גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבלוקצ'יין שמושך חברות גדולות לא נועד ליצירת מטבע דיגיטלי"

ארגונים גדולים בעולם מתעניינים ביישומים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין, המאפשרת יצירת מערכת חשבונאית מבוזרת, אבל אינם מעוניינים שהמידע שלהם יהיה חשוף לכל עין ■ לכן, רבים מהם פונים לפלטפורמות של בלוקצ'יין פרטי

גדעון גרינספן, מנכ"ל Coin Sciences   / צילום::פרטי
גדעון גרינספן, מנכ"ל Coin Sciences / צילום::פרטי

בלוקצ'יין הוא מילה חמה כיום בעולם העסקים, בעיקר בתעשיות הפיננסים וההיי-טק. לפי מחקר חדש של אוניברסיטת קיימברידג', שעליו כתבנו ב"גלובס" בחודש שעבר, לפחות 115 סטארט-אפים בעולם, המעסיקים יותר מ-2,000 איש, פעילים כיום בפיתוח פלטפורמות או יישומים של טכנולוגיות בלוקצ'יין.

בלוקצ'יין (Blockchain) הוא מערכת חשבונאית מבוזרת (Distributed Ledger), הבנויה משרשרת של "בלוקים" של נתונים, המקושרים זה לזה באופן מוצפן ומכילים בתוכם נתונים של עסקאות (טרנזקציות). הבלוקצ'יין נמצא על מספר רב של מחשבים שמסתנכרנים זה עם זה על גבי רשת, ללא גורם מרכזי שמפקח עליו או מנהל את פעילותו.

היישום הראשון והמוכר ביותר בבלוקצ'יין הוא המטבע הדיגיטלי ביטקוין, שנחשף לעולם ב-2008 על-ידי סאטושי נקאמוטו - מפתח או קבוצת מפתחי תוכנה, שזהותה נותרה עד היום בגדר תעלומה.

אחד הגילויים המעניינים במחקר שנערך על-ידי ד"ר גאריק היילמן ומישל רוש מבית הספר לעסקים בקיימברידג', היה שיותר מ-80% מהבנקים המרכזיים בעולם בוחנים כיום אפשרות של הנפקת מטבע דיגיטלי על גבי מערכת בלוקצ'יין. כפי שדיווחנו ב"גלובס", גם בבנק ישראל בוחנים כיום שימוש בפלטפורמת בלוקצ'יין.

"לא יחליף את כל מסדי הנתונים"

על פי המחקר, רוב היישומים הפעילים כיום בתחום הבלוקצ'יין מתמקדים בשירותים פיננסיים. עם זאת, יזמים בתחום מפנים תשומת לב גדלה והולכת ליישומים אחרים, שאינם כספיים, כמו זהות דיגיטלית, שרשרת אספקה וקניין רוחני. אחד הסטארט-אפים שאישרו לחשוף את העובדה שהשתתפו במחקר הוא Coin Sciences - חברה שמנוהלת על-ידי יזמים ישראלים, ובראשם ד"ר גדעון גרינספן. החברה הזאת מפתחת כיום את פלטפורמת מולטיצ'יין (MultiChain), המיועדת ליצירת מערכות של בלוקצ'יין "פרטי".

בשיחה עם "גלובס" מסביר גרינספן כי "מבחינה טכנולוגית, יש הרבה מן המשותף בין הבלוקצ'יין הציבורי והפרטי, אבל מבחינת היישומים ומי שמתעניין בהם, אלה שני עולמות נפרדים. הבלוקצ'יין הציבורי פתוח לכל העולם כדי להשתמש בו, לראות מה קורה במערכת ולכרות את המטבעות הדיגיטליים. במערכת פתוחה כזאת צריך לדאוג לתמריץ לכריית המטבעות הדיגיטליים, וגם צריך מנגנון למניעת ספאם במערכת.

"בבלוקצ'יין פרטי, לעומת זאת, אנחנו מאפשרים לקבוצה של ארגונים שמכירים זה את זה לנהל מסד נתונים משותף באופן פרטי, ללא שליטה של גורם מרכזי אחד, והמטרה שלו לאו דווקא לנהל מטבע דיגיטלי או כסף".

אחת המסקנות שעלו מהמחקר של קיימברידג', הייתה שהטכנולוגיה של הבלוקצ'יין עוד לא בשלה מספיק, ולכן עדיין אין הרבה חברות שמאמצות את השימוש בה.

"זה נכון", אומר גרינספן. "אבל גם אם מסתכלים באופן כללי על טכנולוגיות של מסדי נתונים, אפשר לראות שהן התפתחו לאורך עשרות שנים. נכון שפלטפורמות הבלוקצ'יין עוד צעירות יחסית, אבל יש פלפטורמות כמו מולטיצ'יין, שאפשר כבר להשיק אותן והן יכולות לעבוד כיום באופן יציב. ברור שייקח עוד עשרות שנים כדי לשפר אותן. השאלה עד כמה עסקים ירצו לאמץ אותן היא בעיקר שאלה עסקית, לא טכנולוגית.

"אף חברה לא תשים את כל מסד הנתונים שלה על בלוקצ'יין, כי זאת תהיה החלטה שגויה", הוא מבהיר. "בלוקצ'יין מתאים לתרחיש מאוד ספציפי - של קבוצת חברות שרוצות לנהל מסד נתונים משותף, כשאף אחת מהן לא שולטת בו. זה מתאים לפתרון של בעיות מאוד ספציפיות.

"יש הרבה מאוד אנשים בעולם שמדברים על בלוקצ'יין באופן שמנותק מן המציאות. הבלוקצ'יין לא הולך להחליף את כל מסדי הנתונים בעולם. זה סוג חדש של מסדי נתונים, או סוג חדש של מערכת הודעות, שמתאים למצבים מסוימים. לבלוקצ'יין יש גם חסרונות לעומת מסד נתונים רגיל - הוא אטי יותר והוא פחות יעיל".

"לבעל עסק קשה לעבוד עם ביטקוין"

גרינספן, ד"ר במדעי המחשב ויזם ותיק בתחום האינטרנט, עומד מאחורי כמה שירותי אינטרנט שכבר מייצרים הכנסות. שניים מהיותר מצליחים מביניהם, לדבריו, הם אתר משחקי הסודוקו הפופולרי websudoku, שמבקרים בו מאות אלפי גולשים ביום, ושירות האינטרנט copyscape, שמאפשר חיפוש של העתקים של תוכן טקסטואלי, כדי לברר אם טקסט מסוים הוא מקורי או אם נגנב מבעלי הזכויות עליו.

גרינספן מודה, כי כשנחשף לראשונה לביטקוין, המטבע הדיגיטלי עניין אותו מאוד גם כמי שעוסק בטכנולוגיה, אבל גם כבעל עסקים מקוונים. "זה משהו שמאוד מושך מבחינתי כמי שמוכר באינטרנט, כאמצעי לקבלת תשלום ללא גוף מתווך או צד שלישי. ואולם, כבעל עסק שמשלם מסים, מדווח לרשויות ופועל על פי חוק, הרגשתי שקשה מאוד להתנהל עם הביטקוין כמטבע. קשה להסביר למס הכנסה או לרואה חשבון מהי ההכנסה שלך, כשהיא מתקבלת במטבע כמו ביטקוין. לכן, חיפשתי דרך להשתמש ברשת של הביטקוין כאמצעי העברה, לצורך העברה של כסף רגיל - דולרים, שקלים וכדומה".

כך, בסוף 2013 התחיל גרינספן לעבוד על פיתוח של פרוטוקול בשם CoinSpark, שאפשר טרנזקציה של כסף רגיל (מה שמכונה כסף פיאט - מטבעות הקיימים מתוקף חוק מדינה) על גבי רשת הביטקוין, עם דמיון מסוים לפלטפורמת בלוקצ'יין מוכרת שנקראת Colored Coins. יישום נוסף שהתחיל לפתח אז, היה העברה של הודעות על גבי רשת הביטקוין, נוסף על הטרנזקציות.

"הפיתוח של CoinSpark התחיל מה-Bitcoin Core - פלטפורמת הליבה של הביטקוין, כך שאנחנו מכירים היטב את המערכת הזאת", הוא מספר. "בסוף 2014 כבר השקנו את רוב הפיצ'רים של CoinSpark, אבל די מהר הגענו למסקנה שאין שם שוק מעניין. החברות הרציניות, שאותן רצינו למשוך להשתמש במערכת כזאת, לא היו מוכנות לשים את התהליכים החשובים שלהן על גבי בלוקצ'יין ציבורי. לכן, הפסקנו עם פיתוח הפלטפורמה הזאת.

- עד כמה מתעניינים בפלטפורמות האלה בנקים ומוסדות פיננסיים?

"אנחנו פחות מייעדים את הפלטפורמה שלנו לגופים פיננסיים", אומר גרינספן. "אמנם הטכנולוגיה של בלוקצ'יין יכולה לפתור הרבה בעיות עבור הגופים האלה, אבל היא גם כרוכה בחשיפה של מידע ברשת, לעומת פלטפורמות אחרות של מסדי נתונים. רמת השקיפות של הבלוקצ'יין גבוהה מדי עבור העולם הפיננסי, אף שהוא הראשון שגילה את הפוטנציאל העסקי של הבלוקצ'יין.

השקנו את מולטיצ'יין ביוני 2015, ומאז המשכנו בפיתוח אינטנסיבי שלה. כיום יש יותר מ-30 אלף מבקרים בחודש באתר מולטיצ'יין, ולפלטפורמה יש כבר יותר מ-50 חברות שותפות, שמשתמשות בה. השקנו גרסה אחרונה שלה בקיץ האחרון. יש כמובן בשוק עוד פלטפורמות של בלוקצ'יין פרטי שמתחרות בנו. אנחנו רוצים להמשיך להגדיל את מספר המשתמשים של מולטיצ'יין, ומפתחים כיום גרסה שנייה שלה, שבה תהיה בפעם הראשונה גם גרסה חינמית וגם גרסה עסקית. צוות הפיתוח שלנו מונה כיום ארבעה אנשים, מהם שלושה בישראל ואחד בקליפורניה.

"המפתח להצלחה של פלטפורמות הבלוקצ'יין טמון בשאלה כמה מהן בסופו של דבר יגיעו משלב של ניסוי לשלב של ייצור", אומר גרינספן. "כיום אני אומר לכל הלקוחות שלנו דבר פשוט: אם יש לכם רעיון לעשות משהו על בלוקצ'יין, תחשבו גם על האפשרות ליישם את הרעיון על פלטפורמת מסד נתונים רגילה.

"תבחנו את היתרונות והחסרונות של כל אחת משתי האפשרויות. זה מה שצריך להוביל אתכם להחלטה אם להשתמש בבלוקצ'יין לכל מיני יישומים".

מחיר הביטקוין זינק

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"