גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה נוסח ריבלין

במדינה שבה "הכול פוליטי" נפגעת קשות לא רק מערכת המשפט - אלא גם הדמוקרטיה

דמוקרטיה על המוקד

בניגוד למה שחלק מאיתנו נוטים לחשוב, מהפכות לא מתרחשות כתוצאה מאירועים ספציפיים. מלחמת העולם הראשונה לא באמת פרצה בגלל רצח יורש העצר האוסטרו-הונגרי, פרנץ פרדיננד; ובארץ, נראה שהאינתיפאדה השנייה הייתה קורית גם בלי שראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, יעלה להר הבית. המציאות מאוד מורכבת והפיכות ומהפכות לא קורות כתוצאה מאירוע בודד כלשהו, אלא בעקבות תהליכים שמבעבעים שנים מתחת לפני האדמה, עד שהם עולים ומתפרצים כלבה רותחת מהר געש.

גם רוחות ההפיכה שעליה דיבר השבוע נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, בכנסת כבר נושבות שנים. "כשלושה עשורים אחרי ההכרזה על ה'הפיכה החוקתית'... אנו עדים היום לרוחות של מהפכה או הפיכה שנייה. הפעם, שלטון הרוב - הוא השליט הבלעדי. במקום 'היקום השפיט', אנו מוצאים את ה'יקום הפוליטי'. ותחת המציאות שבה 'הכול שפיט', צומחת המציאות שבה 'הכול פוליטי'", נאם ריבלין.

הנשיא צודק גם במה שלא אמר מפורשות, אך ברור שהתכוון אליו, ויותר נכון אליהם. לראש הממשלה, בנימין נתניהו; לשר הביטחון, אביגדור ליברמן; לשר החינוך, נפתלי בנט; לשרת המשפטים, איילת שקד, ולחבריהם לשלטון הימין הנוכחי, יש אחריות גדולה לפגיעה במערכת המשפט ולכך שהכול הפך, כדברי ריבלין, להיות פוליטי. אבל הירידה במעמד בית-המשפט העליון ומערכת המשפט בכלל, וההיחלשות של הדמוקרטיה הישראלית שעליהן הצביע בצדק נשיא המדינה, נובעים מתהליכי עומק בחברה, לא פחות מאשר בגלל מעשים של הממשלה המכהנת.

אחד התהליכים הללו הוא דמוגרפי-חברתי. במדינה שבה הולך וגדל שיעור הציבור החרדי שהממשלה מאפשרת לו להתקיים תוך ניכור למוסדות השלטון ומערכת המשפט, תוך השתמטות מהצבא, ואי-נטילת חלק פעיל בשוק העבודה, ותוך התייחסות מפלה אל נשים, ברור שהדבר יביא לפגיעה במערכת המשפט, בלגיטימציה שלה, ובמעמדה. במדינה שבה יש יותר ויותר ערבים ומיעוטים אחרים, שאינם מזדהים עם האופן שבו ההנהגה הציונית והמוסדות שלה, ובהם מערכת המשפט, פועלים, ברור שתהיה ירידה באמון במערכת המשפט ופגיעה בדמוקרטיה.

תהליך אחר הוא התהליך המדיני, וליתר דיוק, היעדרו של תהליך מדיני. הנשיא ריבלין הוא מתנגד גדול לפתרון שעדיין מקובל על רוב הציבור הישראלי, וגם על רוב חברי-הכנסת - של "שתי מדינות לשני עמים". אבל ריבלין כנראה אינו מביא בחשבון שאחד המחירים של השליטה הנמשכת בעם אחר, של היעדר אופק מדיני ותקווה לשלום, הוא פגיעה בדמוקרטיה ופגיעה במערכת המשפט של אותה דמוקרטיה. מערכת שנאלצת פעם אחר פעם, לספק לגיטימציה משפטית לשלטון הכיבוש. וכאשר היא מבקרת אותו, כמו במקרה של יישובי עמונה, בית-אל ואחרים, היא חוטפת מתקפות נוקבות של חלקים בציבור ובשלטון.

הנשיא ריבלין צודק בביקורת שלו על ראש הממשלה נתניהו ועל חבריו לממשלה. אבל כדאי שגם יביא בחשבון שרוחות ההפיכה האנטי-דמוקרטית שעליהן הוא דיבר השבוע, לא היו יכולות לנשב בכאלה קלות ועוצמה ללא אותם תהליכי עומק אנטי-דמוקרטיים בחברה שלנו, שנמשכים כבר שנים.

התרומה של נאור למלחמה בשחיתות

השופטת מרים נאור, נשיאת בית-המשפט העליון שפרשה היום לגמלאות, כתבה לאורך הקריירה השיפוטית המפוארת שלה פסקי-דין חשובים רבים. בשונה מהשופטים חיים כהן או אדמונד לוי זיכרונם-לברכה למשל, נאור כמעט שלא מצאה את עצמה בדעת מיעוט. ברוב המקרים, עמדתה של נאור הייתה כדעת רוב חבריה להרכב השיפוט. אבל פסק-דין אחד, שיכול ללמד הרבה דברים טובים על נאור, היא מצאה את לבד. מדובר היה בפסק-הדין בערעור שהוגש לעליון בפרשת שמעון שבס. שבס, שהיה מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופת יצחק רבין הואשם במירמה ובהפרת אמונים בגין מעורבותו בקידום עסקיהם של מקורביו. שבס הורשע בביהמ"ש המחוזי על-ידי השופט אדמונד לוי. ואולם, בפסק-הדין בערעור קבעה דעת הרוב בעליון כי יש לזכות את שבס מהאישומים שיוחסו לו. רק נאור סברה בדעת מיעוט כי יש להרשיע את שבס באחת הפרשיות שבהן הואשם. נאור אימצה את הממצאים העובדתיים של השופט לוי והגיעה למסקנה כי מעשיו של שבס חמורים דיים כדי לגבש את היסוד ההתנהגותי של עבירת המירמה והפרת אמונים. באותו פסק-דין, נאור עמדה על כך ששבס פעל בניגוד אינטרסים מובהק ושמערכת היחסים הכספית עם אותם האנשים להם סייע מקנה למעשיו ממד של שחיתות.

למרבה המזל, דעתה של נאור, שלא התקבלה בפסה"ד בערעור, התקבלה מאוחר יותר כשהוחלט לקיים הליך מיוחד של דיון נוסף בתיק שבס בפני הרכב מורחב של 9 שופטים בביהמ"ש העליון. בדיון הנוסף, הורשע שבס ברוב של 8 שופטים, בהם נאור, נגד דעת יחיד של השופט אליהו מצא. בפסה"ד החשוב הזה שירטט ביהמ"ש העליון גם את יסודותיה של עבירת המירמה והפרת אמונים. אותה עבירה שבה הורשע, בין היתר, רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט בפרשת מרכז ההשקעות, ושבה, בין היתר, חשוד גם רה"מ המכהן, בנימין נתניהו.

כשנתניהו רוצה, יש לו זמן

דוברת המשטרה, מירב לפידות, הכחישה אתמול את הפרסומים לפיהם על המשטרה לתאם עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מועד לחקירתו ביחידת להב 433 בפרשות 1000 ו-2000. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם לשכתו ומתאמים לוח-זמנים. צריך לזכור שראש הממשלה הוא איש עסוק, יש לו מדינה לנהל, ואנחנו מודעים לזה", אמרה הדוברת.

ואכן, ראש הממשלה הוא אדם מאוד עסוק. אבל נתניהו כבר הוכיח שכשהוא רוצה הוא יודע היטב איך לפנות לעצמו זמן מניהול ענייני המדינה לצורך השתתפות בהליכים משפטיים. רק לאחרונה הטריח נתניהו את עצמו (ואת יועציו, מאבטחיו ורעייתו) לבית-המשפט המחוזי בתל-אביב כדי להעיד במשך שעה ארוכה בתביעת הדיבה שהוא ניהל נגד העיתונאי יגאל סרנה. אם כדי לבוא חשבון עם עיתונאי שפרסם נגדו דיבה בפייסבוק יש לנתניהו פנאי, הוא בטח יכול למצוא זמן כדי להגיע למשטרה ולהילחם על חפותו, על שמו הטוב, ועל עתידו.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"