גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משחק מסוכן: מה המחיר של רפורמת המס של טראמפ?

רפורמת המס של טראמפ מבטיחה בעיקרה הורדה דרמטית של מס החברות ■ אם היא תעבור, מה יהיה המחיר שלה במונחי גירעון, ומה תהיה השפעתה על שוק איגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות בארה"ב?

טראמפ בנאום הגרעין/ צילום: רוייטרס
טראמפ בנאום הגרעין/ צילום: רוייטרס

באמצע דצמבר צפוי הפד, ככל הנראה, להעלות את הריבית בארה''ב פעם נוספת, בשיעור של 0.25%, לרמה של 1.25%-1.5%. זאת, נוכח השיפור שנרשם בחודשים האחרונים במרבית הנתונים הכלכליים בארה''ב, ובמיוחד אחרי דו''ח התעסוקה האחרון ברכיב השכר שבו. השאלה העיקרית שהמשקיעים שואלים את עצמם כיום הינה מה יהיה בשנים הקרובות קצב העלאות הריבית על-ידי הפד, שממשיך לדבוק בתוואי העלאות הריבית אותו שירטט ושכולל 3 העלאות בשנת 2018. לאחרונה, השווקים התיישרו באופן חלקי לתחזית ריבית הפד, והתשואה ל-10 שנים עלתה מרמה של 2.05% ל-2.3% כיום. קצב העלאת הריבית יושפע, בראש ובראשונה, מנתוני האינפלציה והשכר, אך גם מהאופן שבו יראה הפד את המדיניות הפיסקאלית.

וכך, לתוך משוואה זו נכנס נושא רפורמת המס, אותה מתכנן ממשל טראמפ, שכרגע מתומחרת בצורה חלקית מאוד על-ידי שוק האג''ח ושוק המניות, לנוכח הקשיים בקידומה ואי הוודאות לגבי התממשותה.

ללא הרפורמה במס

המחיר ודאי, הרווח לא

למדיניות פיסקאלית, ובכלל זה למדיניות המיסוי ולשינויים בה, יש פוטנציאל גדול להשפיע על כל חלקי שוק ההון. כך למשל, אם מדיניות פיסקאלית מרחיבה מתווספת למדיניות מוניטארית מרחיבה, יש בזה סיכון לא קטן. הדוגמה הבולטת לגבי ישראל היא המדיניות הפיסקאלית המרחיבה שהונהגה בשנת 2002, כאשר המדיניות המוניטארית אף היא הייתה מרחיבה והצירוף הזה התברר כקטלני - זינוק באינפלציה שהוליך להעלאת ריבית אגרסיבית, פיחות חד ומפולת בשערי המניות ואגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות.

נחזור לארה"ב. ממשל טראמפ פרסם בסוף ספטמבר האחרון את מתווה רפורמת המס, שעליה הוא הצהיר במהלך קמפיין הבחירות שלו.

הרפורמה כוללת הורדת מס חברות מ-35% ל-20%, הורדת מסים לאזרחים תוך צמצום מספר מדרגות המס, עידוד להחזרת רווחים "כלואים" מחוץ לארה''ב בשיעור מס מופחת מאוד, ביטול מס ירושה ועוד.

חלק מהתוכניות שעליהן טראמפ הצהיר בקמפיין הבחירות, דוגמת השקעות מאסיביות בתשתיות ובתעשיות הביטחוניות והעלאת מכסים מול סין ומקסיקו, כרגע לא עומדות על הפרק בטווח הנראה לעין.

עלות רפורמת המס של טראמפ במתכונתה הנוכחית, אם הוא יצליח להעבירה כמות שהיא בקונגרס, אמורה לפי האומדן להגדיל את חובות הממשל בכ-3 טריליון דולר בעשור הקרוב, והיא כרוכה בגירעון מצטבר של 1.5 טריליון דולר. אף שממשל טראמפ צופה כי ההאצה הכלכלית בפעילות תביא לעלייה חדה בגביית המסים ובכך, יחד עם כמה קיצוצים מתוכננים, תממן את הורדות המסים, ההערכות של כלכלנים הן שזוהי הנחה לא מציאותית ושהאצה זו צפויה לפצות רק על כרבע מסך אובדן ההכנסות. נזכיר כי אחד ממקורות המימון לרפורמת המס, היה ביטול רפורמת הבריאות "Obama Care", שאותה נכשל טראמפ עד כה להעביר בחקיקה. ובינתיים - נעשה הצעד הראשון להעברת רפורמת המיסוי, כאשר הקונגרס אישר את תקציב 2018.

צריך בכל ההקשר הזה לזכור שהקטנת ההכנסות ממיסוי היא תוצאה מיידית ודאית, בעוד שצד הגידול בהכנסות, אם יגיע, יגיע מאוחר יותר, ובכל מקרה איננו ודאי, בוודאי לא בממדים שממשל טראמפ מדבר עליהם.

מהן ההשלכות של מתווה רפורמת המס של טראמפ על שוק האג''ח הממשלתי והקונצרני בארה''ב במידה ויעבור?

ראשית, יש להסתייג ולהטיל ספק בכך שממשל טראמפ יצליח להעביר את המתווה במתכונתו הנוכחית המלאה. זאת, על רקע התנגדות הרפובליקאים להרחבה פיסקאלית ללא מקור מימוני, שזוהי גישתם המסורתית לאורך שנים, וכן על רקע צפי להתנגדות מצד הדמוקרטים. סביר להניח שיידרשו מקצה שיפורים ופשרות בתוכנית כדי שהיא תצליח לעבור את אישור הקונגרס על שני בתיו.

הקושי להעבירה מתמקד בסנאט שבו יש לרפובליקנים רוב דחוק של שני סנאטורים, כך שלא צריך לקרות הרבה כדי שהתוכנית, או חלקים מתוכה, לא יזכו לאישור.

אם בכל זאת היא תעבור כמות שהיא, וזה כמובן אפשרי, הרי שמתווה זה של רפורמה במס עלול, כאמור, להגדיל דרמטית את הגירעון התקציבי בארה''ב. זה עמד בשנת 2016 על 3.1% והשנה על כ-3.6%. תחת מתכונת המס הנוכחית, הוא אמור לעלות בשנת 2018 לכ-4.5% ואולי אף יותר, בהנחה שהצמיחה נותרת ברמתה הנוכחית. אגב כך, נציין שגם ללא הרפורמה במס, הגירעון בארה"ב היה צפוי לגדול בשנים הקרובות, בגלל הוצאות הבריאות והפנסיה.

המימון לגירעון אמור להגיע בעיקר מהגדלה משמעותית בהנפקות החוב האמריקאי בשוק האג''ח, בעידן בו הפד מתחיל לצמצם את המאזן וממשיך בהעלאות ריבית.

תחת הנחה זו, שרפורמת המס אכן תעבור, התפתחות כזו אמורה להביא להמשך העלייה בתשואות של איגרות החוב של ארה"ב מהרמות שהן נמצאות כיום.

יהיה פחות כדאי לרכוש חברות

מבחינת שוק אג''ח החברות, הורדת מס החברות ומס על הרווחים הכלואים המוחזקים מחוץ לארה"ב מחד, והקטנת ההכרה בתשלומי הריבית לצורכי מס מאידך, שהיא חלק מהרפורמה, אמורות לשנות בצורה משמעותית את פעילות המימון של החברות והכוחות בשוק האג"ח ולתמוך בשוק הקונצרני דווקא.

ראשית, הקטנת הכרה במס על תשלומי הריבית וירידת שיעור המס המוטל על החברות, יגרמו להפחתת האטרקטיביות של גיוס החוב על-ידי המגזר העסקי בכלל. כתוצאה מכך, כמות הנפקות האג"ח הקונצרני צפויה לרדת, מה שיגרום להקטנת היצע אג"ח החברות. תוצאה זו הינה בעלת השפעה חיובית על שוק האג''ח הקונצרני בארה''ב ואמורה לתמוך בירידת המרווחים.

שנית, החזרת הרווחים הכלואים של חברות מחוץ לארה''ב, תקטין אף היא את צרכי החברות לגייס חוב. החברות ישתמשו במקורות עצמיים להשקעות ולצרכים אחרים. תוצאה זו אף היא תומכת בירידת מרווחים.

בנוסף, החברות שמחזיקות רווחים כלואים, מגייסות לאחרונה חוב לטווח קצר כדי למצות את מירב ההטבות של החוק הקיים לפני השינויים שעלולים לחול בו. החברות יודעות שיוכלו לפרוע חובות מכספים שיגיעו במסגרת החזרת הרווחים הכלואים בשנים הקרובות. תוצאה זו אמורה להביא בתקופה הנוכחית להקטנת היצע האג''ח במח''מ ארוך ולכן לירידת מרווחים בשוק זה.

מעבר לכך, לאחרונה נרשמת מגמה מצד חברות גדולות בארה''ב לבצע רכישה חוזרת של אג"ח קיימות. רכישה חוזרת של האג"ח הנסחרות בדרך כלל בפרמיה מעל מחיר הפארי, מאפשרת לחברה לרשום הוצאות ריבית עתידית כבר כעת ולהכיר בהן לצורכי מס, לפי שיעור המס הקיים טרם הורדתו. גידול ברכישות העצמיות של איגרות חוב על-ידי חברות בארה''ב, אמור להביא אף הוא לירידת מרווחים בשוק הקונצרני.

ואם לא די בכך, הרי שהורדת שיעור מס החברות והקטנת הכרה של תשלומי הריבית, מקטינה את כדאיות עסקאות המיזוגים והרכישות, בעיקר רכישות ממונפות שכוללות שימוש נרחב בחוב. תוצאה של הקטנת מספר העסקאות המשתמשות בגיוסי חוב למיזוגים ורכישות, מקטינה אף היא את היצע האג"ח הקונצרניות.

לכן, אם עד לאחרונה שוקי האג''ח שיקפו סקפטיות לגבי העברת הרפורמה וזאת על רקע ההתנהלות הבעייתית של ממשל טראמפ והקושי לשנות את רפורמת הבריאות, הרי שכיום התמונה מתחילה להשתנות. ההסתברות להעברת מתווה המס עלתה והפד משדר מסר של המשך העלאות ריבית לרמת שיווי משקל בשנים הקרובות.

מכלול הגורמים הללו צפוי להביא, להערכתנו, להמשך עליית התשואות בשוק האג"ח הממשלתיות ולהתחזקות הדולר בעולם. מנגד, השפעת הרפורמה במס בארה''ב צפויה, מהסיבות שנרשמו לעיל, להקטין את היצע אג"ח החברות, מה שאמור דווקא לתמוך בהשקעה בשוק אג''ח החברות האמריקאי ולהביא לירידה במרווחים בו.

עם זאת, צריך להוסיף לכל אלה הסתייגות אחת משמעותית: המרווחים מול אגרות החוב הממשלתיות עשויים, כאמור, לרדת. אולם, אם ההיצע של איגרות חוב ממשלתיות יגדל עקב מדיניות מצטמצמת של הפד וגירעון גדול בתקציב, שלא "יכוסה" על-ידי האצה באינפלציה, עלול להתברר, שהמרווחים אמנם ירדו.

אבל לצד זה, התשואה האבסולוטית תעלה באופן שתגבר על הרווח שייווצר מירידת המרווחים, כך שהתוצאה מבחינת המשקיע לא תהיה בהכרח חיובית.

*** הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק.

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"