גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותחן מענית

המהפכה נוסח ריבלין

במדינה שבה "הכול פוליטי" נפגעת קשות לא רק מערכת המשפט - אלא גם הדמוקרטיה

דמוקרטיה על המוקד

בניגוד למה שחלק מאיתנו נוטים לחשוב, מהפכות לא מתרחשות כתוצאה מאירועים ספציפיים. מלחמת העולם הראשונה לא באמת פרצה בגלל רצח יורש העצר האוסטרו-הונגרי, פרנץ פרדיננד; ובארץ, נראה שהאינתיפאדה השנייה הייתה קורית גם בלי שראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, יעלה להר הבית. המציאות מאוד מורכבת והפיכות ומהפכות לא קורות כתוצאה מאירוע בודד כלשהו, אלא בעקבות תהליכים שמבעבעים שנים מתחת לפני האדמה, עד שהם עולים ומתפרצים כלבה רותחת מהר געש.

גם רוחות ההפיכה שעליה דיבר השבוע נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, בכנסת כבר נושבות שנים. "כשלושה עשורים אחרי ההכרזה על ה'הפיכה החוקתית'... אנו עדים היום לרוחות של מהפכה או הפיכה שנייה. הפעם, שלטון הרוב - הוא השליט הבלעדי. במקום 'היקום השפיט', אנו מוצאים את ה'יקום הפוליטי'. ותחת המציאות שבה 'הכול שפיט', צומחת המציאות שבה 'הכול פוליטי'", נאם ריבלין.

הנשיא צודק גם במה שלא אמר מפורשות, אך ברור שהתכוון אליו, ויותר נכון אליהם. לראש הממשלה, בנימין נתניהו; לשר הביטחון, אביגדור ליברמן; לשר החינוך, נפתלי בנט; לשרת המשפטים, איילת שקד, ולחבריהם לשלטון הימין הנוכחי, יש אחריות גדולה לפגיעה במערכת המשפט ולכך שהכול הפך, כדברי ריבלין, להיות פוליטי. אבל הירידה במעמד בית-המשפט העליון ומערכת המשפט בכלל, וההיחלשות של הדמוקרטיה הישראלית שעליהן הצביע בצדק נשיא המדינה, נובעים מתהליכי עומק בחברה, לא פחות מאשר בגלל מעשים של הממשלה המכהנת.

אחד התהליכים הללו הוא דמוגרפי-חברתי. במדינה שבה הולך וגדל שיעור הציבור החרדי שהממשלה מאפשרת לו להתקיים תוך ניכור למוסדות השלטון ומערכת המשפט, תוך השתמטות מהצבא, ואי-נטילת חלק פעיל בשוק העבודה, ותוך התייחסות מפלה אל נשים, ברור שהדבר יביא לפגיעה במערכת המשפט, בלגיטימציה שלה, ובמעמדה. במדינה שבה יש יותר ויותר ערבים ומיעוטים אחרים, שאינם מזדהים עם האופן שבו ההנהגה הציונית והמוסדות שלה, ובהם מערכת המשפט, פועלים, ברור שתהיה ירידה באמון במערכת המשפט ופגיעה בדמוקרטיה.

תהליך אחר הוא התהליך המדיני, וליתר דיוק, היעדרו של תהליך מדיני. הנשיא ריבלין הוא מתנגד גדול לפתרון שעדיין מקובל על רוב הציבור הישראלי, וגם על רוב חברי-הכנסת - של "שתי מדינות לשני עמים". אבל ריבלין כנראה אינו מביא בחשבון שאחד המחירים של השליטה הנמשכת בעם אחר, של היעדר אופק מדיני ותקווה לשלום, הוא פגיעה בדמוקרטיה ופגיעה במערכת המשפט של אותה דמוקרטיה. מערכת שנאלצת פעם אחר פעם, לספק לגיטימציה משפטית לשלטון הכיבוש. וכאשר היא מבקרת אותו, כמו במקרה של יישובי עמונה, בית-אל ואחרים, היא חוטפת מתקפות נוקבות של חלקים בציבור ובשלטון.

הנשיא ריבלין צודק בביקורת שלו על ראש הממשלה נתניהו ועל חבריו לממשלה. אבל כדאי שגם יביא בחשבון שרוחות ההפיכה האנטי-דמוקרטית שעליהן הוא דיבר השבוע, לא היו יכולות לנשב בכאלה קלות ועוצמה ללא אותם תהליכי עומק אנטי-דמוקרטיים בחברה שלנו, שנמשכים כבר שנים.

התרומה של נאור למלחמה בשחיתות

השופטת מרים נאור, נשיאת בית-המשפט העליון שפרשה היום לגמלאות, כתבה לאורך הקריירה השיפוטית המפוארת שלה פסקי-דין חשובים רבים. בשונה מהשופטים חיים כהן או אדמונד לוי זיכרונם-לברכה למשל, נאור כמעט שלא מצאה את עצמה בדעת מיעוט. ברוב המקרים, עמדתה של נאור הייתה כדעת רוב חבריה להרכב השיפוט. אבל פסק-דין אחד, שיכול ללמד הרבה דברים טובים על נאור, היא מצאה את לבד. מדובר היה בפסק-הדין בערעור שהוגש לעליון בפרשת שמעון שבס. שבס, שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת יצחק רבין הואשם במירמה ובהפרת אמונים בגין מעורבותו בקידום עסקיהם של מקורביו. שבס הורשע בביהמ"ש המחוזי על-ידי השופט אדמונד לוי. ואולם, בפסק-הדין בערעור קבעה דעת הרוב בעליון כי יש לזכות את שבס מהאישומים שיוחסו לו. רק נאור סברה בדעת מיעוט כי יש להרשיע את שבס באחת הפרשיות שבהן הואשם. נאור אימצה את הממצאים העובדתיים של השופט לוי והגיעה למסקנה כי מעשיו של שבס חמורים דיים כדי לגבש את היסוד ההתנהגותי של עבירת המירמה והפרת אמונים. באותו פסק-דין, נאור עמדה על כך ששבס פעל בניגוד אינטרסים מובהק ושמערכת היחסים הכספית עם אותם האנשים להם סייע מקנה למעשיו ממד של שחיתות.

למרבה המזל, דעתה של נאור, שלא התקבלה בפסה"ד בערעור, התקבלה מאוחר יותר כשהוחלט לקיים הליך מיוחד של דיון נוסף בתיק שבס בפני הרכב מורחב של 9 שופטים בביהמ"ש העליון. בדיון הנוסף, הורשע שבס ברוב של 8 שופטים, בהם נאור, נגד דעת יחיד של השופט אליהו מצא. בפסה"ד החשוב הזה שירטט ביהמ"ש העליון גם את יסודותיה של עבירת המירמה והפרת אמונים. אותה עבירה שבה הורשע, בין היתר, רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט בפרשת מרכז ההשקעות, ושבה, בין היתר, חשוד גם רה"מ המכהן, בנימין נתניהו.

כשנתניהו רוצה, יש לו זמן

דוברת המשטרה, מירב לפידות, הכחישה אתמול את הפרסומים לפיהם על המשטרה לתאם עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מועד לחקירתו ביחידת להב 433 בפרשות 1000 ו-2000. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם לשכתו ומתאמים לוח-זמנים. צריך לזכור שראש הממשלה הוא איש עסוק, יש לו מדינה לנהל, ואנחנו מודעים לזה", אמרה הדוברת.

ואכן, ראש הממשלה הוא אדם מאוד עסוק. אבל נתניהו כבר הוכיח שכשהוא רוצה הוא יודע היטב איך לפנות לעצמו זמן מניהול ענייני המדינה לצורך השתתפות בהליכים משפטיים. רק לאחרונה הטריח נתניהו את עצמו (ואת יועציו, מאבטחיו ורעייתו) לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב כדי להעיד במשך שעה ארוכה בתביעת הדיבה שהוא ניהל נגד העיתונאי יגאל סרנה. אם כדי לבוא חשבון עם עיתונאי שפרסם נגדו דיבה בפייסבוק יש לנתניהו פנאי, הוא בטח יכול למצוא זמן כדי להגיע למשטרה ולהילחם על חפותו, על שמו הטוב, ועל עתידו.

עוד כתבות

גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

תחרות גוברת וחשש מהדחה מהמדד: "הסערה המושלמת" שמעיקה על גילת

חברת התקשורת הלוויינית הגיעה לפני חצי שנה לשיא של 5 שנים, אך מאז צנחה בכ־60% ומחקה יותר מ-700 מיליון דולר מהשווי ● גריעה מתקרבת ממדד ת"א 90 ורכישה של חטיבת הלוויינים של קומטק, שבעצמה מתאוששת מקשיים, מעוררות חשש בקרב המשקיעים

צבא ארה''ב תוקף באיראן  (ארכיון) / צילום: ap, U.S. Central Command via AP

מהי "אם כל הפצצות" ולמה בוושינגטון שוב שוקלים להשתמש בה נגד איראן?

צבא ארה"ב שוקל שימוש ראשון בפצצה מדגם GBU-43, שמכונה "אם כל הפצצות" מעצם היותה החימוש הקונבציונלי העוצמתי ביותר שקיים ● מה הייעוד שלה, למה דווקא עכשיו, ובאילו פצצות ארה"ב כבר השתמשה מול איראן? ● גלובס עושה סדר

פיליפ פרוסט / צילום: תמר מצפי

אופקו הודיעה שתמכור נכסים נוספים מרשת המעבדות תמורת 722 מיליון דולר. המניה זינקה בחדות

חברת ההשקעות בביומד רכשה את רשת המעבדות Bioreference ב-2015 תמורת 1.47 מיליארד דולר במניות אופקו כדי לקדם את בדיקה להערכת אגרסיביות של סרטן הערמונית באמצעות בדיקת דם ● הרכישה נחשבה תחילה לכישלון כאשר הכנסות הבדיקה לא התרוממו, אך בתקופת הקורונה רשת המעבדות פרחה כשהציעה בדיקות קורונה

דן פרנס / צילום: שלומי יוסף

"לא מוטרד מהריבית ומהעובדים הפלסטינים. ההגירה השלילית פוגעת בענף הנדל"ן"

דן פרנס, מנכ"ל קרסו נדל"ן, בשיחה עם דרור מרמור, סגן עורכת גלובס, בפסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי בשיתוף גלובס:"הענף שלנו מתמודד עם הרבה מאוד אתגרים" ● פרנס מציע לקדם שכירות מוסדית במחירים הוגנים כפתרון למצוקת הדיור של צעירים, ומזהה הזדמנויות השקעה לקראת היפוך המגמה

גיא נתן מארח את יקירה שחר, רון רבינוביץ', דור אליגולא ויניב פגוט / צילום: שלומי יוסף

בכירי שוק ההון מזהירים מהשקעות ה-AI: "התמחורים הם אירוע שלא ראינו כמותו"

במסגרת פסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי ובשיתוף גלובס, התקיים פאנל שהעלה את השאלה האם הזינוק בהשקעות בבינה מלאכותית מייצר בועה חדשה בשוק ההון, והיכן נמצאות הזדמנויות ההשקעה של השנים הקרובות?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; תשואות האג"ח ירדו

נאסד"ק עלה ב-0.1%, דאו ג'ונס עלה ב-1% ● מדד המחירים ליצרן בארה"ב הפתיע לרעה ורשם את העלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 2022 ● אחרי שזינקו אתמול בעקבות מדד המחירים לצרכן, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו ● ירידה קלה במחירי הנפט

התחדשות שכונת גורדון בהרצליה / הדמיה: HQ אדריכלים

משמונה לשלוש שנים: האם יקוצר פרק הזמן לאישור תוכנית מתאר

משך הזמן הממוצע לאישור של תוכנית מתאר כוללנית עומד על שמונה שנים ● במינהל התכנון בוחנים גם אפשרות לעדכון תוכניות

פרופ' יורם וייס, מנכ''ל בית החולים הדסה / צילום: אבי חיון

בית החולים "הדסה קפריסין" הוקם בלימסול

המרכז הוקם על ידי יזמים מקומיים ללא השקעה כספית של הדסה, אך רופאי בית החולים הישראלי הכשירו את הצוות המקומי וייעצו לו ● להדסה ינבעו תועלות עסקיות מהמיזם שלא פורטו, והוא עשוי להגביר את התיירות הרפואית לבית החולים ● גם הקהילה הישראלית בקפריסין תוכל לקבל טיפול במקום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב: מניות הבנייה קפצו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● סקטור הטכנולוגיה הוביל את הירידות, על רקע הסנטימנט השלילי בארה"ב ● אלקטרה נדל"ן ואופקו זינקו בחדות ● השקל נחלש מול הדולר מתחזק ושערו חצה את רף ה-3.10 שקלים ● וגם: למה ב-RBC ממליצים לנטוש את מניות ה-AI לטובת סקטור הבריאות?

גם זה קרה פה / צילום: ap, Omar Havana

צרפת במשבר חוב, ונורות אדומות נדלקות בטוקיו

משק כנפי הפרפר בטוקיו מכה בפריז ● איך לעשות רפורמה אמיתית ● והמבוי הסתום בשמיים עלול להותיר צלקת ביחסים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

האם הקרנות הכספיות עדיין משתלמות? / אילוסטרציה: Shutterstock

הריבית ירדה, האינפלציה נחלשה: האם הקרנות הכספיות עדיין משתלמות?

הקרנות הכספיות צמחו בחדות ומנהלות כבר כ–217 מיליארד שקל, אבל התנאים שהפכו אותן לאטרקטיביות השתנו ● מצפי התשואות, דרך שחיקת יתרון המס ודמי הניהול שעלולים להטעות - ארבעה דברים שכדאי מאוד לבדוק לפני שבוחרים קרן כספית

אילוסטרציה: Shutterstock

פחות אוטומטיים, יותר מס אמת: הפסיקות ששינו את היטל ההשבחה בתשפ"ו

בתי המשפט וועדות הערר חזרו השנה לשאלות היסוד בקביעת היטל השבחה ולניסיון למסות את ההתעשרות כפי שהיא באמת

מחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מחירי הדירות יורדים, השכירויות עולות: מה קורה בשוק הדיור?

חמישה מתוך שמונת המדדים האחרונים הצביעו על ירידה במחירי הדירות, שמתרחקים מהשיא שנרשם בתחילת 2025 ● אלא שבשוק השכירות המגמה הפוכה, עם עלייה של כמעט 4% בשנה האחרונה ● באילו אזורים נרשמו הירידות החדות ביותר, מדוע הציבור מתקשה להרגיש אותן ומה צפוי בהמשך? ● גלובס עושה סדר

אורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ישראייר: "הסיכוי של המניה להכפיל את עצמה גדול מזה של אל על"

אורי סירקיס התייחס בפסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי בשיתוף גלובס לפער בין ביצועי מניות חברות התעופה, והעריך כי מנועי הצמיחה שפיתחה ישראייר יבואו לידי ביטוי בשנים הקרובות • לדבריו, מחירי הדלק הגבוהים פוגעים בחברה בהיקף של 30-40 מיליון דולר בשנה • על מחירי הטיסות לניו יורק: בלי כניסת החברות המחירים היו באזור 1,800 דולר

משתתפים בפסטיבל דור ההשקעות / צילום: יותם ירקוני

הדור החדש: אלפי משתתפים בפסטיבל דור ההשקעות

יותר מ-4,500 משתתפים השתתפו בפסטיבל דור ההשקעות בראשות הבית הפיננסי בשיתוף גלובס ● המשקיעים הצעירים נחשפו באירוע, בהובלת גיא נתן, לשורה של מנכ"לים ובכירים במשק

אלפרד אקירוב / צילום: אבישג שאר ישוב

אקירוב בגיל 85: "אני לא יכול לצאת לפנסיה - זה יעשה אותי חולה"

אלפרד אקירוב בן ה-85 ממשיך להיאבק על השליטה בכלל ביטוח, שהשקעתו בה כבר שווה יותר מ-3 מיליארד שקל ● בראיון בלעדי לגלובס הוא מסביר את המניע למחוק את אלרוב מהבורסה, מודה שטעה בהתנגדותו לרכישת מקס, מגלה כמה שוות הקרקעות שלו בהרצליה ומתעקש להזהיר: "הבחירות הן אירוע שיכול למחוק את המדינה"

''עובדים 24 שעות ביממה''. אולם דיונים בבית משפט / צילום: Shutterstock

זורקים את הפטיש: קפיצה במספר השופטים שיוצאים לפנסיה מוקדמת

משרת השיפוט נחשבה משחר הימים לפסגת השאיפות בענף, אלא שנתונים חדשים מראים שיותר שופטים בוחרים לקום מהכיסא מוקדם מהרגיל ● פנסיה תקציבית, הזדמנויות בבוררויות, עומסים בלתי נסבלים ופגיעה במעמד הציבורי מציבים את המערכת בפני מציאות חדשה

מרצדס GLC 400 חשמלית / צילום: יח''צ

מרצדס מציגה: חשמלית שהיא סמל סטטוס במחיר נסבל

ה־GLC החשמלית החדשה ממשיכה לשדר את התדמית של "כיסים עמוקים" שמיוחסת למותג ● היא מציעה הנדסה מרשימה, טכנולוגיה עילית, ביצועים רציניים וטווח שימושי, למי שיכול להרשות לעצמו

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב / צילום: רמי זרנגר

הכלכלן הראשי של מיטב על מצב השווקים: "40 שנה לא ראינו דבר כזה"

לקראת עונת הדוחות שנפתחה השבוע בארה"ב, אלכס זבז'ינסקי ממיטב מתייחס בשיחה עם גלובס לציפיות האנליסטים, לריכוזיות של ענקיות הטכנולוגיה ולהשפעות של הוצאות העתק בתחום ה-AI ● הוא גם מצביע על פער חריג בין הפסימיות לגבי הכלכלה האמריקאית לאופטימיות לגבי שוק המניות, שלדבריו לא נראה בעשורים האחרונים

אילוסטרציה: shutterstock

דיווח: שני גופי מחקר מאשימים חברת פרסום ישראלית בסיוע לריגול אחר משתמשים

לפי דיווח ברויטרס, שני גופי מחקר טוענים כי חברת Discover-Tech הישראלית ניצלה מערכות פרסום דיגיטלי למעקב אחר גולשים ברחבי העולם ולסיוע בהפצת תוכנות ריגול ● החוקרים קושרים את פעילותה לחברת הסייבר ההתקפי הישראלית קנדירו ולפריצה ל-45 מחשבים של רשת אל-ג'זירה ● גוגל וקומקאסט הודיעו כי חסמו את החברה מפלטפורמות הפרסום שלהן