גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמנת החמוצה של נתניהו

רוצים יציבות שלטונית? רוצים "משילות"? אל תהיו מושחתים

בנימין נתניהו באום/ צילום רוייטרס
בנימין נתניהו באום/ צילום רוייטרס

"החוק הצרפתי", חייבים להודות, נשמע הרבה יותר טוב מ"החוק שיסדר לראש הממשלה מערכת אכיפה סלקטיבית שתאפשר לו לחמוק מעונש". משהו בארומה המערב-אירופאית, ברפובליקה שהמציאה מחדש את החופש, השוויון והאחווה, אמור לטפטף להצעת החוק הזו רסיסים של היגיון. העניין הוא שהחוק הצרפתי, קצת כמו הגבינה המקומית של מדינת היין, יותר מסריח מחמוץ. הוא הצליח להגן על דורות של נשיאים לא רק במהלך כהונתם, אלא גם הרבה אחרי - כי לך תחפש ראיות נגד האיש החזק במדינה שנים אחרי שנחשף לחשדות נגדו.

החוק הזה הוא שאפשר במידת מה לפרנסואה מיטראן, נשיא צרפת לשעבר, לעשות מהמקפצה ולהורות בתחילת שנות ה-80 על מבצע "אוזניים גדולות", במסגרתו הותקנו האזנות סתר בקרב 150 גורמים בהם פוליטיקאים, עורכי דין ועיתונאים. לימים התברר כי העילה הייתה ככל הנראה החשש של מיטראן מהדלפת העובדה שנולדה לו ילדה מחוץ לנישואים - עניין רגיש אפילו בממלכת המתירנות.

נתניהו. עיוות והאדרה על פי הצורך / איור: גיל ג'יבלי

30 שנה אחרי הוחלט להעמיד לדין 12 בכירי ממשל לשעבר באותה פרשה שזכתה לכינוי "ווטרגייט הצרפתית", אבל מיטראן כבר לא היה שם. הוא הלך לעולמו 6 שנים לפני. ז'אק שיראק, הנשיא שהחליף אותו, השתמש בחסינות וסירב להעיד בפרשת השוחד בה הואשמה מפלגתו, בתקופה ששימש כראש עיריית פריז בשנים 95-77.

במהלך כהונתו השנייה כנשיא הוא איים לפטר את ראשי שירותי הביון בצרפת לאחר שאלה התכוונו לחקור שמועות ישנות סביב קשריו עם ראש ממשלת לבנון באותם ימים רפיק אל-חרירי, ועל כך שהוא ואחרים נטלו לכאורה חלק מתשלום כופר ששילמה צרפת בסתר לאיראן על מנת לשחרר חמישה שבויים צרפתים. גם ניקולא סרקוזי נחקר בגין מעורבות בשחיתות רק לאחר שיצא מארמון האליזה, וגם התיק נגדו נסגר.

נתניהו, ולא בפעם הראשונה, מבקש לאמץ חוק או נוהג ממדינה זרה במנותק מההקשר הכולל של מערכת החוקים והנורמות באותה מדינה, תוך שימוש בעיוות והאדרה על פי הצורך. אפשר לקרוא לזה "גריפת שמנת" (cream skimming), וברוח השבוע האחרון זו בטח שמנת חמוצה.

בעניין הצרפתי נשכחה העובדה שמדובר בחוק ישן עוד מהימים שהנשיא (להבדיל מראש ממשלה) הוגדר כאישיות ממלכתית חסרת סמכויות. במקרה של המינויים הפוליטיים בבית הלבן, אלה שגויסו כדי להצדיק את "חוק הג'ובים" החדש כאן אצלנו, נשמט הפרט הקטן שמחייב כל מינוי בשימוע מיוחד ומייגע בסנאט.

הליקוט הסלקטיבי הזה מזכיר קצת את ההתרפקות של נתניהו בימיו כשר האוצר על התוכנית הכלכלית של אירלנד בסוף שנות ה-80. נתניהו הצביע על הליך השיקום והצמיחה המסחררת בכלכלה האירית כדי להצדיק את הגזירות הכלכליות שהוא הוביל באותה תקופה, לרבות פגיעה קשה בקצבאות, אבל שכח שהתוכנית האירית הושגה ושגשגה בזכות שורה של הסכמים ("שותפות אזרחית") עם ארגוני עובדים ונציגי המגזר השלישי. למעשה, ההצלחה האירית היא סמל דווקא לגישה ההפוכה לזו שהובילה השכנה הבריטית מרגרט תאצ'ר ("אשת הברזל") - האורים ותומים של נתניהו.

"למה נזכרו עכשיו", זו הטרוניה המרכזית של מצדדי החוק הצרפתי, לפחות בנוגע לעבירות המיוחסות לתקופה שקדמה לבחירתו של החשוד לראשות הממשלה. "למה נזכרו עכשיו", תהו השבוע גם כמה פוליטיקאים ועיתונאים לגבי הכותרת הראשית של "הארץ" בדבר חקירת משטרה הנוגעת לעברו של יו"ר הקואליציה דוד ביטן - אז סגן ראש עיריית ראשון לציון והיום מי שמוביל את המאמץ בכנסת לטובת החוק הצרפתי.

הטרוניה הזו חוזרת על עצמה גם במקרים של תלונות על הטרדה מינית שמגיחות לפתע פתאום, גם כשהאירוע המיוחס אירע לעתים לפני כמה עשורים. התשובה לכך פשוטה: אישה שהסכימה לשתוק שנים תפר לעתים את שתיקתה כשהמטריד יהפוך פתאום מאיש צבא לחבר כנסת, או משר לנשיא. היא תעשה את זה לפעמים גם אם הזמר שהיא לא מסוגלת לשמוע ברדיו יקבל לפתע פרס משר החינוך. נותן השוחד, בין אם הוא קבלן קטן או טייקון גדול, עשוי לספר את סיפורו כשראש העיר יהפוך לראש ממשלה.

חברה שדוגלת במינהל תקין ובערכים של טוהר המידות לא צריכה להעניק חסינות במעבר לתפקיד בכיר, אלא להבהיר שבכירים כזוטרים ייחקרו ויעמדו בפני שופט אם תידבק בהם שחיתות. רוצים יציבות שלטונית? רוצים "משילות"? אל תסתובבו עם חמאה על הראש ואל תהיו מושחתים. קל.

המבורגר והעובדות

עד היום חיינו במשולש - סוכן הביטוח, חברות הביטוח והלקוח", אמר השבוע בכנס של לשכת סוכני הביטוח יאיר המבורגר, בעל השליטה בקבוצת הביטוח הראל. "המשולש הזה הוא שעשה את העוצמה הענקית של תעשיית הביטוח. כיום, מסיבות מובנות אולי עקב צוק העתים, הרגולציה דואגת ללקוח בלבד", הוא הלין.

המבורגר, מהוותיקים בענף ומי שפועל בעיקר בעצימות נמוכה בכל הקשור לתקשורת, קצת מתבלבל. מה שעשה את "העוצמה הענקית" של תעשיית הביטוח הוא לא אותו משולש דמיוני שהוא תיאר, אלא דווקא רגולציה שעבדה שנים למען חברות הביטוח בלי לראות את המבוטח. הרגולציה הרפה הזו, שאנשיה כמעט תמיד סיימו את הקדנציה עם ג'וב מפנק אצל החברות שהמבורגר מדבר בשמן, היא שאפשרה שיווק של מוצרים מיותרים, כפולים, לא מעודכנים ובטח לא מובנים.

לכל עובדת ניקיון בשכר מינימום דחפו "ביטוח מנהלים" עם דמי ניהול מנופחים, כל משק בית שני קיבל שיחת הפחדה מניפולטיבית כדי שמרכיב הפחד יגרום לנו להאמין שהביטוח המשלים של קופת החולים ישאיר אותנו בלי טיפול. 

התוצאות של הראל במחצית הראשונה

המבורגר. לא משולש ולא נעליים / איור: גיל ג'יבלי

בתזמון נהדר, אבל פחות נהדר עבור המבורגר, קרו השבוע שני דברים שממחישים עד כמה הטרוניה שלו מגוחכת: תחקיר של "על המשמר" עם לינוי בר גפן ("כאן" 11) חשף כיצד מוקדנים בהראל עושים מניפולציות על מבוטחים; ומבקר המדינה יוסף שפירא חשף את חדלונו של הרגולטור שהתיר לחברות הביטוח להמשיך לשווק פוליסות ביטוח סיעוד קבוצתיות למרות שורה של בעיות קשות בהן. "מ-1998 לכל המאוחר היה אגף שוק ההון והביטוח ער לכשלים מרכזיים במתכונת הקיימת של הביטוחים הקבוצתיים-המסחריים, אולם האגף נמנע מלאסור את שיווקם או למצער מלטפל בכשלים אלו, אף שהוא צפה בפועל את הנזקים שעתידים היו להיגרם כתוצאה מאי-טיפול בנושא", קבע המבקר בדוח שפורסם אתמול (ד'). לא משולש ולא נעליים.

המבורגר, שמשמש גם כיו"ר התאחדות חברות הביטוח, צודק כשהוא אומר שצריך להתחשב גם בסוכני הביטוח. הסוכנים הם יצרני ערך חשובים בענף ואת זה יודע כל מי שעבר תאונה - מתאונת דרכים עד תאונת אינסטלציה. העניין הוא שהפגיעה הגדולה ביותר בסוכנים לא הגיעה מהרגולטור, אלא דווקא מחברות הביטוח שהקימו "ביטוחים ישירים", תוך השקת קמפיינים מבזים נגד הסוכנים שהפכו אותם לנלעגים ומיותרים.

המשולש הדמיוני של המבורגר החל להשתנות בתקופתה של המפקחת הנוכחית דורית סלינגר. ספק אם היא לא רואה לנגד עיניה את חברות הביטוח, אבל ללא ספק היא רואה יותר את הלקוחות ביחס לרגולטורים קודמים. התהליך הזה שלה איטי, לא מספק, אבל הוא מספיק כנראה בשביל להעלות את המבורגר על הבמה ולהוציא ממנו אמירה כזאת. 

עוד כתבות

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

שני הנרצחים בפיגוע המשולב - אביב מאור ושמשון מרדכי

שמשון מרדכי ואביב מאור נרצחו בפיגוע בצפון ● ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז היום על הכרה רשמית ברפובליקה של סומלילנד כמדינה עצמאית וריבונית; מצרים וטורקיה גינו ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● עדכונים שוטפים

בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר / צילום: תמר לוין

עם נוף לחרמון: בכמה נמכר בית פרטי על שטח של דונם בשדה אליעזר?

במושב שדה אליעזר בעמק החולה, נמכר בית פרטי בן 5 חדרים תמורת 3.83 מיליון שקל ● הבית בשטח בנוי של 180 מ"ר, על קרקע בשטח של דונם וממוקם בהרחבה החדשה של המושב ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

שבבים

"יקפוץ ב-30% בשנת 2026": השוק החם שמסמנים בבנק אוף אמריקה

לפי בנק אוף אמריקה, בום הבינה מלאכותית נמצא באמצע דרך ארוכה ותנודתית שתימשך כעשור ● החברות שיובילו את השוק הן אלה בעלות יתרון תחרותי חזק ועמיד שניתן למדידה בדרך פשוטה - שולי הרווח ● וגם, האם אנבידיה יקרה מדי?

מטוס של חברת התעופה TUS IL / צילום: באדיבות אתר TUS

חברת התעופה הישראלית החדשה החלה בגיוס טייסים

קבוצת קווי חופשה, שכיום מחזיקה בבעלותה את בלו בירד וטוס איירווייז האירופיות, תשיק בקרוב חברת תעופה ישראלית חדשה, TUS IL, שתתחרה על טיסות קצרות־טווח ● גיוס הטייסים לחברה החל וזאת לקראת תחילת פעילותה, אשר צפוי כבר ברבעון הראשון של 2026

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

גביע העולם בשלוש מדינות / עיצוב: אלישע נדב

היקר בהיסטוריה: הסכום שמונדיאל 2026 יוסיף לתמ"ג ארה"ב

המשחקים האחרונים של רונאלדו ומסי, אורחים כמו מאסק, צוקרברג וטראמפ ופריסה על פני שלוש מדינות הפכו את מונדיאל 2026, שייערך ביוני, לאירוע חריג בכל קנה מידה ● לראיה: מחירי הכרטיסים שברו שיא היסטורי ● בפיפ"א צופים 6.5 מיליון מבקרים, שייצרו 185 אלף מקומות עבודה למקומיים ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם