גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יונייטד שרונה כמשל: כל החורים במודל של קבוצות הרכישה

סימני השאלה סביב קבוצת הרכישה היקרה בישראל מחדדים את הבעייתיות ואת החורים הרבים במודל המסוכן של קבוצות הרכישה ■ הרווח הקל של המארגנים, התכנון והמחיר

הדמית הפרויקט בשרונה / משה צור אדריכלים
הדמית הפרויקט בשרונה / משה צור אדריכלים

המארגנים

במין אבסורד מוטרף, מארגני קבוצות הרכישה מצאו בישראל את האלכימיה המושלמת. הם קונים את הקרקע הכי ביוקר, מוכרים את הדירות הכי בזול, והרווח שלהם מובטח.

לפני כשנתיים, כשמדינת ישראל הוציאה מכרז למכירת אחת הקרקעות הכי אטרקטיביות בישראל שעליה ישבה רשות השידור בכניסה לתל-אביב, שיווקו מארגני קבוצת יונייטד שרונה דירות במגדלים החדשים במחיר הכי נמוך בתל-אביב. דירת 4 חדרים, הכוללת 101 מ"ר ועוד מרפסת של 9 מ"ר, שווקה למתעניינים ב-3 מיליון שקל. המחירון קבע אז מחיר של 30 אלף שקל למ"ר, נמוך בחצי מפרויקטים אחרים בעיר. שווה.

וכשהמכרז נסגר, התברר כמובן שכדי לזכות שילמה הקבוצה את המחיר הכי יקר עבור הקרקע האטרקטיבית. 1.06 מיליארד שקל. 1.25 מיליארד שקל כולל מע"מ. מארגן הקבוצה, מוטי פלד, גם הוסיף בהתמחרות האחרונה (מול גינדי החזקות, שהציעה כ-950 מיליון שקל), עוד 1,800 שקל - 100 פעמים ח"י, שיהיה במזל.

ולפלד אכן היה מזל. כמו שזה נראה כרגע, או-טו-טו הוא בחוץ, בזמן שמאות החברים בקבוצה מממשים את הקרקע במחיר אסטרונומי והולכים אל הלא נודע (האופציה השנייה: לוותר על חילוט 106 מיליון שקל על ידי המדינה, עגומה כנראה לא פחות).

על הדרך, פלד השלים סיבוב של כ-15 מיליון שקל לפחות כדמי ניהול עבור ארגון הקבוצה. ומה על הפגיעה במוניטין? הצחקתם אותנו. כשהמשקיעים רעבים, הם ימשיכו להסתובב בשוק כעיוורים הטורפים מכל הבא ליד. תשאלו את מוטי פלד, בחור סימפטי וחייכן בסך הכל, ששיווק את יונייטד שרונה בזמן שכבר היו לו מאות לקוחות מתוסכלים בקבוצת רכישה בחריש.

חברי הקבוצה

135 אנשים בחרו להרים ידיים ולהצביע על אופציית חילוט הערבות על הקרקע שנרכשה בשרונה. 135 אנשים שמעוניינים, בעיניים פקוחות ודואבות, לחתוך את ההפסד, שעומד על כמה מאות אלפי שקלים לכל אחד.

כמו שכתב אחד מהם רק לאחרונה בקבוצת הווטסאפ של החברים: "מי שעיניו בראשו יכול להבין לבד את גודל הברוך שאליו נקלענו. עדיף לומר 'תודה, אבל לא עוד' ולפרוש מהעסקה שיכולה להמיט אסון על חלק ניכר מבעלי הדירות בפרויקט".

243 חברים אחרים אמנם החליטו להמשיך הלאה, לממש את הקרקע ולהוסיף עוד כ-40% בתמחור של כל דירה (עכשיו מדברים על 55 אלף שקל למ"ר), אבל ברור לכל בר דעת שמדובר בהמשך מפוקפק של רומן נפיץ וטעון במיוחד.

מה יעלה בגורל החברים שלא מסוגלים לשלם את יתרת הסכום (מי שקנה דירה ב-3 מיליון שקל לא בהכרח מסוגל לשלם עליה 5.5 מיליון שקל)? מה יקרה כשחלקם בוודאי יגידו - אם לא עכשיו אז בעוד חודש או שנה - שפשוט נגמר להם ההון העצמי ותמה לה מסגרת האשראי מהבנק ומבני המשפחה המודאגים?

וחברי הקבוצה, למי ששכח, לא קנו דירות. מדובר ב-378 אנשים פרטיים שקנו ביחד קרקע, בסך הכל 9 דונם. זה מה שאיפשר בקלות רבה כזו להבטיח להם דירות במחיר של כ-3 מיליון שקל (ע"ע המארגנים), סכום שיהפוך דה-פקטו ל-5-6 מיליון שקל עד לקבלת המפתח.

והדרך עוד ארוכה: האם יש משמעות למי שקנה "דירה" לפני המכרז, בהנחה כזו או אחרת, מול מי שקנה דירה לאחרונה, בתג מחיר פיקטיבי ומוזל כמובן? האם יש משקל שונה למי שקנה משרד, לעומת מי שקנה דירה? מדובר בשאלות משפטיות, וממילא גם כאלה שאין עליהן תשובה ברורה, אבל הן מוכרחות להזכיר שמדובר פה במפלצת יזמית - הכוללת מאות יזמים קטנים. מאות יזמים, שאפילו לא ברור מה חלקו של כל אחד בתוך העוגה הלא ממש אפויה.

הפרויקט

המכרז שהוציאה רשות מקרקעי ישראל על קרקע רשות השידור כלל זכויות להקמת 324 דירות (בסך הכול 31,350 מ"ר), מעל קומות נמוכות של מסחר (2,300 מ"ר) ושל משרדים (8,000 מ"ר). בדיוק כמו מגדלי גינדי הניצבים בסמוך.

אבל כשמחיר הקרקע שהציעה הקבוצה, מול כמות הדירות במכרז, גזר מחיר של כמעט 4 מיליון שקל לקרקע בלבד (בעוד הדירות עצמן נמכרו ב-3 מיליון שקל ואף פחות מכך), הסבירו המארגנים - כמו שהם תמיד מסבירים (ענבל אור עשתה מזה קריירה) - שהפרויקט יכלול בסופו של יום הרבה יותר דירות. כמה, באיזה שטח, איפה הן ימוקמו? אל תיתפסו לקטנות.

עד כמה פרויקט שרונה היה אמורפי ותלוי באוויר אפשר היה לראות כבר בשיווק המרשים. המארגנים נופפו במצגת של חברת CIYTBEE אדריכלות, עד שהתברר שהחברה מעולם לא תכננה מגדלים ואליה צורף משרדו של משה צור (גם באינטרנט אפשר למצוא לא מעט הדמיות שונות למגדלי יונייטד שרונה). המארגנים גם ציינו בשעתו שהקבלנית המבצעת תהיה חברת דורי, אלא שכבר אז היה ברור שהחברה (שמאז נמכרה לעמוס לוזון ושינתה את שמה) אינה נמצאת בסיטואציה שבכלל מאפשרת לה לחלום על מגדלים.

למעשה, ביונייטד שרונה נהנו המארגנים מ"זמן הדמיה" ארוך במיוחד. הפארסה סביב הקמת התאגיד החדש ופינוי רשות השידור מהשטח איפשרה להם לשווק את אותם חלומות על הנייר כמעט שנתיים, לפני שהם נקראו לשלם את מחיר הקרקע והתברר שהם שוחים ללא בגד ים.

חברת הניהול

ב-18 בספטמבר הודיעה רשות מקרקעי ישראל שמועד התשלום הגיע (תשלום עד סוף אוקטובר), וכבר אי אפשר היה לכבס את הכביסה המלוכלכת רק בתוך הבית. לאחר שהיה ברור ליותר ויותר חברים שהמארגן המקורי לא ממש יודע מימינו ומשמאלו, החלו להיזרק חלופות שונות לאוויר. אמפא נדל"ן עשתה סיבוב יח"צני ונמלטה, ועכשיו זו חברת בסר שנבחרה אתמול על ידי הדיירים להקים את המגדלים, תמורת משהו כמו 100 מיליון שקל עבור העבודה.

בשקלול ההצבעה, בסר קיבלה 1,202 נקודות מחברי הקבוצה מתוך 3,176 נקודות בחירה (המארגן המקורי קיבל 540 נקודות בלבד). קשה לומר שמדובר בניצחון גורף (38% מהנקודות), מה שיכול ללמד על גודל הסיכון ועל גודל החשש גם כעת בקבוצה.

ודאי שמוקדם לחגוג. בסר נכנסת לפרויקט הזה כשכל הקלפים מונחים בידה. גם אם היא אכן תצא לדרך, קשה לראות דרך ממשית לכבול אותה לפרויקט בכל מצב. רגולציה חדשה (במשרד המשפטים מגבשים כעת כללים חדשים לקבוצות הרכישה), ויכוח משפטי של חברי הקבוצה מול בסר או בינם לבין עצמם, קשיים פיננסיים נוספים ועוד - וגם בסר יכולה להיעלם כמעט בן-ליל ולהשאיר את חברי הקבוצה שוב לבדם.

עלות הכסף

כשהריבית בשפל, חברות נדל"ן - גם בינוניות ולא מדורגות על ידי חברות לדירוג אשראי - מגייסות גם היום הון מהציבור הרחב ומגופים מוסדיים בריביות שפל של 3% ו-4%. גם הבנקים מציעים לקבלנים וליזמים (ולנוטלי משכנתאות) הלוואות בתנאים דומים.

ולכן, כשחברי קבוצת הרכישה בשרונה - שהייתה להם שנה וחצי להתכונן למימוש הקרקע - נאלצים לחתום עד סוף השבוע על הלוואה משלימה בריבית נשך של 10% לבית ההשקעות ילין לפידות, זה אומר כנראה הכל. אף על פי שמדובר בקרקע הכי שווה בתל-אביב, ולמרות השעבוד שיקבלו המלווים על הקרקע (למקרה וחברי הקבוצה לא יוכלו לשלם), זו ההצעה הנדיבה ביותר לסיכון הגדול שמונח עדיין על השולחן.

בשורה התחתונה, יונייטד שרונה יונייטד הוא מיזם נדל"ן בעלות אדירה של 2.5 מיליארד שקל לפחות - קרקע, בנייה, מיסוי ועוד - הנמצא עדיין כולו בתוך עננה כבדה, בלי שום תאריך או צפי להשלמתו של הפרויקט הגרנדיוזי, אם בכלל.

הרבה לפני שחברי הקבוצה מאשימים את החפיפיניקיות של מוטי פלד, את הריבית של ילין, את העדר הרגולציה או את הקלות שבה איפשרה רשות מקרקעי ישראל לקבוצה כזו לזכות במכרז, הם מוכרחים להלין בראש ובראשונה על החמדנות ועל הטיפשות של עצמם.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל