גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולם משתנה: האם כלי הריבית מיצה את עצמו?

מה עוד צריך לקרות כדי שהאינפלציה המקומית - וגם זו שבכלכלות הגדולות - תדביק את הציפיות של הבנקים המרכזיים? האם כלי הריבית מיצה את עצמו, בעולם נורמלי חדש שבו האינפלציה מושפעת מההיצעים? ■ דעת אורח

דולרים / איור: shutterstock
דולרים / איור: shutterstock

ב-26.9.17, פחות משבוע לאחר שוועדת השוק הפתוח של הבנק הפדרלי בארה"ב שיקפה לציבור את תוכניתה להפחית בהדרגה את הנכסים במאזן הבנק הפדרלי, נאמה הנגידה האמריקאית ג'נט ילן, ולראשונה אמרה בקולה, שבהחלט ייתכן כי הבנק המרכזי שגה לא רק בתחזית האינפלציה, אלא גם בכוחות הבסיסיים המניעים אותה.

הנחות היסוד השגויות שהובילו את הפד לתחזיות לא נכונות אינן שונות בהרבה מהנחות היסוד שהביאו את השוק הישראלי למצב המתואר בגרף המצורף, של פערים בין התחזיות לאינפלציה בפועל.

למעשה, הפעם האחרונה שבה היה קשר בין ציפיות האינפלציה המקומית לבין האינפלציה בפועל הייתה בשנת 2013. מאז, ובאופן עקבי, ניתן לראות שהאינפלציה בפועל בסוף השנים 2014-2016 הייתה נמוכה משמעותית מציפיות האינפלציה ששררו בשוק ההון בתחילת כל שנה, ואלו היו נמוכות עוד יותר מממוצע תחזית הכלכלנים בשוק. בעוד אלה מתעסקים במודלים המקובלים, השוק מסגל לעצמו מודל משל עצמו, והאינפלציה בפועל מקבלת חיים משל עצמה.

שיעור האבטלה מול הוצאות הצרכנים

ניתוח שני הגרפים הנוספים המצורפים מתאר לנו את התפתחות חלק מתהליכי הבסיס המעודדים אינפלציה בחמש השנים האחרונות בישראל. שיעור האבטלה ירד בעקביות משנת 2012 עד לשיעור נוכחי של 4.1%, המוגדר קרוב מאוד לתעסוקה מלאה. להתהדקות שוק העבודה יש השלכות חיוביות על הצריכה הפרטית, ואכן, במקביל ניתן לראות את העלייה החדה בגרף ההוצאה לצריכה פרטית. גם השכר הריאלי במשק נמצא במגמת עלייה עקבית (הן השכר הממוצע, והן השכר החציוני), והוא אמור להוביל לסיבוב שני של עליות מחירים, כשעובדים עם שכר משופר צורכים יותר ומאפשרים לעסקים להעלות מחירים.

יחד עם זאת, מבט על הגרף השלישי מצייר לנו את התוצאה האינפלציונית. במקביל לירידה חדה בריבית בנק ישראל, הפוגעת ברצון הצרכני להגדיל את שיעורי החיסכון, אנו רואים את קצב האינפלציה השנתי שלנו מתייצב על רמה אפסית כבר שנתיים, בסוג של שלווה שאולי היינו מאחלים לעצמו, אבל רק לאחר שנלך לעולמנו. כפועל יוצא, חיידקי האפיקים הצמודים בתיקי ניירות הערך פגעו בתשואה השקלית הנפלאה בחמש השנים האחרונות. כך, החוב הממשלתי הלא צמוד מציג תשואת יתר ממוצעת של כ-8% בממוצע על פני עקום התשואות ביחס לחוב הצמוד, וגם הבונד השקליות ידעו לייצר תשואת יתר, הפעם של כ-13% על פני הבונד הצמודות באותן חמש שנים.

תשואות ריבית בנק ישראל

גלגלי השיניים של האינפלציה

השאלה המרכזית ששואלים עצמם לא מעט נגידים בעולם, כולל אחת כחול לבן, היא האם גלגלי השיניים של האינפלציה פשוט מגיבים היום לאט יותר לתהליכים מעודדי אינפלציה - כגון אבטלה נמוכה, עלייה בצריכה הפרטית, ריבית נמוכה - והעלייה עוד תגיע (ואולי אף במלוא עוצמתה) לאחר שהמשק יסיים לעכל את אותן מגמות מאקרו-כלכליות (הרי אינפלציה לעולם לא מתה - לפחות לא מיוזמתה).

לחלופין, נשאלת השאלה האם גלגלי השיניים של האינפלציה לא זקוקים לשיננית, משום שהכלכלה העולמית הביאה את האינפלציה למצב נורמלי חדש. האם יכול להיות שיעד האינפלציה של הבנק המרכזי הולך כמו ישו בדרכו האחרונה, ומדדי המחירים בשנים האחרונות הם המספרים המייצגים בכלכלה שלנו שיעורים עקביים של ירידה באבטלה, עלייה בשכר הריאלי ובצריכה הפרטית עם צמיחה שנתית בריאה יחסית של 2.5%-4%, ועלייה עקבית בתוצר לנפש? במקרה הזה, האפקטיביות של כלי הריבית המצוי בידי הבנק המרכזי הולך ופוחת. וכך, מספר חודשים לפני יום הולדת שלוש לריבית הנוכחית, האינפלציה בישראל עדיין לא מצליחה להתרומם.

תחזית שוק ההון

אחד התהליכים הבולטים אשר הפיקו את האירוע שהביא אותנו למצב הזה הוא כמובן תהליך הגלובליזציה. בתחילת שנות ה-90, עם נפילת הגוש הסובייטי וסיומה של המלחמה הקרה, החלה סין להתקרב אל המערב בזכות כוח האדם הזול שלה, והיכולת לשלוט במטבע שלה.

ביחד עם מדינות בעלות מאפיינים זהים החלו לייצר לעולם מוצרים זולים שהגדילו את כוח הקנייה של המערב, והשתלבו היטב בסייקל העולמי הדמיוני שבו מדינות דרום אמריקה נהנות מהסחורות הרבות באדמתן, סין ומדינות אסיה מהייצור, ואילו מדינות המערב מהצריכה.

עם השנים, הטכנולוגיה שהשתלטה על כל חלקה טובה ייעלה את הייצור בעולם, והחלה לספק תחרות לכוח האדם הזול בסין ולמדינות בעלות מאפיינים דומים, ופעם שנייה - הנגישה את התוצר הסופי הזול כמעט לכל צרכן מערבי בעולם.

והנה, קיבלנו תהליכים דפלציוניים, שגם מדיניות מוניטרית מרחיבה כל כך לתקופות מתמשכות כפי שחווינו בשנים האחרונות - לא רק אצלנו אלא גם בכלכלות ענק דוגמת ארה"ב וגוש האירו - עדיין לא מצליחה לסגור את הפער הגדול בין הציפיות לבין האינפלציה בפועל.

ומה הלאה? קשה למצוא גבולות ליכולת הטכנולוגית לשכלל ולהוזיל את תהליכי הייצור. הצמיחה המהירה בכוחם של שבבי סיליקון, חיישנים דיגיטליים ותקשורת בפס רחב, מבטיחה לנו המשך השקעות במחקר ופיתוח של תהליכים טכנולוגיים שימשיכו להוזיל לנו את החיים.

היום אפילו מדברים בפה מלא על שילוב תכונות רובוטיות (דיוק, תגובות מהירות, ניידות עצמית) בתהליכי הייצור על חשבון העובד, שיוצא להפסקת עישון אחת לשעה. השיח נעצר לרוב בהשפעות של תהליכים אלה על שוק התעסוקה, אך בהקשר למאמר הזה, קל להבין מה יהיו ההשפעות על עלויות הייצור, וכפועל יוצא של התחרות גם על המחיר הסופי.

אפקטיביות כלי הריבית

בסיכומו של דבר, המודלים הכלכליים שמניעים את הבנקים המרכזיים לא יודעים להכניס כדוגמה את הפרמטר "קצב התפתחות טכנולוגית" לניתוחים הכלכליים, אשר יודעים לקחת את נתוני המאקרו הבסיסיים, ומתוכם לנסות לדוג את הציפיות.

כנראה צודקת נגידת הבנק האמריקאי, שלצד פליאתה על "תעלומת האינפלציה" כהגדרתה, בוחרת להישאר ככל הנראה בקצב העלאת הריבית המוניטרית המתוכננת. אם בעתיד התמתנות בקצב הצמיחה, או אפילו מיתון רחמנא לצלן, יביאו לירידה באינפלציה מצד הביקוש למוצרים (עלייה באבטלה, ירידה בהוצאה לצריכה פרטית וכו'), סביר שכלי הריבית שתחזור לרדת יהיה אפקטיבי יותר בעידוד האינפלציה, מאשר ניסיון השימוש בו בהתמודדות עם התמתנות מחירים המגיעים מצד ההיצע. אם ניקח את הדברים לסודוקו שלנו - קיימת סבירות גדולה שגם הנגידה המקומית רואה את הדברים בצורה דומה, למרות דבריה בשבוע שעבר, רק שאצלנו ערך יציבות המחירים הוא רק שני לערך יציבות המטבע, ומכאן הריבית הנמוכה, שכנראה כאן כדי להישאר.

■ הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ.

*** אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק