גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לסכסוך עבודה על רקע משבר הביטוחים הסיעודיים

המשבר - בעקבות החלטת הממונה על ר' שוק ההון, דורית סלינגר, להפסיק את הביטוחים הסיעודיים הקולקטיביים ■ ניסנקורן מבקש לקדם את הפתרון של ביטוח סיעודי ממלכתי, כפי שמציע ליצמן

ההסתדרות צפויה להכריז ביום שלישי הקרוב על סכסוך עבודה במשק, בעקבות משבר הביטוחים הסיעודיים. להכרזה צפויים להצטרף גם שני ארגוני המורים הגדולים, כך שצפויים שיבושים במערכת החינוך מתחילת החודש הבא, אם לא יימצא עד אז פתרון למשבר, שפרץ בעקבות החלטת הממונה על רשות שוק ההון, דורית סלינגר, לבטל את הביטוחים הסיעודיים הקולקטיביים מ-1 בינואר.

בראיון ל"גלובס", תוקף יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן את סלינגר וקורא לשר האוצר משה כחלון לקדם פתרון שיתבסס על ביטוח סיעודי ממלכתי, כפי שמציע שר הבריאות יעקב ליצמן. "יש פה בעיה רוחבית שחייבים לפתור", אומר ניסנקורן, "יש פה מיליון איש שביום אחד יהיו לא מבוטחים. תחשבו שזה היה קורה בתחום אחר. מיליון איש שביום אחד אין להם פנסיה. מיליון איש שחברת הביטוח שלהם קרסה, שהבנק שלהם קרס. פה יש מיליון איש שביום אחד הביטוח הסיעודי שלהם קורס. המשמעות אדירה. זה באמת אסון".

רווחי חברות הביטוח מפעילות בתחום הביטוח הסיעודי הקבוצתי המסחרי

שר האוצר, משה כחלון, שלא הסתיר את מורת רוחו מהחלטתה של סלינגר, ביקש מסגנו ח"כ יצחק כהן לנסות ולמצוא פתרון מוסכם למשבר, שלא בהתאם למתווה של סלינגר.

לאור העובדה שנותרו שבועות ספורים עד למועד הפקיעה הנוכחי של הביטוחים, העריכו היום באוצר כי סלינגר תיאלץ להאריך את תוקף הביטוחים בתקופה נוספת, גם אם של חודש או חודשיים עד לגיבוש הפתרון וכדי שלא להותיר את המבוטחים ללא כיסוי. בעבר, האריך הפיקוח על הביטוח שורה של "מועדים אחרונים" לקיום הביטוחים הקבוצתיים כאמור. ברשות שוק ההון, לעומת זאת, ממשיכים לשדר כי הפעם לא יתקפלו. זאת, בין היתר על רקע דוח מבקר המדינה שביקר בחריפות את הפיקוח ברשות בעניין זה בדיוק.

באוצר מנסים להגיע להסדר פשרה שימנע את הפסקת הביטוחים

"הפתרון של סלינגר הוא פתרון מצוין לחברות הביטוח (אבל) פתרון גרוע למבוטחים ולאזרחים. זה פתרון לא מוסרי ולא שוויוני. הפתרון שלה בא ואומר, אנחנו נמשיך להשית את הנטל עליכם האזרחים, וזה יעלה לכם יותר. ואיפה המדינה? איפה אחריות המדינה? איפה הורדת הנטל על האזרחים, איפה הדאגה לחלשים? איפה הראייה של הנושא הסיעודי כנושא שנצטרך לפתור אותו לאורך זמן כי הוא רק ימשיך ויתנפח? ואיפה הדאגה למיליון איש שביום אחד אין להם ביטוח? אתה לא יכול לבוא ולהגיד, 'אני מבטל. מה יהיה אחר כך? לא יודע'. מה שקורה היום זו התנערות מאחריות".

"ועדי העובדים נכנסו לוואקום"

- אבל זה משבר ידוע מראש. הרי בכל פעם מאריכים בסוף את תוקף הביטוחים בשנה.

"אני מדבר על זה כבר חודשים. בשנה שעברה סיכמנו שיהיה פתרון תשתיתי, ולצערי זה לא קרה. ולצערי במדינת ישראל מתנהלים במשברים ופותרים ברגע האחרון".

- גם לכם ההסתדרות יש חלק באחריות למשבר הזה. אתם אלה שהפצתם לעובדים את המוצרים האלה (ביטוחים סיעודיים קולקטיביים), באמצעות הוועדים.

"אני יו"ר ההסתדרות במשך שלוש שנים וחצי, והמוצרים האלה קיימים הרבה מאוד שנים. היה ואקום. המדינה לא דואגת לנושא הסיעודי. באות חברות הביטוח ומשווקות מוצר סיעודי באישור אגף שוק ההון. ועדי העובדים נכנסו לוואקום ודאגו שלפחות יהיה משהו. אגף שוק ההון שותף מרכזי לכשל הזה - הוא זה שאישר את הפוליסות. חברות הביטוח שותפות לכשל הזה - הן שיווקו את הביטוח הזה".

- אבל הוועדים היו אלה שמכרו לעובדים אשליה שאפשר לקנות ביטוח סיעודי בשני שקלים, ומתברר שהוא לא שווה אפילו את השני שקלים האלה...

"הם לא מכרו לעובדים אשליה! לא היה מוצר ביטוחי אחר. אגף שוק ההון (באוצר) לא חייב ולא המליץ ולא יזם שום מוצר אחר. זה המוצר הביטוחי היחיד שהיה. אז עדיף לקנות את זה מאשר כלום. היה חידלון של הממשלה שלא טיפלה בנושא. כשהממשלה לא אחראית ולא מטפלת, זה מה שיש. נכון שאגף שוק ההון היה צריך לחתור לפתרון, אבל הוא לא יכול להיות פתרון של שבר. הפתרון צריך להיות לכל 8 מיליון אזרחי המדינה ולא רק למיליון האיש האלה (המבוטחים - ע"ב). המדינה לא ממלאת את התפקיד שלה, מי שנושא בנטל הסיעודי אלה האזרחים. היום בישראל, 50% מהנטל הסיעודי הוא הוצאה של הפרט. במדינות ה-OECD זה 16%. כלומר, אנחנו מוציאים פי שלושה מהאזרחים במדינות המפותחות".

- אז מה הפתרון?

"הפתרון הוא ללכת בסופו של דבר לביטוח סיעודי ממלכתי. זה מה שנהוג בעולם, זה מה שצריך לעשות, ובטח לא לייצר חללים בשטח. אי אפשר לבוא לבן-אדם ולהגיד לו הביטוח שלך גרוע ואני מבטלת אותו - ומעכשיו אתה לא מבוטח. ומה האלטרנטיבה? תתחיל לשלם מאות שקלים בחודש (על ביטוח סיעודי פרטי - ע"ב)? זה הזוי".

- משמעות ההצעה של ליצמן לביטוח סיעודי ממלכתי היא להעמיס על העובדים את מימון הביטוח הסיעודי של הלא-עובדים.

"אני חותר לזה, גם אם זה מגדיל את ההפרשות. חייבים לדאוג לכך שיהיו קצבאות ראויות - זה אינטרס גם של עובדים וגם של גמלאים".

הזכאים לגמלת סיעוד לפי מין וגיל, לסוף שנת 2015

האתגר הסיעודי הגדול של המדינה

האתגר של מימון קרוב במצב סיעודי גדל והולך משנה לשנה כפועל יוצא של השיפור ברפואה. אנשים לא רק חיים יותר שנים, הם חיים יותר שנים כחולים סיעודיים, וזה מצריך משאבים רבים - ברמת המשק, ובמיוחד ברמת המשפחה,

לאורך השנים, מי שרצה לגדר את הסיכון הכלכלי רכש ביטוח סיעודי: ביטוח פרט, ביטוח קבוצתי של קופת החולים, או ביטוח קבוצתי אחר (של מקום העובדה לדוגמה). בביטוח פרט ההתחייבות על התשלום העתידי היא של חברת הביטוח והיא בלתי ניתנת לפרימה כל עוד המבוטח משלם את הפרמיה שנקבעה בפוליסה. בפוליסות הקבוצתיות של קופות החולים, חלו בשנים האחרונות שיפורים, והן מכסות קבוצות אוכלוסייה רחבות. הביטוחים הקבוצתיים ה"רגילים" שונים. מדובר בקבוצות סגורות שלאורך השנים הפסיקו לקלוט צעירים, וכך הסיכון בהן נסק ועמו גם המחיר. זה הוביל לייקור אדיר - עד כדי חוסר יכולת למממן ביטוח בתעריף "אמיתי", מה שהוביל את הפיקוח על הביטוח לבטל אותם.

הביטול הותיר רבים ללא ביטוח דווקא בההגיעם לגיל שבו הסיכון להפוך לסיעודי הופך מוחשי. הפתרון הנוכחי של הפיקוח על הביטוח הוא לאפשר למבוגרים לרכוש בקלות ביטוח במחיר מופחת בקופות החולים.

מבקר המדינה התייחס לכך בדוח בנושא: "הכשל המהותי והמתמשך שהתגלה בכל הנוגע להסדרת שוק הביטוח הקבוצתי המסחרי, שהשפיע על הזכויות של חלק ניכר מאוד מהציבור, הוא כשל ארוך-טווח, שנמשך יותר מ-19 שנה". האחריות לכך, כתב, מוטלת גם על "בעלי הפוליסות, היועצים, חברות הביטוח והמבוטחים במסגרת הביטוח הסיעודי הקבוצתי". לדבריו, הפתרונות בעייתיים: "צירוף מבוטחים מבוגרים לביטוחים הסיעודיים של קופות החולים בלא חיתום רפואי גורם לכך שסבסוד הפרמיה בגין הסיכון הביטוחי העודף של מבוטחים אלו יוטל על יתר המבוטחים בביטוחים סיעודיים בקופות החולים, בלא הצדקה. ההגנה על זכויות האדם, ובראשן השמירה על כבוד האדם, מחייבת את כל רשויות השלטון בישראל לדאוג לקשישים אלו, וראוי כי יפעלו מתוך ראייה לעתיד, ובפרט לטווח הארוך".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס מוסיף לערכו 0.3% ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה