גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביטקוין דוהר, "כל פיפס מקפיץ אותו"

שוק הביטקוין לוהט בימים האחרונים, ומחירו הגיע במהלך היום ליותר מ-5,800 דולר ■ בבתי ההשקעות עדיין חשדנים כלפי המטבעות הדיגיטליים ורואים בהם מכשיר השקעה ספקולטיבי ומסוכן ■ בחודש הקרוב צפויים שני פיצולים נוספים בביטקוין ■ מדריך השקעה בביטקוין

כריסטין לגארד / צילום: רויטרס
כריסטין לגארד / צילום: רויטרס

מחירו של הביטקוין, המטבע הדיגיטלי הראשון ובעל נתח השוק הגדול מבין יותר מ-1,000 מטבעות דיגיטליים הנסחרים כיום בעולם, ממשיך לשבור שיאים. לפנות בוקר כבר חצה הביטקוין רף של 5,800 דולר - עלייה של כ-33% מתחילת החודש, אז נסחר סביב כ-4,300 דולר.

היום במהלך הבוקר הביטקוין נסחר בתנודתיות, ובשעות הצהריים נרשמה ירידה למחיר של 5,475 דולר. במבט על 12 החודשים האחרונים, מחיר הביטקוין עלה ביותר מ-800% מרמה של כ-640 דולר באמצע אוקטובר 2016. עליית הביטקוין בשבוע האחרון גררה עמה עלייה של עשרות אחוזים גם במטבעות דיגיטליים אחרים.

ייתכן כי הנסיקה במחיר הביטקוין באה על רקע התבטאויות חיוביות בנוגע למטבעות דיגיטליים ולטכנולוגיה העומדת מאחוריהם - הבלוקצ'יין מצד מוסדות כלכליים רשמיים. כך למשל, יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, אמרה בסוף השבוע האחרון, בהתייחסות לדבריו של מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס בנוגע לביטקוין, "אנחנו צריכים להיזהר לא לתייג את התחום כהונאה. זה הרבה יותר מזה".

עוד גורם שכנראה השפיע על גל העליות הנוכחי במחיר הביטקוין, הוא שמועות כי בסין שוקלים לאפשר מסחר במטבע הדיגיטלי לאחר שתיקבע רגולציה בתחום, אף שהמסחר במדינה נאסר לפני כחודש. סין היא כיום שחקנית מרכזית בתחום הביטקוין, וכ-70% מ"כריית" המטבעות החדשים נעשים בה. נוסף על כך, ביום שישי האחרון הודיע Coinbase - אחד האתרים הגדולים הפועלים בתחום החלפות מטבעות דיגיטליים - כי לראשונה יוכלו לקוחותיו לרכוש באופן מיידי ביטקוין ומטבעות דיגיטליים אחרים עד סכום של 25 אלף דולר באמצעות חשבון בנק בארה"ב. קודם לכן נאלצו לקוחות אלה להמתין כמה ימים עד שרכישות המטבע אושרו להם.

 הביטקוין

"קשה לחזות את הביטקוין"

למרות הזינוק במחיר הביטקוין, ואולי דווקא בגללו, בבתי ההשקעות מביעים ספקנות רבה באשר לעתידו כמכשיר השקעה. "קשה לתת הסבר חד משמעי להתנהגות מחירי הביטקוין", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "ברור שיש פה המון כסף חם. כל פיפס יכול להקפיץ את הביטקוין בעשרות אחוזים. אבל, לדעתי, דווקא העליות החדות במחירו של הביטקוין מרחיקות אותו ממטרותיו. הן מוכיחות שמדובר בנכס סופר-ספקולטיבי. לכן, אני לא חושב שאפשר לספק תחזית כלשהי בנוגע למחיר הביטקוין בעתיד הקרוב או הרחוק. הביטקוין הוא, לדעתי, אמצעי מסוכן, שלא מביא בשורה אמיתית. הוא לא עומד בהבטחות של מפתחיו - לספק לציבור אפשרות להעביר כסף בצורה מהירה, זולה ובטוחה.

"בצורתו הנוכחית, קשה לביטקוין לשמש לביצוע תשלומים או העברות כספים, בגלל התנודתיות הגבוהה של שערו. מקבל התשלום בביטקוין עלול לגלות שערך הכסף במטבע המקומי ירד בעשרות אחוזים בין הרגע שסיכם על תנאי התשלום עד שהמיר את הביטקוינים שקיבל למטבע מקומי, וגם המשלם נוטל על עצמו סיכוני תנודתיות בשערו של הביטקוין".

ליאור יוחפז, מנהל ההשקעות הראשי של אי.בי.אי גמל והשקעות, מביע דעה דומה בנוגע לביטקוין. בסקירתו השבועית כותב יוחפז כי "המודל של כריית המטבעות נראה אמין, וככל הנראה, לא יכול להיות מצב שבו נראה הדפסה מאסיבית של מטבעות. אבל, אין מדינה מאחורי ההתחייבות הזו. מצד שני, אולי התחייבות של מחשב עדיפה. יש עסקות במטבעות הקריפטוגרפיים - השווי הדולרי הגבוה של הביטקוין מעיד על כך הכי טוב. כלומר, יש קונים ומוכרים למטבע, וכן יש מסחר חופשי באמצעות המטבע. ואולם, כל עוד הביטקוין לא מבוסס על הילך חוקי, אז יש לנו אחלה קהילה, אבל אין לנו מטבע".

לדברי יוחפז, "התוצר שנסחר תחת המטבע הוא מסחר וולונטרי, שיכול להיעלם מחר בבוקר. וגם אם לא יעלם, בכלכלה של מדינה יש מידע על איכות התוצר או המדינה. כך אנחנו יודעים מתי מדינה נכנסת למיתון ומתי היא צומחת. בקהילת הביטקוין אף אחד לא מכיר את היקף התוצר שהמטבע משרת, את מצבו, את איכותו או את הפרטים שמחזיקים בו. לכן האמינות שלו נמוכה מאוד, ולכן גם התנודתיות שלו גבוהה מאוד. עם זאת, אני לא אומר שהביטקוין, האת'ריום או כל מטבע קריפטוגרפי אחר בדרך לקריסה מחר. בהולנד של תחילת המאה ה-17 לקח שש שנים עד שאנשים שסחרו בפקעות הצבעונים הבינו שאין היגיון בלקנות פרח בשווי של 10 משכורות שנתיות".

עם זאת, מוסיף יוחפז, "חשוב להבדיל בין שני דברים נפרדים לגמרי: בין הטכנולוגיה שמאחורי המטבעות הקריפטוגרפיים (הבלוקצ'יין) לבין המטבעות עצמן. בעוד אני לא רואה את המטבעות האלה מחזיקים לאורך שנים, אני חושב שלבלוקיצ'יין יש עתיד מזהיר". זבז'ינסקי ממיטב דש מסכים עמו ואומר: "הבלוקצ'יין הוא בהחלט טכנולוגיה מבטיחה".

טכנולוגיה מבטיחה אבל בוסרית

אחד הגורמים שקרוב לוודאי ימשיכו להשפיע על התנודתיות של הביטקוין בעתיד הקרוב הוא ההתפתחויות של הטכנולוגיה העומדת מאחוריו, המכונה בלוקצ'יין. סביב הפיתוח של הטכנולוגיה התעוררו גם חילוקי דעות בתוך קהילת הביטקוין.

מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, מסביר כי "הכוח של הביטקוין נתון בידי המשתמשים, שיכולים להחליט באיזו גרסה של התוכנה הם משתמשים. מכיוון שמדובר בקוד פתוח, ניתן תמיד לקחת את התוכנה ולכתוב גרסה חדשה שלה. אם כולם יעברו להשתמש בגרסה הזו, שינינו למעשה את הפרוטוקול שעליו מבוסס המטבע. אם חלק מהמשתמשים יאמצו את הגרסה החדשה, נקבל מטבע חדש המתקיים לצד המטבע המקורי".

רוזנפלד, בעל תואר שני במתמטיקה ממכון ויצמן עם התמחות בלמידה חישובית, שעבד בעבר בסטארט-אפ הישראלי סימילר ווב, הוא כיום משקיע אנג'ל בתחום המטבעות הדיגיטליים. עם החברות שבהן נשקיע הוא מונה, בין השאר, את אתר Bits of Gold הישראלי, הפועל כחלפן ביטקוין, וגם את הסטארט-אפ Qed.it, שמפתח פלטפורמה להוכחות "אפס ידיעה" - טכנולוגיה של הוכחות הצפנה, הקשורה בין השאר ליושרה החישובית של מטבעות דיגיטליים. חברה אחרת המוכרת מתחום זה היא Zcash, שגם הנפיקה מטבע דיגיטלי בשם זה, ואחד המדענים המייסדים שלה הוא פרופ' אלי בן ששון מהפקולטה למדעי המחשב בטכניון.

הפיצולים במטבעות הדיגיטליים נקראים "מזלג". מצב כזה, לדברי רוזנפלד, "ראינו בפעם הראשונה בתחילת אוגוסט, עם מטבע חדש הקרוי 'ביטקוין קאש', שהתפצל מביטקוין המקורי. במטבע זה נקבעו חוקים חדשים שיהיו בתוקף מכאן והלאה, אך הוא מכיר בכל התנועות שהתבצעו במטבע עד כה. מרגע הפיצול מטבעות אלה נפרדים, ועם כל אחד מהם יכול מי שמחזיק במטבע לפעול כרצונו. בפועל, רבים בקהילה מאמינים בעתידו של ביטקוין הרבה יותר מאשר בזה של ביטקוין קאש, ולכן לאחר הפיצול מיהרו למכור את הביטקוין קאש שנפל לידיהם, בעודם ממשיכים להחזיק את הביטקוין".

עוד שני פיצולים למטבע בדרך

ואולם ביטקוין קאש אינו הפיצול האחרון. המזלג הקרוב בביטקוין צפוי ב-25 באוקטובר ובעקבותיו צפוי להיוולד מטבע ביטקוין שלישי מסוגו, שייקרא "ביטקוין גולד".

לדברי רוזנפלד, ההבדל העיקרי בין הביטקוין גולד לביטקוין הרגיל הוא שהכרייה שלו תתבסס על כרטיסי גרפיים של מחשבים ולא על מעבדים, מתוך כוונה שהכרייה תהיה מבוזרת יותר. ואולם לדעת רוזנפלד, "כרייה כזאת עלולה דווקא לפגוע בביזוריות, ולכן עדיף להישאר עם הביטקוין המקורי ולחכות לראות מה יקרה".

הפיצול המשמעותי יותר בביטקוין, לדברי רוזנפלד, צפוי ב-18 בנובמבר. "הגרסה של ביטקוין שבה השתמשנו עד כה קרויה Bitcoin Core, שאותה מפתח צוות בינלאומי הדוגל בעקרונות קוד פתוח, קונצנזוס ואחריות טכנית. המחנה המתנגד העיקרי מבוסס על חברות שחתמו על מפת דרכים שזכתה לכינוי 'הסכם ניו יורק'. אלה מאסו בצוות הפיתוח המקורי ובדרכי העבודה שלו, ומקדמות גרסה הקרויה Segwit2x (או בקיצור S2X). גרסה זו צפוי להתפצל מביטקוין באמצע נובמבר".

"נראה כי רוב קהילת הביטקוין מתנגדת כיום ל-S2X ויש רוב לביטקוין המקורי", אומר רוזנפלד. הוא מוסיף כי "יכולת זו של הביטקוין להתפצל ממחישה את הייחוד שלו ביחס למטבעות מסורתיים. מי שמחפש שינוי במטבע פיזי כמו זהב, או במטבע ריכוזי כמו שקל, לא יכול להחליט פשוט לאמץ גרסה אחרת של המטבע - הוא נתון לחסדי הטבע והריבון. היכולת הזו מאפשרת לביטקוין לעבור אבולוציה, להעמיד כמה צאצאים, שהטוב ביותר מהם ינצח. אבל בינתיים, כל הפיצולים האלה יוצרים בלבול ותוהו".

מחיר הביטקוין

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?