גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגת האג"ח הדולריות; 1.3 טריליון דולר הונפקו ב-2017

חרף ריבוי הנפקות האג"ח הדולריות - ההיצע של סחורה חדשה קטן, המרווחים יורדים, והמשקיעים מרוויחים ■ איך תשפיע הרפורמה של טראמפ?

דולרים / איור: shutterstock
דולרים / איור: shutterstock

שטף הנפקות האג"ח הקונצרניות הדולריות של חברות אמריקאיות, אירופאיות ואסיאתיות בכל העולם בשנה האחרונה, יוצר מצג שווא של היצע בלתי מוגבל - שרק הולך וגדל. בפועל, 2017 עומדת להיות השנה הראשונה מזה תקופה ארוכה שבה היצע האג"ח הקונצרני הדולרי בעולם יירד, ולפי כל הסימנים כרגע, התופעה הזו רק תגבר ב-2018, וזה עוד מבלי שהזכרנו את רפורמת המס של טראמפ, שעשויה להוביל לפגיעה נוספת בהיקף הגיוסים.

ירידה בהיצע ופחות הנפקות הן חדשות מצוינות למשקיעים באג"ח חו"ל, מאחר שהם תומכים בהמשך ביצועים טובים באפיק זה. השוק הקונצרני הדולרי המדורג הפך בשנים האחרונות לאבן שואבת למשקיעים המחפשים תשואות גבוהות יותר מאג"ח ממשלתיות בתקופה של ריביות נמוכות, היעדר אינפלציה, כסף זול והמשך שיפור במצב הכלכלי. לפי ICI, רק בחודש האחרון גייסו קרנות נאמנות אג"חיות בעולם וקרנות סל על אג"ח מעל 35 מיליארד דולר והשנה גייסו כ-330 מיליארד דולר. החברות מצידן ניצלו את הריביות הנמוכות כדי להנפיק עוד ועוד אג"ח, כך ש-2017 עומדת להיות השנה השישית ברצף שהיקף ההנפקות של אג"ח גדול מטריליון דולר.

2018: פחות הנפקות, יותר נזילות

קצב ההנפקות ב-2017 צפוי להיות דומה לזה של 2016, אך קפיצה בהיקפי חוב שמגיע לפדיון, יחד עם רכישה חוזרת בהיקפים גדולים שחברות אמריקאיות מבצעות לאג"חים ישנים שלהן שהונפקו בריביות גבוהות יותר מהיום, הקטינו השנה את היקף החוב "החדש" בשוק, בהשואה ל-2016. לפי תחזית בנק אוף אמריקה, היקף הנפקות האג"ח הקונצרניות הדולריות ב-2017 יגיע ל-1.3 טריליון דולר, בדומה ל-2016, אך היקף החוב שמגיע לפדיון גדל מ-530 מיליארד דולר ל-610 מיליארד דולר. ב-2018 הפדיונות צפויים לגדול עוד והיקף ההנפקות, להערכת בנק אוף אמריקה, יהיה נמוך עוד יותר.

יש הטוענים שעליית הריבית בארה"ב מספקת הסבר נוסף לעובדה שקצב ההנפקות לא ממשיך לגדול כמו בשנים האחרונות. עם זאת, דווקא הריבית הגבוהה יותר שהובילה לעלייה בתשואות האג"ח, היתה גורם מרכזי שפיתה משקיעים רבים להגדיל חשיפה לאפיק זה בשנה האחרונה. הריבית בארה"ב עלתה בשנתיים האחרונות בקצב איטי מאוד (שצפוי להימשך), מה שהוביל לעלייה איטית בתשואות באג"ח הקונצרניות ומנע מהמשקיעים הפסדי הון (התשואה השוטפת היתה גבוהה יותר).

בשנים הקרובות צפוי גורם מרכזי נוסף להשפיע על היקף ההנפקות והוא נגזר מרפורמת המס, שהציג בסוף ספטמבר נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. אחרי אישור מסגרת התקציב בארה"ב בשבוע שעבר, בשווקים נושאים עיניים לאישור רפורמת המס ורבים מדברים על ההשלכות החיוביות שעשויות להיות לה על רווחיות החברות ושוקי המניות. עם זאת, לא רבים מדברים על ההשלכות החיוביות שיוכלו להיות לה על שוק האג"ח הקונצרניות הדולריות ועל הביצועים שלו. מצד אחד, הורדת המס המתוכננת תגדיל את רווחיות החברות ותוביל לשיפור יציבותן - מה שעשוי להוביל לנכונות משקיעים להגדיל עוד את הביקוש; מצד שני, הרפורמה עשויה להביא לירידה בהיצע, כי היא תבטל חלק מהתמריצים של חברות להנפיק אג"ח חדשות.

הרפורמה צפויה לפגוע בשניים מהתמריצים הגדולים של חברות להנפיק אג"ח: הקטנת ההכרה במס על תשלומי הריבית וירידת שיעורי מס החברות. גם אם רק אחד מאלו יקרה במסגרת השינויים שתעבור הרפורמה, היקף ההנפקות צפוי להיפגע. להערכת בנק אוף אמריקה, הקטנת ההכרה במס על תשלומי הריבית תרד בהדרגה בחמש השנים הקרובות והיא לבדה עשויה להוביל ב-2018 לירידה של 25 מיליארד דולר בהיקף החוב החדש שיונפק בשוק.

במקביל, הניסיון של טראמפ לעודד החזרת רווחים כלואים של חברות אמריקאיות מעבר לים, תוביל מצד אחד לירידה משמעותית בצרכי החברות לגיוס אג"ח, ומצד שני תוריד את המינוף שלהן ואת רמות הסיכון הטמונות בהשקעה באג"ח שלהן, מה שצפוי להפוך אותן בעיני משקיעים לאטרקטיביות יותר.

רבות מהנפקות האג"ח שבוצעו בשנים האחרונות נועדו לרכישות ומיזוגים או לרכישת אג"ח קיימות בשוק, כשהחברות נמנעו מלהביא "הביתה" לארה"ב עתודות מזומנים משווקים אחרים, כדי שלא לשלם עליהן מס של 35%. כך למשל, גדל בשנים האחרונות החוב באג"ח של אפל ליותר מ-100 מיליארד דולר, בעוד שיתרות המזומנים שלה מחוץ לארה"ב גבוהות מ-200 מיליארד דולר. באופן דומה, למיקרוסופט יתרות מזומנים של מעל 100 מיליארד דולר מחוץ לארה"ב, לסיסקו מעל 50 מיליארד דולר ולאלפאבית (גוגל) יש כ-50 מיליארד דולר מחוץ לארה"ב.

בקרב החברות יש שנערכות לשינויים אלה, למשל באמצעות הנפקת אג"ח קצרות - תופעה שלא ראינו זה זמן רב - וזאת מתוך הנחה כי יוכלו להחזיר בקרוב רווחים כלואים שיחליפו את החוב הזה. כך למשל היה בהנפקה שביצעה יצרנית התרופות גיליאד, שגייסה לפני כחודש אג"ח ב-3 מיליארד דולר למימון רכישת קייט פארמה הישראלית. החברה גייסה שתי סדרות - האחת ל-18 חודשים והשנייה לשנתיים, וזאת בתקופה שבה רוב החברות מגייסות לתקופות של בין 3 שנים ל-30 שנה. לגיליארד יתרות מזומן של מעל 27 מיליארד דולר מחוץ לארה"ב.

המרווח בשפל - מה הלאה?

הביקוש החזק מצד משקיעים, לצד הירידה בהיצע, דוחפים מטה את מרווחי האשראי. המרווח של אג"ח דולריות בדירוג השקעה מעל אג"ח ממשלת ארה"ב ל-5 שנים, עומד כעת על כ-1%, לעומת 1.28% בתחילת השנה. זו אמנם הרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2017, אך מנגד חשוב לזכור שגם החברות חזקות יותר, פחות ממונפות ועתירות מזומנים (גם אם מעבר לים), כך שלא נכון יהיה להסיק מסקנות מהנתון הזה לבדו. חשוב לומר שהשיפור במצב הכלכלי, המגובה בנתונים חזקים של החברות בעונת הדוחות הכספיים, גם לא נותנים בשלב זה סיבה להעריך שהמרווחים צפויים להיפתח בקרוב.

למרות ההבדלים הגדולים מול אירופה והעובדה שהריבית בה לא צפויה להתחיל לעלות בטווח הנראה לעין, הדוגמה האירופית עשויה להמחיש מה קורה בתרחיש של מחסור באג"ח קונצרניות. במסגרת תוכנית ההרחבה הכמותית באירופה, רוכש הבנק המרכזי שם גם אג"ח קונצרניות - בקצב של 60 מיליארד אירו בחודש עד היום, ובהמשך 30 מיליארד אירו - אין ספק כי הוא יצר עודף ביקוש על היצע והוביל להצטמקות המרווחים. מרווח האשראי על אג"ח בדירוג השקעה באירופה עומד כיום על 0.3% בלבד, לעומת 0.8% בדצמבר 2016.

הסיכויים של רפורמת המס בגרסתה הנוכחית לזכות באישור הקונגרס גדלים, שכן נראה שגם שם יש רוב לסעיפים רבים בתוכנית. כמו שהדברים נראים כעת, גם אם לא תיושם הרפורמה במלואה, המחסור באג"ח קונצרניות דולריות בפתח.

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

היקפי החוב שמגיע לפדיון עולים

עוד כתבות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות