גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמנת החמוצה של נתניהו

רוצים יציבות שלטונית? רוצים "משילות"? אל תהיו מושחתים

בנימין נתניהו באום/ צילום רוייטרס
בנימין נתניהו באום/ צילום רוייטרס

"החוק הצרפתי", חייבים להודות, נשמע הרבה יותר טוב מ"החוק שיסדר לראש הממשלה מערכת אכיפה סלקטיבית שתאפשר לו לחמוק מעונש". משהו בארומה המערב-אירופאית, ברפובליקה שהמציאה מחדש את החופש, השוויון והאחווה, אמור לטפטף להצעת החוק הזו רסיסים של היגיון. העניין הוא שהחוק הצרפתי, קצת כמו הגבינה המקומית של מדינת היין, יותר מסריח מחמוץ. הוא הצליח להגן על דורות של נשיאים לא רק במהלך כהונתם, אלא גם הרבה אחרי - כי לך תחפש ראיות נגד האיש החזק במדינה שנים אחרי שנחשף לחשדות נגדו.

החוק הזה הוא שאפשר במידת מה לפרנסואה מיטראן, נשיא צרפת לשעבר, לעשות מהמקפצה ולהורות בתחילת שנות ה-80 על מבצע "אוזניים גדולות", במסגרתו הותקנו האזנות סתר בקרב 150 גורמים בהם פוליטיקאים, עורכי דין ועיתונאים. לימים התברר כי העילה הייתה ככל הנראה החשש של מיטראן מהדלפת העובדה שנולדה לו ילדה מחוץ לנישואים - עניין רגיש אפילו בממלכת המתירנות.

נתניהו. עיוות והאדרה על פי הצורך / איור: גיל ג'יבלי

30 שנה אחרי הוחלט להעמיד לדין 12 בכירי ממשל לשעבר באותה פרשה שזכתה לכינוי "ווטרגייט הצרפתית", אבל מיטראן כבר לא היה שם. הוא הלך לעולמו 6 שנים לפני. ז'אק שיראק, הנשיא שהחליף אותו, השתמש בחסינות וסירב להעיד בפרשת השוחד בה הואשמה מפלגתו, בתקופה ששימש כראש עיריית פריז בשנים 95-77.

במהלך כהונתו השנייה כנשיא הוא איים לפטר את ראשי שירותי הביון בצרפת לאחר שאלה התכוונו לחקור שמועות ישנות סביב קשריו עם ראש ממשלת לבנון באותם ימים רפיק אל-חרירי, ועל כך שהוא ואחרים נטלו לכאורה חלק מתשלום כופר ששילמה צרפת בסתר לאיראן על מנת לשחרר חמישה שבויים צרפתים. גם ניקולא סרקוזי נחקר בגין מעורבות בשחיתות רק לאחר שיצא מארמון האליזה, וגם התיק נגדו נסגר.

נתניהו, ולא בפעם הראשונה, מבקש לאמץ חוק או נוהג ממדינה זרה במנותק מההקשר הכולל של מערכת החוקים והנורמות באותה מדינה, תוך שימוש בעיוות והאדרה על פי הצורך. אפשר לקרוא לזה "גריפת שמנת" (cream skimming), וברוח השבוע האחרון זו בטח שמנת חמוצה.

בעניין הצרפתי נשכחה העובדה שמדובר בחוק ישן עוד מהימים שהנשיא (להבדיל מראש ממשלה) הוגדר כאישיות ממלכתית חסרת סמכויות. במקרה של המינויים הפוליטיים בבית הלבן, אלה שגויסו כדי להצדיק את "חוק הג'ובים" החדש כאן אצלנו, נשמט הפרט הקטן שמחייב כל מינוי בשימוע מיוחד ומייגע בסנאט.

הליקוט הסלקטיבי הזה מזכיר קצת את ההתרפקות של נתניהו בימיו כשר האוצר על התוכנית הכלכלית של אירלנד בסוף שנות ה-80. נתניהו הצביע על הליך השיקום והצמיחה המסחררת בכלכלה האירית כדי להצדיק את הגזירות הכלכליות שהוא הוביל באותה תקופה, לרבות פגיעה קשה בקצבאות, אבל שכח שהתוכנית האירית הושגה ושגשגה בזכות שורה של הסכמים ("שותפות אזרחית") עם ארגוני עובדים ונציגי המגזר השלישי. למעשה, ההצלחה האירית היא סמל דווקא לגישה ההפוכה לזו שהובילה השכנה הבריטית מרגרט תאצ'ר ("אשת הברזל") - האורים ותומים של נתניהו.

"למה נזכרו עכשיו", זו הטרוניה המרכזית של מצדדי החוק הצרפתי, לפחות בנוגע לעבירות המיוחסות לתקופה שקדמה לבחירתו של החשוד לראשות הממשלה. "למה נזכרו עכשיו", תהו השבוע גם כמה פוליטיקאים ועיתונאים לגבי הכותרת הראשית של "הארץ" בדבר חקירת משטרה הנוגעת לעברו של יו"ר הקואליציה דוד ביטן - אז סגן ראש עיריית ראשון לציון והיום מי שמוביל את המאמץ בכנסת לטובת החוק הצרפתי.

הטרוניה הזו חוזרת על עצמה גם במקרים של תלונות על הטרדה מינית שמגיחות לפתע פתאום, גם כשהאירוע המיוחס אירע לעתים לפני כמה עשורים. התשובה לכך פשוטה: אישה שהסכימה לשתוק שנים תפר לעתים את שתיקתה כשהמטריד יהפוך פתאום מאיש צבא לחבר כנסת, או משר לנשיא. היא תעשה את זה לפעמים גם אם הזמר שהיא לא מסוגלת לשמוע ברדיו יקבל לפתע פרס משר החינוך. נותן השוחד, בין אם הוא קבלן קטן או טייקון גדול, עשוי לספר את סיפורו כשראש העיר יהפוך לראש ממשלה.

חברה שדוגלת במינהל תקין ובערכים של טוהר המידות לא צריכה להעניק חסינות במעבר לתפקיד בכיר, אלא להבהיר שבכירים כזוטרים ייחקרו ויעמדו בפני שופט אם תידבק בהם שחיתות. רוצים יציבות שלטונית? רוצים "משילות"? אל תסתובבו עם חמאה על הראש ואל תהיו מושחתים. קל.

המבורגר והעובדות

עד היום חיינו במשולש - סוכן הביטוח, חברות הביטוח והלקוח", אמר השבוע בכנס של לשכת סוכני הביטוח יאיר המבורגר, בעל השליטה בקבוצת הביטוח הראל. "המשולש הזה הוא שעשה את העוצמה הענקית של תעשיית הביטוח. כיום, מסיבות מובנות אולי עקב צוק העתים, הרגולציה דואגת ללקוח בלבד", הוא הלין.

המבורגר, מהוותיקים בענף ומי שפועל בעיקר בעצימות נמוכה בכל הקשור לתקשורת, קצת מתבלבל. מה שעשה את "העוצמה הענקית" של תעשיית הביטוח הוא לא אותו משולש דמיוני שהוא תיאר, אלא דווקא רגולציה שעבדה שנים למען חברות הביטוח בלי לראות את המבוטח. הרגולציה הרפה הזו, שאנשיה כמעט תמיד סיימו את הקדנציה עם ג'וב מפנק אצל החברות שהמבורגר מדבר בשמן, היא שאפשרה שיווק של מוצרים מיותרים, כפולים, לא מעודכנים ובטח לא מובנים.

לכל עובדת ניקיון בשכר מינימום דחפו "ביטוח מנהלים" עם דמי ניהול מנופחים, כל משק בית שני קיבל שיחת הפחדה מניפולטיבית כדי שמרכיב הפחד יגרום לנו להאמין שהביטוח המשלים של קופת החולים ישאיר אותנו בלי טיפול. 

התוצאות של הראל במחצית הראשונה

המבורגר. לא משולש ולא נעליים / איור: גיל ג'יבלי

בתזמון נהדר, אבל פחות נהדר עבור המבורגר, קרו השבוע שני דברים שממחישים עד כמה הטרוניה שלו מגוחכת: תחקיר של "על המשמר" עם לינוי בר גפן ("כאן" 11) חשף כיצד מוקדנים בהראל עושים מניפולציות על מבוטחים; ומבקר המדינה יוסף שפירא חשף את חדלונו של הרגולטור שהתיר לחברות הביטוח להמשיך לשווק פוליסות ביטוח סיעוד קבוצתיות למרות שורה של בעיות קשות בהן. "מ-1998 לכל המאוחר היה אגף שוק ההון והביטוח ער לכשלים מרכזיים במתכונת הקיימת של הביטוחים הקבוצתיים-המסחריים, אולם האגף נמנע מלאסור את שיווקם או למצער מלטפל בכשלים אלו, אף שהוא צפה בפועל את הנזקים שעתידים היו להיגרם כתוצאה מאי-טיפול בנושא", קבע המבקר בדוח שפורסם אתמול (ד'). לא משולש ולא נעליים.

המבורגר, שמשמש גם כיו"ר התאחדות חברות הביטוח, צודק כשהוא אומר שצריך להתחשב גם בסוכני הביטוח. הסוכנים הם יצרני ערך חשובים בענף ואת זה יודע כל מי שעבר תאונה - מתאונת דרכים עד תאונת אינסטלציה. העניין הוא שהפגיעה הגדולה ביותר בסוכנים לא הגיעה מהרגולטור, אלא דווקא מחברות הביטוח שהקימו "ביטוחים ישירים", תוך השקת קמפיינים מבזים נגד הסוכנים שהפכו אותם לנלעגים ומיותרים.

המשולש הדמיוני של המבורגר החל להשתנות בתקופתה של המפקחת הנוכחית דורית סלינגר. ספק אם היא לא רואה לנגד עיניה את חברות הביטוח, אבל ללא ספק היא רואה יותר את הלקוחות ביחס לרגולטורים קודמים. התהליך הזה שלה איטי, לא מספק, אבל הוא מספיק כנראה בשביל להעלות את המבורגר על הבמה ולהוציא ממנו אמירה כזאת. 

עוד כתבות

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

פרויקט ''אינדיאנה צפון'' של חברת דוראל / צילום: באדיבות דוראל

חברת האנרגיה הבטיחה להפוך פחות מ־100 מיליון דולר ל־850. היא תצליח?

דוחות דוראל הזניקו את המניה, שהשלימה עלייה של כ־140% בשנה ● צמד הבעלים כמעט והפך למיליארדרים על הנייר ● האם הפרויקטים בארה"ב יממשו את תחזית הרווח השאפתנית?

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

משלוחי קוקאין שנתפסו על ידי משמר החופים האמריקאי בפורט אוורגליידס, פלורידה / צילום: ap, Rebecca Blackwell

טראמפ מתמקד במלחמה בסמים, והסטארט-אפים בתחום הביטחון מרוויחים

רחפנים, חיישנים ופלטפורמות בינה מלאכותית זוכים למיתוג מחדש ככלים למאבק ב"טרור סוחרי הסמים" ● כך, הטכנולוגיה שעיצבה את מלחמת עיראק ואפגניסטן - ולא פסחה על אוקראינה - עוברת מיתוג מחדש ומוצבת במשמר החופים בקריביים ובמדבריות הגבול המקסיקני

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LCI

"יש לכם שם חזק במדטק": מגייס הבכירים בארה"ב פותח סניף בישראל

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

מסלול אחד הניב תשואה של מעל 20% השנה: מה עשה החיסכון שלכם?

החוסכים במסלולים הכלליים צפויים ליהנות מתוספת תשואה חיובית ממוצעת של 1% בנובמבר, בעוד החוסכים במסלולי המניות צפויים ליהנות מתשואה חזקה מעט יותר של 1.3% ● בהמשך למגמה בחודשים האחרונים, גופים ומסלולים שהיו חשופים יותר לישראל הרוויחו יותר, ואלה שהיו מוטים למדדי ארה"ב נהנו פחות

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב–35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר