גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייצוגית נגד חברות הביטוח: לא משלמות ריבית על איחור בתשלום

פרקטיקה של חברות ביטוח לתשלום חוב פסוק באיחור ובערכים נומינליים עשויה להגיע לקיצה, אם תאושר בקשה לניהול תביעה ייצוגית נגד 13 מהן ■ הטענה היא שהחברות גזלו ריביות מאלה שגם ככה מחכים - לעתים במשך שנים - למשפט שבזכותו יראו את כספי הביטוח

דחיית תביעה של חברת הביטוח אינה סוף פסוק /  צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
דחיית תביעה של חברת הביטוח אינה סוף פסוק / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

חברות הביטוח על הכוונת: מתברר כי דווקא אלה שנפגעים ממוסר התשלומים הנודע לשמצה של חברות הביטוח ("ברגע האמת לא תראה מהן שקל"), ששורדים לאחר מכן בניהול ההליך מולן ושמצליחים, באיחור, לראות את הכסף - נעקצים מהחברות לאחר קבלת פסק הדין: חברות הביטוח, נטען, משלמות את החוב במועד מאוחר ובערכים נומינליים, תוך התעלמות מוחלטת מהחוק בעניין.

בכך הן גוזלות מהאזרחים את הסכום שאמור להיות מוסף לחוב שפסק בית המשפט, כשמתעכב התשלום: ריבית "רגילה", הפרשי הצמדה וריבית פיגורים - כך עולה מבקשה לאישור ניהול תביעה ייצוגית נגד 13 חברות ביטוח מהמוכרות בשוק - ביניהן מגדל, מנורה ואיילון - שהועברה ל"גלובס".

"מדובר לכל הפחות בעשרות מיליוני שקלים אשר נגזלו מחברי הקבוצה בשל הפרות הדין על-ידי חברות הביטוח", נכתב בבקשה לאישור הייצוגית, שהוגשה בידי עורכי הדין יניב סטיס ואלינה מיל ממשרד מושקוביץ-סטיס ועו"ד עמית גנסין לבית המשפט המחוזי בירושלים.

התביעה מעניינת נוכח העובדה שמדי שנה מוגשות לבתי המשפט בישראל אלפי תביעות של אזרחים כנגד חברות הביטוח בגלל תאונות דרכים, תאונות עבודה, נזקי רכוש ורעות חולות אחרות - והם למעשה חשופים לפגיעה הנטענת של חברות הביטוח, שגורפות רווחים על חשבון אלה שלעתים, עוד לפני ההמתנה לקבלת הסכום שנפסק לטובתם בפסק הדין, כבר בילו שנים בהמתנה לפסק הדין הזה עצמו.

בבקשה מצוין כי היא "חשובה ביותר מבחינה ציבורית. ראשית, הליך זה נוגע לציבור גדול ביותר של אנשים, שכן הוא רלוונטי למעשה לכל ניזוק שרשות שיפוטית פסקה לזכותו סכומי כסף ואלה שולמו באיחור על-ידי מי [מחברות הביטוח] המשיבות. זהו מצב הדברים במרבית המקרים [תשלום באיחור, מ' ר']. שנית, וכפועל יוצא משכיחות התופעה, הרי שסכומי הכסף המוטלים על הכף בהליך זה, המהווים למעשה את נזקם של חברי הקבוצה, הם גדולים ביותר".

על-פי הנטען, חברות הביטוח מתעלמות בהפגנתיות מסעיף 5(ב) לחוק פסיקת ריבית והצמדה, "משל זה לא היה ולא נברא": בכל מקרה ומקרה, נכתב בבקשה, בו מאחרות חברות הביטוח לשלם את חובן הפסוק לחייבים (איחור שמאפיין, נכתב, את מרבית המקרים בהם משלמות חוב פסוק, בין אם קבע בית המשפט מועד מסויים לפירעון ובין אם לא) - הן משלמות את הסכום הפסוק בלבד, ללא תוספות כלשהן, על אף שהדין מורה להן מפורשות, כי במקרה כאמור עליהן להוסיף לסכום הפסוק הפרשי הצמדה, ריבית וריבית פיגורים.

כך למשל, אחד המבקשים בהליך, נפגע תאונת דרכים שבגין נזקי הגוף שלו נפסקו לטובתו כ-50 אלף שקל, קיבל אותם מחברת מגדל באיחור של כ-30 יום - וללא הריביות המגיעות לו בדין בסך של כ-300 שקל, נכתב. נפגע של חברת ביטוח גדולה אחרת, שלו נפסקו כ-83 אלף שקל - קיבל אותם באיחור של 34 יום, וללא הפרשים "גזולים" המגיעים לו לכאורה, בסך של כ-900 שקל.

הבקשה מפרטת את סיפורם של 11 המבקשים הנוספים בהליך, וכן 25 דוגמאות נוספות, ונכתב בה כי "ברשות המבקשים עוד דוגמאות רבות והם הסתפקו בדוגמאות שבבקשה - רק על-מנת לא להכביד על בית המשפט הנכבד ועל הצדדים".

ריביות אבודות מול ריבית "עונשית"

למעשה ניתן לראות במסמך 13 בקשות לאישור תובענות ייצוגיות, כל אחת נגד חברת ביטוח אחרת. הקבוצה הנפגעת - שלה יש להשיב את הריביות האבודות - צריכה להיות, לדעת המבקשים, כל מי שקיבל באיחור מאחת מ-13 חברות הביטוח סכומי כסף שנפסקו לזכותו על-ידי רשות שיפוטית כלשהי, "מבלי שהתווספו לתשלום הסכום הפסוק הפרשי הצמדה ו/או ריבית ו/או ריבית צמודה".

עוד התבקש בית המשפט לחייב כל אחת מ-13 החברות (כל אחת ביחס ללקוחותיה) "לפצות את חברי הקבוצה בגין הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהפרות הדין".

נכתב בבקשה כי "למבקשים אין כמובן את הנתונים הדרושים על-מנת לחשב את נזקה המצרפי של הקבוצה כבר בשלב זה, כאשר הנתונים בדבר כמות הניזוקים המדויקת שחובם הפסוק שולם באיחור ותקופת האיחור בתשלום עבור כל ניזוק וניזוק מצויים ברשות המשיבות. אולם כי כבר כעת ניתן להעריך כי מדובר לכל הפחות בעשרות מיליוני שקלים שנגזלו".

הבקשה גם עוזרת להפריך הנחה רווחת: אם קיבלתי פסק דין לטובתי, והשופט לא כתב בו כלום לגבי הוספת ריבית והצמדה - אני זכאי לקבל אותם בכל זאת? התפיסה המקובלת היא שאני עלול להפסיד אותם אם אין התייחסות לכך בפסק הדין, אבל זה לא תמיד נכון, מתברר.

הבקשה מדגישה את האבחנה בין הסעיף עליו היא מתבססת בחוק פסיקת ריבית והצמדה (ס' 5(ב)), שמחייב אוטומטית ריבית פיגורים על סכום כסף שפסקה רשות שיפוטית בדגש על כך שלא שולם על-ידי החייב במועד הפירעון - לבין סעיף 2 בחוק הזה, שמתייחס למקרים בהם השופט קובע כבר במעמד פסיקת החוב האם להטיל ריבית, ושם אכן דרושה הוראה מפורשת מהשופט בפסק הדין להוסיף אותה לסכום המקורי.

הבקשה לא חפה מבעייתיות: נטען בה כי ככל שבפסק הדין לא נקבע "מועד הפירעון" של הסכום שנפסק, רואים את מועד פסק הדין כ"מועד הפירעון". אבל התוצאה היא שחברת ביטוח שקיבלה את פסק הדין לאחר שהוא יצא תחת ידי בית המשפט, כבר חייבת סכום גדול יותר, ולמעשה חייבת בריבית "עונשית", בגין איחור שלא היה תלוי בה.

דבר אחד בטוח: גם אם בית המשפט לא יורה לחברות הביטוח לחדול מהפרקטיקה האמורה, הערך הכספי של הריביות "האבודות" - שכאן מגיע לעתים לאלפי שקלים - אמור להזיז את הזוכים הבאים של חובות פסוקים לבחון בעצמם את הסכום שהם מקבלים, גם לאחר התערבות בית המשפט. הם עשויים לגלות שמגיע להם, למעשה, יותר משחשבו.

מחברת הביטוח איילון נמסר: "מסמכי התביעה והבקשה הגיעו רק לאחרונה למשרדי החברה, כך שעוד אין ביכולתה להגיב עליהם. החברה תלמד את המסמכים שהתקבלו אצלה ותגיב כנדרש בבית המשפט".

מחברת הביטוח מגדל נמסר כי תגובותיה לתביעות נמסרות לבית המשפט ולא לעיתון.

מחברת הביטוח מנורה נמסר כי אין בכוונתם להגיב לעניין.

עוד כתבות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?