גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיינים בלחץ - המדינה דורשת החזר מענקים

שנים לאחר שקיבלו מענקים, המדינה דורשת מתעשיינים להחזירם ■ משרד הכלכלה: "בוחנים כל מקרה לגופו" ■ פרשנות: גם כשעושים סדר בבלגן - צריך לעשות אותו נכון

מפעל השבבים בכרמיאל/צילום באדיבות החברה
מפעל השבבים בכרמיאל/צילום באדיבות החברה

הזיכרון הארוך של המדינה מכניס עשרות חברות במשק ללחץ: תעשיינים ובעלי חברות שקיבלו בעבר מענקים מרשות ההשקעות שבמשרד הכלכלה והתעשייה (לשעבר מרכז ההשקעות) במסגרת אחד ממסלולי הסיוע לתעשייה - מתלוננים כי שנים ארוכות לאחר מכן הם נדרשים להשיב למדינה את הכסף, כאשר לעתים מדובר בסכומים שמסתכמים במיליוני שקלים. הסיבה לדרישה להשבת הכסף: טענות מצד הרשות כי לא עמדו בחלק או במלוא התנאים שעליהם התחייבו במעמד קבלת המענקים.

מדובר במענקים ששולמו לחברות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון על תוכניות כמו הרחבה של מפעלים וקווי ייצור, הגדלת מצבת העובדים שלהן או עמידה ביעדי יצוא מינימליים של תוצרת. על רקע דרישות שהועברו בשנה האחרונה מצד רשות ההשקעות שבראשות נחום איצקוביץ' לעשרות חברות שלא עמדו, או עמדו רק בחלק מהתנאים לקבלת המענקים, בחודשים האחרונים הוגשו עשרות עתירות מינהליות לבתי משפט לעניינים מינהליים בבקשה שיורה על ביטול דרישות התשלום מצד המדינה.

850 אלף שקל צמחו ליותר ממיליון

עם החברות שעתרו באחרונה לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים, נמנית י.ד עיבוד שבבי מכרמיאל, שמעסיקה 17 עובדים וקיבלה לפני כ-20 שנה מענק בגובה של כ-850 אלף שקל ממרכז ההשקעות. כעת היא נדרשת להשיב למדינה כ-1.05 מיליון שקל.

המענק לחברה ניתן בעת שהיא עסקה בתחום הטקסטיל ופיתחה מיכון ייחודי שהיה אמור לייעל את פעילות הייצור של חברות שפועלות בענף. בתמורה למענק שהיא קיבלה מהמדינה, היא התחייבה להגדיל את מצבת העובדים שלה לכ-30 איש, אלא שמאז ענף הטקסטיל בישראל נקלע למשבר וקרס, חברה שהייתה לקוחה מרכזית שלה הפסיקה את פעילותה, וגם המחסור בכוח אדם מקצועי הקשה עליה למצוא עובדי בעלי מיומנויות מתאימות.

על רקע השינויים בשוק, החברה שינתה את ייעודה וכיום היא עוסקת בייצור של רכיבים לתעשיות הביטחוניות. לדברי המנכ"ל והבעלים, דוד ועקנין, "באותו הזמן נדרשנו לעמוד ביעד להעסקת 32 עובדים, אלא שלא מצאנו את העובדים המתאימים כי בעלי מיומנויות כאלה חסרים במשק. בהמשך, היו מתיחויות ביטחוניות, פרצה מלחמת לבנון השנייה וגם ענף הטקסטיל בארץ קרס - כך שחברות טקסטיל העתיקו קווים לחו"ל".

ועקנין לא אמר נואש וחישב מסלול מחדש: "כעת אנחנו מייצרים רכיבים לתעשיות הביטחוניות, מתעקשים על המשך הפעילות אף שקיבלנו הצעות להעביר את קווי הייצור שלנו לחו"ל. המפעל שלי נחשב לספק אסטרטגי של התעשיות הביטחוניות, אבל עכשיו המדינה מתחשבנת איתי על מענק שניתן למפעל שלי לפני שנים רבות ודורשת גם ריביות והצמדה".

בעתירה שהגיש ועקנין באמצעות עו"ד שירה בס רוזן ועו"ד ליאורה ביין-אלון ממשרד פרופ' ביין ושות' לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים, הוא דורש לבטל החוב של המפעל למדינה. "זו חברה שנקלעה בעבר לנסיבות כלכליות מורכבות, כמו קריסת ענף הטקסטיל והמשבר משנת 2008, ועדיין היא הצליחה להשאיר את הראש מעל המים ומעסיקה עובדים בפריפריה. לבוא אליה כעת בדרישה שתחזיר למדינה כמיליון שקל, זה להסב לה מכה אנושה", מזהירה בשיחה עם "גלובס" עו"ד רוזן בס. "החוק לעידוד השקעות הון נועד להיטיב עם חברות, ולרשות ההשקעות עדיין יש שיקול דעת נרחב שמאפשר התחשבות בנסיבות החריגות שנוצרו, ולא לקבל החלטות שיפגעו בחברות, שזה מצב הפוך מיעודה של הרשות".

לדברי עו"ד בס רוזן, בחודשים האחרונים הצטברו במשרדה לפחות 10 מקרים דומים של חברות ומפעלים שקיבלו לפני שנים ארוכות מענקי ממדינה, וכעת נדרשים להשיבם בנימוק שלא עמדו בתנאים שנקבעו באותה העת. "במעמד מתן המענקים לא ניתן לחזות מראש את כל קשת המצבים שמפעל שקיבל אישור למענק יצטרך להתמודד איתם שנים ארוכות לאחר מכן, ולכן המחוקק נתן למרכז ההשקעות את האפשרות להפעיל שיקול דעת בבואו לדרוש כספים כאלה בחזרה. בכלל, בשנים האחרונות ניכר שמרכז ההשקעות להוט בביצוע מעקבים אחר תוכניות, אך ראוי שאם שינה או הקשיח את הכללים שעל פיהם הוא פועל, שלא יחיל אותם רטרואקטיבית. מדובר במצב שאינו מידתי ולא סביר".

עו"ד שירה בס רוזן. צילום: ערן גילווארג

"מדובר בכספי משלם המסים"

גם ברשות ההשקעות מורגשת עלייה במספר העתירות המינהליות שמוגשות לבתי המשפט לעניינים מינהליים, בעקבות דרישות מצדה להחזרים של חלק או של מלוא המענקים שנתנה לפני שנים רבות לתעשיינים ולחברות.

על פי הערכה של גורמים ברשות ההשקעות, מדובר בכ-20 עתירות מינהליות שהוגשו לערכאות משפטיות מאז תחילת השנה, והסך הכולל של החובות לכאורה מצד התעשיינים למדינה באותם מקרים מוערך בכ-50 מיליון שקל.

בכיר ברשות העריך כי הסיבה המרכזית לשטף העתירות המינהליות היא עדכון שהוחל בחוק לעידוד השקעות הון, שלפיו חברה שעניינה נדון ונדחה במוסדות הרשות תוכל לערער על ההחלטה לפני ערכאות משפטיות. מצב זה מחליף מנגנון קודם שנועד ליישב ולהכריע במחלוקות מסוג זה, באמצעות שרי האוצר והכלכלה והתעשייה, שהיו אמורים לדון פרטנית בכל מקרה שבו חברה מלינה על החלטה רשות ההשקעות.

"מדובר בכספי משלם המסים", אומר ל"גלובס" גורם בכיר במשרד הכלכלה: "יש לא מעט מקרים שבהם חברות תעשייתיות שקיבלו מענקים של מיליוני שקלים ולא עמדו בתנאים שבגינם הם ניתנו להן, נדרשו להשיב למדינה סכומים קטנים מאוד מתוך התחשבות במצבן. אף אחד לא מחפש את החברות האלה בכוח, וחברה שמוכיחה כי היא לא עמדה ביעדים שנקבעו לה בגלל סיבות מהותית, זוכה לקשב ולסיוע".

שטף הדרישות להחזרי המענקים, ולצדו שטף העתירות מינהליות, באים בעקבות בדיקה במאות מענקים שהעניקה המדינה מאז שנות התשעים של המאה הקודמת למפעלים ברחבי הארץ. מדובר בכ-500 בדיקות שנעשות בשנים האחרונות ברשות ההשקעות.

"אין כאן החלטות שמתקבלות באופן שרירותי", אומר ל"גלובס" בכיר במשרד הכלכלה. "אחד השיקולים שמנחים אותנו בבדיקות האלה הוא גם מידת ההשפעה על חברה, במקרה שנדרוש את השבת הכספים. אנחנו בודקים את ההון של כל חברה, את הרווחיות שלה, משיכת דיבידנדים בידי בעלים ואת הסביבה שבה היא פועלת. אנחנו מביאים את כל הרכיבים האלה בחשבון. בדרך זו המדינה החזירה בשנתיים וחצי האחרונות כ-35 מיליון שקל שהעניקה בעבר לחברות שלא עמדו בתנאים שעליהם התחייבו, וזה כסף שיחזור לחברות אחרות בצורת מענקים".

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה, כי "במקרים שבהם חברות עמדו בהתחייבותן - נבחן הצורך, האופן והיקף החזר הכספים שנתנו לחברה. הרשות בוחנת כל מקרה לגופו תוך שקיפות וצמצום זמני תגובה, באורך רוח וסבלנות ולרוב תוך מתן הקלות והתחשבות בנסיבות לכישלון".

בהתייחס לחברת י.ד עיבוד שבבי נמסר: "החברה הייתה מודעת ומיודעת לכך שלא עמדה בתוכנית, ביעדי העסקת עובדים ובגידול מחזורי המכירות שלה. החברה ערערה על כך בוועדת הערר של הרשות וטענותיה נדחו. כל הכרעה משפטית שתהיה בסוגיה זו, תהיה מקובלת עלינו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות