גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

ביהמ"ש: פרסומי כרמל שאמה נגד בכיר בעיריית ר"ג - לשון הרע

נקבע כי פרסומיו של חבר הכנסת לשעבר בדף הפייסבוק הפרטי שלו בינואר 2014 נחשבים לשון הרע נגד חיים קרשינקר, שעבד אז ביחידת ההנדסה של תמ"א 38 בעיריית ר"ג

כרמל שאמה / צלם: אוריה תדמור
כרמל שאמה / צלם: אוריה תדמור

בית משפט השלום בתל-אביב קבע היום (ג') כי פרסומיו של חבר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד, כרמל שאמה-הכהן, בדף הפייסבוק הפרטי שלו - נחשבים לשון הרע נגד מי שעבד אז ביחידת ההנדסה של תמ"א 38 בעיריית רמת-גן, חיים קרשינקר. מעו"ד גיא אבידן, בא-כוחו של כרמל שאמה, נמסר כי בכוונתם להגיש יוגש ערעור על פסק הדין.

הפרסומים, מינואר 2014, נכתבו על-ידי שאמה-הכהן בעת היה חבר מועצת העיר רמת-גן ומתמודד לבחירות על ראשות העיר.

טרם הוכרע מה יהיה גובה הפיצוי, אולם בכתב התביעה נדרש שאמה-הכהן לשלם לקרשניקר פיצוי של 600 אלף שקל, בגין האשמות שהטיח בתובע על רקע תפקידו בעיריית רמת-גן.

שאמה-הכהן, המשמש כיום כשגריר מדינת ישראל בארגון הבינלאומי OECD, כתב בעמוד הפייסבוק שלו ב-7 הזדמנויות שונות בינואר 2014 אודות "פרשה מדהימה באגף ההנדסה (תמ"א 38), שהיא קצה הקרחון בריקבון השחיתות ההולך וגדל בהנהגת העיר החדשה".

בהמשך הוא פירט האשמות שונות כנגד קרשינקר, ביניהן כי הוא "שתול" של עורכת דין קרובת משפחה, שעבורה הוא "מרגל" ומעביר מידע בניגוד עניינים ותוך ניצול מעמדו; כי הוא פושע המשתייך ל"פשע המאורגן" כלשונו; וכי השיג את משרתו תוך מרמה והונאה.

על-פי האמור בפסק הדין, קרשינקר הוגדר בעבר כחושף שחיתויות והביא להעמדתם לדין של ראש העיר לשעבר ושל בכירים בעירייה. הפרסום קושר בינו לבין מי שעיקר הפרסום כוון נגדו: גיסו של קרשינקר, משה רווח, יריב פוליטי מר של שאמה-הכהן שהתמודד מולו בבחירות, ושהתביעה הנפרדת שלו מול שאמה-הכהןממשיכה להתברר.

השופטת ריבה ניב, קבעה כי הדברים מהווים לשון הרע והם מחייבים התייחסות כיון שמדובר בפרסום שיטתי של 7 פוסטים, וכי ספק אם בית המשפט היה מתערב לו מדובר היה בפוסט בודד.

שאמה-הכהן טען להגנתו כי תוכן הפרסומים היה נכון (הגנת "אמת דיברתי"), אך השופטת בחנה את הפרסומים וקבעה כי שאמה-הכהן לא עמד בנטל שמוטל על הטוען "אמת דיברתי" להוכיח שהם נכונים, וכי הדברים בוססו על "רכילויות שלא הוכחו".

כך למשל, שאמה-הכהן טען כי קרשינקר השיג את העבודה ללא מכרז באמצעות לחץ שהפעיל רווח על מהנדס העיר (שהתברר כהמלצה בלבד מצד רווח, קבעה השופטת). לטענת שאמה-הכהן, קרשינקר יצר "מצג-שווא", הסתיר את השם "חי קירון" וכתב במקומו "חיים קרשינקר" בעת קבלתו לעבודה, תוך שהוא מתעלם מהסעיף המבקש את השמות הקודמים - והכול כדי להסתיר את הקשר לאחותו שעומדת להתחתן עם משה רווח. ביחס לכך כתבה השופטת כי בעדותו סיפר קרשינקר כי הוא שינה את השם בעקבות "מסע שורשים" ולא מילא את שם המשפחה הקודם עקב לחץ וחוסר תשומת-לב מול הממונה על כוח-האדם.

"באותו זמן טרם נישאה האחות, ששם משפחתה קירון, למר רווח", כתבה השופטת. "השמטה זו, בניגוד לנטען, אין לה כל משמעות לקירבה המשפחתית (שאיננה) למר רווח. ולו ציין כי שמו הקודם קירון - איזו השפעה הייתה לכך על אופן הקבלה לעבודה?".

בסיכום הבחינה קבעה השופטת כי "מתוך הפרסום עלו מעשי הונאה, שחיתות ורמייה. גם אם השמיט התובע [קרשינקר] פרט שולי שלטעמי לא הייתה לו כל חשיבות [הכוונה להשמטת שם המשפחה הקודם בטופס הקבלה לעבודה, מ' ר'] - הנסיבות אינן תומכות בגרסת הנתבע [שאמה] ואינן מבססות את הקביעות הנחרצות שקבע (וקובע) הנתבע כנגד התובע".

עוד דחתה השופטת את הטענה להגנת תום-הלב. אמנם שאמה-הכהן בדק לטענתו את השמועות, אך התברר, כתבה השופטת, כי ביסוס לשמועות הללו שהגיעו מצדדים שלישיים - אין. במצב דברים כזה, הרי ש"היריבות והביקורת החריפה של הנתבע כנגד מר רווח, העמידו את התובע, בגין הקשר ביניהם, 'חשוף בצריח', כשהוא חשוף למסע הכפשות בהיקף ובתפוצה נרחבים", כתבה.

טענת הגנת תום-הלב נחלשת עוד יותר כשבוחנים את ההליך המקביל המתנהל בעניינו של משה רווח. שם עמדה השופטת על האובססיה של שאמה-הכהן כלפי הנעשה בעירייה, ולא נמנעה מלהעיר על כך: "נפלא מבינתי מדוע ממשיך המשיב, היושב זה מכבר בחו"ל, ממלא תפקיד ציבורי חשוב שם ואינו נושא כל תפקיד בעיריית רמת-גן - [ו]איננו מפסיק את התבטאויותיו ואת עיסוקיו בנעשה שם [בעיריית רמת-גן, מ' ר']", כתבה השופטת בהחלטתה מיום 3.4.16.

עו"ד שלומי וינברג, שייצג את קרשניקר, מסר בתגובה לפסק הדין היום: "מדובר בפסק דין חשוב, מקיף ויסודי, אשר ניתן לאחר שנשמעו עשרות עדויות. כבוד השופטת קיבלה את טענות התובע ודחתה אחת לאחת את טענות הנתבע, תוך קביעה שיפוטית ברורה וחדה כי פרסומי הנתבע מהווים לשון הרע ומהווים בסיס לפיצוי כספי לתובע". 

עוד כתבות

חן גולן, מנכ''ל נקסט ויז'ן / צילום: רמי זרנגר

מימוש ענק של פידליטי זעזע את מניית נקסט ויז'ן, אך היו"ר טוען: "איתות חיובי"

חן גולן, יו"ר יצרנית המצלמות המיוצבות לרחפנים, מתייחס למכירת המניות של קרן ההשקעות האמריקאית פידליטי בהיקף של כ-450 מיליון דולר: "קיבלנו את זה בהפתעה, כמו כל השוק"

סניף ארומה בכפר עזה. הנצחה לעובדי הרשת, חברים ולוחמים / צילום: תמר בן זקן

"מחברים את הקהילה מחדש": העסקים שקמו בעוטף אחרי המלחמה

הם יצאו להילחם, איבדו חברים, פונו מהבתים - אבל אז החליטו לחזור, לתקוע יתד וגם להביא פריחה כלכלית לאזור ● אלה לוי-וינריב ביקרה בעסקים החדשים שהוקמו דווקא בעוטף - מהלוחמת שפתחה רשת כושר קרבי לנערות ועד המיזם הקולינרי הסמוך למשטרת שדרות

פיקוד העורף סורק בניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני / צילום: ap, Maya Levin

שלוש שנים לטבח ה-7 באוקטובר: מעל 38.6 מיליארד שקל פיצויים

רשות המסים מפרסמת נתונים אודות פעילות קרן הפיצויים לרגל יום השנה השלישי לציון טבח ה-7 באוקטובר של חמאס על יישובי עוטף עזה ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל"

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

ניו-מד איימה לבטל את עסקת הענק ורשות התחרות חזרה בה

רשות התחרות הסירה את התנגדותה לעסקת הענק עליה חתמו שותפות לווייתן ניו-מד ורציו עם תחנות הכוח החדשות של דליה, בהיקף של 6.7 מיליארד דולר

פרויקט בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

לא רק ת"א: ערים נוספות מחזירות לחיים את מדיניות הקלות הבנייה

אחרי הפרסום בגלובס על החלטת עיריית תל אביב־יפו לקדם תוכנית להחזרת ההקלות בנדל"ן למגורים, גם בערים נוספות, בהן ר"ג ויבנה, מקדמים ● האם ההליך ישפר את המצב או יסרבל אותו?

לירן אבישר בן־חורין, ביחד. שבע עם גדעון אוקו, קשת 12, 29.09.26 / צילום: טל גלבוע

ישראל אחרונה בהשקעה בגיל הרך? צללנו לנתונים

ההבטחה להשקיע בחינוך בגילי 3-0 חוזרת בכל מערכת בחירות ● מתברר שהיא לא נזרקת בחלל ריק ● המשרוקית של גלובס

חיים שטפלר, מנכ''ל ארית / צילום: מירי פייבר

בעלי החברה הביטחונית מכר מניות בשיא, והמוסדיים הפסידו כרבע מיליארד שקל

בתחילת השנה מכר צבי לוי, בעל השליטה בארית, נתח של 7% ממניותיו ביצרנית המרעומים משדרות תמורת 400 מיליון שקל ● אלא שמאז צנחה המניה במעל 70%, על רקע ירידה בתוצאות ולמרות הכרזה על דיבידנד גדול, והסבה לרוכשים, בהם מנורה, הפניקס ומור, הפסד משמעותי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חיסכון עד הפנסיה וביטוח רק מגיל 70: החורים בתוכנית הסיעוד החדשה

התוכנית החדשה של רשות שוק ההון, שכפופה לחקיקה בכנסת, מציעה מעבר לחיסכון אישי, במקום המודל הקיים היום ● איך יעבוד החיסכון, מי עשוי ליפול בין הכיסאות, ואת מי המדינה עדיין תממן?

אילוסטרציה: Shutterstock

סכסוך הירושה חוצה דורות: העליון אישר עיקולים של 30 מיליון שקל

יותר מ־50 שנה אחרי הנישואים, המאבק על נכסי נדל"ן וחברות בשווי מיליונים ממשיך בין יורשי בני הזוג המנוחים ● לאחר שמניות אחת החברות נמכרו לצד שלישי במהלך ההתדיינות, הותיר העליון על כנו עיקול של עד 30 מיליון שקל להבטחת זכויות יורשי האישה

ספינות במצר הומרוז ליד חופי איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

ניסיון הפיגוע בפליי דובאי עלול לעלות לדובאי ביוקר

כותרות העיתונים בעולם: החשדות סביב דמי המעבר המסתוריים במצר הורמוז, מלחמת ההתשה הדיפלומטית שבה מתבצרת איראן מול הלחץ של טראמפ ובעולם מזהירים שניסיון הפיגוע בפליי דובאי צפוי לפגוע בתיירות למדינה • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

רשות המסים / צילום: איל יצהר

חשד: הלקוח עשה אקזיט של 60 מיליון שקל - רואה החשבון לא דיווח

עפ"י החשד, רואה החשבון ייצג לקוח שהיה בעל מניות מהותי בחברה המתמחה בטכנולוגיות חדשניות, אך לא כלל בדוח האישי שלו את ההכנסה ממכירת מניותיו לחברה אמריקאית ● בעקבות אי-הדיווח לא שולם מס יסף בהיקף של כ-1.8 מיליון שקל

מטבעות קריפטו / אילוסטרציה: Shutterstock, Dan Eady

חשד: הסתיר רווחים של עשרות מיליוני דולרים מקריפטו

רשות המסים ולהב 433 עצרו חשוד בהסתרת פעילות מסחר במטבעות דיגיטליים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים ● החשד: סחר במטבעות דיגיטליים בבורסות שונות, מבלי שדיווח לרשות המסים על פעילותו

אירו. ''גל המכירות האחרון נובע במיוחד מהחששות בנוגע לצרפת'' / צילום: Shutterstock

"הרגע הגלובלי" של האירו יצטרך לחכות: סיכוני החוב מפילים את המטבע האירופי

האירו נמצא בשפל של כשנה וחצי מול הדולר, על רקע החששות ממצבה הפיסקלי של צרפת, אי־היציבות הפוליטית באירופה והאפשרות למשבר חוב חדש ● בעוד שהמשקיעים והאנליסטים דרוכים, החברות היצואניות ביבשת דווקא גוזרות קופון מהיחלשות המטבע

מערכת ביטול רעש של סילנטיום / צילום: סילנטיום

לפי שווי של כ-44 מיליון דולר: חברת הטכנולוגיה הישראלית בדרך להנפקה בניו יורק

סילנטיום מנס ציונה, שמפתחת טכנולוגיה להפחתת רעשים לא רצויים בתא הנוסעים ברכב, הגישה תשקיף לגיוס של כ-15 מיליון דולר בבורסת ניו יורק ● במחצית הראשונה של השנה הכנסותיה ירדו ב-44% ל-1.5 מיליון דולר, והיא צירפה לתשקיף הערת "עסק חי"

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

למרות התנגדות המשרד להגנת הסביבה: הממשלה החליטה לקדם תחנת כוח במתחם בז”א

הממשלה אישרה לקדם הקמת תחנת כוח בהספק של 800 מגהוואט במתחם בית הזיקוק באשדוד, שתספק חשמל למשק ● המשרד להגנת הסביבה מתנגד למהלך ומזהיר מהגברת הזיהום באזור שכבר כולל כמה מתקני ייצור חשמל ● במשרד האנרגיה מבהירים כי מדובר בשלב תכנוני ראשוני בלבד

אוגוסט הנניג, ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר / צילום: Reuters

קשר ישראלי: ראש שירות המודיעין הגרמני לשעבר נעצר בחשד לבגידה

אוגוסט הנניג, שעמד בראש המודיעין הגרמני עד 2005, חשוד כי קיבל במשך שנים אלפי מסמכים סודיים והשתמש במידע לצרכים עסקיים ● החקירה נגדו התפתחה בעקבות פרשה אחרת, שבה נחשד במעורבות בניסיון של מיליארדרית גרמנייה לחטוף את ילדיה בסיוע חברה ישראלית

גיל מנדלזיס / צילום: באדיבות קפיטוליס

הישראלי שהקים את ה"בנק של הבנקים" מגייס לפי שווי של כמעט 2 מיליארד דולר

חברת הטכנולוגיה הישראלית קפיטוליס, של היזם הישראלי גיל מנדלזיס, מגייסת 220 מיליון דולר לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר ● קפיטוליוס הפכה לשחקנית הגדולה ביותר בנישה טכנולוגית המאפשרת לבנקים ולבתי השקעות לחלוק יחד בהון - על מנת להקטין את הריביות

בנק דיסקונט / צילום: מץ 76

דיסקונט יתמזג עם מרכנתיל: הערכה - עד 550 עובדים יפרשו וסניפים ימוזגו

דיסקונט מתכנן להשלים את מהלך המיזוג ככל שיתקבלו האישורים הנדרשים, כבר במהלך 2027 ● המהלך יכלול בטווח הארוך פרידה ממאות עובדים, מרכנתיל יישמר כמותג בנקאי ● לאחר נפילת עסקת כאל, התעניינות מחודשת ברכישתה על ידי גורמים מישראל

ASOS / צילום: יח''צ

הודעה חריגה באפליקציית ASOS: האקרים טוענים כי פרצו למאגרי החברה

לקוחות של ענקית האופנה המקוונת ASOS קיבלו היום התראה חריגה באפליקציה, שבה נטען כי האקרים הצליחו לחדור למערכות המידע של החברה ● ASOS טרם אישרה שהתרחשה פריצה למאגרי המידע שלה, בשלב זה לא ברור איזה מידע, אם בכלל, הגיע לידי התוקפים

יאיר סרוסי יו''ר צים / צילום: יוסי צבקר

דירקטוריון צים מבהיר לרשות החברות: לא צריכים לדון בעסקה מחדש

רשות החברות הממשלתיות הודיעה כי אם יוגש מתווה חדש לרכישת צים ע"י הפג-לויד וקרן פימי - יהיה על החברה להגיש אותו לאישורה מחדש ● לגלובס נודע כי דירקטוריון צים שלח מכתב תשובה לרשות, ובו נטען כי החברה לא נדרשת לדון מחדש בעסקה ● רשות החברות במכתב תגובה: "אין מקום להידרש לדיונים תיאורטיים ביחס למתווה שטרם הוגש"