גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הורדת מסים? שהנהגים ישכחו מהקלות במחירי הרכב והבנזין

עוד לא ברור איך ייראו הפחתות המס שנבחנות באוצר, אם בכלל יהיו כאלה, אך קרוב לוודאי שהן לא יהיו במסי הרכב והדלק, שמזינים את קופת המדינה בעשרות מיליארדי שקלים מדי שנה

משה כחלון / צילום: איתמר סיידא
משה כחלון / צילום: איתמר סיידא

בתחילת השבוע בישרו הכותרות כי שר האוצר משה כחלון בוחן צעדים להפחתת המיסוי בעקבות "עודף תקציבי משמעותי" שנוצר השנה. למרבה הצער, כותרות כאלה גורמות לנו לשלוח את היד אל הכיס כדי לוודא שהארנק שלנו עדיין נמצא במקומו. עוד לא ברור אילו הפחתות יהיו ואם בכלל יהיו, אבל עובדה: בכל פעם שהממשלה מודיעה על כוונות וצעדים להפחתת מסים - והודעות כאלה יש למכביר - הכנסות המדינה ממסים שוברות שיאים חדשים.

הנה תזכורת: בינואר השנה, לאחר הפחתה (סמלית) של מס ההכנסה והפחתה (משמעותית) של מס החברות, התבשרנו כי "שר האוצר הודיע כי בכוונתו לנצל את העודפים בגביית מסים ב-2016 להורדת מס נוספת כבר בחודשים הקרובים". לפני פסח בישר השר כי "תהיה הפחתת מסים. יינתנו סכומים משמעותיים לנכים והטבות לצעירים, לאמהות העובדות ולחיילים", ואילו בחודש אפריל התבשרנו על ביטול מס הקנייה על טלפונים סלולריים.

אבל הפלא ופלא: הכנסות המדינה המשיכו לנסוק לעבר הרקיע. הדוח החודשי של האוצר, שפורסם בשבוע שעבר, מגלה שבינואר-ספטמבר נרשם גידול נומינלי של 8.3% בהכנסות המדינה ממסים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, שהייתה כזכור שנת שיא בגבייה. אותו דוח גם בישר לנו שבחודש ספטמבר לבדו נרשם "שיא של כל הזמנים" (לשון ההודעה הרשמית) בהכנסות המדינה ממסים ומאגרות.

אמנם סיבות ותירוצים יש למכביר - "אירועי גבייה חד-פעמיים", "שינויי חקיקה", "מבצעי גבייה" וכו' -אבל השורה התחתונה מראה שבשנים האחרונות קצב העלייה בגביית המסים עקף בגדול את קצב צמיחת התוצר. או בתרגום לעברית, מכונת חליבת המס הולכת ומשתכללת.

מתדלקים את הקופה

אנחנו לא יודעים על אילו צעדי הפחתת מס מתכוון האוצר להודיע בקרוב, אבל תרשו לנו להמר שהם לא יכללו הפחתה במיסוי על דלק ורכב, אף שישראל היא אחת משיאניות העולם בשני התחומים הללו, הן מבחינת גובה המס והן מבחינת משקלו מכלל ההכנסות. בשנים האחרונות גם נרשמת עלייה חדה ועקבית בהכנסות משני המסים הללו.

ראו לדוגמה את מיסוי הדלק. השבוע עמד המחיר הרשמי של ליטר בנזין 95 אוקטן על כ-1.47 אירו לליטר (לפי השער העדכני) ומשקל המיסוי מכלל המחיר לצרכן עמד על כ-65%. הנתון הזה מציב אותנו במקום השלישי באירופה מבחינת מחיר הבנזין לצרכן בתחנות ובמקום השביעי בעולם, כאשר לפנינו קומץ מדינות שסובלות ממשבר כלכלי (טורקיה, יוון) או שמנהיגות מדיניות סביבתית מתקדמת, שמגובה בתחבורה ציבורית יבשתית מפותחת. בריטניה, למשל, שנחשבה בעבר לסמן ימני בתחום, נמצאת במקום ה-13.

אדישות ציבור הנהגים, בשילוב העדר אלטרנטיבות לתחבורה 24/7, ממטיר גשמי ברכה לקופת האוצר. בינואר-ספטמבר השנה הסתכמו הכנסות המדינה ממיסוי דלק בכ-13.921 מיליארד שקל, עלייה ריאלית של כ-4.4% מהשיא של השנה שעברה. מדובר על צמיחה מכובדת של כמעט 30% בהכנסות ממיסוי דלק מתחילת העשור (ינואר-ספטמבר 2010).

לא במקרה שנת 2010 היא נקודת ייחוס. זו השנה שבה התקבלה החלטת הממשלה ההיסטורית להפוך את ישראל ל"מובילה עולמית בתחום תחליפי הדלקים". היעד המוצהר היה (ועודנו ככל הידוע לנו) "להביא להפחתה משמעותית בחלקו של הנפט בסקטור התחבורה בישראל ב-60% עד שנת 2025". יעד הביניים המוצהר הוא הפחתה של 30% בשימוש בתוצרי נפט לתחבורה עד שנת 2020. המועד להשגת יעד הביניים נמצא במרחק של 25 חודשים בלבד וכרגע ושיעור השימוש בישראל בנפט לתחבורה עומד על - רגע, תנו לנו לבצע בראש חישוב מסובך - בערך 100%.

ישראל כיום היא לא רק מפיקה של גז טבעי אלא גם יצואנית שלו, והעובדה הזאת לא נעלמה מעיניהם של קברניטי התוכנית. באחת המצגות המהודרות של מינהלת תחליפי הנפט מצאנו הכרזה בנוסח "ירוק מתוצרת כחול לבן. שנת 2014 - שנת הגז הטבעי בתחבורה. זול יותר נקי יותר. תרומה משמעותית לכלכלה". ועל זה נאמר, אשרי המאמין.

בשורה התחתונה הדלק המזהם מכניס כסף לקופת המדינה ותחליפי דלק עולים כסף למדינה. אז אנחנו לא יודעים באיזה שיעור יפחת השימוש בנפט לתחבורה בישראל בעוד שנתיים, אבל אנחנו יכולים להמר שב-2020 יגיעו ההכנסות השנתיות ממיסוי דלק לכ-20 מיליארד שקל.

הטבות סקטוריאליות

אז הורדנו מהפרק את הסיכוי להפחתה בבלו על בנזין וסולר. ומה לגבי הפחתה משמעותית במסים על רכב? כאן יבוא האוצר ויטען כי רק בשבוע שעבר חתם השר על צו להארכה בשנתיים של הטבות מס לכלי רכב היברידיים והיברידיים נטענים בעלות של חצי מיליארד שקל למדינה. "זו עלות הטבת מס הרכב היקרה ביותר בשנים האחרונות והיא מכוונת להשגת יעד ירוק", יטענו באוצר.

אלא שבפועל מדובר ב"הטבת בוטיק" - כזו שמצטלמת טוב ומשדרת "מסר ירוק" אבל מיטיבה עם סקטורים ספציפיים מאוד. במקרה של כלי הרכב ההיברידיים ה"רגילים", השפעתה על כיסם של כלל לקוחות הרכב הפרטיים תהיה זניחה. השפעתה על מקבלי רכב צמוד תהיה קצת יותר משמעותית, בעיקר בזכות ההפחתה בשווי השימוש החודשי, אבל השפעתה על רווחיות היבואנים הרלוונטיים תהיה משמעותית כיוון ששיעורי הרווחיות על ההיברידיות הם מהגבוהים בשוק הרכב.

הסקטוריאליות של הטבת המס שהוענקה על היברידיות נטענות ("פלאג-אין") היא אפילו יותר מובהקת, וכיוון שאין לנו מילים מנומסות יותר, נאמר זאת בצורה בוטה: מדובר במתנה של האוצר לאלפיון העליון וליבואני הרכב המקביל והזעיר, שזו עיקר מרכולתם כיום. לא הגיוני? הנה כמה נתונים מאירי עיניים על פלח השוק הזה מתוך דוח מסירות הרכב המעודכן לשלושת הרבעונים הראשונים של 2017, שפורסם בשבוע שעבר.

בשנה החולפת נמכרו בישראל כ-680 כלי רכב היברידיים נטענים מיבוא סדיר ולאלה אפשר להוסיף עוד כמה מאות כלים כאלה שהגיעו ביבוא אישי ומקביל. כ-90% מכלל כלי הרכב הללו היו מתוצרת מרצדס, ב.מ.וו ופורשה בטווח המחירים של 80 עד 150 אלף דולר ליחידה.

יתר על כן, גרף המכירות מראה שהביקוש בתוך הפלח עולה ככל שהמחיר עולה וגדל ערכה של הטבת המס. במרצדס, למשל, כ-62% מכלל מכירות סדרת הדגם S קלאס היו בשנה החולפת בגרסת ההיברידית הנטענת. וזה, כאמור, לא כולל את היבוא העקיף. במילים אחרות, הטבת מס רגרסיבית מכל הכיוונים.

תרגיל ביחסי ציבור

ומה הסיכוי שיפוזרו גם כמה פירורים לכ-3 מיליון בעלי כלי רכב "רגילים", שכורעים תחת נטל המס וכנראה לא ירכשו השנה איזה כביש-שטח היברידי מפואר ב-80 אלף דולר? למשרד האוצר יש שלל אופציות לתת הטבות פרוגרסיביות. נעזוב לרגע את הפחתת מס הקנייה - למה לנו לבזבז שורות על פנטזיות - אבל אפשר, לדוגמה, לבצע הפחתה משמעותית ורוחבית באגרת הרישוי השנתית. במקום הפחתה רוחבית זכינו לאחרונה להפחתה "סלקטיבית", אבל מתוקשרת היטב, למי שיתקין "מערכות מצילות חיים" נוסח מובילאיי בכלי רכב משומשים.

האם הנחה של 1,500 שקל באגרה, שפרושה על פני שלוש שנים, תיתן למאות אלפי בעלי כלי רכב ישנים בני 12 עד 17 שנים, ששוויים מזערי, מוטיבציה להתקין מערכת בעלות 2,100 שקל? ספק רב, אבל אפילו כך התקציב הכולל של המדינה להטבה הזו מסתכם ב-180 מיליון שקל בלבד. כשהסכום ימוצה יסתיים המבצע.

בואו נעשה רגע חשבון: הכנסות המדינה מאגרת הרישוי מסתכמות בכ-5 מיליארד שקל בשנה. הכנסות המדינה ממיסוי על עסקת מובילאיי השנה הן כ-4 מיליארד שקל. 180 מיליון שקל הם משהו כמו 2% מתוך זה. ועל זה נאמר, עם כאלה הטבות, לא צריך טובות.

בנזין לתחבורה

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

בצל הדיווחים על תקיפה ישראלית: מסכים אדומים באירופה; השקל מתייצב

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● ירידות בחוזים העתידיים על וול סטריט