גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסתירה הסכם ממון מבית המשפט - וחויבה בהוצאות גבוהות

נ', אשתו השנייה של אדם שהלך לעולמו, סירבה לתת לילדיו מנישואיו הראשונים את חלקם בירושה והכחישה קיום של הסכם ממון

עו"ד עדו דיבון / צילום: תמר מצפי
עו"ד עדו דיבון / צילום: תמר מצפי

רבים מהניסיונות להרוויח כמה שקלים עשויים להסתיים בהוצאה גדולה בהרבה, והשבוע, בבית המשפט לענייני משפחה בפתח-תקווה - הניסיון להשיג עוד קצת מכספי הירושה, דרך הסתרת קיומו של הסכם ממון בין בני זוג, עלה לבת הזוג כ-135 אלף שקל. הסכום הזה גילם בעיני בית המשפט לא רק את דחיית התביעה של האישה לקבלת פסק דין הצהרתי בקשר למחצית נכסי העיזבון של בעלה המנוח - בניגוד להסכם הממון עליו חתמו יותר מ-20 שנה קודם לכן, טרם חתונתם - אלא גם את מורת הרוח של בית המשפט ממעשה הרמייה, ומהניסיון לזרות חול בעיני בית המשפט.

בסיפור שכולל אלמנטים שמזכירים טלנובלה, הלך לעולמו בפתאומיות אב המשפחה, והעיזבון - הכולל שלוש דירות ושני רכבים - התחלק חצי-חצי בין נ', האישה מנישואיו השניים, לבין ארבעת הילדים, מהם שניים מנישואיו הראשונים, שהסתיימו בשלהי שנות ה-80. כל יורש זכה בשמינית מהעיזבון.

לאחר שנה דרשו שני הילדים מהנישואים הראשונים לקבל את חלקם בעיזבון: כשתי שמיניות ממנו. אולם נ' סירבה. הקשר בין נ' לבין המנוח החל כשהיה נשוי לאשתו הראשונים, כשהיא היתה רווקה בת 20. השניים התחתנו כש-נ' הייתה בהיריון. נסיבות חתונתם, כפי הנראה, שימשו מאוחר יותר את נ', בטענה כי "היתה לחוצה" כשחתמה על הסכם הממון עם המנוח, ולכן "לא זכרה" את קיומו.

דרישה למחצית מהזכויות

לא רק ש-נ' סירבה לתת לילדיו הגדולים של המנוח מנישואיו הראשונים, את חלקם בעמלו שצבר בשנות חייו (מהן עם אשתו הראשונה, אמם של הילדים התובעים) - במשך חמש שנים הגישה תביעות שונות לבית המשפט לענייני משפחה, במטרה להפחית עוד יותר את הסכום שיקבלו שני הילדים מהנישואים הראשונים:

היא ביקשה כי 20 אלף שקל בכל חודש יימשכו מהעיזבון ויועברו אליה על תקן "מזונות" או דמי קיום - טענה שבית המשפט דחה נוכח העובדה ש-נ' לא הוכיחה היעדר יכולת השתכרות נוספת; היא ביקשה פסק דין הצהרתי, לפיו חצי מהזכויות בנכסי המנוח הן זכויות ששייכות לה והכחישה את קיומו של הסכם ממון שקבע אחרת וכמעט הפוך; היא עתרה לחיוב שני הילדים הגדולים בחובות המנוח; ואם לא די בכל אלו - היא אף סירבה להעביר להם דמי שכירות מדירות המנוח אותם גבתה בעצמה לאחר מותו, מבלי לשתף את ילדיו הגדולים בתמורה (מה שגרר תביעה נוספת מצידם).

חוסר תום-לב זועק לשמיים

את טענתה של נ', לפיה מחצית מנכסי העיזבון שייכים לה מכוח נישואים דחתה השופטת נאוה גדיש. זאת, בעקבות מציאתו של הסכם הממון בן כמעט חצי יובל השנים, במאמץ רב, על-ידי הילדים הגדולים, שיוצגו בידי משרד עו"ד דיבון ושות'.

בית המשפט מתח ביקורת על התנהלותה של נ' בפרשת הסכם הממון. לאורך חמש השנים בהן התנהלה התביעה, חזרה נ' על הטענה כאילו אינה זוכרת את דבר קיומו של הסכם ממון ("לא האמנתי ל-נ' בעניין", קבעה השופטת). "עריכת הסכם ממון הינו אירוע חד-פעמי בעיקר עבור נ' שנישואיה למנוח היו נישואים ראשונים ויחידים", מיינה השופטת. בהמשך כתבה כי אם אירוע החתימה על הסכם הממון היה אמנם אירוע "מלחיץ", כדבריה של נ', הרי ש"כאירוע טראומטי" היתה דווקא צריכה לזכור אותו.

נ' לא הסתפקה בהכחשה קיומו של הסכם הממון, אלא ניסתה למנוע את חקירתו של עורך הדין שערך את הסכם הממון, ומעל לכל - טענה בבית המשפט כי הילדים מהנישואים הראשונים מנועים מלהציגו בבית המשפט, כיוון ש" הוא לא גולה על-ידם מראש". על כך כתבה השופטת בחריפות כי "נ' הסתירה את קיומו של ההסכם, ביקשה למנוע מהילדים הגדולים להציגו גם כאשר מצאו אותו, ביקשה למנוע מעורך הדין שטיפל בעניין לחשוף קיומו, וכעת - לאחר שחרף כל ניסיונותיה הצליחו הם לחשוף את קיומו ולאתרו - טוענת נ' כי הם פועלים בחוסר תום-לב?! נראה כי היוצרות התבלבלו. חוסר תום-הלב במקרה זה זועק לשמיים, והוא מצידה של נ' בלבד".

בית המשפט דחה גם את תביעתה של נ' של נ' למזונות מתוך העיזבון? השופטת נימקה את החלטתה בכך שהעובדה שנ' לא עבדה במשך שנות נישואיה למנוח, אינה מוכיחה שאין לה כושר השתכרות או שהוא מצומצם, וכי "די בנכסים המניבים (הדירות שבעיזבון - מ' ר') שהותיר המנוח בכדי לשלול את הזכאות של נ' למזונות".

בהקשר זה כתבה השופטת: "הדרישה לקבלת מזונות בשיעור של כ-20 אלף שקל לחודש עבור אישה, בן חייל וקטינה בעת הגשת התביעה, מהווה משום חוסר תום-לב בעצם הדרישה, בעיקר כאשר כלל נכסי המנוח נותרו בשליטתה המלאה של נ', שמנעה מילדיו הגדולים של המנוח את זכותם הטבעית לקבל את חלקם בנכסי הירוש".

השופטת לא הסכימה לקבוע כי מחצית מהזכויות מהדירות שבעיזבון שייכת ל-נ'. שלוש הדירות היו בבעלות המנוח טרם החתונה והוחרגו מהרכוש המשותף בהסכם הממון. עם זאת, הותירה בית המשפט ל-נ' את שני הרכבים שבעיזבון. בית המשפט קבע כי לא הוכח שאינם חלק ממשק הבית המשותף שיצרו נ' והמנוח.

בית המשפט החליט להטיל על נ' לשלם לילדים הגדולים של המנוח 134,500 שקל, לפי הפירוט הבא: הוצאות בסך 62,500 שקל, "בגין התנהלותה של נ', כמו גם ניסיונה להסתיר קיומו של ההסכם מעייני בית המשפט ומעייני ילדיו של המנוח; הוצאות בסך 42 אלף שקל בגין קבלת תביעתם של הילדים הגדולים לפירוק השיתוף בדירות; 17,400 שקל בגין דחיית תביעת המזונות של נ' מן העיזבון; ו-12,600 שקל בגין קבלת תביעתם הכספית של הילדים הגדולים לדמי שימוש ראויים מהשכרת הדירות.

הסכומים הללו הוטלו לאחר שלדברי השופטת, "ההליך כולו נמשך חמש שנים... בהחלט התרשמתי כי נ', באופן ההתנהלות שבחרה, עשתה מאמץ לעכב את סיום ההליך בשלב ראשון, אולי משום שקיוותה לעכב חובתה לחלוק עם הילדים הגדולים את הכספים להם זכתה מהעיזבון, ובהמשך, אולי משום שקיוותה להגיע להסדר; כך או כך, יש טעם לפגם בהתנהלות זו, אותה יש להוקיע".

עורך דין עידו דיבון שייצג את הילדים מסר כי "מדובר בניסיון לא ראוי של אלמנה לגזול, בדרכי כחש ומרמה, משני יתומים מאב את כבשת הרש, חלקם הזעום בעיזבון אביהם המנוח, תוך הסתרה במזיד ובמכוון של הסכם ממון שנחתם ואושר, ותוך נסיון להטעות את בית המשפט. בית המשפט מנע עוול זה, הביע במופגן את מורת רוחו מהתנהלותה של האלמנה, וקבע קביעות נחרצות וברורות כנגדה, השית עליה חיוב בתשלום הוצאות משפט בסכום כולל של כ-140 אלף שקל, ופסק דינו הינו צודק ומוצדק מאין כמוהו, ולטעמנו גם עושה צדק עם זכרו של האב המנוח.

"אנו סבורים שפסק הדין מהווה דוגמה ומופת להתנהלות נכונה וצודקת של המערכת המשפטית אשר מתפקידה להוקיע בכל דרך ניסיונות כגון אלה לעשות שימוש לרעה בהליכים משפטיים והגשת תביעות כזב ומרמה, ועל בעלי הדין לדעת ולהבין שעלול להיות מחיר כבד להתנהלות שכזו".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה