גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרקל נחלשת בפרלמנט - ועדיין השוק הגרמני מוביל את אירופה

הבחירות בגרמניה סגרו מעגל עם גל הפופוליזם ששטף את העולם ■ השווקים באירופה ממשיכים לעלות, ואת המגמה מובילה הבורסה הגרמנית שסגרה חודש נוסף של עליות

אנגלה מרקל עם ארדואן / צלם: רויטרס
אנגלה מרקל עם ארדואן / צלם: רויטרס

קצת פחות מחודש אחרי הבחירות בגרמניה, נראה כי לא רק האזרחים בחרו באנגלה מרקל - אלא גם המשקיעים. אחרי שבספטמבר רשמו את החודש הטוב ביותר שלהם השנה, ממשיכים שוקי המניות באירופה לבלוט גם באוקטובר, כאשר גרמניה מובילה את המגמה. בחודש החולף עלה מדד הדאקס הגרמני בכ-3.9%, לעומת כ-2.3% ל-S&P500 האמריקאי ו-2.7% למדד יורוסטוקס 50 האירופי.

הבחירות בגרמניה סגרו מעגל באירופה. גל הפופוליזם ששטף את העולם המערבי מאז הברקזיט ודרך הבחירות בארה"ב, נבלם בבחירות בהולנד בתחילת 2017, נהדף בבחירות בצרפת עם הניצחון של מקרון וכשל גם בגרמניה. אמנם כוחה של מרקל בפרלמנט נחלש, אך מבחינת המשקיעים אלה עשויות להיות דווקא חדשות טובות, כי הדבר צפוי לתמוך בשינוי גישת הצנע הפיסקלית שכפתה מרקל על גרמניה ועל כל אירופה. החלפתו של שר האוצר, וולפגנג שוויבלה, תומכת בהערכות אלה.

לבחירות בגרמניה לא צפויה השפעה דרמטית על הכלכלה בטווח הקרוב, אך תוצאותיהן מגדילות את היציבות של גוש האירו ואת אמון המשקיעים בו - בדיוק בשעה שרבים מחפשים חלופות לחשיפה למניות בארה"ב, שהובילו את השווקים בשמונה השנים האחרונות. לפי חברת המחקר ICI, מאז מארס הוציאו משקיעים מקרנות נאמנות ו-ETF בארה"ב כ-50 מיליארד דולר והגדילו בכמעט פי 3, 140 מיליארד דולר, השקעות מחוץ לארה"ב.

אירופה היתה אחד היעדים המרכזיים לכספים אלה, בין היתר על רקע העובדה שכלכלת גוש האירו ב-2017 צפויה לצמוח בקצב קרוב לזה של ארה"ב לראשונה זה שנים. על רקע זה, נראה שהשיפור בנתוני המאקרו באירופה כולה ובמיוחד בגרמניה, הכלכלה הגדולה, היעילה והחזקה ביבשת, עשוי לקבל עתה משקל גדול עוד יותר.

נתוני מאקרו מצוינים בגרמניה

סקרי הפעילות הכלכלית בגרמניה מציגים לא רק נתונים חזקים, אלא גם תחזיות ורודות, עם צפי לצמיחה חזקה ברבעון השלישי, אחרי עלייה של 2.5% ברבעון השני. גם יתר נתוני המאקרו טובים. קשה להמשיך לצפות להמשך ירידה באבטלה בגרמניה, בעיקר כי נשארו מעט מובטלים. שיעור האבטלה עומד על 3.7% בלבד, לעומת 9.1% באירופה כולה.

האינפלציה קרובה ליעד של הבנק המרכזי האירופי ועומדת על 1.7%. לפי שעה, גם לא נראה שצפויה עלייה משמעותית בעלויות העסקה, מאחר שדיוני השכר בין החברות לאיגודים המקצועיים בגרמניה לא מספקים כרגע עדות לעליות שכר משמעותיות בשנה הקרובה.

גרמניה גם בעלת חוב ציבורי נמוך יחסית (65% תוצר) וממשלתה נהנית מעודף תקציבי משמעותי, בניגוד למרבית מדינות אירופה הסובלות מגירעון שוטף וחוב ציבורי גבוה. לגרמניה גם עודף גדול בסחר עם מדינות העולם - החשבון השוטף שלה בעודף של מעל ל-8% תוצר, הנובע מייצוא משמעותי (כ-1.3 טריליון דולר) של מכונות עתירות ידע, כלי רכב, אלקטרוניקה, מחשבים, פרמצבטיקה, מתכות, ציוד תחבורה ועוד. מרבית הייצוא הגרמני מיועד למדינות מפותחות, בפרט לארה"ב ומדינות אירופה.

במבט קדימה, כלכלת גרמניה צפויה לסיים את 2017 עם צמיחה של כ-2.1%, ושל 2% ב-2018, על-גבי המשך התרחבות בצריכה הפרטית ובביקוש הפנימי במדינה. ביקושים אלה נשענים במידה רבה על השקעות מאסיביות בתשתיות בכלכלה, שהחלו ב-2016 ויימשכו לתוך 2018, התומכות בהמשך ההתרחבות בפעילות חברות המייצרות לשוק המקומי ובהמשך שיפור בביצועי החברות היצואניות על רקע הצפי להיחלשות האירו בשנה הקרובה, כתוצאה מהמשך עליית הריבית בארה"ב.

האמירות האחרונות של מריו דראגי, נגיד הבנק האירופי, גם מחזקות את ההערכות שהריבית הנמוכה באירופה תימשך זמן רב, כך שפער הריביות מול ארה"ב צפוי לגדול בשנה הקרובה. למעשה, למרות נתוני המאקרו המצוינים של גרמניה, היא נהנית ממטבע חלש יחסית וריבית אפסית בזכות השתייכותה לגוש האירו.

השוק הגרמני זול מהאמריקאי

בשבועות האחרונים העלו לא מעט בנקי השקעות, בהם UBS, קרדיט סוויס וסוסייטה ז'נרל, את תחזיותיהם לביצועי המניות בגרמניה.

לפי UBS למשל, השיפור בצמיחה העולמית צפוי לקבל ביטוי במיוחד בשוק הגרמני, הנסחר בתמחור נוח יותר משווקים אחרים באירופה והוא ממליץ במיוחד על סקטורים כמו רכב וכימיקלים, מהמגזרים עם הביצועים החזקים ביותר בחודש האחרון. חברות השקעה אחרות הממליצות על השוק הגרמני, צופות עלייה של 30% בדאקס בשנתיים הקרובות.

מתחילת 2017 הביצועים של הדאקס דומים לאלה של S&P500, אך הפער בין מכפילי הרווח של המדדים גדול. בעוד שמכפיל הרווח בדאקס הוא 18, המכפיל של S&P500 הוא 21.6. מעניין לשים לב כי בעוד שמכפיל הרווח בארה"ב עלה בשנים האחרונות במהירות, המכפיל בשוק הגרמני נשאר כמעט ללא שינוי. במלים אחרות, בעוד שמחירי המניות בשוק האמריקאי עלו מהר יותר מקצב העלייה ברווחי החברות, בשוק הגרמני זה לא קרה. אגב, אם נבחן למשל את מדד המניות הבינוניות בגרמניה MDAX, נראה אפילו שהמכפילים ירדו בשנים האחרונות, מה שמלמד כי העלייה המשמעותית ברווחים עדיין לא תורגמה לעלייה במדד.

מסקנות דומות נוכל להסיק גם כשבוחנים את תמחור השווקים לפי יחס EV/Ebitda, המאפשר להשוות בין חברות מסקטורים שונים. נוכל לראות כי בעוד שבשנים האחרונות ב-S&P500 הוא עלה במהירות מ-10 ל-13 כיום, בדאקס וגם ב-MDAX הוא נשאר ללא שינוי ברמה של 7 ו-11, בהתאמה.

למיקוד של משקיעים רבים בגרמניה תורמות גם טלטלות בכלכלות אחרות, כמו בספרד על רקע משאל העם לעצמאות קטלוניה או בריטניה על רקע יציאתה המסתמנת מהאיחוד האירופי או אפילו ארה"ב על רקע סופות ההוריקן.

על רקע זה, הופכת גרמניה ל"עיר מקלט" של רבים. מנגד, חשוב להביא בחשבון שרוב החברות הגדולות בגרמניה מתאפיינות במחזוריות (כימיקלים, מכוניות וכו') ותלויות גם בביצועי האירו, ולכן חשיפה למדד כמו דאקס, טומנת בחובה גם תנודתיות לכלכלה הגלובלית ופחות לכלכלת גרמניה המקומית. במידה מסוימת, ניתן למתן את התנודתיות הזו דרך חשיפה למניות החברות הבינוניות, המתמקדות יותר בכלכלה הגרמנית עצמה ופעילותן פחות גלובלית.

* הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

המניות הגרמניות הבינוניות מול הדאקס

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?