גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפירא נגד גרינפלד: הנאמן מבקש להאשימו בביזיון ביהמ"ש

לטענת עו"ד עופר שפירא, הנאמן על נכסי בעלי קרדן, על אף ההתראות והבקשות - יוסף גרינפלד מפר ביודעין, באופן מתמשך ובצורה בוטה ומתריסה את צו התשלומים בתיק

יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר
יוסף גרינפלד / צלם: איל יצהר

היחסים בין איש העסקים יוסף גרינפלד לנאמן על נכסיו בהליך פשיטת-הרגל המתנהל נגדו ממשיכים להסלים. "הסיבוב" החדש בקרב בין השניים נפתח בבקשה חדשה (שלישית) שהגיש המנהל המיוחד, עו"ד עופר שפירא, לביזיון בית המשפט. זאת, על רקע טענתו כי גרינפלד ממשיך להפר את צו התשלומים החודשיים שנקבע לו במסגרת תיק פשיטת-הרגל נגדו.

עו"ד שפירא מבקש כי בית המשפט יורה על מאסרו של גרינפלד, או על הטלת קנס בסך 10,000 שקל, בגין כל יום שבו הוא נמנע מלבצע את צו התשלומים. הצו מחייב אותו להעביר מדי חודש 30,000 שקל לקופת הפירוק. לטענת עו"ד שפירא, חובו של גרינפלד בגין אי-העברת התשלומים עומד כיום על-סך 120 אלף שקל.

עוד כותב עו"ד שפירא כי "בקשה זו מוגשת על רקע הפרה מתמשכת מצד החייב של צו התשלומים. הפרת הצו נעשית על-ידי החייב ביודעין, בצורה מתמשכת, בוטה ומתריסה, על אף התראות המנהל המיוחד, ולמרות בקשות קודמות שהגיש המנהל המיוחד לבית המשפט הנכבד, ומתוך הכרה מלאה של החייב ובאי-כוחו כי החייב מפר באופן מתמשך ועקבי את צו התשלומים בתיק זה".

מדובר בבקשה שלישית שמגיש עו"ד שפירא בעניין הפרת צו התשלומים על-ידי גרינפלד. הבקשה הראשונה שהגיש שפירא ביולי השנה, נמחקה על-ידי בית המשפט; הבקשה השנייה נמחקה בהסכמה על-פי בקשת בא-כוחו של גרינפלד, לטענתו אז, כדי לאפשר בין הצדדים ניהול משא-ומתן להסדר - משא-ומתן שאותו הפסיק גרינפלד באופן חד-צדדי, מיד לאחר מכן. כך לטענת עו"ד שפירא.

במסגרת "בקשת הביזיון" מטיח עו"ד שפירא ביקורת קשה בגרינפלד ובעורכי דינו. שפירא טוען כי "התנהלותו של החייב היא התנהלות כוחנית, צינית, בלתי שקופה וערמומית. במקום למלא את צווי בית המשפט הנכבד (או לעתור לשינוי צו התשלומים העומד בעינו עד היום), בחרו החייב ובאי-כוחו בטקטיקה נמוכה של השתלחות חסרת רסן בבעל התפקיד. לטענתם, החייב הוא טלית שכולה תכלת ורק בעל התפקיד הוא זה שאינו ראוי לו. התייחסות החייב לתיק פשיטת-הרגל ולהליכי פשיטת-הרגל היא ביזיון מוחלט".

כך, לטענת עו"ד שפירא בבקשה, גרינפלד חדל לגלות מידע, הוא מתייחס בזלזול מוחלט לדרישות המנהל המיוחד, ו"שיחרר עצמו לחלוטין מכל עול, חוק או רסן כלשהו". עוד נטען כי "תגובותיו הבוטות והסגנון הבלתי-מכבד שבו הוא (גרינפלד, א' ל"ו) מתנסח מאז נכשל בהשגת הסדר עם נושיו, הם ביטוי מובהק של ביזוי מוחלט של הליכי פשיטת-הרגל, ומבטאים סברה של החייב ושל באי-כוחו כאן כי על החייב כאן חלה מערכת דינים שונה וסלחנית יותר מאשר על כל חייב אחר בהליכי פשיטת-רגל במדינת ישראל".

במסגרת הבקשה לביזיון מבקש עו"ד שפירא מבית המשפט "לעשות סדר" בנוגע למעמד צווים חלוטים שהוצאו על-ידי בית המשפט, ולאכוף את קיומם על גרינפלד בדרך הקבועה בחוק למי שמזלזל ומבזה את הצווים. עוד לטענת עו"ד שפירא, ה"תירוצים" שסיפק גרינפלד בעבר לאי-עמידתו בצו התשלומים היו בעיקרם טענתו (הכוזבת) כאילו המנהל המיוחד הסכים להפחית את גביית התשלומים ממנו, אך מרגע שהמשא-ומתן להסדר קרס, נכון להיום - גם לשיטת גרינפלד - אין כל סימוכין משפטיים לאי-עמידתו בצו התשלומים.

עד לשנים האחרונות היה איש העסקים יוסף גרינפלד, אחד האנשים העשירים בישראל. שווי מניותיו בקבוצת קרדן עמד בתקופת השיא על יותר מ-2 מיליארד שקל. אולם הצניחה החופשית בערך המניות, בין היתר על רקע השקעות שכשלו בנדל"ן בחו"ל, הביאה לכך שחובותיו לבנקים, בהיקף של כ-300 מיליון שקל, עולים על שווי הבטוחות (שעיקרן המניות בקבוצת קרדן) - והוא נקלע להליך של פשיטת-רגל. באוגוסט 2015, במסגרת ההליכים המשפטיים, מונה עו"ד עופר שפירא (שהגיש לבית המשפט את בקשת פשיטת-הרגל נגד גרינפלד בשם בנק לאומי), למנהל מיוחד לנכסיו.

בהמשך לכך, החל מספטמבר 2015, הוטל על גרינפלד צו להעברת תשלומים חודשיים בסך 10,000 שקל. סכום זה הוגדל בהסכמה לסך 30 אלף שקל בחודש, החל מינואר 2016.

הכנסות-עתק

עם זאת, נדמה כי גרינפלד הצליח פעם אחר פעם לחמוק מהכרזה עליו כפושט-רגל, והיה מצוי בשנה החולפת בעיצומו של משא-ומתן להגעה להסדר נושים סופי. אולם הסיפור קיבל תפנית חדה בחודשים האחרונים, לאחר שביולי השנה הגיש המנהל המיוחד לבית המשפט המחוזי בתל-אביב את הבקשה הראשונה להורות על מאסרו של גרינפלד.

זאת, לאחר שלטענת שפירא גרינפלד לא העביר לקופת הכינוס תשלומים בסך כ-90 אלף שקל, כנדרש. לפי הבקשה, החוב נוצר לאחר שגרינפלד לא העביר את התשלום החודשי המסוכם לקופת הכינוס, בסך 30 אלף שקל, מאז חודש מאי השנה.

במסגרת הבקשות שהגיש המנהל המיוחד נחשפו נתונים עובדתיים, שלפיהם מדובר בחייב - גרינפלד - שהכנסותיו מסתכמות בסכומי-עתק של מאות אלפי שקלים. עוד הוצגו נתונים שהבהירו כי מדובר בחייב בעל נכסים המניבים לו הכנסה גדולה שוטפת ומשמעותית שאמורה לשמש לפירעון החובות לנושיו, בכפוף לסכום סביר הדרוש למחיה של החייב באופן סדיר.

בבקשת הביזיון החדשה שהגיש עו"ד שפירא בסוף השבוע, נטען כי "בסופו של דבר החייב לא הציג הצעה חדשה, לא העביר לנושים את המסמכים שהתחייב להעביר אליהם חודשים ארוכים קודם לכן, לא הציג לנושים כל הסדר להצבעה".

עוד נטען כי גרינפלד ביצע את צו התשלומים לאחרונה באפריל 2017; וכי הוא שילם סך 10,000 שקל בלבד בחודש. לטענת המנהל המיוחד, מדובר ב"הנחה" מסכום התשלום שנקבע - 30,000 שקל - שעשה גרינפלד לעצמו, ללא אישור בית המשפט, וללא הסכמת המנהל המיוחד.

עוד טוען שפירא כי נכון להיום עומד החוב לפי צו התשלומים על-סך 120,000 שקל".

מטעמו של גרינפלד נמסר: "גרינפלד אינו נוהג להגיב על בקשות תלויות ועומדות. זו פעם שנייה שבקשה כזו מוגשת, וגם הפעם נניח לבית המשפט לומר את דברו". 

קרב אגרופים טעון השמצות וביקורת חריפה

לפני למעלה משנה אמור היה גרינפלד להפוך רשמית לפושט רגל, לאחר שכבר ניתן צו כינוס לנכסיו על רקע חובות של מעל 300 מיליון שקל ועל רקע חוסר יכולתו המובהק לשלם את הסכום. אולם, ברגע האחרון הצליח איש העסקים לקבל ארכה מבית המשפט לטובת ניהול הליך גישור; ובהמשך אף הציע הסדר הכולל מחיקת חובות בסך מאות מיליוני שקלים - בו תמך גם המנהל המיוחד על נכסיו, עו"ד עופר שפירא.

אולם, מאז הוגש ההסדר לבית המשפט לפני מספר חודשים, התערערו משמעותית היחסים בין גרינפלד למנהל המיוחד, ונתגלעה בין השניים מחלוקת חריפה - העלולה להוביל להכרזתו של גרינפלד כפושט רגל בקרוב.

בספטמבר האחרון נחשף ב"גלובס" כי המשא-ומתן להגעה להסדר נושים התפוצץ. תוך כדי חשיפת הפיצוץ, הורידו שני הצדדים כפפות, והם מנהלים ביניהם קרב אגרופים טעון השמצות וביקורת חריפה. בין היתר, תוקף עו"ד שפירא את התנהלותו של גרינפלד לאורך הליכי פשיטת הרגל, כאשר לטענתו זה מנסה להעביר סכומי-עתק לאחד מנושיו - בנק אגוד - על-מנת שלא יפנה אותו מדירת היוקרה במגדלי אקירוב, בה הוא מתגורר עם רעייתו. במקביל, הגיש המנהל המיוחד בקשה לקבוע מועד לדיון בבקשה להכרזה על גרינפלד כפושט רגל.

דבריו החריפים של עו"ד שפירא נמסרו לבית המשפט במסגרת תגובה שהגיש לבקשתו של גרינפלד למנות ועדת ביקורת לפיקוח וביקורת על פעולותיו כמנהל המיוחד. בבקשה שהגיש גרינפלד נטען כי התברר לו "מעבר לכל ספק כי המנהל המיוחד אינו מסוגל או אינו מעוניין, מטעמים השמורים עמו, להשלים את המשא-ומתן לגבי הסדר הנושים (עליו חתם ולו נתן את ברכתו)".

לטענת גרינפלד, יש למנות מפקחים על פעולותיו של עו"ד שפירא, מאחר שהוא "אינו מסוגל לראות את טובת הנושים, אינו מסוגל להתעלות מעבר למחלוקות קטנוניות על זוטי דברים, אינו מסוגל לעמוד בסיכומים והסכמות אליהן הגיע, אינו מסוגל לעמוד בדיבורו ואינו מסוגל להתעלות מעל רצונו להתעמר בגרינפלד, להציק לו, לנהוג בו בשרירות-לב, ולקנות לעצמו פרסום ויחסי ציבור על-חשבון גרינפלד".

המנהל המיוחד, עו"ד שפירא, לא נותר חייב נוכח ההאשמות החמורות שהוטחו בו, ובתגובה שהגיש טען כי גרינפלד לא הפנים את מעמדו כבעל חובות-עתק המצוי על סף פשיטת רגל וממשיך לחיות חיי פאר, תוך הגדלת חובותיו.

"למרבה הצער, לגרינפלד עדיין מהלכים רבים ביותר בשוק, והוא מתנהג גם בחוץ וגם בהליך משפטי זה כאילו הוא עדיין טייקון רב-פעלים שהכול סרים למרותו וחייבים לקבל את עמדתו".

עוד כתבות

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; אקרו קופצת לאחר מיזוג הענק בשוק הנדל"ן

מדדי ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.1% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"