה. היא תחנך צרכנים להאמין שכל מה שאין עליו תווית אדומה אלה הם מאכלים הבריאים עבורם, וזה רחוק מאוד מלהיות האמת.

"מאכלים שאינם ארוזים ואשר נמכרים בתפזורת, כגון בורקס, עוגות ועוגיות המכילים שומן טרנס, או מאכלים כמו צ'יפס מטוגן - מסוכנים יותר ממאכלים המכילים סוכר ברמה מסוימת. מה שכן צריך זו החלטת ממשלה מקיפה העוסקת בחינוך יסודי לאכילה בריאה, הן ברמה של מערכת החינוך לילדים והן בקרב המשפחה".

ממשרד המשפטים נמסר: "תקנת סימון המזון נבדקות במחלקה לחקיקת משנה במשרד. בשלב זה, הטיפול טרם הסתיים". 

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים