גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגת האג"ח הדולריות; 1.3 טריליון דולר הונפקו ב-2017

חרף ריבוי הנפקות האג"ח הדולריות - ההיצע של סחורה חדשה קטן, המרווחים יורדים, והמשקיעים מרוויחים ■ איך תשפיע הרפורמה של טראמפ?

דולרים / איור: shutterstock
דולרים / איור: shutterstock

שטף הנפקות האג"ח הקונצרניות הדולריות של חברות אמריקאיות, אירופאיות ואסיאתיות בכל העולם בשנה האחרונה, יוצר מצג שווא של היצע בלתי מוגבל - שרק הולך וגדל. בפועל, 2017 עומדת להיות השנה הראשונה מזה תקופה ארוכה שבה היצע האג"ח הקונצרני הדולרי בעולם יירד, ולפי כל הסימנים כרגע, התופעה הזו רק תגבר ב-2018, וזה עוד מבלי שהזכרנו את רפורמת המס של טראמפ, שעשויה להוביל לפגיעה נוספת בהיקף הגיוסים.

ירידה בהיצע ופחות הנפקות הן חדשות מצוינות למשקיעים באג"ח חו"ל, מאחר שהם תומכים בהמשך ביצועים טובים באפיק זה. השוק הקונצרני הדולרי המדורג הפך בשנים האחרונות לאבן שואבת למשקיעים המחפשים תשואות גבוהות יותר מאג"ח ממשלתיות בתקופה של ריביות נמוכות, היעדר אינפלציה, כסף זול והמשך שיפור במצב הכלכלי. לפי ICI, רק בחודש האחרון גייסו קרנות נאמנות אג"חיות בעולם וקרנות סל על אג"ח מעל 35 מיליארד דולר והשנה גייסו כ-330 מיליארד דולר. החברות מצידן ניצלו את הריביות הנמוכות כדי להנפיק עוד ועוד אג"ח, כך ש-2017 עומדת להיות השנה השישית ברצף שהיקף ההנפקות של אג"ח גדול מטריליון דולר.

2018: פחות הנפקות, יותר נזילות

קצב ההנפקות ב-2017 צפוי להיות דומה לזה של 2016, אך קפיצה בהיקפי חוב שמגיע לפדיון, יחד עם רכישה חוזרת בהיקפים גדולים שחברות אמריקאיות מבצעות לאג"חים ישנים שלהן שהונפקו בריביות גבוהות יותר מהיום, הקטינו השנה את היקף החוב "החדש" בשוק, בהשואה ל-2016. לפי תחזית בנק אוף אמריקה, היקף הנפקות האג"ח הקונצרניות הדולריות ב-2017 יגיע ל-1.3 טריליון דולר, בדומה ל-2016, אך היקף החוב שמגיע לפדיון גדל מ-530 מיליארד דולר ל-610 מיליארד דולר. ב-2018 הפדיונות צפויים לגדול עוד והיקף ההנפקות, להערכת בנק אוף אמריקה, יהיה נמוך עוד יותר.

יש הטוענים שעליית הריבית בארה"ב מספקת הסבר נוסף לעובדה שקצב ההנפקות לא ממשיך לגדול כמו בשנים האחרונות. עם זאת, דווקא הריבית הגבוהה יותר שהובילה לעלייה בתשואות האג"ח, היתה גורם מרכזי שפיתה משקיעים רבים להגדיל חשיפה לאפיק זה בשנה האחרונה. הריבית בארה"ב עלתה בשנתיים האחרונות בקצב איטי מאוד (שצפוי להימשך), מה שהוביל לעלייה איטית בתשואות באג"ח הקונצרניות ומנע מהמשקיעים הפסדי הון (התשואה השוטפת היתה גבוהה יותר).

בשנים הקרובות צפוי גורם מרכזי נוסף להשפיע על היקף ההנפקות והוא נגזר מרפורמת המס, שהציג בסוף ספטמבר נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. אחרי אישור מסגרת התקציב בארה"ב בשבוע שעבר, בשווקים נושאים עיניים לאישור רפורמת המס ורבים מדברים על ההשלכות החיוביות שעשויות להיות לה על רווחיות החברות ושוקי המניות. עם זאת, לא רבים מדברים על ההשלכות החיוביות שיוכלו להיות לה על שוק האג"ח הקונצרניות הדולריות ועל הביצועים שלו. מצד אחד, הורדת המס המתוכננת תגדיל את רווחיות החברות ותוביל לשיפור יציבותן - מה שעשוי להוביל לנכונות משקיעים להגדיל עוד את הביקוש; מצד שני, הרפורמה עשויה להביא לירידה בהיצע, כי היא תבטל חלק מהתמריצים של חברות להנפיק אג"ח חדשות.

הרפורמה צפויה לפגוע בשניים מהתמריצים הגדולים של חברות להנפיק אג"ח: הקטנת ההכרה במס על תשלומי הריבית וירידת שיעורי מס החברות. גם אם רק אחד מאלו יקרה במסגרת השינויים שתעבור הרפורמה, היקף ההנפקות צפוי להיפגע. להערכת בנק אוף אמריקה, הקטנת ההכרה במס על תשלומי הריבית תרד בהדרגה בחמש השנים הקרובות והיא לבדה עשויה להוביל ב-2018 לירידה של 25 מיליארד דולר בהיקף החוב החדש שיונפק בשוק.

במקביל, הניסיון של טראמפ לעודד החזרת רווחים כלואים של חברות אמריקאיות מעבר לים, תוביל מצד אחד לירידה משמעותית בצרכי החברות לגיוס אג"ח, ומצד שני תוריד את המינוף שלהן ואת רמות הסיכון הטמונות בהשקעה באג"ח שלהן, מה שצפוי להפוך אותן בעיני משקיעים לאטרקטיביות יותר.

רבות מהנפקות האג"ח שבוצעו בשנים האחרונות נועדו לרכישות ומיזוגים או לרכישת אג"ח קיימות בשוק, כשהחברות נמנעו מלהביא "הביתה" לארה"ב עתודות מזומנים משווקים אחרים, כדי שלא לשלם עליהן מס של 35%. כך למשל, גדל בשנים האחרונות החוב באג"ח של אפל ליותר מ-100 מיליארד דולר, בעוד שיתרות המזומנים שלה מחוץ לארה"ב גבוהות מ-200 מיליארד דולר. באופן דומה, למיקרוסופט יתרות מזומנים של מעל 100 מיליארד דולר מחוץ לארה"ב, לסיסקו מעל 50 מיליארד דולר ולאלפאבית (גוגל) יש כ-50 מיליארד דולר מחוץ לארה"ב.

בקרב החברות יש שנערכות לשינויים אלה, למשל באמצעות הנפקת אג"ח קצרות - תופעה שלא ראינו זה זמן רב - וזאת מתוך הנחה כי יוכלו להחזיר בקרוב רווחים כלואים שיחליפו את החוב הזה. כך למשל היה בהנפקה שביצעה יצרנית התרופות גיליאד, שגייסה לפני כחודש אג"ח ב-3 מיליארד דולר למימון רכישת קייט פארמה הישראלית. החברה גייסה שתי סדרות - האחת ל-18 חודשים והשנייה לשנתיים, וזאת בתקופה שבה רוב החברות מגייסות לתקופות של בין 3 שנים ל-30 שנה. לגיליארד יתרות מזומן של מעל 27 מיליארד דולר מחוץ לארה"ב.

המרווח בשפל - מה הלאה?

הביקוש החזק מצד משקיעים, לצד הירידה בהיצע, דוחפים מטה את מרווחי האשראי. המרווח של אג"ח דולריות בדירוג השקעה מעל אג"ח ממשלת ארה"ב ל-5 שנים, עומד כעת על כ-1%, לעומת 1.28% בתחילת השנה. זו אמנם הרמה הנמוכה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2017, אך מנגד חשוב לזכור שגם החברות חזקות יותר, פחות ממונפות ועתירות מזומנים (גם אם מעבר לים), כך שלא נכון יהיה להסיק מסקנות מהנתון הזה לבדו. חשוב לומר שהשיפור במצב הכלכלי, המגובה בנתונים חזקים של החברות בעונת הדוחות הכספיים, גם לא נותנים בשלב זה סיבה להעריך שהמרווחים צפויים להיפתח בקרוב.

למרות ההבדלים הגדולים מול אירופה והעובדה שהריבית בה לא צפויה להתחיל לעלות בטווח הנראה לעין, הדוגמה האירופית עשויה להמחיש מה קורה בתרחיש של מחסור באג"ח קונצרניות. במסגרת תוכנית ההרחבה הכמותית באירופה, רוכש הבנק המרכזי שם גם אג"ח קונצרניות - בקצב של 60 מיליארד אירו בחודש עד היום, ובהמשך 30 מיליארד אירו - אין ספק כי הוא יצר עודף ביקוש על היצע והוביל להצטמקות המרווחים. מרווח האשראי על אג"ח בדירוג השקעה באירופה עומד כיום על 0.3% בלבד, לעומת 0.8% בדצמבר 2016.

הסיכויים של רפורמת המס בגרסתה הנוכחית לזכות באישור הקונגרס גדלים, שכן נראה שגם שם יש רוב לסעיפים רבים בתוכנית. כמו שהדברים נראים כעת, גם אם לא תיושם הרפורמה במלואה, המחסור באג"ח קונצרניות דולריות בפתח.

■ הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

היקפי החוב שמגיע לפדיון עולים

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים