גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל קיצוצים נוסף? טבע לא התכוננה ליום שאחרי הקופקסון

לזכותה של טבע ומנהליה בעשור אחרון אפשר לומר דבר אחד: הם הצליחו לסחוט כל טיפה מהקופקסון ■ וגם: האם התזרים השלילי בטבע יחייב עוד פיטורים? פרשנות

1. לזכותה של טבע   ולזכות מנהליה בעשור אחרון אפשר לומר דבר אחד: הם הצליחו לסחוט כל טיפה מהקופקסון, התרופה המקורית של טבע לטרשת נפוצה וההצלחה הגדולה ביותר שלה (למעשה ההצלחה הגדולה ביותר של מוצר יחיד כלשהו במשק הישראלי). עד כדי כך הצליחה טבע עם הקופקסון, עד שהיא התמכרה להצלחה והפכה לקורבן שלה. ההתבססות של טבע על הקופקסון גם הפכה אותה לחברה שאננה, שמנה, לא יעילה ובטוחה בעצמה יתר על המידה.

המספרים הפנומנליים של הקופקסון פרוסים לפניכם בטבלה המצורפת כאן. הרווחיות התפעולית של התרופה (רווח בניכוי עלות מכר, הוצאות שיווק ומכירה והוצאות מו"פ, אך לא בניכוי הוצאות הנהלה וכלליות, פחת והפחתות חד-פעמיות) עמדה בשנים האחרונות על כ-3 מיליארד דולר לפחות, מדי שנה. זה בערך 80% (!) מהכנסות טבע מהקופקסון וקרוב לשני שלישים מהרווחיות התפעולית של טבע כולה. מ-2011 רשמה הקופקסון רווחיות תפעולית מצרפית של כ-20 מיליארד דולר (!), כ-70 מיליארד שקל. אין זה סוד שרווחיות כזאת אופיינית מאוד לתרופות מקור בתקופה שבה הן עדיין נהנות מהגנת הפטנט. כשההגנה פוקעת ונכנסות לתמונה תרופות גנריות, וזה מה שקרה במהלך השבוע שעבר בעניין הקופקסון, שיעורי הרווחיות צפויים לרדת באופן דרמטי. טבע עשתה עבודה מצוינת בכך שהשיגה הגנה ארוכה ככל האפשר על הפטנט של התרופה. היא העבירה את רוב החולים למינון אחר של תרופה, אף היא מוגנת בפטנט, אך החברות המתחרות, בין היתר מיילן, לא ישבו בחיבוק ידיים ותקפו גם אותו. בסופו של דבר, קרה מה שהיה צריך לקרות, הרי אף פטנט על תרופה אתית אינו נמשך לנצח נצחים. דרכם של סיכונים היא להתממש, וטבע לא התכוננה כראוי לסיכון הזה.

טבע גם עשתה עבודה מצוינת בסחיטת הטבות מס מהמדינה על ייצור הקופקסון בישראל ונהנתה מפטור חריג ממס (0%!) במשך עשור שלם. מדובר בהטבת מס מצטברת בהיקף של כ-20 מיליארד שקל על פני עשור - הטבת מס חסרת תקדים לחברה יחידה. אמנם טבע לא הייתה משלמת מס מלא בכל מקרה כחברה יצואנית, והטבת מס מחשבת הרי את ההפרש בין תשלום מס מלא לתשלום מס בפועל, אבל גם בהנחה של תשלום מס חד-ספרתי על רווחי הקופקסון מדובר בחיסכון שנתי לטבע בהיקף של מאות מיליוני דולרים בחוץ.

השורה התחתונה: 21 שנה חלפו מאז חלפו מאז אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשווק את הקופקסון וכעת עידן הבלעדיות של התרופה המקורית הולך ונגמר. אין ספק, התרופה עשתה את שלה: בהכנסות, ברווחיות ובהטבות מס. אין ספק, היא הקפיצה את טבע מדרגה. למרבה הצער, היא גם תרמה את שלה, שלא בטובתה, למצבה העגום הנוכחי של טבע.

2. 20 מיליון דולר, זה סכום מענק החתימה שניתן למנכ"ל החדש קאר שולץ - סכום שהתקבל משום מה בשלוות נפש. הנימוק למענק הזה: קאר הוא "תותח" וכדי שיסכים לבוא לנהל את טבע מישראל, במצבה הקשה, זה המחיר שרצוי וחייבים לשלם. זה המחיר על הבאת שם "גדול" לטבע. אין חולק על כך שלשולץ יש רקורד מכובד כנשיא וכמנכ"ל חברת לונדבק הדנית, ואין ספק שטבע צריכה מנכ"ל עם רקורד בתעשיית התרופות הבינלאומית, אבל איך זה קשור למענק חתימה בסכום של 20 מיליון דולר, כ-70 מיליון שקל?

בעבר, נהגו להצדיק את חבילות האופציות הנדיבות ואת הבונוסים הנדיבים למנהלים בהסבר מאוד פשוט והגיוני: אם המנהל מביא להשבחת החברה ולהשבחת החזקותיהם של בעלי המניות, אין מניעה שגם הוא ירוויח מכך, באמצעות חלוקת אופציות ומניות ובבונוסים תלויי רווחים. בבחינת "הצלחתנו היא גם הצלחתו" ולהיפך. לכן צריך "לתמרץ" אותו להצליח. אם הוא יצליח, אנחנו נרוויח וגם הוא ירוויח. אבל איך אפשר בדיוק להסביר מענק חתימה שמן? המנהל למעשה נחשב מצליח עוד לפני שהצליח, עוד לפני שהגיע לחברה וכינס לישיבה ראשונה את צוות ההנהלה שלה, עוד לפני שקיבל החלטה אחת לטובת טבע והשבחתה. לפני כל אלה כבר שוכבים בחשבון הבנק שלו 20 מיליון דולר ברוטו.

איש לא מבקש ששולץ ירוויח פרוטות, אבל חבילת השכר שלו כוללת, נוסף על מענק החתימה, גם שכר בסיס יפה, בונוסים נאים ומניות חסומות. טבע ללא ספק "המריצה" אותו לבוא. מדוע צריך לתת גם מענק עוד לפני שכף רגלו דרכה במשרדי ההנהלה?

חבילת השכר הזאת מצביעה יותר מכול על אובדן הזהות של טבע (בתקופות הטובות ביותר שלה היא לא העניקה שכר כזה מפוצץ למנהליה), על הלחץ והבלבול שבו היא נתונה ועל כישלונה.

3. מנהליה וחסידיה של טבע מרבים להזכיר את תזרים המזומנים ה"חזק" של החברה כעדות ליכולתה לשרת את חובותיה, העומדים כיום על כ-40 מיליארד דולר. כזכור, טבע צריכה להחזיר בתוך שנה עד שלוש (מינואר 2017) חובות בהיקף של כ-10.5 מיליארד דולר, וזה לא דבר של מה בכך.

ובכן, כדאי גם להפריך את המיתוס הזה של תזרים מזומנים חזק, במיוחד לאור האירועים סביב הקופקסון שאמורים לפגוע בו. כדאי גם לשים לב למה שקורה בטבע מבחינת התזרים בדוחות המחצית הראשונה של 2017, עוד לפני השפעת הפגיעה בקופוקסון.

אז ככה: כשמדברים על התזרים ה"חזק" של טבע, מתכוונים לתזרים המזומנים של החברה מפעילות שוטפת, כלומר, לתזרים שהחברה מפיקה מעסקי התרופות שלה. במשך שנים רבות זה היה אכן תזרים מרשים ונקודת חוזק של החברה. עם זאת, אסור להתבלבל: אלה לא המזומנים שנוחתים מדי רבעון או שנה בקופות החברה, אלא התזרים מהפעילות השוטפת, כלומר, לפני תנועות מזומנים אחרות - השקעות ומימון. התזרים הזה במחצית השנה הראשונה של השנה בטבע היה, שימו לב, שלילי - כ-390 מיליון דולר. בסך הכול קופת המזומנים של החברה היא כ-600 מיליון דולר, סכום די פעוט בהתחשב באתגרים שלה.

צריך להבין: לאורך השנים הייתה קופת המזומנים של טבע לא גדולה כל כך, מה שממחיש איך החברה התגלגלה בעקבות הצלחת הקופקסון: אינפלציה של רכישות, חלקן במניות וחלקן במזומן וגיוסי אג"ח (חוב), ורובן לא ממש מוצלחות, גם לפני הרכישה הגרנדיוזית של אקטביס, שהציבה את טבע בפני שאלות קשות על שירות החובות האדירים שלה.

התזרים השלילי מחייב את המנכ"ל החדש שולץ לבצע כמה פעולות מתבקשות: פחות השקעות ופחות הוצאות, שזה אומר התייעלות ועוד התייעלות ועוד התייעלות. לכן צריך לצפות למכירת נכסים נוספת ולגל פיטורים נוסף בטבע.

4. במהלך אפריל 2015 ניסתה טבע להשתלט בצורה עוינת על מיילן, אותה מיילן שתתחיל לשווק גרסה גנרית לקופקסון. במהלך הניסיון הכושל, כשמניית טבע עוד הייתה במרומים, שיגר רוברט קורי מכתב נוקב לארז ויגודמן, לשעבר מנכ"ל טבע. קורי, איש בוטה ויהיר, שטח במכתב ארוך את טענותיו נגד המיזוג בכלל ונגד טבע וויגודמן בפרט. הנה תמצית דבריו: "כפי שאתם יודעים היטב, טבע עומדת בפני הפסד הכנסות משמעותי עם תום תקופת הבלעדיות על הקופקסון, וזה שנים שהיא רושמת ירידה משמעותית וקבועה בביצועים, כאשר היא נהנית מיתרונות הקופקסון. כמו כן, טבע ניהלה אסטרטגיה מזגזגת וידעה שינויים בהנהגתה וחוסר שביעות-רצון מצד בעלי המניות, כמו כן אופק הצמיחה שלה שטוח עד שלילי... ביצועי החסר של טבע יוחסו באופן ישיר לתרבות ה'לא מתפקדת' שלה... 10 שנים של רכישות ואסטרטגיה מזגזגת הותירו את טבע עם הכרה שטחית של נכסים כמו תרופות מקוריות, גנריות, ביוטכנולוגיה וצרכנים. אתם טוענים שאתם רוצים 'להגדיר מחדש את תעשיית הגנריקה', אבל איך אנחנו יכולים להאמין שיש לכם איזשהו חזון ברור לגבי התעשייה בכלל?

"בפגישתנו התייחסנו לקשיים הרבים של טבע בשנים האחרונות, ובהם אישור הגרסה הגנרית הראשונה של מוצר הדגל שלכם, הקופקסון. חילופי הגברי והתסיסה הנמשכים בהנהלת טבע ובמועצת המנהלים שלה והבלבול האסטרטגי שנבע מכך; ביצועיה הגרועים של טבע ביחס לשוק ולתעשייה שלנו; והצורך הגובר שלך למצוא מקורות חדשים לצמיחה עתידית... ארז, אמרת לי בפגישתנו שטבע שונה כעת ושהאתגרים וסוגיות התרבות התאגידית שעמם התמודדתם בעבר הם כעת נחלת העבר. הבטחת לי שמועצת המנהלים וצוות ההנהלה החדשים של טבע הביאו עמם גישה חדשה לאופן שבו טבע עושה עסקים. אך שינוי זה לא השתקף בבירור בגישה שלך לעניין שאתה מגלה במיילן. בהתחשב במעמדך בחברה הייתה לך הזדמנות לקבוע את הטון הנוכחי ולהוכיח לעולם שיש טבע חדשה. במקום זאת בחרת לנקוט ביחס מיילן גישה המוכיחה שטבע הישנה עדיין חיה וקיימת, וזה מעורר תהיות לגבי אמינותה של טבע"

קורי פחות או יותר צדק. גם מניות טבע וגם מניות מיילן   חטפו מכות קשות, אבל אלה של טבע חטפו הרבה יותר. היום טבע שווה כ-15 מיליארד דולר ומיילן קצת יותר מ-20 מיליארד דולר. טבע הציעה בזמנו לרכוש את מיילן לפי שווי של כ-40 מיליארד דולר. היום שתי החברות לא שוות את הסכום הזה, אבל נראה שמיילן מבולבלת (כדברי קורי) הרבה פחות מטבע. 

הסתיימה הבלעדיות של הקופקסון

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד