גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פער מהמציאות? בלמ"ס חושפים מודל למדד מחירי הדירות

בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מודים כי חלק מהביקורת על הפער בין המציאות לבין זו המוצגת במדדי מחירי הדירות מוצדק, ומציעים אפשרות לתיקון ■ הסטטיסטיקן הראשי: "בקרוב נפרסם לא רק מדד ארצי אלא מדד לכל אחד משבעת המחוזות בישראל"

הבניין ברחוב בן גוריון /  צילום: איל יצהר
הבניין ברחוב בן גוריון / צילום: איל יצהר

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) ערכה היום (ג') תדרוך עיתונאים הנוגע למדד מחירי הדירות ונתוני הדיור השונים המתפרסמים מעת לעת. נתחיל ונאמר כי במהלך התדרוך הודו בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי חלק מהביקורת שנמתחה על הנתונים נכונה, אך הבהירו כי לא מעט מהבעיות בעיבוד הנתונים נובע מהקושי לקבלת נתונים מגופים אחרים, ובכל הנוגע למדד מחירי הדירות החודשי, מדובר בנתונים שמגיעים מרשות המסים, ולדברי אנשי הלמ"ס, האיחור בהגעת הנתונים וגם הצטרך בטיוב שלהם בשל טעויות גורם לכך שהנתונים הראשוניים שמתפרסמים אינם מדויקים ומתעדכנים באיחור.

הפתרון שהציגו היום בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדבר על מודל חיזוי שפיתחו בלשכה, שמאפשר להם לטייב את הנתונים הארעיים, אותם נתונים שמאוחר יותר משתנים. המודל לוקח בחשבון את העסקאות שטרם הגיעו מרשות המסים בכל הנוגע למספר העסקאות שטרם דווח, כמו גם לנתונים על הדירות עצמן, כגון מספר חדרים, שטח וגם המחיר.

בקרוב צפויה המועצה המייעצת ללמ"ס להתכנס ולאשר את השימוש במודל החיזוי שפיתחו בלשכה, ואם המועצה אכן תאשר, כבר מהחודש הבא יתחילו בלמ"ס לעשות שימוש במודל חיזוי, אשר על פי בדיקות שנערכו מטייב את הנתונים הארעיים של החודשים הראשונים טוב יותר ומקטין הפער בין הנתון הראשון מתפרסם לנתון הסופי שמתקבל לאחר קבלת כלל דיווחי העסקאות מרשות המסים.

עוד שינוי משמעותי אותו הציגו היום בלמ"ס מדבר על פירוט רחב יותר של מדד המחירים. אם היום ניתן לראות רק את המדד הארצי הכולל, בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עומדים לפצל את המדד על פי אזורים שונים.

הסטטיסטיקן הלאומי, פרופסור דני פפרמן, אמר כי "בקרוב מאוד נפרסם לא רק מדד ארצי אלא מדד לכל אחד משבעת המחוזות בישראל. היום יש מדד ארצי יחיד שעתיד לעבור לפרסום נוסף של מדד המחירים חודשי נפרד לכל אחד מ-7 המחוזות בישראל. (ירושלים, צפון, חיפה מרכז, תל-אביב, דרום, ויו"ש) הארצי יחושב על בסיס אגריגציה של מדדי המחוז. יש וועדת היגוי לנושא הזה. אמורה להתכנס שבוע הבא ולקבל אישור שלהם. אם הכל יהיה בסדר אולי כבר בחודש הבא נתחיל לפרסם בחלוקה למחוזות".

לגבי הביקורת על המדד הארעי (נתוני החודשים הראשונים), אמר פרופסור פפרמן כי "הייתה טענה שעל פניה נכונה על העדכונים במדד בדיעבד. הרבה ביקורת. זו לא אשמתנו כי הנתונים לא מגיעים בזמן. הפערים בין האומדן הארעי ולסופי זו טענה מוצדקת. יש פער. אבל הפער נובע מכך שיש פיגור בקבלת הנתונים. ויש הבדלים כשמוסיפים את העסקאות הנוספות. בחודש עצמו הראשוני אנחנו מקבלים רק 14% מהעסקאות, בחודש העוקב כבר 60% כלומר המדד הראשוני מתבסס על 60% מהיקף העסקאות בלבד. רק אחרי שישה חודשים מקבלים את מלוא העסקאות".

פרופסור פפרמן גם התייחס להחלטה שהתקבלה להפסיק לפרסם את נתוני השמאי הממשלתי ולהפוך את הלמ"ס לגורם הממשלתי היחידי שיוכל לפרסם מדדי מחירים והודה כי מדובר במהלך שהוא יזם: "אני דחפתי להחלטת הממשלה שלא יהיה מדד כפול אלא רק אחד. סקירה כמו שהייתה של השמאי הממשלתי כללה ירידה לרמות נמוכות מידיי, לא יהיו מספיק עסקאות כדי שהמדד יהיה אמין. אז קשה לרדת לרזולוציה נמוכה יותר כמו השמאי הממשלתי. בוועדת ההיגוי שעוסקת בנושא מופיעה בין השאר המלצה שבערים גדולות יהיה מדדים נפרדים אבל אותי זה מטריד שיהיו יותר מידיי מדדים ונתונים".

עוד נושא משמעותי שעלה בתדרוך העיתונאים התייחס לנתוני הלמ"ס אודות מחיר ממוצע של דירות ברמה הרבעונית. בעוד נתונים אלו זוכים לסיקור נרחב, בעיקר בהשוואה לנתוני הרבעונים הקודמים או המקבילים כדי לבחון את השתנות המחירים מרבעון לרבעון, מסתבר שבלמ"ס טוענים כי אלו נתונים המשקפים מצב נתון בכל רבעון ולא ניתן להשוות אותם בין התקופות השונות.

בועז בן אהרון, ראש תחום מדד המחירים לצרכן, הסביר: "סעיף הדיור הוא רבע מהמדד הכללי. הוא כולל שכר דירה, הוצאות דיור אחרות ושירותי דיור בבעלות הדיירים. סקר שכר הדירה נעשה טלפונית ומקיף כ-12 אלף שוכרים ב-88 יישובים ברחבי הארץ. סקר שכר הדירה מחולק לתשעה אשכולות ובכל אשכול מחשבים מחיר ממוצע חודשי של שכר דירה. אחת לשנתיים מעדכנים את האשכולות במטרה לשפר את איכות הנתונים. מחירים ממוצעים של דירות מתפרסמים פעם ברבעון. תשעה אזורים וגודל חדרים. יש פער בין השנתי לרבעוני הנובע ממספר תצפיות כל רבעון. איכות הדירות והרכב הדירות משתנה כל רבעון והנתונים מושפעים מכך. כל רבעון יש שינוי בתמהיל הדירות שנמכרות. המטרה של המחירים הממוצעים לשקף את המחיר הממוצע של עסקאות שנעשו ולא את השינוי. לא נכון להשוות בין תקופות ולהגיד שהמחירים עולים או יורדים (הממוצעים). למה? כי אין ניכוי איכות. כלומר יכול להיות שנמכרו דירות גדולות יותר באיזורים שונים, וחלק מעליית המחירים שנראית היא לא טהורה אלא בגלל שינוי תמהיל דירות. זו בין היתר הסיבה לפער בין מדד מחירי הדירות שעלה ב-128.4% לעומת המחיר הממוצע שעלה ב-95.6% מאז רבעון ראשון של 2007 ועד רבעון ראשון 2017. יכול להיות שהמחיר הממוצע עלה פחות ממד המחירים כי הוא גם מראה שינוי בהרכב הדירות. אז אולי היו דירות קטנות יותר או זולות יותר ולכן משך הנתון מטה. לעומת הנתון של מדד המחירים שמנוכה איכות. זה הסבר אפשרי אחד. המדד מייצג את מלאי הדירות. והממוצע את העסקאות עצמן בכל תקופה ותקופה".

בכל הנוגע לשילוב דירות מחיר למשתכן במדד המחירים, נושא נוסף עליו קיים ויכוח, הסביר פרופסור פפרמן כי "מחיר למשתכן זה נושא לא פשוט. מדובר במחיר שנקבע לחמש שנים ולא משתנה מצד שני המדד לא משקף את נושא המחיר למשתכן. הוא מופיע כחלק מהדירות אבל המשקל שלו הוא מספר הדירות שנמכרו לעומת מלאי הדירות סך הכל. אז היום הוא עוד נמוך וקטן. מעשית יש לו משקל נמוך מאוד. הרעיון שאנחנו בודקים וזה הפתרון הטוב ביותר לדעתי שנחשב שני מדדים - דירות יד 2 ודירות חדשות. ברור שבמלאי דירות חדשות מחיר למשתכן ישחק תפקיד גדול יותר והוא יעלה. מי שיקנה דירת יד 2 יוכל לראות מה המדד ביד 2 ומי שמעוניין בדירה חדשה ישתמש במדד של הדירות החדשות. זו עוד לא החלטה, זה רעיון שנציג לוועדת ההיגוי".

נציין כי גם פתרון זה עשוי לא להראות את המצב האמיתי בענף משום שבעוד מדד דירות יד 2 יהיה אמין יותר ללא הפרעות של הדירות המוזלות, מדד הדירות החדשות יושפע הרבה יותר מנתוני הדירות המוזלות והשאלה של מה יקרה לאחר שהזכאים יוכלו למכור הדירות במחיר שוק, לאחר תום 5 שנים, עדיין תישאר פתוחה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו