גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בסופו של דבר המהפכה תגיע גם לשוויון שכר בין נשים לגברים"

מהמסך יעל שרוני  משדרת לא רק כישרון גדול אלא גם ים של ביטחון עצמי - מלילך האסרטיבית ב"רמזור" ועד ליפה ירקוני, גולדה מאיר ושלל דמויות ב"היהודים באים" הסאטירית ■ אלא שמאחורי הקלעים היא מתמודדת עם לא מעט פחדים ושאלות, ומפרקת מחסומים בזה אחר זה ■ ראיון חשוף

יעל שרוני/ צילום: כפיר זיו
יעל שרוני/ צילום: כפיר זיו

ליעל שרוני יש יחסים אמביוולנטיים עם המקצוע שלה. היא בחרה ללמוד משחק אחרי שכבר סיימה תואר בתקשורת וניהול, כי הרגישה שהייעוד שלה הוא להיות על הבמה, אבל עדיין, מדי פעם, תוך כדי שהיא משחקת באיזושהי סצנה, היא מוצאת את עצמה עושה "זום אאוט", מסתכלת על עצמה ועל האנשים מסביב מרחוק ושואלת את עצמה, מה את עושה בכלל? העסק הזה מטופש ומישהו באמת מאמין שהדמות שלך היא אמיתית?

"ואז אני חושבת לעצמי", היא אומרת בטמפרמנט חסר הסבלנות של לילך מ"רמזור", אשתו של איצקו הלא יוצלח, שמנהלת את העולם עם אוזניית הסלולרי תקועה באוזן, "את צריכה למצוא משהו עם יותר משמעות". ואז היא קצת נבהלת ממה שאמרה, מתרככת ומסבירה שזה לא קורה לה הרבה, ושבעצם "אני מאוד אוהבת את מה שאני עושה".

למה בכלל למדת תקשורת וניהול?

"כי לא ידעתי מה ללמוד, ותקשורת וניהול היה אז תואר חדש במכללה למינהל, אז זה נשמע לי מעולה".

והוא גם התחבר לך עם העיסוק של אביך.

"שהיה אלוף בצה"ל, אחר כך עבד במגזר הפרטי, היה ציר כלכלי בניו יורק כשהייתי בת 14, אחר כך מנכ"ל משרד המסחר והתעשייה בממשלת הרוטציה ואז נשיא הבונדס. והמשחק היה שם כנראה איפשהו, אבל הדחקתי אותו לקיבינימט".

למה?

"פחדתי. הפחד הכי גדול היה לעמוד מול קהל ולהיכשל. שלא יאהבו אותי, שלא אהיה טובה. לא למדתי בתלמה ילין ולא שירתי בלהקה צבאית, רק בשנה השנייה של התואר זה צף. כשהייתה לנו פגישת מחזור של הצופים בסביון, מישהי שם סיפרה שהיא זוכרת אותי מהאודישן לערב כישרונות צעירים בשבט. היא הייתה בת 13 וחצי, אני אולי בכיתה ג' או ד'. היא אומרת שהגעתי מלאת ביטחון עצמי, ואני בכלל לא זכרתי את זה".

הלכת ללמוד משחק אצל יורם לוינשטיין. מה ההורים שלך אמרו על זה שהילדה שלהם פתאום רוצה להיות שחקנית?

"הם מאוד התנגדו בהתחלה ורצו שאסיים את התואר, אבל היו מספיק מבינים ורגישים כשאמרו, תלמדי משחק כדי שבגיל 40 לא תתעוררי ותצטערי שלא עשית את זה. אבל גם חיכו שזה יעבור לי. לפני עשר שנים, באחת התקופות האלה שבהן התלבטתי אם אני במקצוע הנכון, ובעצם אולי אני לא רוצה להיות שחקנית, אבא אמר, 'זהו. את שחקנית, מה פתאום שתעשי משהו אחר'".

אם את מחפשת משמעות, ולא רק להיות כלי ביד היוצר, למה שלא תכתבי בעצמך?

"ברור לך שהשאלה הזאת עלתה כבר מזמן ואת לא סתם נוגעת בה. אני רק רוצה להבהיר משהו: אני כן חושבת שבמשחק יש משמעות ולרוב הפרויקטים שבהם אני לוקחת יש משמעות, כי הם מעבירים מסרים, גורמים לצופים לחוות חוויה וכן, הם גם מבדרים, שזה ערך לא פחות חשוב בעיניי. כשאני חושבת על יצירה, זה לא כתיבה אלא בעיקר בימוי, אבל יש מחסום פנימי שאני חייבת עדיין לפרוץ. אותו המחסום שעצר אותי מללכת על משחק בהתחלה.

"אני עוד לא שם. גם העובדה שאני בסטטוס של אמא לשלוש ילדות קטנות ומחלקת את הזמן בין העבודה למשפחה מקשה עליי לעשות את הצעד הזה, וכמובן גם הפרפקציוניזם שנוכח, אבל זה חד-משמעית משהו שצריך לקרות. כי דווקא בבימוי אני מרגישה שיש לי את כל הכלים שאני צריכה. אני אופטימית במקום הזה דווקא כי אני מזהה בי את הפחד והשיתוק".

מה שלוקח אותי לתיאטרון. הופעת בכמה הצגות בתיאטרון הרפרטוארי, האחרונה היא "המקרה המוזר של הכלב בשעת לילה מאוחרת" בבית ליסין, אבל לא נכנסת לשם בכל הכוח כמו שאת יודעת.

"כרגע זה בא משיקולים משפחתיים לגמרי. הפחד הכי גדול שלי זה שלאגר, זה ערב-ערב לא להיות עם הילדות בשעות האלה וזה לא עובד בשבילי. אני מאוד אוהבת את הבמה, כי שם אתה חי באמת והייתי מאוד רוצה שהתיאטרון בארץ יהיה כמו בתיאטראות בחו"ל, שמרעננים את הקאסט אחרי 50 או 100 הצגות. להופיע ערב-ערב עם אותו טקסט במשך שנים זה שוחק.

"נכון שהצגה צריכה לרוץ כדי להתעצב, אבל לעשות את אותו דבר מאות פעמים, פחות מדבר אליי. תרעננו. 'המקרה המוזר של הכלב' רצה שלוש שנים. לקחתי הפסקה בסוף ההיריון והלידה וחזרתי אליה מהחופשה. עדיין לא מצאתי משהו מספיק חזק ומאתגר בתיאטרון כדי שאלך עליו. אני מאמינה בחשיבות של בחירת הפרויקטים והתפקידים, לא לעשות משהו כי מציעים לי".

עם מי את מתייעצת?

"עם נדב בעלי ועוד שתיים-שלוש חברות טובות, חלקן במקצוע".

בחרת להשתתף ב"היהודים באים", שהעונה השלישית שלה התחילה ב"כאן 11". אגב, יפה ירקוני שלך היא בלתי נשכחת.

"וזה למרות שחיקויים הם לא הפורטה שלי. בפגישה הראשונה שלי עם היוצרים (אסף בייזר, נטלי מרכוס ויואב גרוס) הודעתי שאני לא עושה חיקויים, כי זה מלווה אצלי בסוג של חשש, ואם הם רוצים לעשות משהו כמו 'ארץ נהדרת', אז זה לא אני".

עם ירקוני הוכחת שאת יכולה להתגבר עליו.

"כי היא נורא מתכתבת עם הבית שבו גדלתי - אבא אלוף, הורים ילידי 34', את שושנה דמארי לא יכולתי לעשות ככה".

נראה לי שהיית יכולה.

"אולי כן. היה לנו מערכון על בן גוריון ובן צבי בתקופה שלמדו באוניברסיטה בטורקיה ושיחקתי סטודנטית טורקיה. יצא לי משהו שבין פרסי לטורקי. כשהייתי צריכה לעשות מבטא תימני, אפשר היה לראות את הסבל על הפנים שלי".

חיקויים הם לא עניין של טכניקה?

"גם, אבל יש מגבלות של יכולת. ליהוק הוא לא סתם מקצוע. הוא עושה 80% מהעבודה, כי יש טווח יכולות. אני אוהבת לאתגר את עצמי, כי ככל שאני יותר חסרת ביטחון, אני נותנת מעצמי יותר כדי לדייק ולהגיע למקסימום תוצאה".

אפילו שהיום נדמה שעל ליהוק יש פחות מגבלות מתמיד. כשהמלט יכול להיות גם שחור, למשל, וכששחקן צריך להיות מסוגל לעשות את הכול.

"הרעיון של המלט שחור הוא נכון בבסיסו, וגם העובדה ששחקנים היום לא מגבילים את עצמם מראש, ואז יש פלורליזם ופרשנות אחרת - מה שמפתיע גם את השחקן וגם את הצופה והחוויה כולה יותר מרובדת. כל במאי או יוצר שיש לו ביצים צריך לעשות את זה. אבל במה שקשור למבטא ולחיקוי, בעיניי זה לא בכל מחיר. צריך להסתכל על כל פרויקט לגופו. אם התפקיד אטרקטיבי ומאתגר, המבטא לא יעצור אותי".

במובן הזה, "היהודים באים" נותנת מקום לפרשנות של כל אחד מכם.

"כי היא לא אקטואלית אלא היסטורית, מהתנ"ך ועד האנוסים בספרד. כשמצלמים שלושה מערכונים ביממה במשך 30 יום, צריך להתגייס כדי לחדש. יש המון עבודה של מבחוץ פנימה, פאה, בגד, נעליים, והדמות פורצת מעצמה".

היוצרים לא נותנים לכם קווים מנחים לדמויות?

"תלוי. עשינו מערכון על מחתרת ניל"י ואיך כולם פועלים שם כאילו למען היישוב, ובעצם עבור הרומנים שלהם אחד עם השני, כשרבקה ושרה מתחרות על אבשלום, אז הכול מקבל משמעות מינית".

זה לא מרגיש קצת ארכאי?

"זה היופי, כי הם מתכתבים עם האקטואליה והאקטואליה לא מרעננת אלא מאוסה. זו כבר מזמן לא אקטואליה אלא פוליטיקה".

ושחקן שפותח את הפה ומתבטא - חוטף.

"כל מי שפותח את הפה חוטף, גם אם אתה נשיא. יש כמה אנשים חושבים שיש להם בלעדיות עליה".

השתתפת בסדרת הסרטונים "זה מטריד" של סיגל אבין, שעובדה גם בארצות הברית, כמה חודשים טובים לפני פרוץ פרשת הארווי ויינשטיין.

"והבאתי את הסצנה שבה גם שיחקתי, כשהגעתי לרופא משפחה עם סינוסיטיס וכאבי ראש, ויצאתי ממנו עם בדיקת שד. הייתי בהלם, כי רופא הוא סוג של אוטוריטה. תשאל אותי אם אני רוצה להיבדק, שלח אותי למומחה. סיגל עובדת עכשיו על פרויקט נוסף שאשתתף בו".

למה נשים מעיזות לדבר דווקא עכשיו?

"זה חלק מתהליך, בשלות מסוימת, והמים גולשים כבר מהסיר. יש מהפכה כוללת שבסופו של דבר תגיע גם לשוויון בשכר בין נשים לגברים. תמיד בארץ אנחנו שומעים את המשפט 'אבל אין כסף'. יש דברים מסוימים שאני אומרת, אם רוצים אותי, זה הסכום שאני רוצה".

את מעורבת במשא ומתן הכספי?

"לגמרי, יחד עם הסוכנת שלי. חשוב לי להשתכר מה שראוי ומגיע לי, ושיהיה שוויון".

מה עם קולנוע?

"עולם שלא התנסיתי בו ואני שמחה שיש לי למה לצפות".

צילמת סדרת אקשן חדשה ל"קשת".

"שתעלה בסביבות ינואר. ובמארס אצלם עונה שנייה ל'צפוף' - סדרת ילדים של יוצרי 'היהודים באים' - שזה אומר חודשיים אינטנסיביים שאין אמא ואז נדב והבייביסיטריות נכנסים לפעולה".

נשמע שאת אוהבת את זה.

"מאוד. וגם לקטר תוך כדי".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב