גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כחלון וניסנקורן מציגים ידידות מופלאה - וכולנו נשלם את המחיר

מהכוחנות של בזק, דרך הרפורמה בחברת החשמל ועד קיצור שבוע העבודה - החברות של משה כחלון ואבי ניסנקורן משפיעה על המשק, ולא לטובה ■ פרשנות

משה כחלון אבי ניסנקורן / צילום: אוריה תדמור ותמר מצפי
משה כחלון אבי ניסנקורן / צילום: אוריה תדמור ותמר מצפי

כלכלת ישראל ומאבקה למען משק תחרותי, הוגן, שפועל לטובת כלל תושביה, מנוהלת-מתוזזת על ידי זוג אחד מוזר: שר האוצר משה כחלון ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. ידם בכל, יד כל בם והם אוחזים זה את ידו של זה. זה הסיפור על מחיר החברות.

1. בזק, ההנהלה וועד העובדים, הפעילו בשבוע שעבר את כוחם המונופוליסטי ועצרו בכוח, אחרי כשנה של סחבת, הנחת סיבים אופטיים של פרטנר - במטרה למנוע תחרות ופגיעה במונופול הטלפוניה ותשתיות האינטרנט של בזק ובפועל נגד הורדת מחירים ונגד הפחתת יוקר המחיה. בזק היא חברה פרטית, עובדיה מאורגנים כגוף חזק בהסתדרות, זוכים לתמיכה מופלגת של ניסנקורן, ואיכשהו קורה ששר האוצר, זה שהיה פעם שר התקשורת האולטימטיבי והנערץ, האיש שהעז לפתוח את שוק התקשורת לתחרות, שותק. אין לו מילה לומר לעמיתו לממשלה איוב קרא, שר התקשורת, שרק רוצה להרגיע: תעצרו את פריסת הסיבים, ונראה...

2. חברת החשמל, ההסתדרות, ההנהלה וועד העובדים דוחפים, ממש היום, ישיבת מו"מ, בכל הכוח, לניסוח מוקדם של עקרונות "רפורמה", אחרי 20 שנים של התנגדות. החברה, עובדיה והאיגודים המקצועיים הגדולים, שלא פעם מפעילים לטובתם את האיום בעצירת חשמל, נכנסו למצב לחץ ותחושת דחיפות.

א. סימנים שיצאו מהדיון בבג"ץ לפני כחודש וחצי, בעתירה של משרדי האוצר והתשתיות, יותר נכון שי באב"ד ושאול מרידור, מערערים ומטילים ספק גדול בזכות עובדי המונופול להשתמש בכוח השביתה, שהם מכנים "זכות", במטרה לעצור ולמנוע מהמדינה התפתחות משקית. הצדדים אמנם נשלחו לדון, אבל בחח"י ובהסתדרות חוששים מהבאות.

ב. הם מבינים שיש להם חלון הזדמנויות פוליטי-אישי נדיר. משה כחלון, החבר הטוב והמיטיב, השותף בקואליציה של אבי ניסנקורן בהסתדרות, יושב באוצר ואוזנו כרויה לזו של ניסנקורן - אין טוב מזה להעביר עניינים "חברתיים" לכאורה.

ג. במשרד התשתיות יושב שר, יובל שטייניץ, מדוכא ועצוב (אחרי שהתברר כי כמה מ"החברים" שלו בחקירות משטרה), אפשר שהוא בדרך החוצה לסוכנות. בכל מקרה הוא כבר לא אותו הלוחם למען האינטרס הציבורי שהיה פעם.

ד. מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, שנלחם בכל כוחו בעד עצמאות המדינה לקבל החלטות מבניות לטובת המשק, כלומר לנסח "רפורמה" לטובת הציבור בלי שההסתדרות והוועד יחזיקו לו את העט, הוכנע-רוכך על ידי השר שלו כחלון. ("תרגיע את שי" - בהפסקה של הדיון בבג"ץ על זכות השביתה של עובדי חברת החשמל, התקשר יו"ר ההסתדרות לשר האוצר וביקש ממנו "להרגיע" את מנכ"ל המשרד, שהוביל את הופעת נציגי המדינה בפני השופטים).

ה. מנכ"ל משרד התשתיות והאנרגיה שאול מרידור, שהבין היטב את האינטרסים הסמויים של חח"י וההסתדרות - עבר לעבוד אצל כחלון באגף התקציבים ואפשר שזה ישפיע על הבנתו.

ו. סגן שר האוצר יצחק כהן, שתמיד גילה נטיות אוהבות, אבל סמויות, לטובת עובדי חח"י בפרט, האיגודים המקצועיים החזקים בכלל וההסתדרות כמובן - עדיין יכול להבטיח את תמיכת שרי וח"כי שס לטובת "רפורמה" מתוחכמת שתהיה בניגוד אינטרס הציבור והצרכנים. האם יישמר כוחו גם בעתיד הקרוב? תלוי בחקירות אריה דרעי, תלוי במעמדה של ש"ס.

ז. ראש הממשלה נתניהו, שבמצב רגיל שלו כשהוא פועל על פי התודעה הכלכלית שלו, כפי שהיה בימיו כשר אוצר, לעולם לא היה מאפשר "רפורמה" שתעלה את תעריף החשמל, תשמר את כוח המונופול, בייצור בהולכה ובחלוקה, ותעצור את התפתחות ייצור החשמל הפרטי. אבל נתניהו הכלכלי של היום - זה לא נתניהו של פעם. הוא כנוע ותלוי כל-כולו בגחמותיו של כחלון.

3. התוכנית של כולנו, באמצעות ראש ועדת הרפורמות השר אלי כהן, ל-4 - מה שהתחיל ב-6 ו-8 - סופי שבוע ארוכים במשק, מתפוגגת לטובת קיצור שעת עבודה אחת בשבוע, על פי דרישת יו"ר ההסתדרות ניסנקורן בלחץ האיגודים המקצועיים הגדולים, הכוחניים והמונופוליסטיים. סופי שבוע ארוכים הם משאת נפש של כל העובדים במשק, למעט עובדי המדינה והשירות הציבורי, שמאורגנים בהסתדרות בתנאי ההעסקה הטובים בארץ, בכלל זה הרבה הרבה יותר ימי חופש בשנה, הרבה שעות נוספות וכוננויות, גם יצירתיות בהבנת המילים "ימי מחלה" (למשל, הממשלה החליטה שגם לגבר מגיעים ימי חופשת לידה, ואלה יירשמו בחלקם כ"ימי מחלה"). אלה, מסתבר, מסתדרים מצוין גם בלי סופי השבוע הארוכים ודווקא מעדיפים פחות שעה בשבוע, שזה אומר, במצב הטוב, עוד כמה שעות נוספות (ובמצב הרע: מישהו כבר יחתים את כרטיס העבודה).

וכחלון שר האוצר - זה שבמפלגה שלו הובילו את הסופ"שים הארוכים המיוחלים - הוא-הוא שעוצר אותם, ורק כי החבר שלו ניסנקורן רוצה להראות לוועדים הגדולים שהוא חזק.

4. גם הטרגדיה של ה"ביטוחים" הסיעודיים הקבוצתיים מתחברת איכשהו לידידות. 850 אלף עובדים הופנו-הוטו-פותו משך שנים, על ידי ועדי העובדים שלהם, בחסות מעוותת של ההסתדרות ובסתימת פה של משרד האוצר, לחתום על ביטוחים סיעודיים קבוצתיים זולים במיוחד. כל כך זולים, כמה עשרות שקלים לחודש, שחברות הביטוח הוסיפו להם, באופן ברור ושקוף בידיעת ההסתדרות ומשרד האוצר, סעיף המאפשר להן לצאת מההתחייבות בכל תקופת זמן. ברובם כתוב כי מדובר בהסכמים "מתחדשים" בכל שלוש שנים, בחלק כתובות מילים אחרות אבל עם אותה משמעות - כשתזדקן וכשתחלה, כשתצטרך את הביטוח הסיעודי, נפסיק לך אותו. עד שזה התפוצץ לכולם בפרצוף.

כבר בתחילת השנה יצאה הממונה על רשות שוק ההון, דורית סלינגר, בהצעה לפתרון הבעיה: לאפשר את המשך קיומם של הביטוחים הקבוצתיים במודל ארוך טווח, ומחיר הביטוח יהיה תלוי בגיל ההצטרפות. בפועל זה אומר שהמחיר הנמוך והלא סביר שהיה קודם (ובפועל לא העניק בכלל ביטוח) - יתייקר. הוא לא יגיע אמנם לעלות הביטוח הפרטי שמחויב לעתיד, אבל יהיה יקר יותר מהמחיר הנוכחי של כמה עשרות שקלים לחודש, ומותנה בגיל ההצטרפות. בכל מקרה: זה יהיה ביטוח סיעודי אמתי ומפוקח, בלי הסעיף שמאפשר לחברת הביטוח לברוח בשעת האמת. הגיוני? כן. אבל הוועדים הגדולים לא רוצים לשלם את מחיר הביטוח הסיעודי האמיתי, הם רוצים ש"המדינה" תשלם להם עליו. כלומר הקופה הציבורית. אבי ניסנקורן, שכל כוחו הפוליטי נשען על אותם ועדים גדולים חזקים ומונופוליסטיים, אץ-רץ והצטרף להתנגדותם. ושר האוצר משה כחלון? הוא אמר משהו כמו נראה, נשמע, אם יהיה צורך אז נאריך, אולי.

בקיצור: משה כחלון דחה את הפתרון המקצועי - בגלל הלחצים של הוועדים באמצעות החבר הכי טוב ניסנקורן, ומרגע שגמגם חיזק את התנגדות הוועדים לשלם עבור עצמם, חיזק את מעמדו של ניסנקורן כמוביל כל המובילים והשאיר את המבוטחים הקבוצתיים בצרה גדולה.

5. ביום ה-14.5.15 נכנס כחלון לתפקיד שר האוצר. שנתיים אחרי התמודד ניסנקורן (התמודדות ראשונה בהסתדרות, אחרי שלתפקיד הומלך על ידי קודמו עופר עיני) על תפקיד יו"ר ההסתדרות. בתקופה הזו נענה האוצר לרוב דרישות ההסתדרות וניסנקורן, גם בתנאי הסכם העבודה במשק, גם בהשבתות ועיצומים של מגזרים ציבוריים שונים שתמיד מגיעים אחרי ההסכם הקיבוצי.

רק כמה שבועות לפני יום הבחירות התברר כי כולנו, סיעתו של כחלון, הצטרפה להסתדרות ותתמודד בבחירות להסתדרות במסגרת סיעת "עוגנים" - הקואליציה בראשות ניסנקורן, שבה חברים סיעות העבודה, מרצ, ליכוד, חדש וכולנו. לפני כמה חודשים התקיים כאן ראיון עם כחלון ("גלובס", 30.5.17), שנשאל האם לא היה ראוי שלאורך הדרך ידע הציבור ששר האוצר הולך להיות שותף של יו"ר ההסתדרות, ואולי לכן הוא תומך בו ובדרישותיו. כחלון הגיב בכעס רב. ניגוד עניינים אפשרי? שאלנו. "שקר, שקר וכזב", השיב השר. וניסנקורן? הוא כבר התבטא ("גלובס", 26.9.16): "כחלון הוא שר האוצר הכי חברתי שהיה כאן... אני שמח שמצאתי שותף אמיתי לדרך".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר