גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר המשבר הכלכלי: פורטוגל עולה על הגל

הסינדרלה האירופית הובילה מ-2012 מהלך שיקום אפקטיבי בסיוע קרן המטבע והאיחוד האירופי ■ מאז מתאפיינת הצמיחה בפורטוגל בשיפור מתמיד, והשנה העלתה הכלכלה הילוך נוסף שהביא לשיפור בדירוג החוב של המדינה

תיירים בליסבון. גיוון חד במדינות שמהן הם מגיעים / צילום: REUTERS/Rafael Marchante
תיירים בליסבון. גיוון חד במדינות שמהן הם מגיעים / צילום: REUTERS/Rafael Marchante

פורטוגל הייתה אחת ממדינות האיחוד האירופי שספגו את הפגיעה הקשה ביותר במשבר הכלכלי. רק לפני חמש שנים, בסיכום שנת 2012, התכווצה הכלכלה ב-3.2%, ושיעור האבטלה הרשמי עמד על כ-18%, בעוד ששיעור אבטלת הצעירים עמד על כ-40%. המגזר הבנקאי היה עמוס ב"נכסים רעילים".

תוכנית ההצלה של קרן המטבע הבינלאומית בשילוב האיחוד האירופי, בשנת 2011, בסכום של 78 מיליארד אירו, לא רק שהצילה את פורטוגל מפשיטת רגל ומקריסה טוטלית, אלא גם הכריחה את המדינה לתכנן ולבצע תוכנית התייעלות מכאיבה של מאות רפורמות בתחומים שונים. הרפורמות כללו בין היתר קיצוץ פנסיות, העלאת מסים, הורדת שכר וקיצוץ נרחב בהוצאות. ביצוע התוכנית הניב לאורך השנים שיפור מתמיד בנתוני הכלכלה.

התפתחות התיירות בפורטוגל

השנה ניתן להבחין כי כלכלת פורטוגל העלתה הילוך: עלייה ביצוא ובהשקעות - תוך דגש על תחום התיירות - המושפעים גם מהשוק האירופי המתאושש. נתוני האבטלה בשיפור חד, ואיתם גם נתוני ביטחון המשקיעים.

הורדת המע"מ תמכה בשוק התיירות

פורטוגל מנצלת את היותה מדינה שטופת שמש, ושוקדת על הרחבת ענף התיירות המפותח בה. בשנים 2014-2016 גדל שוק התיירות בפורטוגל בשיעור של 11.1%, והצמיחה ממשיכה גם לתוך שנת 2017, עם גיוון חד במדינות שמהן מגיעים התיירים, וכן גידול בסכום ההוצאה פר תייר על חופשתו. הורדת שיעור המע"מ מ-23% ל-13% תמכה בשוק התיירות - בדגש על מסעדות, חנויות, בתי קפה וכדומה. ענף התיירות מהווה כ-6.5% מהתמ"ג.

שוק הנדל"ן במדינה הושפע גם הוא מהגידול המסיבי בענף התיירות. ענף הנדל"ן החל בפריחה מואצת בשלהי 2016, שהתחזקה מהביקושים בענף התיירות למקומות לינה לתיירים, וכן מרכישות נכסים של תושבי חוץ, בעיקר בערים הגדולות - בכללן פורטו ועיר הבירה ליסבון. מחירי הנדל"ן בפורטוגל טיפסו בשנתיים האחרונות בכ-15%, והשתוו כעת למחירים ששררו בשנת 2010, טרום המשבר.

שיעור האבטלה מצביע על שיפור עקבי לאורך השנים האחרונות, הודות לפעילות הממשל ולרפורמות בשוק העבודה. אף ששיעור האבטלה נותר עדיין גבוה (11.2% בשנת 2016), ניתן לראות שיפור לאורך השנים. תחזית קרן המטבע העולמית מראה על ירידה מתחת לטווח ה-10% בשנת 2017, ועל שיפור נוסף בשנת 2018.

נתוני התעסוקה לעומת שנה קודמת ב-0%

פורטוגל אף מציגה שיפור בנתוני הגירעון. שיעור הגירעון מתוך התוצר השתפר בצורה משמעותית, מרמה של 4.4% בשנת 2015 ל-2.4% בשנת 2016.

לפי פרסומי קרן המטבע העולמית, המטרה של פורטוגל היא להמשיך ולשפר את הגירעון לשיעור של 1.5% בשנת 2017, ו-1% בשנת 2018, תוך המשך קיצוץ בהוצאות וירידה קצובה במספר עובדי המגזר הציבורי. פורטוגל מתמודדת גם עם חוב גבוה בשיעור של כ-130% מהתוצר. לפורטוגל תוכניות להקדים תשלומים לקרן המטבע, כדי לחסוך את תשלומי הריבית. נתון זה, יחד עם ירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות שראינו עד כה השנה, אמורים לשפר את רמת החוב/תוצר לשיעור של 126% בסוף שנת 2017. למרות השיפור החזוי, רמת החוב הגבוהה מותירה את כלכלת פורטוגל פגיעה מאוד, בעיקר לזעזועים לא צפויים בגוש האירו ובעולם.

החשבון השוטף נמצא בדרך לשיא חיובי השנה, והוא נתמך בעלייה המואצת ביצוא ובענף התיירות החזק, שמצליח לקזז את השפעת היבוא.

בהתאם לכך, ובהשפעת ההאצה בפעילות הכלכלית, גם תחזיות הצמיחה של פורטוגל שוערכו כלפי מעלה, לשיעור של 2.5% לשנת 2017 (1.4% לשנת 2016), ותחזית צנועה מעט יותר לשנת 2018, בשיעור של 2%.

מדדי אמון בנקודות

הבנקים מתחילים להרים ראש

גם מגזר הבנקאות ממשיך להציג שיפור בתוצאות. אמנם המגזר הבנקאי עדיין סובל מ"נכסים רעילים", רווחיות נמוכה ומאגרי הון מוגבלים, אולם אנו עדים לירידה קצובה בהלוואות ה-NPL (הלוואות שעליהן יש פיגור של למעלה מ-90 יום בהחזרים), אך עדיין, הלוואות אלו נותרו בשיעור של כ-16.4% מסך הלוואות הבנקים, נכון לסוף מארס 2017. הלוואות אלו מאפיינות בעיקר את המגזר העסקי, עם שיעור NPL של 29%, בעוד שהלוואות NPL לרכישת דירות עומדות על שיעור של 6.7%, והלוואות NPL לכל מטרה עומדות על שיעור של 10%.

הבנקים הפורטוגליים הצליחו אף לצמצם עלויות כוח אדם ועלויות תפעול נוספות. אולם צמצום עלויות אלו עדיין לא הצליח לקזז באופן מוחלט את השחיקה ברווחיות, בעקבות מרווחי אשראי מצומצמים והיקף הלוואות שלא נפרעו. הבנקים, בשיתוף הרגולטור בפורטוגל, ממשיכים ביתר שאת לנסות ולנקות את הספרים שלהם, ובהתאם גם להעלות את רמת הרווחיות.

ראש ממשלת פורטוגל, אנטוניו קוסטה, מוביל את פורטוגל מאז נובמבר 2015. אחוזי התמיכה בו קפצו לכ-80% בשנת 2016, תוך שהוא מבטל חלק מרפורמות הצנע הלא פופולריות שהונהגו תחת מדיניות ההצלה של קרן המטבע העולמית.

משקיעים זרים הגיבו בשלילה להחלטות אלו, אך נראה כי ממשלת פורטוגל איתנה בדעתה להמשיך את תהליך השיקום, תוך הקלות מסוימות שיאפשרו לציבור לעמוד בתהליך. המבחן של קוסטה יהיה אישור התקציב לשנת 2018, אשר טיוטה ממנו מוגשת בימים אלו, והוא אמור להתקבל בתחילת חודש נובמבר. רפורמות רבות נמצאות עדיין בתהליך הבשלה, כך לדוגמה בשוק העבודה, מתרכזת הרפורמה בשיפור התחרות של ההון האנושי בעל הכישורים הנמוכים, בחינוך מקצועי, בשיפור יכולות טכנולוגיות, בתמריצים לחברות, בעידוד מחקר ופיתוח, בחדשנות, ביזמות ועוד.

האתגרים שעוד נמצאים על הפרק

פורטוגל עודנה ניצבת בפני אתגרים לא פשוטים. שיעור "הנכסים הרעילים" במגזר בנקאות אמנם במגמת שיפור, אך עדיין באחוז גבוה מסך ההלוואות. אחוז ההשקעות נמוך ורמת החוב/תוצר גבוהה מאוד. גורמים אלו ממשיכים לרסן את יכולת הצמיחה בטווח הבינוני, ומותירים את כלכלת פורטוגל פגיעה מאוד לזעזועים העשויים להתרחש.

עם זאת, השיפור הניכר בנתוני המאקרו מצביע על תוצאות מהלכי הממשלה בשיתוף קרן המטבע והאיחוד האירופי, מהלכים שנעשו כדי להוציא את העגלה מהבוץ ולהניע אותה מחדש. נראה כי מהלכים אלו נושאים פרי, וכי התוצאות מתחילות להגיע לפורטוגל.

הקטנת האי-ודאות, תוך הגברת היציבות - בעיקר במגזר הבנקאות המכביד, וכן העלייה החדה ביצוא ובצריכה הפרטית, הגבירו את הסנטימנט החיובי של המשקיעים. הדבר משתקף בשוקי ההון בצמצום מרווחי איגרות החוב הממשלתיות באופן משמעותי בהשוואה למדינות דוגמת ספרד ואיטליה. התחזקות מטבע האירו, אשר השפיעה לרעה על היצוא האירופי, "נספגה", והחברות האירופיות שוב מקבלות דריסת רגל - הודות לתחזיות חיוביות המקזזות את הרעשים הגיאופוליטיים באיחוד ואת האי-יציבות המוניטרית.

בעקבות השיפור בנתוני הכלכלה העלתה סוכנות הדירוג S&P בחודש שעבר את דירוג האשראי של פורטוגל לרמת BBB מינוס, כך שלמעשה היא מחזירה את המדינה לדירוג השקעה - לראשונה מאז 2012. משקיעים מוסדיים רבים, ביניהם קרנות פנסיה, שאינם מורשים להשקיע במדינה ללא דירוג השקעה, יוכלו להשקיע כעת בפורטוגל, גורם נוסף שמשפיע על תחזיות הצמיחה העתידיות. שתי חברות הדירוג הגדולות הנוספות - מודיס ופיץ' - השאירו אמנם את פורטוגל בדירוג אג"ח "זבל", אך העלו בחודשים האחרונים את האופק שלהן לחיובי.

לפורטוגל שני מדדים עיקריים. PSI 20 המכיל את 20 החברות בעלות שווי שוק הגבוה ביותר, עם חברות מתחום הפיננסים, התעשייה, המזון, התשתיות ועוד - ובנקו, הבנק המסחרי הפורטוגלי, הנו בעל המשקל הגבוה ביותר במדד (15.6%).

מדד PSI GENERAL הוא מדד רחב יותר, הכולל 44 חברות. משקיעים המעוניינים להיחשף להשקעה בפורטוגל יכולים לעשות זאת דרך תעודת הסל GLOBAL X MSCI PORTUGAL ETF, הניתנת להשקעה תוך בחירה בחשיפה למטבע האירו או לדולר.

** הכותב הוא סמנכ"ל לקוחות מוסדיים, תאגידים ומוסדות באינפיניטי. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר: "לכניסה לרפיח אין משמעות אסטרטגית. היא הפכה לפוליטית"

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש