גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארדן, נתניהו וכחלון נתנו מתנה של מיליארד שקל לפטריק דרהי

שרי התקשורת בעשור האחרון נרדמו בשמירה ואפשרו לחברת הוט להפר לאורך שנים את חובת הפריסה הארצית של הרשת שלה ■ פרשנות

פטריק דרהי/ צילום:אלון רון
פטריק דרהי/ צילום:אלון רון

1. זה עומד להיות עוד סיפור על רגולציה שנרדמה בשמירה, עוד סיפור על חברה גדולה שקיבלה הטבה אדירה בעקבות אותו נמנום, על אכיפה בררנית, אינספור ועדות והחלטות מנומקות שיישומן נמרח על פני שנים ותוצאתן היא אפס אחד גדול. אבל בניגוד לסיפורים אחרים על רגולציה שנכנעה כביכול לחברות גדולות, הסיפור שאני עומד לספר לכם לא קפץ לכותרות הראשיות של העיתונים (כמו הסיפור של בזק לדוגמה). הוא דשדש בקושי אי שם במדורים הכלכליים, נחבא אל הכלים, למרות שיש בו כל המרכיבים הדרושים: ויתור די תמוה של רגולטור והטבה אדירה לחברת תקשורת.

2. אפתח ברגולציה. הוראות הרגולציה מטילות על בעל רישיון כללי למתן שירותי תקשורת פנים-ארציים נייחים (ובקיצור: רישיון מפ"א) את החובה להקים, לקיים ולהפעיל רשת בזק ציבורית בכל הארץ ("חובת הפריסה" בלשון הרגולציה), ואת החובה לתת באמצעות אותה רשת שירותי בזק לכלל הציבור בכל רחבי הארץ ("חובת השירות" בלשון הרגולציה). על פי הגדרת משרד התקשורת, חובת הפריסה וחובת השירות (שתיהן מוגדרות "חובת האוניברסליות") כרוכות ושלובות זו בזו, שכן קיום חובת הפריסה הוא תנאי למילוי חובת מתן השירות. על מי חלה חובת האוניברסליות? כמובן, על המפעילים הפנים-הארציים הנייחים כמו בזק והוט טלקום.

מדוע בכלל צריך חובת אוניברסליות? טוב, זה מובן וברור ומשרד התקשורת, הרגולטור של בזק והוט, הגדיר זאת בצורה היפה ביותר: "הטעמים לקביעת חובת שירות אוניברסלי נובעים בעיקרם מעקרון השוויון - מתן שירותי בזק פנים-ארציים נייחים, לרבות טלפוניה ושירותי תשתית גישה רחבת פס לספק אינטרנט נגישים לכלל הציבור בכל הארץ, בין היתר במטרה לעודד פיזור אוכלוסין ותעסוקה, מוביליות חברתיות וחיזוק האינטגרציה בין קבוצות אוכלוסייה ובין אזורים שונים. הנגשת שירותי התקשורת לציבור תקדם את האינטרסים הלאומיים והחברתיים".

אין ספק, מילים יפות ונכונות על צדק ושוויון והנגשות. אבל רגע, רגע, מי בדיוק צריך לאכוף את הגישה היפה, השוויונית והצודקת הזאת? מי שקבע את הכללים, כלומר הרגולטור: משרד התקשורת בכבודו ובעצמו.

3. יוני 2014. ועדה מייעצת במשרד התקשורת דנה בקיום חובת האוניברסליות של בזק והוט. הוועדה, שבראשה עמד אז אבי ברגר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, בחנה את בקשות הוט ובזק לדחיית החובה הזאת, כל אחת מסיבותיה (בין השאר קשיים הנדסיים או קשיים בהחזר השקעה ביישוב מרוחק). שתי החברות הפציצו את הוועדה בחוות דעת ובבקשות, ולבסוף קבעה הוועדה, בלי כחל וסרק, שהיא ממליצה לחייב את בזק והוט בקיום חובת האוניברסליות באופן מלא. הוועדה גם המליצה שלאור הקידמה הטכנולוגית, אם בכל זאת תתאפשר דחייה או הגבלת מתן שירותי תקשורת, הדבר ייעשה בכפוף למתן פתרון חלופי, לדוגמה באמצעים אלחוטיים.

והנה דבר משמעותי נוסף שעלה מהוועדה: משרד התקשורת למעשה הודה שיש הבדל גדול בין בזק להוט וכי "בקשותיהן נבדלות זו מזו בצורה מהותית". מדוע? משום שבזק פרוסה כמעט בכל המדינה ולכן בקשותיה נוגעות בעיקר למספר לקוחות מצומצם. הוט, בניגוד לבזק, איננה פרוסה ביישובים רבים. לפי הערכות משרד התקשורת באותו זמן, לא יכלה לספק שירותי תקשורת לכ-390 אלף בתי אב. תשתיות בזק, לעומת זאת, לא אפשרו מתן שירותים ל-2,414 בתי אב בארץ. מדובר בפערים אדירים.

4. המסקנה מהדוח של ברגר היא אחת: הוט צפצפה במשך שנים ארוכות (למעשה מ-2003) על הרגולטור, לא קיימה את חובת האוניברסליות ולא נקנסה בגלל ההפרה. אבל רק אחרי שנים רבות בא משרד התקשורת וקבע: הוט לא משרתת קרוב ל-400 אלף בתי אב בישראל כי הרגולטור לא טרח לאכוף זאת עליה.

5. נובמבר 2014. גלעד ארדן, שר התקשורת דאז, מאמץ את המלצות הוועדה, שולל את טענות הוט אחת-אחת ואף נוזף בה: "הוט כשלה להפנים את משמעותה של חובת האוניברסליות המוטלת עליה... זו התחייבות שהוט נטלה על עצמה (עוד בשנת 2003) ואשר עליה לעמוד בה..."

בכך הסתיימו ההצהרות הלוחמניות של ארדן. הוא אימץ את מסקנות הוועדה ובמקביל החליט לחלק להוט סוכריות, שנבעו גם הן מהמלצות הוועדה: הוט תשלים את חובותיה לפי אבני דרך, ובשלב הראשון היא תעשה זאת ב-61 יישובים בלבד, שבהם מרום גולן, כפר קאסם, חניתה, יד מרדכי, טירת צבי, דלית אל כרמל, בית ג'אן, עין גדי, רהט ועוד. לא רק זאת, הוט תשלים את הפריסה ב-61 היישובים של השלב הראשון בפרק זמן של עד 24 חודשים ממועד ההחלטה, כלומר עד נובמבר 2016. למעשה, ארדן כלל לא קבע לוח זמנים שיחייב את הוט לפרוש את התשתית שלה בכ-170 היישובים הנותרים. הוא בעצם אמר: קודם שיפרשו בכ-60 יישובים בתוך שנתיים ואחרי זה אלוהים גדול, בשים לב לשינויים טכנולוגיים ורגולטוריים.

6. אוגוסט 2016. הוט ממשיכה לצפצף על הרגולטור, לא פורשת כמתחייב את התשתית שלה בכ-60 יישובים ומעלה טיעונים חדשים בפני משרד התקשורת, כמו התפתחות טכנולוגית המאפשרת לה להעביר את שירותי הטלוויזיה הרב-ערוצית על גבי האינטרנט, על גבי תשתית של חברה אחרת, כלומר בזק (לכאורה היא צודקת, אבל עברו כבר 14 שנה מאז שהחלה להפר את הרישיון שלה!). הפעם מי שעומד בראש הוועדה המייעצת הוא שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת המושעה בעקבות חקירתו ברשות ני"ע בפרשת בזק. פילבר מקבל את טיעוני הוט וממליץ לדחות את ההחלטה הקודמת של ארדן בשנה נוספת, עד נובמבר 2017, בתנאי שהוט תתחיל לספק את שידוריה באזורים הללו בטכנולוגיה המתקדמת.

7. אוקטובר 2016. צחי הנגבי, שר התקשורת דאז, מאמץ את המלצתו של פילבר לדחייה של שנה, שבמהלכה "תגובש מתכונת ליישום חובת האוניברסליות על ידי הוט... אשר תכלול בעיקרה מתווה ליישום החובה ובכלל כך סוג הטכנולוגיה ומועדים להשלמת הפריסה". הוט גם התחייבה להשיק שירות טלוויזיה חדש על גבי תשתית האינטרנט של בזק או של ספקיות השירות שימכרו את תשתית בזק במסגרת השוק הסיטונאי. בשלב זה מתבהרים שני דברים: הראשון, נדמה שהוט מעולם לא התכוונה ליישם את ההחלטה של ארדן מנובמבר 2014 אלא פשוט לקחה את ההוראה הרגולטורית שלו וזרקה אותה לפח; השני, בעוד שחובת השירות האוניברסלי כוללת מתן שירות אינטרנט וטלפוניה, ההסדר החדש עם משרד התקשורת נתן תשובות לכאורה רק לשירותי הטלוויזיה.

8. יום שלישי, 3 באוקטובר, יממה לפני ערב סוכות, בשעה שעמישראל כבר מתכונן לחופשת החג הארוכה, בזמן שגם העיתונות הכלכלית נמצאת בסוג של חופשה, בחשכת הליל, כפי שנהוג לומר, מוציא משרד התקשורת החלטה פרי עטו של מימון שמילה, המנכ"ל בפועל, במקומו של פילבר. שמילה ממליץ לדחות ב-6 חודשים נוספים את ההחלטה שלא יושמה. לא להאמין! הפעם "מתרץ" משרד התקשורת את החלטתו בצורך לפנות לכ-60 היישובים ולקבל מידע לעניין הביקוש בפריסת תשתית הוט ולשירותי הטכנולוגיה החדשה. "המידע שנתקבל מהיישובים האלה לא היה מספק", נכתב בהודעת שמילה. סליחה? לא היו לכם כמה שנים לבדוק זאת?

9. הוט הגיעה כמובן מוכנה עם שירות NEXT TV שלה, מיזם הטלוויזיה האינטרנטי, אבל זו בדיוק הנקודה: בהוט כנראה מעולם לא התכוונו ליישם את ההחלטות בנוגע לחובה האוניברסלית שלה וצפצפו על הרגולטור צפצוף מתמשך. עכשיו יש להם תירוץ מצוין: שירות טלוויזיה שגם מתחרה בפרטנר ובסלקום וגם "מתחרה" איך לצפצף על משרד התקשורת.

10. להפרה המתמשכת של הוט יש מחיר, והוא ננקב, תתפלאו, על ידי משרד התקשורת עצמו. לאורך כל הדיונים, בכל עשרות דפי המסמכים בנושא ועשרות הנפסחים, הושחרו המספרים הנוגעים להשקעות בפריסת תשתיות, החזרי ההשקעה והתשואות על ההשקעה. בפעם היחידה שמצאתי מספר כלשהו של השקעות, נכתב: "בהתאם לאומדן שהוצג לוועדה על ידי אגף כלכלה במשרד התקשורת, אשר התבסס על נתונים מחברת הוט... אומדן ההשקעה הנדרש מהוט לשם השלמת חובת הפריסה נאמד בסכום שנע בין מאות מיליוני שקלים ועד מיליארד שקל.

וזו הכותרת המדהימה של הטור הזה: שרי התקשורת בעשור האחרון, שטיפלו בעניין החובה האוניברסלית של הוט - כחלון, ארדן, הנגבי ונתניהו - נתנו לפטריק דרהי, בעל השליטה בהוט, מתנה בשווי מיליארד שקל.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט