גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבי הצפון גילו שתשתיות האנרגיה מוקמות ממש מולם

המעבר לייצור אנרגיה נקייה דורס מרחבים פתוחים ביישובי צפון הארץ ומצית מהומה רבתי בקרב התושבים ■ שדות כותנה ומרבדי דגן בעמק? יותר בכיוון תחנות כוח, טורבינות ושדות פוטו-וולטאים

נוף הטורבינות מקיבוץ מירב / צילום: עופר גולן
נוף הטורבינות מקיבוץ מירב / צילום: עופר גולן

בעשורים האחרונים, גם בארץ, הולכת וגוברת המודעות לחשיבות המעבר לאנרגיה מתחדשת - כזו שמקורה בניצול קרינת השמש, הרוח, המים, ומשאבי טבע לא מתכלים נוספים שאינם דלק. מדובר ביעד חשוב שימקם את ישראל יחד עם שאר מדינות ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי), אולם כזה שדורש כמובן הרבה מאוד שטח למתקנים החדשים, שטח שנמצא כמובן רובו ככולו בפריפריה הרחוקה.

אלא שבזמן האחרון מתפתח במועצות האזוריות של צפון הארץ גל מחאה כנגד הקמת מתקני אנרגיה מתחדשת בשטחן. ראשי המועצות האזוריות גלבוע, גליל תחתון, עמק יזרעאל, מגידו ועמק המעיינות, החולשים על שטח של כמיליון דונם, טוענים שחברות פרטיות מפתות את החקלאים המרוששים להקים בשטחים החקלאיים מתקני תשתית לאנרגיה מתחדשת, תוך מידור ועקיפה של ועדות התכנון והבנייה המקומיות.

"יעד לא מוגזם"

עובד נור, ראש המועצה האזורית גלבוע, ששטחה משתרע על השטח שבין עפולה לבית שאן, כולל עמק חרוד, ערש ההתיישבות החלוצית בארץ, חרד מפני ההשתלטות של מתקני התשתית על הנוף החקלאי. לדבריו, מדובר בקידום של הקמת תחנות כוח חדשות באמצעות הוות"ל (הוועדה לתשתיות לאומיות. ועדת-על שעוקפת את מערכת התכנון הרגילה), תוך היעדר שקיפות: "הצפון הופך להיות פח הזבל של המדינה. את כל מיזמי האנרגיה זורקים לצפון ואומרים 'בואו נראה איך עושים כמה שיותר חשמל', כשבעצם לא בטוח שהעניין הוא חשמל, אלא שמישהו מנסה לקדם אינטרסים של גז".

- מה מתוכנן אצלכם בגלבוע?

"מתחנות כוח ועד טורבינות רוח, דרך שדות פוטו-וולטאים. היוזמה היא של המדינה שמקודמת דרך יזמים פרטיים. חלקם עושים שיתופי פעולה עם היישובים שלנו. רוב התוכניות מקודמות מעלינו, דרך הוועדות המחוזיות, או דרך הוות"ל. יש לנו זכות להתנגד, אבל אף אחד לא מקשיב לנו".

- מה הבעיה עם מתקני התשתית?

"במועצה האזורית גלבוע עשינו תהליך שבדק את כלל התוכניות שמוגשות באזור שלנו מתוך ראייה מרחבית ואסטרטגית. הגדרנו את זה לשני תחומים: אנרגיה מתחדשת, כמו רוח או שמש, ואנרגיה שמפיקים משריפה של גז או דלקים. בהתאם לאמנות שעליהן חתמה המדינה אנחנו בעד אנרגיה מתחדשת ומתכוונים להתנגד לתחנות כוח במרחב. טורבינת הרוח משמעותיות מבחינה נופית, אך זה גם הדבר שהכי קשה לדבר עליו כי הוא עניין של טעם. חשוב לדעת שהן לא דבר שישפיע על הנוף אלא הדבר שהולך להיות הנוף. במרחב הגלבוע מקודמות היום שש תוכניות של מקבצי טורבינות רוח, בסה"כ 22 טורבינות. תחשוב שכשאתה עומד ומסתכל על עמק חרוד, אתה רואה 22 טורבינות בגודל של מגדלי עזריאלי. מה שכן ניתן לדון בו זה ההיבטים הבריאותיים והסביבתיים. אנחנו דורשים מרחק מהישובים, הגנה מרעש וניטור".

אבל חוני קבלו, ראש תחום אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל, האחראית להסדרה ופיקוח במשק החשמל בישראל, סבור שההתנגדות העזה לטורבינות הרוח אינה מאזנת בין שיקולים סביבתיים וכלכליים שונים: "למדינת ישראל יש יעד של 10% ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת עד שנת 2020. עד לשנת 2030 היעד הוא 17%, והיעד אינו מוגזם או חריג בהשוואה בינלאומית. אין לנו אנרגיית מים, כי אין לנו מפלים כמו במדינות אחרות, וגם נושא ייצור חשמל מפסולת מעורר התנגדויות רבות והוא גם יקר. נותרו אם כך שמש ורוח כמקורות הזמינים העיקריים למימוש היעד. המכסה הנוכחית של אנרגיית רוח תביא אותנו, במקרה שאכן תמומש, ל-2 טרה וואט שעה מתוך כ-15 טרה וואט שעה שהם יעד הייצור באנרגיה מתחדשת לשנת 2030. כל היתר יבוא מאנרגיית שמש".

קבלו מספר שהוא מלווה את נושא אנרגית הרוח כבר הרבה שנים ושהנושא נדון באינסטנציות התכנון השונות. לדבריו, "ועדת הפוליגונים", או "הוועדה הבינמישרדית לאיתור מקומות להקמת טורבינות רוח", שישבה בין השנים 2010-2012 והשתתפו בה גם נציגי הגופים הירוקים והמשרד להגנת הסביבה, פסלה את רוב המקומות בגלל פגיעה בנוף או נוכחות ציפורים. רק בסוף שנת 2014 אושרה תוכנית מתאר ארצית לטורבינות רוח בתהליך ארוך ומורכב.

- איך אתה מסביר את זה שהמועצות התעוררו רק עכשיו?

"אני חושב שיש הרבה חששות שנובעים מחוסר ודאות ומפערים בידע, חלקם לא מוצדקים. הרי בכל העולם קיימות אותן בעיות - ובכל העולם מקימים חוות רוח".

- אי אפשר להשוות את מדינת ישראל הזעירה למרחבים של ספרד וגרמניה.

"בהחלט, אבל גם הכמויות שלנו באנרגיית רוח נמוכות יחסית. מדובר בחלק קטן מהתוכנית, שרובה ימומש באמצעים אנרגיית שמש".

לקבלו חשוב להדגיש שאי אפשר להסתמך רק על אנרגיה סולארית: "ייצור חשמל באנרגיית רוח מתחלק על כל שעות היממה, גם בחורף, והוא מרוכז בצפון. אנרגיית שמש מיוצרת רק במהלך היום ומרוכזת בדרום. המשמעות היא שבשיאי הביקוש, בחורף או בקיץ, נדרש גיבוי לחוות הסולאריות. כדי לייצר את אותה כמות אנרגיה מתחדשת משמש, צריך פי 20 יותר שטח קרקע מאנרגית רוח. המשמעות: אם לא הייתה מכסת רוח צריך היה למצוא עשרות אלפי דונמים נוספים להקמת חוות שמש - האם חיסכון בקרקע אינו שיקול סביבתי?"

"מה הקשר לחקלאות?"

אבל המאבק האמיתי כרגע בעמק הוא על תחנות הכוח. אמנון פורטוגלי, חוקר במכון ון ליר, זועם על אופן קידום הקמת מיזמי הגז והטריבונות: "אני מעריך שיצרני החשמל הפרטיים וספקי הגז הם אלה שהגישו את הצעת הממשלה באפריל 2017 (החלטה 2592 של הממשלה - הכרזה על שעת חירום במשק הגז הטבעי). זה איפשר להקים 15 תחנות כוח לצד קו הגז. כל תחנה כזאת היא בשטח היקפי של 100 דונם והממשלה חילקה את השלל ליזמים".

- איפה הבעיה?

"באה החלטת הממשלה ואמרה שבכלל לא צריך לתכנן איפה יהיו התחנות. היזמים יכולים לבחור איפה הם רוצים להקים אותן, תוך דילוג על המועצות האזוריות והוועדות המחוזיות, ישר לוות"ל. קפצו מעבר לדרך המלך, עשו דרך קיצור. רק אידיוט ילך בדרך הרגילה".

ד"ר יוסי קמינצ'יק ממושב מולדת נאבק כבר זמן מה נגד התחנות המייצרות חשמל מגז: "האגודה החקלאית החליטה להביא לפה, לאמצע השדות, תחנת כוח. לדבר הזה, כמה שזה נקי, יש פליטות של תחמוצות פחמן, שאי אפשר להיפטר מהן, ויש קצת תחמוצות גופרית. זה גורם לגירויים, להתקפי אסטמה, והכי גרוע זה שיש חלקיקים נשימים, שאם יש בהם מתכות זה תופס לך את הריאות וגם מגיע לדם. התחנות האלה עובדות גם על גז וגם על סולר. כך למשל, יש לנו את תחנת הכוח באזור התעשייה אלון תבור (ליד עפולה) שעבדה שבועיים על סולר, כי הייתה תקלה בצינור גז. יש פה יישוב ערבי בשם טמרה, שכאשר עובדים עם סולר הוא מסריח כולו".

- לא מדובר במתקני ענק.

"זה לא חדרה, אבל אלה מבנים גדולים. גובה המבנה 30 מטר ויש לו שתי ארובות של 60 מטר, ככה שמכל חלון ביישוב אתה רואה ארובות מול העיניים. כשהיזמים הפרטיים באים למישהו להציע לו תחנת כוח הם הולכים איתו לשדות ובוחרים את פיסת הקרקע הכי מרוחקת מהיישוב. אבל זה 400 מטר מיישוב אחר".

מוטי דותן, ראש המועצה האזורית גליל תחתון ששטחה משתרע מבקעת בית נטופה ועד בקעת יבנאל, חרד בעיקר מחיסול המרחב החקלאי: "לאורך שנים התבשרנו שמתכננים לנו מחצבות מסוגים שונים וטורבינות רוח וגם את קו ההולכה של הגז הטבעי. לקחו את האזור הצפוני היפה והפכו אותו לאתר של כל התשתיות הלאומיות.

"תחנות הכוח המונעות בגז היו הקש ששבר את גב הגמל. לא יכול להיות שהממשלה באה ליזמים פרטיים ואומרת להם 'לכו תביאו הסכמים עם זיקה על הקרקע'. הם מתחילים להסתובב וליצור מהומות אלוהים בתוך הקהילות שלנו, וכולם סופרים כסף פתאום. זה יוצר כאוס, תכנוני וחברתי".

- מדובר במקור הכנסה לגיטימי.

"הממשלה עושה את זה במתכוון כדי לגרום לחקלאים לעזוב את החקלאות, שזה בעיני דבר חמור מאוד. אני עוד לא שמעתי על מדינה שסומכת על יבוא בכל נושא המזון שלה. מי שלא מבין שהשמירה על הקרקע היא באמצעות חקלאות ולא באמצעות מתקנים לא מבין שבסוף אנחנו לא נהיה פה. תחנות כוח זה תעשייה. מה זה קשור לחקלאות? לא יכול להיות שאנחנו נאבקים נגד מחירי המים, ונגד יבוא, ואנחנו הולכים לעשות תעשייה בשטחים החקלאיים".

לעו"ד איתן פרנס, מנכ"ל ומייסד איגוד חברות אנרגיה ירוקה לישראל, שמקדם את הקמת תשתיות האנרגיה המתחדשת, יש אמנם ביקורת על התושבים "המתנגדים", אך בסופו של יום, הוא קושר את העיכוב במימוש מיזמי האנרגיה בניהול המסורבל והרשלני של מדינת ישראל.

"היה הליך תכנוני. אם היה הליך לא תקין מבחינת יידוע הציבור, הם כבר היו מגישים עתירה מנהלית. העניין הוא שהתהליך התכנוני ארך הרבה זמן והאנשים נרדמו. במדינת ישראל שלנו, הכשל במערכת התכנון הוא כל כך עמוק שהקמת הטורבינות במעלה גלבוע נמשכה למעלה 10 שנים. בין היתר כתוצאה מהתנגדות של ארגוני סביבה. כשתוכנית מתמשכת כמו מסטיק, דורות של אנשים מתחלפים ואנשים לא היו מודעים אליה.

"בשורה התחתונה, ישראל מתפתחת עם צרכי האנרגיה שלה וצריך למצוא מקום. כשהולכים לחפש מקום להקמת תחנת כוח מוגבלים בקרבה למיקום צינור הגז. אתה לא יכול לעשות את זה על קרקע שהיא ערך מוגן (שמורות טבע וכו'), ולכן אתה הולך לשטח של אגודה חקלאית. למה דווקא שם? כי כל שטח שהוא לא חצר קיבוץ, או מושב, הוא שטח שמצריך מכרז של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). רמ"י היא יצור לא מפותח והיא לא יודעת לעבוד עם יזמים, ולכן הכל לוקח שם שנים רבות וזו הסיבה שהיזמים הולכים לשטח של האגודה החקלאית".

- כל השטחים החקלאיים יהפכו בסיס לתשתיות אנרגיה?

"הטיפול של הממשלה בחקלאות הוא רשלנות פושעת. צריך קודם כל חקלאות, ואיפה שאין חקלאות, בנגב או בערבה, צריך להקים תשתיות סולאריות. בצפון טורבינות הרוח משתלבות עם חקלאות. טביעת הרגל של תחנות הכוח עם הגז יותר גדולה, אבל האינטרס של המדינה הוא לא לפזר הרבה תחנות קטנות. אני עומד מול אנשי הצפון בוועדות ואומר להם: 'אתם צריכים לוותר על הנוף שלכם. יש ילדה בחדרה שנושמת ערפיח. יש גשם שחור שנופל על האנשים בשכונת חפציבה מתחנת הכוח בחדרה. אתם יושבים לכם בצפון, מסתכלים על הטורבינות רוח ומתלוננים. השאלה היא ערכית מוסרית: האם אתם תחסמו את האנרגיה הירוקה של ישראל?'".

ממשרד האנרגיה והתשתיות נמסר כי "החלטת הממשלה מאפריל (מס' 2592), לעידוד מאגרים קטנים ובינוניים, מאפשרת ליזמים פרטיים לפנות בבקשה להסמכה לצורך הגשת תוכניות לתשתיות לאומיות. עד כה הוגשו כמה בקשות של יזמים שהחלו לקדם הליכי תכנון במסגרת הוות''ל באזור המועצות האזוריות של הגליל התחתון. הליכים אלו נועדו לייצר אפשרות להליך תחרותי אשר ייטיב עם הציבור ויפחית את מחיר החשמל".

מהמשרד הדגישו גם כי הליך התכנון יתבצע "על פי כל הקריטריונים הנהוגים בחוק התכנון והבנייה, לרבות תסקירי השפעה על הסביבה, בחינת חלופות, הפקדת התוכנית להתנגדויות הציבור וכיו''ב". בנוסף, במשרד ציינו כי הם ממשיכים לקדם את תוכנית המתאר הארצית לאיתור אתרים פוטנציאליים עתידיים להקמת תחנת כוח המופעלות בגז טבעי, "ולכשיופקדו תוכניות, ככל ויופקדו, ניתן יהיה להציג את הטענות".

"הקהילה התפרקה. הקרע גדול"

יוזמת הקמת מתקני התשתית חושפת היטב את הקונפליקט שבו נמצאת ההתיישבות הכפרית, זו שפעם נקראה "ההתיישבות העובדת". מיעוט חברי האגודות החקלאיות, להם יש זכות הצבעה, כופה לא פעם את הקמת מתקני התשתית על המתיישבים החדשים, אנשי ההרחבות, ה"לא חברים".

אותם אנשי הרחבות, שעברו אליהן ממקומות אחרים כדי לקבל איכות חיים ונוף פסטורלי, מוצאים את עצמם מתמודדים עם איום של תחנות כוח שהן כמו בתי חרושת קטנים, או טורבינות רוח בגובה מגדלי עזריאלי. העובדה שהמתקנים הללו גם מוקמים בדרך כלל בעיבורי היישובים מחדדת עוד יותר את הקונפליקט, שכן על פי רוב גם ההרחבות החדשות נמצאות באותם שוליים רחבים של היישוב הוותיק.

ג', תושבת אחד מיישובי עמק חרוד שאינה מעוניינת להיחשף, מספרת על מאבק בין החברים הוותיקים לתושבים החדשים: "הקהילה במולדת התפרקה. החבר'ה הצעירים, שקנו בית בהרחבה, או שגרים כאן עשר שנים, באו ואמרו שהוועד החקלאי חתם עם יזם בלי ששאלו אותם. הם השקיעו את מיטב כספם והרגישו שמכרו אותם. היה פה קרע חברתי מאוד גדול. הכפשות ואיומים. בכפר יחזקאל, מושב שהוקם בשנות ה-20, חתם הוועד החקלאי על טורבינת רוח. אלה שקנו מגרש באו ואמרו שלא יכול להיות שלא שאלו אותם, שהם לא חלק מההחלטות".

וגם מגה-מחצבה על הדרך / דרור מרמור

לא רק מקורות האנרגיה החדשים מקפיצים את תושבי הצפון. באפריל האחרון החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה להפוך את מחצבת אשרת שבגליל המערבי ל"מגה-מחצבה", הגדולה ביותר במחוז צפון ומהגדולות בארץ, ולהאריך את פעילותה עד לשנת 2040. עד כה נחצבו במחצבת אשרת כ-700 דונם, והתוכנית היא להגדיל את השטח ל-4,532 דונם. מי שצפוי לאשר את התוכנית בימים הקרובים הוא קבינט הדיור, בראשות אביגדור יצחקי, האיש שגם עומד בראש המועצה הארצית לתכנון ובנייה.

קבוצה של ראשי רשויות בגליל המערבי שכוללת את שלמה בוחבוט, ראש עיריית מעלות תרשיחא, יורם ישראלי, ראש מועצת מטה אשר, סיוון יחיאלי, ראש מועצת כפר ורדים ורשויות נוספות, יצאו למאבק נגד החלטת המועצה להרחיב את המחצבה. הם מלינים על "הפצע הבלתי הפיך בנוף הגליל המערבי", וכן על הקירבה לבתי היישובים - מאות מטרים מבתי געתון, יחיעם, כליל, שייח דנון ויישובים נוספים, "שכבר היום סובלים ממפגעי רעש ואבק".

התושבים מסתייעים בשר הבריאות יעקב ליצמן, שכתב להם כי "הפעילות במחצבות מלווה ביצירת מטרדים סביבתיים הנובעים מתוספת מזהמים לאוויר ורעש. בשל כך, בדיוני המועצה הארצית התנגד נציג משרד הבריאות לאישור התמ"א והציע הצעת החלטה חלופית".

האקולוג חיים שנהר, לשעבר מנהל מחוז צפון במשרד להגנת הסביבה, הכין חוות דעת עבור התושבים ולפיה "תפוצת סלע הדולומיט בארץ (החומר הנחצב במחצבת אשרת) היא רחבת היקף, ומכאן שישנן חלופות לא מעטות לאתרי חציבה, כולל חלופות שעיקרן שיטת חציבה/כרייה הנעשית בדרך שאינה מזיקה לאדם, לנוף ולערכי הטבע".

עוד כתבות

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

יירוטי כיפת ברזל מעל שמי אשקלון, ערב מתקפת הכטב''מים מאיראן / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל החליטה: תקיפה ברורה ונחרצת נגד איראן; נשלמה היערכות חיל האוויר

דיווח: סעודיה ואיחוד האמירויות חלקו מידע מסווג עם ארה"ב כדי לסכל את המתקפה האיראנית ● קבינט המלחמה התכנס ב-14:00 לדיון נוסף על תגובת ישראל מול איראן ● נשיא צרפת מקרון הודיע כי ישוחח היום עם נתניהו; שר החוץ הבריטי: "שוקלים להטיל סנקציות נוספות על איראן" שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שרי החוץ של ערב הסעודית, ירדן ומצרים עדכונים שוטפים

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

לבנת מזרחי רינסקי / צילום: אילן בשור

הכירו את מנהלת המסחר שהפכה לשיאנית השכר של בתי ההשקעות

תגמולים בעלות של יותר מ־7 מיליון שקל הפכו את לבנת מזרחי רינסקי לבעלת השכר הגבוה בבתי ההשקעות המקומיים ● מי שהגיעה לאי.בי.אי לאחר מכה שספג כתוצאה מהימור פיננסי כושל של לקוחותיו, מובילה בשנים האחרונות את הצמיחה בפעילות המסחר, הוספת אלפי לקוחות והפיכתה לנדבך מרכזי ברווחים

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

החל מהחודש הבא: מחירי החלב בפיקוח עולים בכ-4.5%

החל מ-1 במאי ייכנס לתוקפו עדכון במחירי מוצרי החלב, שיעלו בשיעור של כ-4.5% ● אלה המוצרים שצפויים להתייקר בעקבות העדכון

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

בחינות הסמכה / צילום: אלון רון

תוצאות בחינת ההסמכה בראיית חשבון: הסטודנטים של מכללת ספיר בראש

מדובר בבחינת ההסמכה הראשונה שהתקיימה מאז פרוץ המלחמה ● הסטודנטים מהאוניברסיטה העברית נמצאים בתחתית הטבלה ● שיעור המעבר הכללי של כלל הנבחנים בבחינה עומד על 68%

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

ירידות חדות באירופה על רקע המתיחות בין ישראל לאיראן

הניקיי צלל בכ-2% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב מזנקות ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

פלסטינים עוברים ליד בניין שנהרס בתקיפה ישראלית ברפיח / צילום: Associated Press, Hatem Ali

דיווחים פלסטיניים: ארבעה הרוגים בתקיפת צה"ל מערבית לרפיח

דובר הוועדה לביטחון לאומי באיראן: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • שר החוץ הסיני: איראן מימשה את זכויות ההגנה העצמית שלה • הרמטכ"ל הרצי הלוי אחרי המתקפה האיראנית: "ישראל חזקה מאוד ויודעת להתמודד לבד" • דובר צה"ל: המתקפה שהייתה בדרכה לישראל סוכלה כמעט במלואה • גלנט הנחה להיערך לפינוי האוכלוסייה מרפיח • ביידן: ארה"ב מחויבת לביטחון ישראל • עדכונים שוטפים