גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להשקיע היום בנדל"ן למגורים זאת התאבדות, הימור"

יזם הנדל"ן אדי כספי מצהיר כי לא ישקיע יותר במגורים - ומתמקד בעסקאות בתחום הנדל"ן המניב ■ "אף אחד לא אומר את זה בקול רם, אבל המצב של יזמי המגורים רגיש"

אדי כספי / צילום: איל יצהר
אדי כספי / צילום: איל יצהר

במדינה בה מתחתנים למעלה מ-50 אלף זוגות ונולדים כ-180 אלף תינוקות בכל שנה, אך טבעי שבמשך שנים נתפס שוק הדיור כשוק יציב וסולידי עם תשואות קצת נמוכות אך מובטחות, השקעה פופולרית בקרב משקיעים ויזמי נדל"ן. אלא שצעדי הממשלה, שמטרתם להוציא משקיעים מהשוק ולגרום לכל חסרי הדירות לקנות דירה בזול, נותנים כבר את אותותיהם בהעדפות של יזמי נדל"ן ותיקים, שנהגו לעוט על מגרשים למגורים.

"אני לא מאמין יותר בבנייה למגורים בישראל", אומר יזם הנדל"ן אדי כספי, בעל חברת קרן פלטינום. "הסיבה הראשונה היא שהוציאו מהשוק 30% מהרוכשים - המשקיעים. את הדירות שהמשקיעים עצמם מוכרים היום, עוד מעט לא יהיה גם מי שיקנה. פעם משקיעים היו קונים מיד דירת 30 מ"ר בתחנה המרכזית בתל-אביב. מי יקנה דירה כזו היום? "סיבה נוספת היא הבנקים. פעם הבנקים היו נלחמים ביניהם לתת ליווי לפרויקטים. היום הם בררנים. סיבה נוספת היא שהשוק נהיה פרוץ. פעם ברמת גן היו 20 קבלנים, שכל אחד היה בונה בניין. פתאום כל רמת גן הפכה לתמ"א 38 אחת גדולה, עם 700 בקשות שבכל אחת 30 דירות. זה אומר שרק ברמת גן יש 20 אלף דירות שנבנות. מי יגור בהן בדיוק? תהיה הצפה ענקית של דירות בתמ"א".

אבל לא בכל עיר יש תמ"א 38.

"גם בתל-אביב לא כל-כך קל למכור היום דירה. עד לא מזמן בתל-אביב הכול היה נמכר מהר, אבל היום הקבלנים שמוכרים דירות של תמ"א 38 בעיר, שחשבו שיקבלו 50-60 אלף שקל למ"ר, לא מוכרים כל-כך מהר. הכסף הפך פתאום למבוקש ולא ממהרים להשקיע אותו בנדל"ן. פעם היו שולחים כסף מחו"ל וקונים דירות בלי לראות אותן בכלל. הימים האלה עברו מהעולם".

עדיין מתהלכים פה ישראלים עם הרבה הון פנוי להשקעה.

"והם משקיעים אותו במשרדים ובחנויות, ובגלל זה גם הרבה יזמים נפרדו מבנייה למגורים. למה שאני אקנה מגרש למגורים בכל הכסף שיש לי, כששר האוצר שב ומבטיח שהוא יילחם במחירי הדירות? למה ללכת למקום שמקללים אותי, שזה מגורים, במקום למקום שיברכו אותי, שזה משרדים ומסחר?

"משקיע שפעם היה קונה דירה משפץ אותה ומוכר, מבין היום שזה לא משתלם לו. העלו את מס הרכישה ל-8% ואני בטוח שיעלו אותו גם ל-10%. היום רק עלויות של עו"ד, מתווך ומס רכישה מגיעות למאות אלפי שקלים. אז המשקיע כבר לא במשחק הזה. וברגע שהוא לא במשחק, הוא פינה את הדירה למשפחה שרוצה לקנות את הדירה כדי לגור בה".

אז כחלון הצליח.

"נכון, ויש בזה גם צדק. אבל משהו לא תקין בבסיס. בכל מקום בעולם, זוג שעובד בעבודה נורמטיבית, בשלב מסוים קונה דירה לגור בה. לא יכול להיות שזוג שעובד מהבוקר עד הלילה לא יכול לקנות דירה וגר בשכירות. אין עיר בעולם שזה קיים בה. אז שוק המגורים היום מפחיד. לפחות בהשקעה במשרדים וחנויות יש הכנסה קבועה שלא מושפעת מהגזירות על המגורים".

חנויות ומשרדים נחשבו תמיד לתחום מסוכן יחסית לדירות, שהן תחום יציב. כמה מסחר צריך פה?

"זה השתנה. אני מסתכל על דירוג חברות הנדל"ן הכי חזקות במשק, ואני רואה את עזריאלי, גזית גלוב, אמות ומליסרון. כולן מתעסקות במסחר ובמשרדים ולא במגורים. בסוף הנדל"ן המניב הוא בראש הרשימה והחברות המרוויחות ביותר הן לא חברות שבונות מגורים".

אז הכול היה אשמת המשקיעים?

"כן. כל הטירוף של הנדל"ן היה בעצם בועה של משקיעים, זה לא פתאום שעם ישראל עבר לילודה של 10 ילדים בממוצע".

אבל תמיד המשקיעים אמרו שהם הפתרון ולא הבעיה. בסוף היום הם השכירו לזוג צעיר דירה לגור בה.

"האמת הפוכה. המשקיעים לקחו לצעירים דירה ולא נתנו להם כלום. עובדה שעכשיו כשכבר לא משתלם, השוק של המגורים מתקרר. במסחר ובמשרדים מתחיל להיות גל ענק של רוכשים שלא היו אף פעם בשוק הזה. משקיעים חדשים שעזבו את המגורים ונכנסו למסחר ומשרדים".

אז צפויה הצפה גם במשרדים וגם בקניונים. מספיק לראות את המנופים במע"ר הצפוני בתל-אביב.

"יש הבדל בין הצפה של קניונים, שאולי אין להם זכות קיום בעולם של היום, לבין תחרות. כל החברות היום מבינות שהן צריכות להיות קיימות גם פיזית וגם באונליין. אם אמזון פותחת חנויות, זה אומר שגם אמזון מבינה שלא הכול אפשר לקנות באינטרנט. אוויר אי-אפשר לקנות באינטרנט, כוס קפה אי-אפשר לקנות באינטרנט, ואנשים אי-אפשר לקנות באינטרנט".

"הכסף נכנס כמו שעון"

קרן פלטינום שהקים כספי עסקה עד היום בעיקר בבניית בנייני בוטיק למגורים באזור המרכז, בדגש על רמת גן, ובהשבחת מגרשים. בשנה האחרונה, הוא מעיד, נטש כאמור את תחום המגורים והעסקאות שביצע הן בתחום הנדל"ן המניב.

"אף אחד לא אומר את זה בקול רם, אבל המצב של יזמי המגורים רגיש", אומר כספי. "אם יזם קונה קרקע ב-500 אלף שקל לדירה, ומחירי הדירות יירדו מחר בבוקר ב-100 אלף שקל, זה אומר ששווי הקרקע הצטמק ב-20%, שזה כל הרווח של היזם. ירידה לא גדולה כזאת במחירים היא מכה כואבת ליזם ואני אומר לך שהמחירים יירדו.

"אני לא מזלזל בשר האוצר שאומר שהוא קם בבוקר בשביל לרסק את מחירי הדירות. במציאות כזאת, להשקיע עכשיו בדירות זאת התאבדות, הימור. ואני לא אוהב הימורים. בשנת 2012 קניתי מהכונס הנכסים של אגרסקו בניין משרדים של 2,000 מ"ר ברחוב הארבעה בת"א, והוא מושכר למשרד הביטחון. שוכר טריפל A, הכסף נכנס כל חודש כמו שעון, ואני לא צריך לקום בכל בוקר בפחד מה משה כחלון יגיד באותו היום על מחירי הדירות".

עבר לנדל"ן מניב: "עברנו דלת דלת והצענו לאנשים לקנות משרד ולא לשכור"

בשנים האחרונות ביצע כספי כמה עסקאות בתחום הנדל"ן המניב. בין היתר רכש עם היזם שלמה ברונר מגרש המיועד ל-20 אלף מ"ר מסחר ו-7,000 מ"ר משרדים מזרחית לכביש 4 בגבעת שמואל, מעמותת ויזניץ החרדית, ב-65 מיליון שקל. "אנחנו מקימים שם היום קניון, והשכרנו כבר 50% מהמסחר לרשתות גדולות במחיר ממוצע של 160 שקל למ"ר, ואת המשרדים ב-75 שקל למ"ר ברמת מעטפת, ששכרו בין היתר קופת חולים כללית ומכון כושר".

את הקניון, שנמצא היום בשלב מתקדם של הקמת החניונים, בונה עומר הנדסה.

בנוסף רכש קרקע של 14 דונם בפארק הטכנולוגי במודיעין המיועדת לארבעה בנייני משרדים, תמורת 30 מיליון שקל. עסקה זו ביצע כספי באמצעות גיבוש קבוצת רכישה. המשרדים יהיו בני 4 קומות בהיקף של 14 אלף מ"ר משרדים ו-2,000 מ"ר שטחי מסחר, והיא נרכשה מחברת נכסי אילת ואילן לוי.

לדברי כספי, הביקוש למשרדים העיד הרבה על הענף. "כל המגרשים באזור מיועדים ללוגיסטיקה ויש מעט מגרשים שמיועדים למשרדים", הוא מספר. "העובדים שלי דפקו על הדלתות של שני בנייני המשרדים הסמוכים למגרש, שברובם ישבו בעלי מקצועות חופשיים ששכרו שטחים בבניינים. הצענו להם להצטרף לקבוצה ולקנות משרדים במקום לשלם שכירות. מכרנו 12 אלף מ"ר מתוך 14 אלף מ"ר משרדים, וכשהקמת הבניינים תסתיים, כל השוכרים יעברו לבניינים שלנו כבעלים ולא כשוכרים. לא יהיו בכלל שטחים להשכרה, כולם קנו לשימוש עצמי".

החברה מתכננת גם פרויקט של 6,000 מ"ר מסחר ו-11 אלף מ"ר משרדים בכניסה הצפונית לאשדוד, על מגרש היסטורי שבבעלותה.

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה