גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההסכמות על יבוא שמן זית התעכבו - והמחירים יעלו

ב-2017 לא הצליחו המשרדים להגיע להסכמה לגבי חלוקת המכסות הפטורות ממכס בין שמן מבוקבק וכזה המיובא בצוברים ומבוקבק בארץ, המאפשר לחקלאים להרוויח יותר ■ התוצאה: מחסור בחומר גלם, הפסקת המבצעים והתייקרות

בקבוק שמן זית / צלם: תמר מצפי
בקבוק שמן זית / צלם: תמר מצפי

משרדי הכלכלה והחקלאות הצליחו להגיע להסכמות על מתווה לפתיחת מכסותיבוא פטורות ממכס לשמן זית מ-2018 עד 2020, שבמסגרתן ייובאו 1,700 טון שמן זית מהשנה הבאה. זאת לאחר שנכשל הניסיון להגיע להסכמות לפתיחת מכסות שמן זית ב-2017, והוחלט כי עד סוף השנה לא יהיו מכסות פטורות ממכס.

כפי שנחשף ב"גלובס", המחלוקת בין משרד החקלאות למשרד הכלכלה לגבי חלוקת המכסות בין שמן הארוז מראש בבקבוקים לבין השמן שמיובא בצוברים ומבוקבק בישראל הביאה לביטול חלוקת מכסות בשנה הנוכחית. המכסות שבוטלו הסתכמו ב-2,000 טונות, כלומר 2 מיליון ליטר שמן. מדובר במכסות וולנטריות שמחולקות מדי שנה לקראת החגים כשיש מחסור בגידול המקומי, והשנה בגלל המחלוקת הוחלט לבטלן. משמעות המכסות היא הוזלה של כ-6 שקלים לליטר, ובסך הכול כ-12 מיליון שקל.

באחרונה הגיעו המשרדים להסכמות, והיום (ד') יצאו המשרדים בהודעה כי סוכם מתווה שיכנס לתוקפו מ-2018, כאשר השמן המיובא יגיע לשווקים רק באפריל. על-פי המתווה שסוכם, ייפתחו בשנים הקרובות מכסות פטורות ליבוא שמן זית בחלוקה של 30% בבקבוקים ו-70% צוברים.

המכס על שמן זית מגיע לכמעט שליש מערך הסחורה, מה שמשפיע באופן דרמטי על מחיר השמן שנמכר ברשתות. ענף שמן הזית פעל בשנים האחרונות בתנאים של חוסר ודאות, והיה תלוי מדי שנה בהחלטות קצרות מועד באשר לפתיחת המכסות והיקפן. אי ודאות זו לא אפשרה לגורמים בענף תכנון ארוך טווח, ויצרה עליות מחירים.

מסיק הזיתים מתרחש מדי שנה בין נובמבר לינואר, ולכן התוכנית שעליה הכריזו המשרדים למעשה אינה רלוונטית לחצי השנה הקרובה. המכסות שייכנסו בתחילת ינואר ב-2018 בהתאם להסכם ישמשו את השוק רק אחרי פסח.

בשל ההתמהמהות בהחלטה שמנעה כניסת שמן זית פטור ממכס, מרבית שמן הזית שנמצא כיום ברשתות הוא שמן זית מיובא. בכיר בענף שמן הזית אמר היום לגלובס: "כל שמן הזית שנמצא היום בסופרים הוא לא מישראל".

ברשתות השיווק כבר ניתן להרגיש כי הופסקו המבצעים על שמן הזית, והופסקה מכירה של אריזות שמן גדולות, וכעת ניתן למצוא בעיקר בקבוקים קטנים ויקרים יותר. המגמה הזו צפויה להימשך בחודשים הקרובים. הרשתות והיצרניות השתדלו להימנע מעליית מחירים מאז המחאה החברתית, אולם כעת הן צפויות להתחיל בהפסקת מבצעים ובהמשך אף לעליית מחירים ממשית.

השנה יובאו כ-5,000 טון לא פטורים ממכס, כמות אשר על-פי הערכות בשוק נחשבת לשיא של כל הזמנים ביבוא עם מכס מלא. גורם בענף אמר היום אמר היום ל"גלובס" כי "מרבית המבצעים בשמן הזית נעצרו, למעט מותג הפרטי שעדיין נמכר בהוזלה. המשמעות היא למעשה העלאת מחירים". אותו גורם הוסיף כי מחסור משמעותי בשמן מורגש היום גם בתעשייה ובשוק המוסדי.

בשיחה עם "גלובס" אמר היום גורם במשרד החקלאות כי "ההחלטה שהתקבלה היא שב-2017 לא מחלקים מכסות נוספות פטורות ממכס מעבר למכסות הסכמי הסחר. האמת היא שב-2017 נכנסה כבר כל הכמות במכס מלא ועונת המסיק כבר התחילה, כך ש-2017 כבר לא רלוונטית, אבל אנחנו מסתכלים קדימה. הפספוס בעיניי לגבי המכסות כבר היה בפברואר-מארס".

"אנחנו יודעים שהמשווקים הגדולים עושים מאמצים לא להעלות מחירים, שכן כולם מבינים שעליית מחירים לא טובה לאף גורם", אך הוסיף כי "מחיר חומר הגלם עלה, ואם בינתיים הם לא מעלים מחירים הרווחיות שלהם נשחקת".

לפי נתוני משרד החקלאות, שוק שמן הזית בישראל מוערך ב-20 אלף טון לשנה, שממנו מגדלים בישראל כ-15 אלף טון. 1,200 טון שמן זית מיובאים מדי שנה לישראל בפטור ממכס, וכל השאר מיובא במכס מלא, אך בשנים מסוימות נפתחו מכסה וולנטרית נוספת פטורה ממכס. המכסות הללו יצרו חוסר ודאות בשוק, גם אצל החקלאים והמבקבקים, וגם לגבי מחיר השמן לצרכן.

הציפייה במשרדי הכלכלה והחקלאות היא כי המהלך ייצב את שוק שמן הזית בישראל וימנע עליית מחירים כאשר יבול השמן המקומי לא מספק את הביקוש המקומי, אך מתברר כי עבור החודשים הקרובים, כבר מאוחר מדי.

תקנים חדשים לאיכות השמן

המחלוקת נוצרה בשל דרישה של שר הכלכלה אלי כהן להביא כמות גדולה יותר בבקבוקים, שכן העובדה שהבקבוקים מגיעים ארוזים מאפשרת למכור אותם במחיר נמוך יותר ומונעת מהחקלאים המקומיים לגזור רווח בתהליך האריזה והביקבוק.

במשא ומתן ההבנות שהסתמנו בין משרד הכלכלה ומשרד החקלאות היו שתהיה נטייה ברורה לכיוון הצוברים בכמות, כ-1,800 טון בצוברים ו-200 בבקבוקים - בלי תשלום פיצוי לחקלאים. אולם המהלך הזה התפוצץ וכניסת המכסות הפטורות בוטלה.

בין הגנה על התעשייה החקלאית להוזלת העלות לצרכן, העדיף כהן את השיקול הצרכני, אולם לפי החלוקה שהתפרסמה היום, מתברר כי כהן נסוג מעמדתו המקורית לחלק 50% בצוברים ו-50% בבקבוקים, והתקרב לעמדה של משרד החלקאות שביקשה חלוקה של 80% לצוברים, ורק 20% בבקבוקים שעוברים ישירות לרשתות השיווק.

עדו תמיר, חקלאי ממשק פתורה שמגדל ומשווק כ-40 טונות שמן זית בשנה אמר היום בשיחה עם "גלובס" כי "מורגשת בתקופה האחרונה עלייה בביקושים לשמן זית. עליית המחירים שהצרכן מרגיש עכשיו ידועה בענף כבר כמה חודשים, שכן מחיר חומר הגלם של שמן הזית עלה".

לדברי תמיר, סיבה נוספת להתייקרות היא שהשמן שנמכר איכותי יותר בזכות התקנים החדשים שנקבעו לענף: "מסוף דצמבר 2017 הוגברו הדרישות, וכדי למכור שמן כתית מעולה נדרשים לקיים בדיקות מעבדה, וחייבים לציין על המדבקה את מקור הזיתים. זה יוצר מצב שהחברות הגדולות צריכות להתאקלם לתוך התקנים החדשים ולכן הן מעלות מחירים". הוא מציין כי "בעבר הן היו מביאות שמן מיובא ממדינות כמו מרוקו וטונסיה ועושות ממנו בלנדים, וכעת בשל התקנים, הן לא יכולות להביא את השמן הנחות שהביאו".

יאיר שירן, יו"ר ועדת מכסות במשרד הכלכלה והתעשייה, מסר כי "מכסות אלה מצטרפות למכסות היבוא השנתיות בהיקף של 1,200 טון, הנובעות מהסכמי הסחר של ישראל עם האיחוד האירופי ועם ירדן".

על-פי הסיכום שאליו הגיעו משרד הכלכלה ומשרד החקלאות, בחלוקת הקצאות מן המכסות הפטורות ממכס בצוברים, המיועדות למפעלי שמן זית מקומיים, יילקחו בחשבון היקפי הרכש של שמן מייצור מקומי על-ידי המפעלים המקומיים, כך שככל שהיקף הרכש של שמן זית מייצור מקומי יהיה גבוה יותר, יגדל הסיכוי לקבלת הקצאות גדולות יותר ביבוא צוברים בתנאים של פטור ממכס. המכסות יהיו בתוקף בכל שנה מתום חג הפסח ועד סוף ספטמבר.

משרד הכלכלה נסוג

עוד כתבות

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

איך תיראה איראן ביום שאחרי, וסין שורפת את כל הגשרים עם ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים לבחינות עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ: נאפשר למדינה לדרוש מחברות מזון וטואלטיקה לחשוף מספרים סודיים

בג"ץ דן היום בעתירות שהגישו התאחדות התעשיינים ושורת חברות מסחריות נגד דרישת המפקח על המחירים לדרוש מהן נתונים כספיים ביחס לפעילותן ● הדיון נסב על השאלה האם למדינה יש סמכות לדרוש מהחברות את הנתונים הללו ביחס למוצרים שעליהם לא הוטל פיקוח ● השופטים הבהירו לחברות כי בכוונתם לדחות את העתירות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו