גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטלוניה: הכול או לא כלום

הבדלנים הקטלנים לא טרחו כלל לנסות וליצור הסכמה רחבה

נשיא קטלוניה / צילום: רוייטרס
נשיא קטלוניה / צילום: רוייטרס

במאה השנה האחרונות, מחוץ למלחמות עולם, שלמותן של ארצות מערביות מרכזיות הועמדה בספק רק בשלושה מקרים: בריטניה, במשאל העם על עצמאות סקוטלנד, ב-2014; קנדה, בשני משאלי עם על עצמאות קוויבק, ב-1980 וב-1995; ועכשיו בספרד.

ביום ו' לא הצליחו הלאומנים הבדלנים של קטלוניה להתאפק, והכריזו על "רפובליקה עצמאית". הסנאט של ספרד הצביע מיד ברוב גדול מאוד לפזר את הממשלה האוטונומית בקטלוניה, לכונן שלטון ישיר של מדריד, ולערוך בחירות לפרלמנט הקטלני בשבוע השלישי של דצמבר.

משבר המדינה הספרדית מעורר כל כך הרבה אסוציאציות. משברים פנימיים ותמורות בספרד השפיעו במישרים על שלומה של אירופה, ואפילו על מאזן הכוחות הגלובלי, מאז שלהי המאה ה-15. איחוד אורגון וקטלוניה עם קסטיליה, ב-1492, בישר את הקולוניזציה של יבשת אמריקה (וכמובן את גירוש יהודי ספרד). שאלות ירושה של מלכים עריריים בספרד התחילו שתי מלחמות, ב-1700 וב-1870, ששינו את פני אירופה. מלחמת האזרחים הספרדית, בתחילת השליש השני של המאה ה-20, חשפה את המעצמות הפשיסטיות במלוא תוקפנותן - ואת הדמוקרטיות המערביות במלוא חולשתן.

גבולות לטובת מי?

ספרד המאוחדת היא מן המדינות העתיקות של אירופה. היא הופיעה בגבולותיה הנוכחיים הרבה לפני צרפת, הרבה לפני בריטניה, הרבה-הרבה לפני גרמניה ואיטליה. האם התפוררותה לגורמיה, או לחלק מגורמיה, היא ראיה שלא לעולם חוסן? שמדינות אינן יצוקות בברזל? שגבולות נמתחים לצורך נוחיותם של בני ההווה, אבל לא בהכרח לטובת ערכיהם, העדפותיהם וצורכיהם של בני העתיד?

סוף סוף, גבולות ספרד שורטטו בשירותם של מלכים אבסולוטיים ולטובת האינטרסים שלהם; הרבה לפני שהיה מקום לדבר ברצינות על עמים ולאומים, וממילא על מדינות לאום. לעתים קרובות, גבולות לא התחשבו בהיסטוריה, בתרבות או בלשון. לכאורה, מה מקודש אפוא בגבולות ספרד, או לצורך זה בגבולותיה של ארץ כלשהי?

זו שאלה שהעסיקה הרבה לא-אירופים, שאת גבולותיהם מתחו אימפריות אירופיות. האימפריות עברו מן העולם, אבל המורשת הכרטוגרפית שלהם בעינה עומדת. עיינו נא ברוב הגבולות באפריקה, למשל, ותראו שהם מתוחים בקווי סרגל ישרים. איש מן המותחים לא התכוון לשרטט גבולות בינלאומיים. הם נועדו בסך הכול לנוחיותם של האדונים הקולוניאליים.

כאשר מנהיגי הדור הראשון של עצמאות אפריקה התכנסו לוועידה היבשתית הראשונה שלהם, ב-1963, הם נמנו וגמרו שלא לגעת בגבולות, שמא תיפתח תיבת פנדורה. ואמנם, גבולותיה המעוותים של היבשת הזו השתנו יחסית מעט מאז תחילת העצמאות. על אף הרצון לתקן כל מה שעיוות השלטון הקולוניאלי, פיכחון אפריקאי דחה עד אחרית הימים את הטיפול בעיוות הזה.

גם אירופה נשבעה אמונים לסטאטוס קוו. זה היה ב-1975, ב"ועידה לביטחון אירופה" בהלסינקי, בעיצומה של המלחמה הקרה. המשטר הסובייטי היה השושבין העיקרי, מפני שהוא רצה להנציח את שלטונו במרכז אירופה, ולמנוע את איחוד גרמניה. איש לא העלה בדעתו, ש-25 שנה לאחר הלסינקי יהיו באירופה 24 מדינות חדשות מכוח שינוי הגבולות הגדול ביותר והמהיר ביותר בתולדות היבשת.

מי בעקבות קטלוניה?

שום ארץ אינה מתנדבת להכיר בעצמאות, שהכריז הפרלמנט הקטלאני לפני פיזורו. סקוטלנד - שאינה ארץ, אבל ניסתה להיות, אל נכון עוד תחזור ותנסה ביום מן הימים - הודיעה שהיא "מתייחסת בהבנה" אל אקט העצמאות של קטלוניה. רוסיה, שבשנים האחרונות עשתה כמיטב יכולתה לערער יציבות במערב, שיגרה בשבוע שעבר שליח לברצלונה: "שר החוץ" של דרום אוסטיה (Ossetia), שרוסיה קרעה מגיאורגיה, והפכה ל"מדינה עצמאית" ב-2008. בדרכו הביתה, "שר החוץ" עצר בצפון איטליה, באזורים החותרים להתבדלות, אם גם לא לעצמאות מחאה, מן המדינה האיטלקית.

החשש הטבעי הוא שפרישה קטלאנית תתחיל תהליך צנטריפוגלי בספרד עצמה ואולי בחלקים אחרים של אירופה. עצמאות אינה משרתת אינטרסים חומריים, בוודאי לא בטווח הקצר או הבינוני. קטלוניה מתלוננת שהיא משלמת יותר מדי מסים למדריד, יותר מחלקה באוכלוסייה. אילו טענה כזאת הייתה מתקבלת במקומות אחרים, ניו יורק וקליפורניה היו פורשות מארה"ב, לונדון הייתה פורשת מבריטניה, ותל אביב הייתה מתאחדת (אולי) עם לרנקה.

הקטלנים הם תמיד הקורבנות

בשעה שההיגיון הכלכלי מוגבל, עמים קטנים נוטים להגיע להתרגשות גדולה על רקע של שמירת זהותם. הם מפתחים רשימת תלונות על ניצול, על דיכוי, על עלבון, על פגיעה בזכויות. היסטוריון בריטי בולט של ספרד, ג'ון אליוט, שהתוודע אליה לפני 60 שנה, אומר, שהשתלטות הלאומנים על מערכת החינוך בקטלוניה עיוותה את הפרספקטיבות. הלאומנים כפו נרטיב של אומללות על לימודי היסטוריה בבתי הספר. בנרטיב הזה, הקטלאנים הם תמיד קורבנות, ו"הספרדים" הם תמיד המקריבים.

לפי אליוט, "הקטלאנים אינם מעריכים את השינוי שלא ייאמן, אשר התחולל הן בספרד והן בקטלוניה ב-40 השנה האחרונות". הבדלנים מחזיקים בשלטון בקטלוניה פחות או יותר ברציפות מאז תחילת שנות ה-80. "דורות של קטלאנים נחשפו לגירסה מעוותת של ההיסטוריה, למניפולציה עם נטיות לאומניות. הם מסתירים בכוונה אותם חלקים, שבהם לא יהיה זה אלא הוגן לדבר על ההתקדמות", אומר אליוט לעיתון הספרדי "אל פאיס" (27 באוקטובר).

בין תנועת מחאה למרד

הלאומנים הפליאו במידת חוסר החשק שלהם לכונן חזית רחבה בקטלוניה. האומנם הם חושבים ברצינות, שאפשר לפרק מדינה בת 500 שנה באמצעות משאל עם, שרק 38% מבעלי זכות הבחירה מצביעים בו? שאפשר לקרוע לגזרים את החוקה, תהיה שנואה כאשר תהיה, באמצעות תמרון פרלמנטרי שהלגיטימיות שלו מוטלת בספק? האם הג'סטה חשובה בעיניהם במידה כזאת שהם מוכנים להתנער מכל רמז של פרגמטיות?

הלאומנים חצו ביום ו' את הקו המפריד בין תנועת מחאה למרד. הממשלה המודחת של קטלוניה אמנם עושה כן במתק שפתיים: בלי אלימות, אומר הנשיא המודח (בספרד ראשי ממשלה נקראים "נשיאים"). אבל למרידות יש דינמיקה משלהן. יש בין הלאומנים רדיקלים, שאולי מוכנים להרים נשק, או אולי יהיו מוכנים להרים אותו. אולי ירייה תרדוף ירייה, אולי אי הבנה תתלקח לכלל מהומות רחוב, בריקדות, אבנים, בקבוקי מולוטוב. אנחנו מכירים את הדינמיקה.

הממשלה במדריד אינה פטורה מאחריות. היא פעלה ללא דמיון וללא חן, והכעיסה הרבה קטלאנים המתנגדים לעצמאות. אבל נראה שאשמת חוסר האחריות העיקרית נופלת על הפוליטיקאים הקטלאנים, שהטילו את יהבם על הכול-או-לא-כלום.

השאלה היא אם יש דרך כלשהי חזרה, אל הסכמה לאומית, שבה ייקבעו סייגים ויכובדו. השאלה היא מה יקרה ב-21 בדצמבר, בבחירות לפרלמנט הקטלאני. האם הלאומנים יתמודדו בהן? מה יקרה אם הם יחזרו ויקבלו את רוב המושבים? היש נסיבות שבהן ספרד תסכים להסתיים?

כך או כך, יש לנו בהחלט סיבה לדאוג. היחלשות נוספת של הדמוקרטיה המערבית תועיל רק למשטרים שאינם עורכים שום בחירות לשום פרלמנט, אינם מתחשבים בשום רצון חוץ מרצונם שלהם, ורוחשים שנאה עמוקה ובוז למערב ולהליכותיו.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע