גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

ביהמ"ש: פרסומי כרמל שאמה נגד בכיר בעיריית ר"ג - לשון הרע

נקבע כי פרסומיו של חבר הכנסת לשעבר בדף הפייסבוק הפרטי שלו בינואר 2014 נחשבים לשון הרע נגד חיים קרשינקר, שעבד אז ביחידת ההנדסה של תמ"א 38 בעיריית ר"ג

כרמל שאמה / צלם: אוריה תדמור
כרמל שאמה / צלם: אוריה תדמור

בית משפט השלום בתל-אביב קבע היום (ג') כי פרסומיו של חבר הכנסת לשעבר מטעם הליכוד, כרמל שאמה-הכהן, בדף הפייסבוק הפרטי שלו - נחשבים לשון הרע נגד מי שעבד אז ביחידת ההנדסה של תמ"א 38 בעיריית רמת-גן, חיים קרשינקר. מעו"ד גיא אבידן, בא-כוחו של כרמל שאמה, נמסר כי בכוונתם להגיש יוגש ערעור על פסק הדין.

הפרסומים, מינואר 2014, נכתבו על-ידי שאמה-הכהן בעת היה חבר מועצת העיר רמת-גן ומתמודד לבחירות על ראשות העיר.

טרם הוכרע מה יהיה גובה הפיצוי, אולם בכתב התביעה נדרש שאמה-הכהן לשלם לקרשניקר פיצוי של 600 אלף שקל, בגין האשמות שהטיח בתובע על רקע תפקידו בעיריית רמת-גן.

שאמה-הכהן, המשמש כיום כשגריר מדינת ישראל בארגון הבינלאומי OECD, כתב בעמוד הפייסבוק שלו ב-7 הזדמנויות שונות בינואר 2014 אודות "פרשה מדהימה באגף ההנדסה (תמ"א 38), שהיא קצה הקרחון בריקבון השחיתות ההולך וגדל בהנהגת העיר החדשה".

בהמשך הוא פירט האשמות שונות כנגד קרשינקר, ביניהן כי הוא "שתול" של עורכת דין קרובת משפחה, שעבורה הוא "מרגל" ומעביר מידע בניגוד עניינים ותוך ניצול מעמדו; כי הוא פושע המשתייך ל"פשע המאורגן" כלשונו; וכי השיג את משרתו תוך מרמה והונאה.

על-פי האמור בפסק הדין, קרשינקר הוגדר בעבר כחושף שחיתויות והביא להעמדתם לדין של ראש העיר לשעבר ושל בכירים בעירייה. הפרסום קושר בינו לבין מי שעיקר הפרסום כוון נגדו: גיסו של קרשינקר, משה רווח, יריב פוליטי מר של שאמה-הכהן שהתמודד מולו בבחירות, ושהתביעה הנפרדת שלו מול שאמה-הכהןממשיכה להתברר.

השופטת ריבה ניב, קבעה כי הדברים מהווים לשון הרע והם מחייבים התייחסות כיון שמדובר בפרסום שיטתי של 7 פוסטים, וכי ספק אם בית המשפט היה מתערב לו מדובר היה בפוסט בודד.

שאמה-הכהן טען להגנתו כי תוכן הפרסומים היה נכון (הגנת "אמת דיברתי"), אך השופטת בחנה את הפרסומים וקבעה כי שאמה-הכהן לא עמד בנטל שמוטל על הטוען "אמת דיברתי" להוכיח שהם נכונים, וכי הדברים בוססו על "רכילויות שלא הוכחו".

כך למשל, שאמה-הכהן טען כי קרשינקר השיג את העבודה ללא מכרז באמצעות לחץ שהפעיל רווח על מהנדס העיר (שהתברר כהמלצה בלבד מצד רווח, קבעה השופטת). לטענת שאמה-הכהן, קרשינקר יצר "מצג-שווא", הסתיר את השם "חי קירון" וכתב במקומו "חיים קרשינקר" בעת קבלתו לעבודה, תוך שהוא מתעלם מהסעיף המבקש את השמות הקודמים - והכול כדי להסתיר את הקשר לאחותו שעומדת להתחתן עם משה רווח. ביחס לכך כתבה השופטת כי בעדותו סיפר קרשינקר כי הוא שינה את השם בעקבות "מסע שורשים" ולא מילא את שם המשפחה הקודם עקב לחץ וחוסר תשומת-לב מול הממונה על כוח-האדם.

"באותו זמן טרם נישאה האחות, ששם משפחתה קירון, למר רווח", כתבה השופטת. "השמטה זו, בניגוד לנטען, אין לה כל משמעות לקירבה המשפחתית (שאיננה) למר רווח. ולו ציין כי שמו הקודם קירון - איזו השפעה הייתה לכך על אופן הקבלה לעבודה?".

בסיכום הבחינה קבעה השופטת כי "מתוך הפרסום עלו מעשי הונאה, שחיתות ורמייה. גם אם השמיט התובע [קרשינקר] פרט שולי שלטעמי לא הייתה לו כל חשיבות [הכוונה להשמטת שם המשפחה הקודם בטופס הקבלה לעבודה, מ' ר'] - הנסיבות אינן תומכות בגרסת הנתבע [שאמה] ואינן מבססות את הקביעות הנחרצות שקבע (וקובע) הנתבע כנגד התובע".

עוד דחתה השופטת את הטענה להגנת תום-הלב. אמנם שאמה-הכהן בדק לטענתו את השמועות, אך התברר, כתבה השופטת, כי ביסוס לשמועות הללו שהגיעו מצדדים שלישיים - אין. במצב דברים כזה, הרי ש"היריבות והביקורת החריפה של הנתבע כנגד מר רווח, העמידו את התובע, בגין הקשר ביניהם, 'חשוף בצריח', כשהוא חשוף למסע הכפשות בהיקף ובתפוצה נרחבים", כתבה.

טענת הגנת תום-הלב נחלשת עוד יותר כשבוחנים את ההליך המקביל המתנהל בעניינו של משה רווח. שם עמדה השופטת על האובססיה של שאמה-הכהן כלפי הנעשה בעירייה, ולא נמנעה מלהעיר על כך: "נפלא מבינתי מדוע ממשיך המשיב, היושב זה מכבר בחו"ל, ממלא תפקיד ציבורי חשוב שם ואינו נושא כל תפקיד בעיריית רמת-גן - [ו]איננו מפסיק את התבטאויותיו ואת עיסוקיו בנעשה שם [בעיריית רמת-גן, מ' ר']", כתבה השופטת בהחלטתה מיום 3.4.16.

עו"ד שלומי וינברג, שייצג את קרשניקר, מסר בתגובה לפסק הדין היום: "מדובר בפסק דין חשוב, מקיף ויסודי, אשר ניתן לאחר שנשמעו עשרות עדויות. כבוד השופטת קיבלה את טענות התובע ודחתה אחת לאחת את טענות הנתבע, תוך קביעה שיפוטית ברורה וחדה כי פרסומי הנתבע מהווים לשון הרע ומהווים בסיס לפיצוי כספי לתובע". 

עוד כתבות

מכלי גז עירוניים בגרמניה / צילום: Reuters, Michael Nguyen

מחירי הגז בשיא: אחרי קיץ קשה, לאירופה מחכה חורף קשה אפילו יותר

אירופה הקימה מאגרי גז אדירים, במטרה להבטיח אספקה שוטפת לחימום ולאנרגיה בחורף, אך אלו בשפל של קרוב לשני עשורים ● המתיחות במפרץ הפרסי מקשה על היבוא ומקפיצה מחירים ● ויש גם מי שמרוויח

לבנת החימר של Supreme / צילום: צילום מסך מערוץ היוטיוב של CNCB

אפס שימושיות, מקסימום סטטוס: הלקח העסקי מהלבנה של Supreme

לפני עשר שנים השיק מותג אופנת הרחוב הניו יורקי Supreme לבנת בניין פשוטה ב–30 דולר. היא נחטפה בתוך דקות ● גם היום היא נסחרת במאות דולרים. למה זה קורה, ומה הלקח לשולחן ההנהלה ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

המשפט הסתיים בפשרה ומטא קנתה שקט מסחרי בכ-17 מיליארד דולר

ענקית הטכנולוגיה תשלם ל-29 המדינות שתבעו אותה ותבצע שורת שינויים בפייסבוק ובאינסטגרם, בהם הגבלת זמן השימוש של בני נוער לשעתיים ביום וחסימת הגישה בשעות הלילה ● ההסדר מסיים את ההליך הפדרלי שנפתח בשבוע שעבר ובו נטען כי מטא עיצבה את הפלטפורמות שלה כך שיעודדו שימוש ממכר בקרב צעירים

אופק גבע / צילום: עופר בראון

בן 23, עובד בקונדיטוריה משפחתית באשקלון, וגם מנהל תיק השקעות של מאות אלפי שקלים

אופק גבע בן ה–23 עובד מגיל צעיר בקונדיטוריה של משפחתו באשקלון, ואת כל מה שחסך בעבודה השקיע בגיל 18 בשוק המניות. זה נגמר בהפסד כואב ● אחרי שלמד את התחום בשירות הצבאי, חזר להשקיע עם כללים ברורים: טווח החזקה ארוך וסיכון גבוה ● המשקיעים החדשים

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

דוחות פרטנר מגלים: כמה שווה לחברת סלולר כל לקוח?

הכנסות פרטנר ירדו ב-1.5% ל-790 מיליון שקל, אך הרווח התפעולי וה-EBITDA המשיכו לצמוח ● החברה חצתה לראשונה את רף מיליון מנויי ה-5G, לצד גידול במספר מנויי האינטרנט והטלוויזיה ● פרטנר ממתינה להכרעת בית המשפט לגבי חלוקת הדיבידנד המיוחד ● המנכ"ל גבאי על התנגדות מחזיקי האג"ח: "רמת הסיכון עבורם היא אפס, לא הייתה שום סיבה שלא יצביעו בעד. שוקלים לבקש הצבעה חוזרת"

דרך השלום בתל אביב. ''הכל מתחיל בחזון'' / צילום: עיריית תל אביב

עיריית ת"א הוסיפה צל בגשר השלום: מה עיריות אחרות יכולות ללמוד ממנה?

הפרגולות החדשות שהוקמו בגשר השלום מוכיחות שאפשר למצוא פתרונות יצירתיים להצללה במרחב הציבורי, אך בעוד תל אביב מנסה לשנות כיוון, רוב הרחובות לא ידידותיים להולכי רגל, בעיקר בקיץ ● "הערים בישראל מתוכננות לרכב פרטי, הן לא ערוכות להולכי רגל"

גיל טופז, מנכ''ל משותף אלטשולר שחם אשראי / צילום: רמי זרנגר

"אני לא מזלזל בירידות מחירים של אחוזים בודדים, אבל זה לא 20%"

גיל טופז, מנכ"ל משותף של אלטשולר שחם אשראי, המעניק מימון לקבלנים שנתקעו עם דירות לא מכורות, לא מוטרד מביטולי עסקאות: "אלה ספקולנטים שמהווים לא יותר מ־15% מהשוק"

דאג פורד, ראש ממשלת פרובינציית אונטריו / צילום: Reuters, Blair Gable

"השוטר הרע" הקנדי שעומד בחזית מלחמת הסחר מול ארה"ב

מנהיג אונטריו דחק בראש הממשלה מארק קרני לנקוט קו תקיף מול וושינגטון, והטיח עלבונות בנשיא טראמפ

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשינויים קלים בלבד, לקראת דוחות אנבידיה

המדדים המרכזיים רשמו שינויים קלים בלבד, כאשר המשקיעים היססו לקראת הדוחות המצופים של אנבידיה ● ה-PCE, מדד האינפלציה המועדף על הפד, הציג עלייה שנתית של 3.7% ביולי, מעט מעל קונצנזוס האנליסטים ● מחירי הנפט רשמו ירידות קלות ● מטא הגיעה להסדר בתביעה שהגישו נגדה עשרות מדינות בארה"ב ● נייקי ירדה לשפל של יותר מעשור

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

הנתון על אנבידיה ישראל נעלם מהדוחות ואז צץ מחדש בשיחת המשקיעים

למרות שאנבידיה הפסיקה לחשוף בנפרד את הכנסות חטיבת התקשורת הישראלית, נתונים שנחשפו בשיחת המשקיעים מצביעים על מכירות של כ־17.5 מיליארד דולר ברבעון השני ● הפעילות שמבוססת על טכנולוגיות מלאנוקס, ממשיכה להוות כ־18% מהכנסות החברה ולתרום באופן משמעותי לצמיחת המשק הישראלי

איור: גיל ג'יבלי

גירעונות עתק והשקעות AI: מה דוחף את תשואות האג"ח בארה"ב לשיא?

התמתנות האינפלציה והיחלשות שוק העבודה בארה"ב, מורידות את ההסתברות להעלאת ריבית שם בספטמבר ● עם זאת, המשקיעים עדיין חוששים ומתמחרים את הסיכון באג"ח הארוכות ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

קרן אלומה / צילום: מצגת החברה

קרן אלומה משנה את מודל התגמול: מוותרת על תגמול שנובע משיערוכים חשבונאיים

קרן התשתיות אלומה מתכננת לשנות את מודל התגמול שלה, ומבקשת להאריך את ההסכם עם חברת הניהול, שתוקפו עומד לפוג בנובמבר ● צפויה גם לחלק לראשונה דיבידנד ולצאת למהלך של רכישה עצמית של מניותיה

עו''ד נמרוד ספיר, מנכ''ל איגוד בתי ההשקעות / צילום: רז רוגובסקי

"ישראבלוף": הדרישה לחתוך את הקופון של הבנקים בפנסיה

איגוד בתי ההשקעות פנה לרשות שוק ההון ולפיקוח על הבנקים בדרישה לבחון מחדש את עמלות ההפצה הפנסיוניות ● באיגוד טוענים: בזמן שדמי הניהול צללו, העמלה הבנקאית תקועה כבר שני עשורים בשיעור של 0.25% ומונעת ייעוץ אובייקטיבי בקרנות ברירת המחדל ● המנכ"ל נמרוד ספיר: "הגיעה העת לעדכן את מודל ועדת בכר"

גיל גירון ורמי נוסבאום / צילום: ניב קנטור

באשטרום צופים מתי שוק הדיור ייצא מההאטה; המניה מאבדת גובה

קבוצת אשטרום פרסמה תוצאותיה לרבעון השני, ומציגה הפסד על רקע הוצאות מימון גבוהות ● כמה דירות נמכרו בפרויקטים הגדולים בת"א והצפי להתאוששות של שוק המגורים בשנה הבאה

השוק לא מתאושש, אלא הולך אחורה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הקיץ הקשה של שוק הנדל"ן: מכירות הדירות נחלשו עוד יותר

דוחות יזמיות המגורים ברבעון השני הציגו עלייה מתונה במכירות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, אך נתונים עדכניים מחודשי הקיץ מלמדים כי הביקושים שוב דועכים ● הסיבות וההערכות: מתי התמונה תשתנה?

יצחק תשובה / צילום: יונתן בלום

בשליטת יצחק תשובה: מניה "ישראלית" בדרך למדד היוקרתי בלונדון

חברת הפקת הנפט והגז שנמצאת בשליטת קבוצת דלק, עתידה להיכנס בספטמבר למדד פוטסי 100 ● הכניסה למדד צפויה להניב ביקושים של מאות מיליוני שקלים למניה

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אנבידיה ב"רבעון הטוב בהיסטוריה של שוק ההון" - אז למה הרווחיות יורדת?

אנבידיה לא רק עקפה את התחזיות, אלא הציגה קצב הכנסות שנתי של 550 מיליארד דולר ותחזית לצמיחה חריגה, הנשענת על גל השקעות חסר תקדים של ענקיות הענן וחברות ה"ניאו-קלאוד" בבינה מלאכותית

מימין: שי מימוני, קובי גרדי, מיכאל רצון, ראם רצון, יוסי ברק, עודד רצון / צילום: איל אפרתי

מאמינה בשותפויות: המהלך החדש של חברת אב-גד

ברק פיננסים תשקיע כ-49 מיליון שקל ותחזיק 49% בחברה חדשה עם אב-גד, שתקלוט 24 פרויקטים במרכז הארץ ● בנק הפועלים משקיע כחצי מיליון שקל בהקמת מרחב קהילתי, בית קפה וחלל עבודה בכיכר חרמון בקריית שמונה ● וסמסונג תעלה סדרת רשת בנוסף לקמפיין אופנה כדי לקדם את המוצר החדש שלה ● אירועים ומינויים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מניות הטכנולוגיה מזנקות באירופה לאחר דוחות אנבידיה; הנפט יורד

מגמה מעורבת באירופה, החוזים בניו יורק עולים בהובלת הנאסד"ק ● סקטור הטכנולוגיה דוחף את השווקים בעולם; ירידות קלות בנפט ● סיילספורס טסה במסחר המאוחר עקבות הדוחות והשת"פ עם אנתרופיק ● הבנק המרכזי בקוריאה העלה ריבית ברבע אחוז ● בורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת

תחנת הרכבת יצחק נבון, ירושלים / צילום: ארן הרשלג

בעקבות דיווח על עשן: נוסעים פונו בשעה זו מתחנת הרכבת בירושלים

עדכון: הנוסעים חזרו לתחנה לאחר שמקור העשן לא אותר על ידי צוותי הכבאות שפעלו במקום