גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיפורה של שפחה

5 הערות על התביעה החדשה נגד אשת רה"מ שרה נתניהו

שרה נתניהו  / צילום: ליאור מזרחי
שרה נתניהו / צילום: ליאור מזרחי

1.

אחת המסקנות החשובות מפרשת התביעה החדשה שהוגשה על-ידי עובדת במעון ראש הממשלה נגד שרה נתניהו בטענה להעסקה פוגענית ולהתעמרות, היא שצריך להפסיק לאלתר ובאופן מוחלט את התופעה של העסקת עובדי קבלן במעון.

בית ראש הממשלה אמור להיות מקום שמהווה דוגמה ומופת להתנהגות באופן כללי, והוא אמור להיות גם דוגמה וסמל להעסקה הוגנת של עובדים. העסקה של עובדים דרך קבלני כוח-אדם, לעומת זאת, היא מקפחת מעצם טבעה ומהותה ויוצרת שני מעמדות: של עובדים קבועים שנהנים מתנאי העסקה מסוימים - ושל עובדים דרג ב' שתנאי ההעסקה שלהם נחותים ביחס לקבועים.

קבלני כוח-אדם החלו לפעול בארץ כדי לספק למעסיקים עובדים למשימות זמניות, כמו מילוי מקום של עובד שיצא לחופשה ארוכה או התמודדות של מעסיק עם משימה קצרת-טווח הדורשת גידול במצבת העובדים שלו. אבל "בשטח", פעמים רבות הסיבה המרכזית לכך שמעסיק בוחר להעסיק עובדים באופן עקיף דרך קבלן חיצוני ולא באופן ישיר, היא הרצון שלו לתת לאותם עובדים תנאים נחותים מאלה שהוא מעניק לעובדיו הקבועים. חברות הקבלן גם אינן ידועות כמעסיקות טובות במיוחד.

כפי שכתב, למשל, שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, באחד מפסקי דינו: "לא נחטא בהכללות - בוודאי יימצאו גם חברות (קבלן) הפועלות ביושר ובצדק - אך ברור לכל כי יש גם כאלה שאינן. קיצוץ של כמה שעות, זעיר פה זעיר שם, 'שִכחה' לשלם עבור חופשת חג, הפרשה לפנסיה לא בהתאם לשיעור המשׂרה, ועוד כהנה וכהנה הורדות 'קטנות', כל אלה מצטרפים יחדיו ל'חיסכון' של מאות ואלפי שקלים בשנה על חשבונו של העובד". כך שגם בלי קשר לטענות שהועלו בתביעות עובדי מעון ראש הממשלה בשנים האחרונות, הגיע הזמן שבמעון הרשמי של מדינת ישראל תהיה העסקה ישירה של עובדים.

2.

להבדיל מגיא אליהו ומני נפתלי, שהגישו תביעות נגד המדינה ונגד חברת כוח-האדם אך לא אישית נגד שרה נתניהו - בחרה שירה ר', בעצת עורכי דינה, נעמי לנדאו ואורן גרוס, לתבוע גם את שרה נתניהו באופן אישי.

עו"ד גרוס אמר לנו היום (א') כי ההחלטה נולדה כתוצאה מהקביעות של בית הדין לעבודה במקרים הקודמים. "בית הדין קבע כי שרה נתניהו היא המעסיקה הישירה של גיא ושל מני, ולכן החלטנו הפעם לצרף אותה כנתבעת", אמר גרוס.

סיבה נוספת להחלטה, לדברי עו"ד גרוס, היא שבעוד שלנפתלי ולאליהו היו מנהלי ביניים במעון (נפתלי ועזרא סיידוף במקרה של אליהו, וסיידוף לבדו במקרה של נפתלי) לשירה ר' לא היו מנהלי ביניים, ושרה נתניהו הייתה הממונה הישירה והבלעדית עליה, ולכן "נדרש לתבוע אותה אישית".

על כל פנים, המשמעות היא ששרה נתניהו תצטרך להגיש כתב הגנה ותצהיר ולהגיע לכל הדיונים בתביעה המופנית נגדה.

3.

אם הטענות של העובדת לשעבר שירה ר' נגד שרה נתניהו הן נכונות, אז ההתנהגות של אשת ראש הממשלה ראויה (שוב) לכל גנאי. אם אכן, כטענת התובעת, סביבת העבודה הפוגענית והבלתי נתפסת שלה כללה בין היתר "צעקות רמות, השפלות ("את גוש של כלום"; "את לא שייכת למשפחת נתניהו" ועוד), הטחות אשמה לא מבוססות ואף איומים מילוליים ופיזיים" - אזי שירה ר' צריכה לקבל פיצוי הולם, ואנחנו, כולנו, צריכים להיות מודאגים מאוד מהנעשה בסביבת ראש הממשלה.

ועדיין, הפסטיבל התקשורתי הכמעט היסטרי סביב התביעה הזאת מעורר תחושת חמיצות. לרגע אחד ביום שישי האחרון נדמה היה שהמדינה עצרה מלכת. בעיות החינוך נעלמו, העוני התפוגג, האיומים מצפון ומדרום היו כלא היו, והכול עסקו במקרה הרה-הגורל ובתנאי ההעסקה של הצעירה החרדית שירה ר' בבית ראש הממשלה.

4.

התביעה חושפת את ההתנהגות המחפירה לכאורה של שרה נתניהו כלפי עובדי מעון ראש הממשלה, אבל היא גם חושפת את התחכום והמיומנות התקשורתית של עורכי הדין ויועצי התקשורת המייעצים לתובעת.

ההחלטה המודעת של עורכי הדין לכנות את התובעת לכל אורך התביעה "שפחה", עם קריצה ברורה לסדרת הדרמה המשובחת "סיפורה של שפחה", היא אחת הדוגמאות לכך. דוגמה אחרת היא התיאור הדרמטי של גברת נתניהו כמי ש"הייתה נתקפת חדשות לבקרים בהתקפות זעם של ממש, מושכת בשערות ראשה, תוך שהיא צועקת וממלמלת כשדמעות זולגות מעיניה, נושכת את שפתיה, מלהיטה עצמה בחמה ובכעס, מוחאת כפיים כשידיה רועדות ופניה מאדימות".

אריק רוזנטל, יועץ התקשורת של משרד עורכי הדין נעמי לנדאו ושות', אמר לנו היום כי "לכתב התביעה נכנסו רק עניינים שהם במסגרת ברורה של דיני עבודה. עשינו מאמץ גדול שלא לכלול אינספור מקרים קשים שיש חשש שהם בגדר הרכילות".

האם תיאור הבקרים של שרה נתניהו הוא הכרחי לצורך התביעה - או שהוא רכילותי בעיקרו? נעמי לנדאו ואורן גרוס, המייצגים את התובעת, הם עורכי דין מצוינים. הם יכולים היו להרשות לעצמם לוותר על הפזילה הכה ברורה לתקשורת ולהתמקד בניסוחים המשפטיים והעובדתיים של התביעה. גם ככה היא הייתה מגיעה לכותרות.

5.

רוב הדיווחים על הפרשה המביכה מתמקדים בשגרת ההעסקה הקשה עד בלתי נסבלת המתוארת על-ידי העובדת האומללה בתביעתה: בעלבונות שהטיחה לפי הנטען נתניהו בעובדת, במסדרי הניקיון שערך לה לכאורה יאיר נתניהו ובהתעמרות הכללית הנטענת כלפיה.

אבל כדאי לשים לב שלפי הנטען בתביעה ההתנהגות של שרה נתניהו הייתה גם התנהגות שנגועה באפליה אסורה. כך למשל, כתבה התובעת כי נתניהו אמרה לה כי היא אישה לחוצה ועסוקה מאד, ולכן היא מחפשת עובדים זריזים, ובלשונה: "אני לא אוהבת שהולכים - אני אוהבת עובדים רצים", והוסיפה כי זו הסיבה מדוע "אני לא מעסיקה עובדות שמנות".

מיותר לציין כי מעסיק אינו רשאי להפלות מועמדים לעבודה על רקע המשקל או הגזרה שלהם, והתנהגות כזאת מהווה אפליה אסורה. במקרה אחר, המתואר בתביעה, "נתניהו דרשה מהתובעת כי תעבוד עם מכנסיים, מאחר שעליה להיות "קלת-תנועה", "זריזה" ו"לא מסורבלת". בשל אותה הסיבה, נטען, דרשה נתניהו מהתובעת "לעשות שימוש במטפחות ללא קשירה, כך שיוקל עליה מלאכת החלפת הבגדים". גם כאן מדובר בדרישות שאינן חוקיות ואינן סבירות (לפי התביעה, נתניהו ויתרה עליהן לאחר שהתובעת הסבירה לה כי בהיותה אישה חרדית, לבישת מכנסים נוגדת את אמונתה ודתה).

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר