גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה לאוצר: ביהמ"ש ביטל את אישור תוכנית אפולוניה בותמ"ל

מדובר בתוכנית לבניית 2,687 יחידות דיור באפולוניה שבמערב הרצליה, לצד מבני ציבור ובתי מלון ■ התוכנית הוחזרה לותמ"ל לצורך ביצוע סקר לבחינת זיהום בקרקע וכדי שתבחן מתן זכויות גם לבעלי הקרקע הפרטיים

עו״ד יהושע דיאמנט/ צילום:מירב בן לולו
עו״ד יהושע דיאמנט/ צילום:מירב בן לולו

בית המשפט המחוזי בתל-אביב קבע היום (ד') כי אישור תוכנית אפולוניה, שקודמה במסגרת הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) - יבוטל, והתוכנית תשוב לשולחן הוועדה. מדובר בתוכנית לבניית 2,687 יחידות דיור באפולוניה שבמערב הרצליה, לצד מבני ציבור ובתי מלון.

"הנני מורה על ביטול החלטת אישור התוכנית ועל השבתה לשולחן הותמ"ל", כתב השופט אליהו בכר מבית המשפט המחוזי בתל-אביב בפסק הדין שפורסם היום. השופט התייחס בפסק הדין לטענות שהוצבו נגד התוכנית, שהתייחסו בין היתר לצורך לביצוע סקר קרקע לבחינת זיהום; וגם לטענות בעלי הקרקע הפרטיים במתחם, שהלינו על כך שהתוכנית לא כללה אותם בין מקבלי הזכויות.

בהקשר הקרקע והסקר הסביבתי, כתב השופט בפסק הדין כי אחת הסיבות להחזרת התוכנית לשולחן הותמ"ל היא "על-מנת שתדון פעם נוספת בשאלת הפקדתה לאחר קבלת סקר סיכונים מלא באותם נושאים כאמור לעליל".

לגבי טענות בעלי הקרקע הפרטיים בתחום התוכנית, קבע השופט בפסק הדין כי גם נושא זה יעלה שוב לדיון: "במסגרת זו תשקול הוועדה גם האם אין מקום לצרף את מקרקעי העותרים בעתירת אנריקו מסיאס המצויים בתחום הקו הכחול לתוכנית במסגרת איחוד וחלוקה". 

עוד כתב השופט בכר כי "הוועדה כמובן סוברנית לקבוע האם יהא זה נכון להעביר את התוכנית לוועדה המחוזית כחלק מסמכותה לכך... בין לאור סיום מועד הוראת השעה ובין מכל סיבה תכנונית אחרת כפי מיטב שיקול-דעתה".

נציין כי בעלי הקרקע יוצגו בידי עורכי הדין יהושע דיאמנט ויעקב כהן. עוד נציין כי נגד תוכנית אפולוניה הוגשו 4 עתירות שונות - על-ידי בעלי הקרקע הפרטיים, תושבים מהרצליה, ארגון אדם טבע ודין וגם עיריית הרצליה, שיוצגה בידי עו"ד אילנה בראף ממשרד הררי-טויסטר.

בהמשך להחלטת בית המשפט מסר ראש עיריית הרצליה, משה פדלון, מסר כי הוא מברך על החלטת בית המשפט. "אני שמח על ההזדמנות שנתן לנו בית המשפט לבצע חשיבה מחודשת בנושא השטח באפולוניה. באזור קיימים ערכי טבע נדירים, ארכיאולוגיה והיסטוריה בעלי חשיבות אדירה שחשוב לנו לשמר".

עם זאת, פדלון הדגיש כי "במקביל להחלטה זו, נמשיך לתרום למאמץ הלאומי לפתרון נושא הדיור ולקיים את חלקינו בהסכם-הגג עם המדינה. כבר בעת הקרובה תציג עיריית הרצליה לגופי התכנון אלטרנטיבות לבנייה, זאת תוך שיתוף הציבור ושמירה על שטחים פתוחים וצביונה הירוק של העיר".

מאיה כץ, ממלאת-מקום וסגנית ראש העירייה, הוסיפה כי "מדובר בניצחון גדול וחשוב במערכה ארוכה ומורכבת. אני מברכת את החלטת בית המשפט על ביטול התוכנית. נמשיך להיאבק למען פתרונות דיור ראויים עבור בני העיר הרצליה, שאינם על קרקע מזוהמת ואינם פוגעים בטבע". 

אלון כרמל, מראשי המאבק נגד התוכנית, אמר היום לאחר פרסום פסק הדין כי "מדובר בניצחון חשוב של מאבק אזרחי צודק נגד מערכת תכנונית ששמה לה למטרה להשיג כותרות על תוכניות בנייה שחלקן מופרכות בשם פתרון למצוקת הדיור. תוכנית אפולוניה לבניית מגדלי יוקרה על קרקע מזוהמת ועל קו המצוק, נולדה בחטא וקודמה בנחישות על-ידי הותמ"ל. בעקבות 3 שנים של מאבק אזרחי של תושבים נחושים, בתמיכת ראש עירית הרצליה משה פדלון וסגניתו מאיה כץ, שמרנו על פיסת הטבע הפראי האחרונה בשרון והחזרנו את ניהול העיר הרצליה לידי קברניטיה".

לדברי עו"ד יהושע דיאמנט, "יש לברך על החלטת בית המשפט ולציין כי בית המשפט בדק את שיקולי הותמ"ל באופן יסודי ביותר. פסק הדין עושה צדק עם הבעלים הפרטיים. מדובר בפסק דין תקדימי אשר מכיר ומעגן את זכויות בעלי הקרקע הפרטיים לקבל זכויות בנייה במסגרת איחוד וחלוקה. מן הראוי לציין כי בשנים האחרונות אנחנו רואים הצעות רבות לרפורמה במערכת התכנון והבנייה, תחת האמירות שהמערכת איטית ומלאה בירוקרטיה, ובאצטלה זו נבנו גם 'מסלולים עוקפים' כמו הותמ"ל. לותמ"ל יש סמכויות רחבות מאוד, ובכוחה לאשר 3,000 יחידות דיור בהליך קצר, תוך התעלמות מהיבטים רבים שיש לשקול כגון היבטים תכנוניים, קנייניים, סביבתיים וכיוצ"ב".

מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, אמר לאחר פרסום פסק הדין כי "פסק הדין מוכיח כי הליך התכנון המהיר בותמ"ל מוציא לפועל תוכניות מסוכנות לבריאות הציבור, לסביבה ולאיכות החיים של תושבי האזור. אנו נמשיך לפעול מול תוכניות בנייה לא אחראיות, שאינן מתייחסות כראוי לתושבים ואף עלולות להעמיד אותם בסיכון".

העתירה הוגשה באמצעות עו"ד אורלי אריאב, שמייצגת את התושבים, ועו"ד אלי בן-ארי מארגון אדם טבע ודין. 

ממשרד האוצר נמסר היום כי "אנו לומדים את ההחלטה. על פני הדברים ומקריאה ראשונית נראה כי בכוונת המדינה לשקול העמדת סוגיות אלה לבחינה מחודשת באמצעות הגשת ערעור לבית המשפט העליון. המדינה מצרה על העיכוב שייגרם בטיפול בזיהומים הקיימים בתחום התוכנית ועל העיכוב בבניית אלפי יחידות במרכז הארץ".

ממטה המאבק הארצי לבינוי שפוי נמסר היום בעקבות החלטת בית המשפט כי: "אנו מברכים על ההחלטה של בית המשפט המחוזי בנוגע לתוכנית הבנייה באפולוניה. בהחלטה מגולמת תקווה לשיפור תוכניות הפיתוח ועתידה של העיר. ההחלטה תאלץ את מוסדות התכנון להתקדם בקצב שפוי, וזה היסוד לתכנון בריא ושפוי של עיר לטובת כל תושביה בהווה ובעתיד. ההחלטה לעצור את הבנייה בשטחים הפתוחים באפולוניה היא הזדמנות, ויכולה להוות זריקת מרץ לתוספת זכויות בנייה באזורים אחרים בעיר. זו הזדמנות לשפר שכונות מגורים קיימות ולא להיכנע ללחץ של משרד האוצר להשיג ‘פתרונות דיור’ במהירות שתוביל את ישראל לקטסטרופה. פתרונות דיור אלה מהסוג שאנחנו כבר מכירים, הופכים למכלאות מגורים מנותקות שאין יוצא ואין בא מהן ותושבים כלואים בהן כמו בכלובים עם איכות חיים גרועה".

עו״ד עמית יפרח, יועמ״ש ויו״ר אגף קרקעות בתנועת המושבים, התייחס אף הוא להחלטת בית המשפט לבטל את אישור תוכנית אפולוניה ואמר: "אנו מברכים על ההחלטה ובעיקר על העובדה ששוב הוכיח בית המשפט כי הוא החל להבין שמדובר בהליך מאוד בעייתי מבחינה חוקתית אשר השלכותיו חמורות , זו בהחלט החלטה הנותנות לפנייתנו לשר האוצר באותו עניין רוח גבית והבנה שטענותינו נשמעות ונלקחות בחשבון , אנו ממשיכים במאמצינו לרסן את הותמ״ל לטובת שמירה על שטחי החקלאות , הריאות הירוקות ובטחון המזון של אזרחי ישראל".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר