גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חיפושי הנפט והגז סובלים ממחסור בכספים להשקעות"

קולין סינקלייר, יו"ר השותפות פטרוטקס, שפועלת לגיוס הון בישראל לטובת קידוחים בלואיזיאנה: "עדיין רווחי להפיק במחירים הנוכחיים"

"מאוד קשה לנבא מה יקרה בשוק הנפט והאנרגיה העולמי בשנים הקרובות. יש יותר מדי משתנים שמשפיעים על המחיר. נראה שהפעולה שנקט ארגון אופ"ק לצמצום התפוקה השפיעה משמעותית, והשוק חזר בחודשים האחרונים לשיווי משקל. רמת המלאים בארה"ב יורדת, וחוזרת לממוצע של חמש השנים האחרונות. הקונצנזוס הוא שהמחירים יתייצבו בשנה-שנתיים הקרובות סביב 50-60 דולר לחבית". כך אומר בריאיון ל"גלובס" קולין (קוני) סינקלייר, לשעבר בכיר בנובל אנרג'י וכיום מנכ"ל חברת אנרג'י טקסס, שהפכה לאחרונה לבעלת השליטה בשותפות החיפושים פטרוטקס  (זרח לשעבר).

בעקבות השלמת העסקה, מונה יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו לשעבר, למנכ"ל פטרוטקס, וסינקלייר מונה ליו"ר השותפות. אנרג'י טקסס מחזיקה בכ-80% מהשותף הכללי השולט בשותפות פטרוטקס, ויוסי לוי ב-10%. שותפו של לוי למהלך, עו"ד יעקב כץ, מחזיק ב-10% הנותרים בשותף הכללי.

פטרוטקס צפויה לצאת בשבוע הבא ב"רוד שואו" למשקיעים מוסדיים ואנליסטים בארץ, במטרה לגייס 5-10 מיליון דולר לצורך השקעה בשני קידוחים בלואיזיאנה, שאותם היא תרכוש מאנרג'י טקסס. לטענת סינקלייר, "אנרג'י טקסס תמכור לפטרוטקס את שני הפרויקטים במחיר עלות".

ההנפקה עצמה צפויה להתקיים בתחילת נובמבר. דמי הניהול של השותף הכללי צפויים לעמוד על כ-36 אלף דולר בחודש.

- האם כדאי כיום להשקיע בכלל בקידוחים? זה רווחי?

"במקביל לירידה החדה במחירי הגז והנפט בשנים האחרונות חלה גם ירידה חדה בעלויות ההפקה, כך שעדיין רווחי להפיק במחירים הנוכחיים. ההזדמנויות קיימות, ואפשר לנצל אותן, בהנחה שהמחירים יתייצבו. היום התעשייה זקוקה להזרמות הון, מכיוון שיש מחסור בכסף להשקעות והרבה חברות שמשוועות למזומנים, כך שיש כאן הזדמנות למשקיעים שמוכנים להזרים כספים לפרויקטים רווחיים.

"כיום הטיימינג להשקעות הוא אופטימלי, מכיוון שאין מספיק כסף בתעשייה, ומשוואת ההיצע-ביקוש חוזרת למצב נורמלי. בקידוחי קרקע בדרום מזרח ארה"ב - אם מבצעים פרויקט ומגלים נפט או גז, אפשר לחבר את הבאר או השדה לתשתית בתוך פרק זמן קצר מאוד, לפעמים כמה ימים, ולהתחיל למכור, כי התשתית מאוד מפותחת. זה יתרון משמעותי".

- איך ההתקדמות בתחום האנרגיה האלטרנטיבית, סולאר ורוח, צפויה להשפיע על השוק?

"אכן הייתה התקדמות גדולה, והדברים האלה כאן כדי להישאר, אבל צריך להבין שהאנרגיה הירוקה היא עדיין חלק קטן משוק האנרגיה העולמי. החלק הזה משפיע כמובן על השוק כולו, וצפוי להמשיך לצמוח, אבל זה תהליך הדרגתי, שייקח עוד הרבה שנים. הצרכים של אנרגיה בעולם ימשיכו לצמוח, וחלקה של האנרגיה האלטרנטיבית יגדל, אבל עדיין יהיה ביקוש רב גם לגז ולנפט בעשורים הקרובים.

"מה שישפיע על מחירי הנפט והגז הוא בעיקר הירידה בעודפי ההיצע. יש עלייה במספר אסדות הגז שפועלות במפרץ מקסיקו, וארה"ב עומדת להפוך ליצואנית גז עולמית. לדעתי המחירים במשך השנים הקרובות יישארו סביב הרמה שהם נמצאים בה כעת, ואחר כך הצפי הוא לעלייה קלה במחירי הגז והנפט".

"נובל טיפלה היטב בתקלה בתמר"

המשק הישראלי תלוי כיום כמעט אך ורק בהזרמת הגז ממאגר תמר, ולפני כשבועיים נעצרה ההזרמה למשך מספר ימים, עקב תקלה לא צפויה: באחד הצינורות שמחובר לצינור האוורור התגלה סדק, אירוע שחייב השבתת האסדה עד לתיקון מוחלט של התקלה.

אחת האפשרויות שהועלו לתיקון התקלה היא לרתך את הסדק, אולם בנובל החליטו להחליף את החלק הפגום כולו - אופציה בטיחותית יותר וממושכת יותר.

החלק הסדוק יוצר והוטס במיוחד מיוסטון שבטקסס. סינקלייר לא מתרגש, ומחמיא לטיפול של נובל אנרג'י בתקלה.

- זה משהו שקורה הרבה בקידוחים בחו"ל?

"זו בעיה מכנית ומאוד נורמלית בקידוחים מסביב לעולם. בסך-הכול מספר התקלות בקידוחי ים תטיס ותמר הוא הנמוך בעולם, לפי מה שאני יודע. נובל טיפלה בתקלה בצורה מאוד טובה. אף חברה מפעילה בעולם לא מגיעה לרמת אמינות כל כך גבוהה".

שר האנרגיה, יובל שטייניץ, מנסה בשנה האחרונה לעניין חברות אנרגיה בינלאומיות להשתתף במכרז הגז לחיפוש ופיתוח שדות נוספים בשטח המים הטריטוריאליים של ישראל, בינתיים ללא הצלחה. על כך אומר סינקלייר, כי "השר שטייניץ עושה מאמצים אדירים לגייס חברות להשקעות וחיפושים באזור. אבל, כמו שאמרתי, כיום התעשייה העולמית סובלת ממחסור בכספים להשקעות, כך שקשה מאוד לשכנע חברות להשקיע בכלל, ובמזרח התיכון בפרט.

"הוא פועל מול רוח חזיתית חזקה, וזה מאוד לא קל להביא חברות להשקיע בישראל גם היום, למרות השינויים הרגולטוריים שעשו בישראל בשנתיים האחרונות".

- למה אתה מתכוון?

"למשל, חברות ישראליות בתחום האנרגיה יכולות להשקיע בכל העולם, ולא רק בישראל, וזה שינוי עצום. נוסף על כך, חברות ישראליות יכולות להשתתף לא רק בחיפוש והפקה, אלא גם ברכישה של נכסים קיימים, וזה שינוי מאוד מאוד חשוב. אפשר כך להוריד את רמת הסיכון, לרכוש נכסים קיימים וליצור מקורות הכנסה, תזרימי מזומנים, ורווחים נוספים. כך שמה ששטייניץ וגורמים אחרים עשו אלו שינויים מאוד מאוד חשובים לתעשיית האנרגיה וההשקעות בישראל".

מחפשים שותפים ללואיזיאנה

אנרג'י טקסס הוקמה לפני כשנתיים על-ידי סינקלייר ובכירים לשעבר בנובל אנרג'י, שהובילו את פיתוח שדות הגז הגדולים שלחופי ישראל (ים תטיס, תמר ולוויתן). בהנהלת החברה משמשים לצדו קן סטנלי, שהיה אחראי בין השאר על פיתוח תגלית הגז תמר בנובל אנרג'י; דאג סמית', שכיהן כמנכ"ל נובל אנרג'י ישראל וכמנהל פרויקט פיתוח שדה הגז לויתן; וכריס תומפסון. סטנלי ותומפסון הם בעלי חברת קידוח ביוסטון, שנובל אנרג'י נעזרה בשירותיה בעבר כדי לקדוח בישראל.

הפרויקט הראשון שבכוונת אנרג'י טקסס להעביר לפטרוטקס, Mirror Image בלואיזיאנה, הוא קידוח לעומק של 5,500 מטר. סקר סייסמי שבוצע במקום הצביע על סיכוי למציאת תגלית נפט. בכוונת השותף הכללי לנסות למצוא שותפים לפרויקט, שהיקף ההשקעה הצפויה בו (100%) מוערך ב-8 מיליון דולר. הפרויקט השני, Badger Pass, כולל פרוספקט לקדיחה בחולות הנמצאים בעומקים של 5,000 מטר וכ-6,000 מטר. במרחק של 5 ק"מ מנקודת הקידוח המוצעת נמצא שדה מפיק של גז. היקף ההשקעה הצפוי בפרויקט זה (100%) מוערך ב-9 מיליון דולר.

נוסף על כך, אנרג'י טקסס מנהלת בימים אלה משא ומתן לרכישת עד 49.9% מהזכויות בפרויקט Baxterville במיסיסיפי, שעלות הרכישה שלו נאמדת ב-23 מיליון דולר. שותפות פטרוטקס עשויה לרכוש מאנרג'י טקסס את הזכויות בהמשך, לאחר שיתבצע גיוס אג"ח שהיא מתכננת.

פטרוטקס

תחום פעילות: חיפושי גז ונפט והשקעות בקידוחים קיימים

בעלי השליטה בשותף הכללי: אנרג'י טקסס (80%), יוסי לוי (10%), יעקב כץ (10%)

גיוס מתוכנן: 10-5 מיליון דולר לצורך השקעה בשני קידוחים, בלואיזיאנה ובהמשך גיוס אג"ח לצורך השקעה בשדה קיים במיסיסיפי

יו"ר: קולין סינקלייר

מנכ"ל: יוסי לוי

דמי ניהול צפויים של השותף הכללי: 36 אלף דולר בחודש

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים