גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוצר הופתעו מהצלחת מבצע הגבייה? יועצי המס דווקא לא

בניגוד לרשות המסים ולבנק ישראל - נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, לא הופתע מ-12 מיליארד השקלים שנגבו במבצע המס המופחת של רשות המסים ■ "ללקוחות שלי היה מאוד כיף להמשיך ולמשוך כספים בלי לשלם מס, אבל זה לא נכון לכלכלת ישראל"

ירון גינדי/תמר מצפי
ירון גינדי/תמר מצפי

"אירוע של ברבור שחור", כך הגדיר שלשום (ב') בכיר לשעבר ברשות המסים את הכנסות השיא של המדינה ממבצע המס המופחת על דיבידנדים שהסתיים בחודש שעבר. במסגרת המבצע, הציעה רשות המסים מס מופחת של 25% (לעומת המס המלא של 33%) לבעלי חברות ארנק ובעלי עניין בחברות אחרות על כספים שמשכו מהחברה במהלך השנים האחרונות. ברשות המסים העריכו כי המבצע יניב לקופת המדינה מיליארד שקל לכל היותר. "כולנו הופתענו", אמרה נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, כשהתברר שההכנסות מהמבצע לקופת המדינה מתקרבות ל-12 מיליארד שקל. אבל מי שהיה לו מושג על ההיקף האדיר של תכנוני המס בחברות הארנק וביתר החברות לא התרגש מהנתונים.

"המספרים לא הפתיעו אותנו", אומר נשיא לשכת יועצי המס בישראל, ירון גינדי, "ידענו את ממדי התופעה של משיכות והלוואות של בעלי השליטה שלא הוטל עליהם מס עד לתיקון החקיקה האחרון. הבנו שהחגיגה נגמרה".

- ברשות המסים ביססו את תחזית השגויה על מבצע גבייה קודם שהניב רק 2 מיליארד שקל.

זה נכון שב-2012 רשות המסים הציעה הפחתת מס הרבה יותר גדולה של 12%, אבל גבתה רק 2 מיליארד שקל. למה? כי כל עוד לא סגרו את הפרצה של ההלוואות ולאנשים לא הייתה סיבה לשלם. הם אמרו לנו 'למה שנשלם 12% אם אני יכול לא לשלם כלום?'".

את התופעה שעליה מדבר גינדי אפשר לתאר בדוגמה הבאה. אדם שיש לו הכנסה גבוהה והמס השולי המוטל עליו גבוה מ-50%, מקים חברה לצורך הפחתת חבות המס ומקבל את הכנסתו באמצעותה. החברה משלמת מס חברות (בגובה 24%) על רווחיה. אם בעל החברה ירצה להשתמש בכסף לצרכיו האישיים, הוא ימשוך את הרווחים מהחברה כדיבידנד וישלם עליהם מס נוסף של 30%. אבל עד לאחרונה הייתה לבעל החברה אפשרות נוספת: להוציא כסף מהחברה מבלי לשלם עליו מס כלל על-ידי סיווג המשיכה כהלוואה או כמשיכת בעלים.

"לאורך השנים, מעטים מבעלי השליטה משכו כסף ביתר מהחברות שלהם וסיווגו אותו כמשיכות בעלים והלוואות מעבר לשכר שלהם", מספר גינדי ומוסיף כי "הפרקטיקה הייתה שבעלי שליטה בחברות התגלגלו עם ההלוואות האלה. ברגע שהשינוי הזה נכנס לתוקף, לא נותרה ברירה בידי בעלי השליטה אלא לחלק דיבידנד בכדי לסגור משיכות והלוואות בעלים שהם משכו שנים אחורה מבלי ששילמו עליהם מס בעבר. אנשים שמשכו כל חודש כמה אלפי שקלים, צברו עם השנים חובות במיליונים לחברה ונדרשו פתאום לשלם רבע מהסכום הזה כמס".

- למה תמכתם במהלך הזה? מה היה האינטרס שלכם?

ללקוחות שלי היה מאוד כיף להמשיך ולמשוך כספים בלי לשלם על זה מס, אבל זה לא נכון לכלכלת ישראל ואין כאן צדק מיסויי. מבחינתנו, יועצי המס, תמיד היינו בדיסוננס בגלל שהלקוחות שלנו חייבים כסף כי הם לא משלמים מס דיבידנד. החקיקה החדשה מיישרת קו. לי זה לא הוסיף לי שקל לפרנסה, אבל זה עשה לי סדר אצל הלקוחות. רשות המסים אולי בודקת רק 2% מהתיקים, אבל פתאום היא יכולה להגיע גם ללקוח שלך ולדרוש ממנו תשלום מס שהוא לא יכול לעמוד בו. זו חקיקה שעושה פעם ראשונה סדר, זו חקיקה צודקת ומאוזנת - בניגוד למהלכי חקיקה בעבר שהיו דרקוניים מדי".

- אם החוק טוב ואין לכם אינטרס, אז למה התעקשתם על ההנחה?

"כי ברגע שאתה בא וקובע מחדש את כללי המשחק ומותח קו, צריך לתת לבעלי החברות גם סולם לרדת ממנו - וזה לא שהם קיבלו הטבה חריגה. הם שילמו 25% מס, שזה מה שמשלם בעל מניות רגיל שמממש נניח את תיק המניות שלו בבורסה".

באוצר טוענים שכל המהלך הזה לא יכניס בסופו של דבר עוד כסף לקופת המדינה, אלא רק מקדים תשלומי מס עתידיים שבעלי החברות היו אמורים לשלם. רק שבזכות המבצע הזה הם קיבלו מהמדינה מתנה בצורת הנחה של 8%.

"לא כל השכל נמצא אצל הפקידים. החוק הזה יצליח להגדיל את גביית המסים גם אחורה וגם קדימה. מה שאנשים, כולל באוצר, לא מבינים זה שאם החקיקה הנוכחית לא הייתה יוצאת אל הפועל לא היינו רואים לעולם את אותם עשרה מיליארד שקל נוספים, כי זה כסף שבעלי השליטה כבר ניצלו אותו לצרכים שוטפים, לרכישת דירות, לנסיעות לחו"ל, או דברים אחרים. זאת הסיבה שרבים כל-כך נזקקו לקחת הלוואות כדי לשלם את המס.

"אבל הטעות לא נעצרת כאן כי גם בעתיד ההכנסות ממיסוי דיבידנדים לא ירדו, אלא דווקא יעלו. כי בעתיד כל שקל שבעלי השליטה בחברות יימשכו מהחברה, הם ישלמו עליו מס בזמן אמת. אם ניקח, למשל, אדם שמוציא בחודש 25 אלף שקל. אז עד לתיקון החקיקה נניח שאותו אדם נהג למשוך בכל חודש מהחברה שלו משכורת של 15 אלף שקל ועוד עשרת אלפים שקל שאותם הוא סיווג כהלוואה או כמשיכת בעלים. מעכשיו אותו אדם ישלם מס מלא על כל ה-25 אלף שקל שהוא מושך מהחברה. החוק החדש לא מאפשר לקחת הלוואות ליותר משנה (שלאחר שנת לקיחת ההלוואה), ואי-אפשר יותר למחזר את ההלוואה. לכן נראה בשנים הקרובות גידול בגבייה".

אחת מטענות הביקורת באוצר נגד רשות המסים נוגעת להישענות הרבה שלה על הלשכות המקצועיות - לשכת עורכי הדין, רואי החשבון ויועצי המס. השפעתן של הלשכות על הרשות גדלה מאוד לאחר שאלה הצליחו לסכל את הניסיון של הרשות להעביר חקיקה בנושא חברות הארנק.

"ההצעה המקורית של רשות המסים הייתה דרקונית והתנגדנו לה", אומר גינדי, "רשות המסים רצתה, בין היתר, שתהיה לה סמכות להורות על חלוקת דיבידנד ולקבוע בעצם כמה מס ישולם - כאילו אנחנו חיים כאן באיזו מדינה קומוניסטית. הוכחתי ללפיד (יאיר לפיד, שר האוצר לשעבר, ע.ב) שהחקיקה שהוצעה הייתה דרקונית, ולשמחתי הוא ירד מזה. הפעם ניהלנו מו"מ של חצי שנה עם הרשות. החקיקה הייתה מאוזנת, והנה אנחנו קוצרים את הפירות".

- באוצר טוענים שיש לכם יותר מדי השפעה על חברי הכנסת.

"אין כאן שום עניין של כוח פוליטי. נבחרי הציבור פשוט רוצים להיות קשובים לציבור ונעזרים בידע המקצועי שלנו. ועדת הכספים יודעת שהעמדה שלנו מאוזנת ורואה גם את האינטרס הממלכתי וגם את האינטרס של הציבור".

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?