גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כחלון בר-המזל: כך יצא שר האוצר ללא פגע ממשבר הנכים

שר האוצר לא שוכח ולא סולח - ולא כדאי לשופטי בג"ץ לחשוב שתמיכתו בהם מובטחת ■ פרשנות

משה כחלון בכנס לשכת רואי החשבון / יוד צילומים יהודה בן יתח
משה כחלון בכנס לשכת רואי החשבון / יוד צילומים יהודה בן יתח

מחכה לבג"ץ בפינה

אם אני השרה איילת שקד או השר יריב לוין, אני מגיש מיד אחרי החג לוועדת השרים לחקיקה הצעת חוק לביטול את שיטת הסניוריטי לבחירת נשיא בית המשפט העליון. כי כפי שזה נראה כרגע, שר האוצר משה כחלון, שחסם עד היום בגופו כל יוזמת חקיקה נגד בית המשפט - לא יתייצב כנגד הפעם. אנחנו אולי כבר שכחנו ועברנו הלאה, אבל כחלון לא שכח את החלטת בג"ץ לבטל את חקיקת המס על בעלי שלוש דירות ומעלה. לא שכח ולא סלח. "בג"ץ קיבל החלטה לא נכונה, ושהיא לא במקום ואני לא מבין לאיזה לחץ נכנעו שם", אמר השבוע שר האוצר בתגובה לשאלת גולש בפייסבוק. ליתר ביטחון ולמקרה שהמסר לא הובן, בחר עבורו יועץ התקשורת שלו, עומרי הרוש, שאלה נוספת והפעם ישירה לפנים, מתוך עשרות השאלות שהפנו אליו הגולשים. "חגית שמול שואלת", אמר הרוש בהטעמה, "למה אתה, שר האוצר כחלון, מגן על בג"ץ?"

"להגיד לך שאני מרוצה מההחלטות של בג"ץ? התשובה היא לא", השיב כחלון לשמול, "כל רפורמה, כל שינוי ששומר על בית המשפט העליון ועושה שם סדר - אני תומך. יש מה לתקן ויש מה לשפר ואפשר גם לבקר. כמו שבית המשפט מבקר אותנו מותר גם לבקר אותו. ההחלטות שהתקבלו לאחרונה הן החלטות לדעתי בעייתיות, מול הסמכות של הכנסת, מול היכולת של חברי הכנסת והשרים לפעול - אבל מפה ועד להרוס את בג"ץ אני חושב שזו טעות"

אז אמנם לא מדובר בפניית פרסה מלאה אבל גם לא בתגובה נסערת וספונטנית של שר האוצר אלא בשינוי עמדה מחושב וקר. להאשים את השופטים בכניעה ללחצים של בעלי הון זה משהו שכחלון לא היה מעלה על דעתו לומר בעבר. מי שהקשיב למנהיג 'כולנו' עד לאחרונה היה יכול להתרשם שהאיש חושב שמדובר במוסד מקודש, בנוסח בית מדרשו של מנחם בגין. "כל מה שיורו אותנו - נעשה ונשמע", אמר פעם על השופטים בירושלים, "בית המשפט העליון הוא מגן החלשים" אמר בהזדמנויות אחרות - "העשירים לא צריכים את בית המשפט".

אבל ביטול המס על בעלי שלוש דירות ומעלה היה יותר מסטירת לחי עבור כחלון. ייתכן שמדובר בהתפכחות אמיתית וייתכן שמדובר במהלך ציני של פוליטיקאי, שהחליט לגלות פתיחות גדולה יותר לרחשי ציבור הבוחרים שאליו הוא לוטש עיניים. אבל משהו השתנה. ואל תספרו לכחלון על פגם היורד לשורש הליך החקיקה או על הביקורת העניינית על הליך החקיקה המזורז של המס שהשמיעו שורת יועצים משפטיים כולל היועץ המשפטי "שלו" במשרד האוצר.

ראשית, כי בעיניו של כחלון (כמעט) הכול פוליטי. ושנית, כי עמוק בפנים, כחלון באמת מחלק את החברה הישראלית לעשירים ועניים, לחזקים וחלשים, לאלה שיש להם ואלה שאין להם. המס הבעייתי הזה שכחלון התאהב בו, שימש בעיניו נייר לקמוס, שמגלה מי באמת עשיר (המתנגדים למס) ומי באמת עני (התומכים במס). אז אולי המס שלו לא עבר את מבחן בג"ץ, אבל בג"ץ נכשל במבחן כחלון - ולכישלון הזה עלולות להיות תוצאות הרבה יותר משמעותיות על בית המשפט והדמוקרטיה.

עושה ביבי לנתניהו

האיש שחולל את סערת הנכים עמד השבוע מהצד וחייך. "כחלון עשה ביבי לנתניהו", אמר השבוע מי שאמר. במקום שכחלון יוציא לראש הממשלה בנימין נתניהו את הערמונים מהאש ונתניהו רק ייקח לעצמו את הקרדיט (כפי שניסה לעשות, למשל, עם רשות השידור), הסתבך הפעם ראש הממשלה בתסבוכת מבית היוצר של שר האוצר.

כחלון מינה את פרופ' ירון זליכה להמליץ על מתווה להעלאת קצבאות הנכות. זליכה הקפיץ באחת את סכום הכסף המיועד לחלוקה פי עשרה: מ-350 מיליון שקל ל-4 מיליארד שקל והדלפת ההמלצה לעיתונות יצרה מציאות חדשה. נתניהו בתפקיד המבוגר האחראי נחלץ להתערב ושלח אל האש את פרופ' אבי שמחון - והשאר היסטוריה.

ולא מדובר באירוע חד-פעמי. כחלון כבר העביר לנתניהו את תפוח האדמה הלוהט הבא: הטיפול בדרישת השוטרים והסוהרים לקבל תוספת שכר המשולמת למשרתי הקבע. הדרישה הזאת תחייב הוצאה חד-פעמית של 7 מיליארד שקל מגובה בפסק דין של בית הדין הארצי לעבודה. נתניהו לקח פיקוד אחרי שכחלון הסביר שהאירוע הזה "גדול על האוצר". 30 אלף שוטרים וסוהרים, לא כולל בנות זוג ובני משפחה, ירדפו מעכשיו אחרי ראש הממשלה ואנשיו. בהצלחה.

מחלק כסף חופשי

למעט החשבון הפתוח שלו עם בג"ץ ומחירי הדירות שמסרבים לרדת, שר האוצר נמצא באחת התקופות היפות בקדנציה שלו במשרד. האיש שמנהיג כלכלה ימנית-פופוליסטית שדוגלת בהורדת מסים ובחלוקת מיליארדים למערכת הביטחון ולציבור הרחב, עומד מהצד וצופה בהכנסות ממסים שנשפכות לקופת האוצר בהיקפים שאף כלכלן באוצר, בבנק ישראל או ברשות המסים לא חזה ולא צפה.

ב-2015 וב-2016 הזהירו אותו הכלכלנים האחראיים מגירעון גבוה - בשתי הפעמים זה נגמר בגירעון נמוך יותר ב-10 מיליארד שקל. ב-2017 הם כבר למדו את הלקח וצפו עודף גבייה של 3 מיליארד שקל, אבל אז באה מובילאיי והכניסה עוד 4 מיליארד לקופה. היום התברר שהוראת שעה שרשות המסים שתלה כמעט בגניבה בתוך חוק ההסדרים תכניס לקופה עוד 10 מיליארד שקל (ראו עמוד 8) על מיסוי דיבידנדים בחברות ארנק. 17 מיליארד שקל והקופה רושמת. רק תנו לכחלון לחלק - ותשכחו שיש מחר.

עוד כתבות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"