גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרווח ששווה מיליונים

איזה נתון מדאיג את מוטי בן משה, דודי ויסמן וזהבית כהן?

תחנת דלק דור אלון / צילום: תמר מצפי
תחנת דלק דור אלון / צילום: תמר מצפי

מניית דור אלון  צנחה מתחילת חודש אוקטובר ב-13% ומציגה מתחילת השנה ירידה של כ-7%. הביצועים השליליים הללו בעת האחרונה חריגים הן ביחס לביצועי שוק המניות המקומי והן ביחס לביצועי המניה עצמה אשתקד, אז נסק מחירה ב-55%.

תחום פעילות מתחמי הדלק הוא ליבת הרווחיות של החברה ואחראי לכ-70% מהרווח התפעולי שלה. מכה ישירה וחדה בשולי הרווח במגזר זה תפגע קשות ברווחיות דור אלון, המפעילה 212 תחנות דלק בפריסה ארצית והיא החברה הרביעית בגודלה בענף בישראל, עם נתח שוק של כ-18% משוק תחנות הדלק הציבוריות.

הטריגר העיקרי לצניחה במחיר המניה בחודש האחרון היה פרסום טיוטת דוח על ייחוס עלויות למרווח השיווק של בנזין 95, שהינו מוצר בפיקוח על פי צו פיקוח על מחירי מוצרים ושירותים, וכן סיכום דיון של ועדת המחירים המשותפת למשרדי האנרגיה והאוצר.

מרווח השיווק נקבע על ידי משרדי האוצר והאנרגיה והמים, בהתאם לרווחיות הרצויה למשק הלאומי במקטע שיווק הבנזין. בשנת 2002 הוצמד המרווח לסל הוצאות אירופי, והוחלט לעדכנו אחת לחצי שנה לפי התנודות במרווחי השיווק המחושבים בארבע מדינות באירופה, עד לתקרה מסוימת. אחת לחמש שנים הממשלה עורכת בדיקה מחודשת של מתודולוגיית חישוב המרווח, ובחינה כזו מבוצעת בימים אלו.

מסיכום הדיון של ועדת המחירים עולה בין היתר כי מרווח השיווק לליטר בנזין 95 בשירות עצמי צפוי לרדת ב-4.8 אגורות ללא מע"מ, ולעמוד על 52 אגורות לפני מע"מ, ואילו עמלת התדלוק בשירות מלא צפויה לרדת ב-4 אגורות כולל מע"מ ולעמוד על 16 אגורות כולל מע"מ.

מחברי הדוח סבורים כי הגידול בכמויות הבנזין הנמכרות בארץ, בהיקף של 15% ביחס לבדיקה שנערכה לפני חמש שנים, בצוותא עם התייעלות ניכרת בענף, מחייבים התאמה כלפי מטה של מרווח השיווק. המלצה זו של משרד האנרגיה הפתיעה לרעה את המשקיעים, שהעריכו כי לאחר ההפחתה החדה במרווח השיווק ב-2012, בשיעור של 9%, מיצה הרגולטור את מחסנית הרגולציה האגרסיבית.

אובדן הכנסות ענפי שנאמד בכ-250 מיליון שקל

דור אלון ציינה כי היא סבורה שנפלו טעויות יסודיות ומהותיות בדוח, ובכוונת החברה להביא את עמדתה ביחס לטיוטת הדוח עד לתאריך שנקבע ב-9 לנובמבר. לשינוי מרווח השיווק, ככל שיתקבלו המלצות ועדת המחירים, עלולה להיות השלכה מהותית על רווחיות החברה. ואם המרווח אכן ייחתך בחדות כפי שממליץ הדוח, קיים חשש לפגיעה בדירוג החוב של דור אלון.

בישראל נמכרים למעלה מ-3 מיליארד ליטרים של בנזין בשנה, ולפיכך יישום הקיצוץ המוצע במרווח השיווק פירושו המיידי הוא אובדן הכנסות ענפי של כ-250 מיליון שקל, וזאת מבלי להתייחס לאובדן הרווחיות הצפוי לנבוע מהפחתת עמלת התדלוק העצמי.

יחד עם זאת, סביר להניח כי חלק לא מבוטל מהרווח המיועד להגיע לכיסי הציבור ימומן באמצעות ביטול הנחות לציי רכב, ולא יגרום לפגיעה ישירה בשורה התחתונה של החברות בענף. כמו כן קיים חשש כי הפחתה חדה של מרווח השיווק תפגע קשה יותר בבעלי חברות הדלק הקטנות, בשל אובדן הגמישות שלהן במתן הנחות, ותאיים על התחרות העתידית בענף. נציין כי על אף היקף המכירות האדיר בענף הדלקים המקומי, הרווח הנקי המצרפי הענפי דווקא נמוך - כ-2% בקירוב, ולפיכך הרעה מהותית במרווח השיווק מהווה פגיעה קשה בחברות.

משרדי הממשלה רוצים להביא בשורות צרכניות לציבור הרחב

בעל המניות הגדול בחברת דור אלון הוא מוטי בן משה, אשר ביצע בשנים האחרונות השקעות ענק במשק הישראלי. בן משה טרם רשם הצלחות מהותיות בהשקעות בזירה המקומית, ונראה כי ההתפתחויות האחרונות בדור אלון הן מקור נוסף לכאב ראש עבורו.

דור אלון אינה חברת הדלקים הציבורית היחידה שעתידה להיפגע מהחיתוך במרווח השיווק ובעמלת התדלוק העצמי. פז נפט, החברה הגדולה בענף שמרבית מניותיה מוחזקות על ידי הציבור, ודלק ישראל, החברה השנייה בגודלה שבבעלות קבוצת דלק, צפויות אף הן להיפגע מהגזירה המרחפת מעל הענף, ואולם עסקיהן של השתיים מגוונים הרבה יותר משל דור אלון, ולכן עוצמת הפגיעה בהן צפויה להיות מתונה יותר.

מנגד אורות הניאון במשרדים של דודי ויסמן, שרכש באוגוסט אשתקד את חברת הדלק סונול מידי קבוצת עזריאלי, ובמשרדי קרן ההשקעות אייפקס - אשר רכשה בתחילת 2017 את חברת טן - צפויים לדלוק שעות נוספות, שכן גם במקרה שלהם, בדומה לדור אלון, תלות הרווחיות במרווח השיווק היא דרמטית.

ההערכה היא כי מרווח השיווק העדכני ייכנס לתוקף בתחילת שנת 2018 או במהלך הרבעון הראשון שלה. לא יהיה זה מנותק מהמציאות להניח כי המרווח הסופי שייקבע יהיה גבוה מההמלצה המקורית, ואולם באותה נשימה ניתן להניח כי מרווח השיווק יפחת למרות מחאת החברות, שכן במשרד האנרגיה כמו במשרדי ממשלה אחרים רוצים לבוא עם בשורות צרכניות לציבור הרחב, ובמקרה הזה דין פרוטה כדין מאה.

ובאותה הנשימה, היה נחמד לראות את הרגולטורים, המטלטלים את הענף כדי להשאיר בכיסו של הציבור כמה אגורות לליטר, מקדמים הפחתה של מס הבלו, העומד על 3.02 שקלים לליטר לפני מע"מ, וכך מייצרים בשורה אמיתית עבור ציבור הנהגים.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

פנטזיית הגלות הבטוחה: האם יהודים יכולים לשרוד בלי ציונות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חיזבאללה, החות'ים והמיליציות בעיראק עשויות להפוך לעצמאיות יותר, אי השיווין בארה"ב מתרחב בגלל המלחמה, והאם יהודים בעולם יכולים לחיות בביטחון בלי הציונות? • כותרות העיתונים בעולם 

טל ברודי וליהי שני / צילום: יח''צ - לוטן

המכירה הסודית שמנסה להנגיש אמנות ישראלית לקהלים חדשים

ליהי שני, יוצרת רב־תחומית ובת למשפחת מייסדי "קולנוע לב", פתחה את ביתה ברמת השרון ל"מכירה סודית" של אמנות ● מעצב האופנה אלון ליבנה יזם אירוע ייחודי שהכנסותיו נתרמו לעמותת "פרויקט גילה" להעצמה טרנסית ● וגם: מי הגיע להשקת "בית קלינטון" בראשון לציון? ● אירועים ומינויים

אטל מולכו / צילום: ראובן קסטרו

אטל מולכו מונתה למנכ"לית ושותפה בקבוצת שחר

קבוצת שחר פועלת בתחומי השירות, התפעול, הפנאי והסיוע ● בתפקידה האחרון כיהנה מולכו כמנכ"לית קבוצת שירותי הבריאות הדיגיטליים פמי

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה־Z לא יעבוד בסופר"

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם

"קצב קבלת החלטות מדוד מצד הרוכשים": ירידה במכירת הדירות של עמרם אברהם

ברבעון הראשון מכרה עמרם אברהם 108 דירות בלבד, לעומת 335 דירות בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל קיפאון כמעט מוחלט במסלול "מחיר למשתכן" ● הרווח הנקי צנח ביותר מ-50% בצל זינוק בהוצאות המימון ● החברה: "הרוכשים זהירים על רקע אי-הוודאות הביטחונית והריבית"

איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

גידול של 45% ברווח: יוחננוף מסכמת את הרבעון הראשון של השנה

הנתון הבולט ביותר בדוחות יוחננוף הוא העלייה במכירות מחנויות זהות - ללא חנויות חדשות - בשיעור של כ-15% ביחס לשנה שעברה ● איך השפיע מבצע "שאגת הארי", איזה סקטור תרם להכנסות, ומה התוכניות להמשך?

רכב למכירה באושר עד / צילום: אושר עד

האינטרס של קיה, המרוץ מול רמי לוי: מה עומד מאחורי המהלך החדש של אושר עד

רשת הקמעונאות אושר עד החלה למכור את דגם הבנזין של קיה ספורטאז' ב־13 מסניפיה, בשיתוף אוטו סנטר ● בענף חלוקים בשאלה אם מדובר במהפכה קמעונאית או בגימיק שיווקי ● וגם: איך המהלך החריג קשור ללחץ של היבואנים

דוכן להמרת מטבע / צילום: Shutterstock

הדולר קרס, השטרות נעלמו: בצ'יינג'ים מדווחים על מחסור חריג במטבע זר

בדיקת גלובס מעלה כי בקרב חלפני הכספים קיים מחסור משמעותי במט"ח בשבועות האחרונים ● בין הסיבות: שיבושים בשרשראות האספקה וביקושים גדולים מצד לקוחות שמבקשים ליהנות מהדולר הנמוך ● התוצאה: חלפנים דורשים סכומים גבוהים בהרבה מהשערים היציגים

אבישי אברהמי ותומר וינגרטן / צילום: אלן צצקין, יח''צ

הישראלית שזינקה ב-70% ביומיים. ואיך הגיבו משקיעי וויקס לפיטורים?

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סנטינל וואן נפלה אחרי הדוחות, אך בבנק אוף אמריקה שדרגו את המלצתם עליה ל"קנייה" ● וויקס התאוששה מעט משפל של שמונה שנים, לאחר ההכרזה על פיטורי 20% מהעובדים ● ופאראזירו זינקה בכ-70% ביומיים לאחר שחתמה על חוזה שיחזק את יכולתה לייצר את פתרונות הדיפנס שלה בקנה-מידה גדול

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

מרפי ביסקר ועד סגי איתן: מה קרה לבכירי אי.די.בי בזמן שהבוס הסתבך

חיים גבריאלי מוביל את תנובה בדרך להנפקה, אבי פישר מנהל את כלל תעשיות של המיליארדר לן בלווטניק, ורפי ביסקר חוזר לבורסה כיו"ר חברת הבנייה בסט ● יותר מעשור לאחר קריסת הקונצרן הגדול במשק, וכשבעל השליטה דאז ממשיך לספוג מכה אחר מכה, שורה של בכירים שזכו לתגמולי עתק תחתיו מצאו את מקומם מחדש בעסקים

הבניינים המיועדים להריסה ברחוב אילת בת''א / צילום: סמדר כלאב

המהלך שעשוי להשפיע על פרויקטי פינוי בינוי, וגם על נשיא העליון

פרויקט התחדשות עירונית בת"א הפך למאבק משפטי שהגיע עד העליון, ויש הטוענים שהוא עשוי לשנות את פני הענף ● יזמיות הנדל"ן מאלצות את המיעוט המתנגד למכור את זכויותיו באמצעות תביעה לפירוק שיתוף, וטוענות: ההליך שכיח ומקובל ● בין בעלי הזכויות בקרקע: השופט יצחק עמית

לשכת ההוצאה לפועל ברמלה / צילום: דוברות משרד המשפטים

בהוצאה לפועל עובדים שעות נוספות. באיזו עיר יש הכי הרבה חייבים?

לפי דוח של רשות האכיפה והגבייה, בשנת 2025 נפתחו כ-360,690 אלף תיקים חדשים בהוצאה לפועל - ירידה של 4.6% לעומת השנה שעברה • בת ים, ירושלים ואשקלון מובילות עם מספר החייבים הגבוה ביותר מקרב הערים בישראל • וכמה תיקים נפתחו בשל חוב לבנקים?

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מקדמת יוזמת הפסקת אש חדשה בין ישראל ללבנון

דובר צה"ל: חמישה שיגורים זוהו משטח לבנון לעבר ישראל בשני מטחים הלילה לצפון הארץ ● ישראל העבירה בקשות לאמריקנים לאפשר הרחבת פעולה גם לביירות ●  צבא ארה"ב: ביצענו אתמול "תקיפות הגנתיות" באיראן • איראן: "עד שלא נוודא שקיבלנו את זכויות העם באיראן, לא נאשר שום הסכם" • תושבי הצפון באצבע הגליל התעוררו גם הבוקר עם אזעקות בעקבות ירי חיזבאללה • ארבעה חיילים נפצעו אתמול בנפילת כטב"ם בבית הלל ● עדכונים שוטפים

צילום: טלי בוגדנובסקי

חכו עם התדלוק: מחיר הבנזין יורד הלילה בחדות

משרד האנרגיה מעדכן: מחירי הדלק לחודש יוני 2026 יעמוד על 7.80 שקלים לליטר - ירידה של 27 אגורות מהחודש הקודם ● הרקע להוזלה: התחזקות השקל מול הדולר לצד ירידה במחיר הבינלאומי של הבנזין

קופות גמל (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

המסלולים שזינקו, וזה ששוב נשאר מאחור: מה קרה לחיסכון שלכם במאי?

המסלולים הכלליים בקופות הגמל המשיכו להציג תשואות חזקות של 2% בחודש מאי, ואלה המנייתיים עלו ב-3.3% ● המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 שוב נותרו מאחור בגלל היחלשות הדולר ● מתחילת השנה, מסלול אחר כבר זינק ב-12%

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

הביוטק העולמי נוהר לסין, וחברת סרטן ישראלית מצטרפת למגמה

חברת הנוגדנים הישראלית ביונד ביולוג'יקס מגייסת 8 מיליון דולר ומקימה מיזם משותף בסין עם קרן GIBF, על רקע הפריחה בתעשיית הביוטק המקומית ● טבע ושיבא ישתפו פעולה בהקמת אתרי הרצה לחברות חדשנות רפואית ● פיטולון הישראלית מגייסת 23 מיליון דולר להרחבת פעילותה לאחר אישור FDA ראשון • ומחקר חדש מאוניברסיטת חיפה ורמב"ם מסביר כיצד אותה מוטציה גנטית עשויה להוביל גם למום מולד וגם לסרטן ● השבוע בביומד

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

אחרי ש-100 מיליון שקל עברו לבעלים ונעלמו: החברה לא תשלם ריבית למחזיקי האג"ח

סימד בדרך להסדר חוב - ולא תשלם היום את תשלום הריבית שהיא חייבת למחזיקי האג"ח שלה ● לפי הדיווח של החברה בסופ"ש, סכום של 34 מיליון דולר הועבר לתאגידים שבשליטת בעלי השליטה האחים מייקל ודיוויד שאבסלס

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס האשים את הדולר בפיטורים בחברה, המציאות קצת אחרת

מנכ"ל Wix תלה את פיטורי 20% מהעובדים בזינוק השקל ובהתפתחות ה–AI, שבגללה היא נדרשת להיות רזה ומהירה יותר ● אלא שצלילה לעומק הדוחות מגלה תמונה מורכבת: מוצרים שמזדקנים בשני רבעונים, השקעות עתק בשיווק ושפל במניה שהוביל למהלך שנוי במחלוקת

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ מורה ללוין: מנה שופטים לבתי המשפט המחוזיים

ביהמ"ש העליון קבע כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים לצורך בחירה בשופטים לבתי המשפט המחוזיים, תוך מתן קדימות למחוזיים בבאר שבע ובחיפה ● פסק הדין ניתן לאחר שבמשך שנה וחצי לוין סירב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, בהיעדר הסכמה רחבה לגבי זהות המועמדים ● לוין בתגובה: "שלושה שופטים יצרו במו-ידיהם משבר חוקתי חסר תקדים"