גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים תחדש את נוהל "גילוי מרצון" מינואר 2018

הנוהל החדש יכלול מסלולים דומים לאלה שניתנו בנוהל הקודם, בהם מסלול אנונימי ■ במשרד המשפטים התלבטו אם להעניק הזדמנות נוספת לעברייני מס, אך לא הטילו וטו ■ למדריך גילוי מרצון

עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר
עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר

הקאמבק של נוהל "גילוי מרצון": לאחר חודשים של דיונים בין רשות המסים והאוצר למשרד המשפטים, הסכימו הצדדים על פרסומו של נוהל גילוי מרצון חדש, שיעניק לתושבי ישראל "תקופת חסד" נוספת ל"הלבין" הון שחור שהעלימו עד כה. זאת, אמנם תוך תשלום מס, אך בלי שחרב הפלילים תונח על צווארם. כך נודע ל"גלובס".

בימים אלה פועלים ברשות המסים לסגירת כל התיקים שנפתחו בסבב הקודם של הנוהל, שהוכתר בהצלחה רבה. ל"גלובס" נודע, כי הנהלת הרשות הורתה לפקידי השומה לסגור את כל התיקים עד סוף השנה. תיק שלא יגיעו בו להסכמות בנוגע להיקף המס שישולם, יוחזר למחלקת החקירות לצורך דחיית הבקשה.

באחרונה קיבלו מספר מייצגים מכתבי דחייה, שבהם הובהר להם כי הדיון בתיק הסתיים, וכי בקשת הגילוי מרצון - נדחתה. "אנחנו קיבלנו כמה מכתבי דחייה, למרות שאנחנו בעיצומם של דיונים מול הרשות", אמר ל"גלובס" יועץ מס. לדבריו, "נאמר לנו שיש הוראה לסגור הכול לפני סוף השנה".

חסינות מפני העמדה לדין פלילי

נראה, כי פעילות סגירת התיקים - שנפתחו בתקופת הנוהל הקודם - מתבצעת כהיערכות לקראת פרסומו של הנוהל החדש. לדברי גורם בכיר ברשות המסים, הנוהל החדש ייכנס לתוקף בתוך כחודשיים בינואר 2018 - שנה לאחר שפג תוקפו של הנוהל הקודם. על-פי המידע שהגיע ל"גלובס", הגם שישנם מספר פרטים בנוהל שעדיין לא נסגרו סופית, הנוהל יכלול מסלולים דומים למסלולים שניתנו בנוהל הקודם, ובהם מסלול מקוצר ומסלול אנונימי, שימשוך שוב את מי שטרם הספיק לדווח על רכושו במסגרת הנוהל הקודם.

במסגרת הנוהל הקודם, שהסתיים ב-31 בדצמבר 2016, נחשפו כ-25 מיליארד שקל, בכ-7,400 בקשות לגילוי מרצון; וגביית המס בעקבותיו עמדה על כ-3 מיליארד שקל. מאז פקיעת הנוהל, לא ניתנה למעלימי ההכנסות האפשרות להצהיר על הונם ללא חשש מהדין הפלילי. עם זאת, מנהל רשות המסים הצהיר פעם אחר פעם בחודשים האחרונים, כי הרשות פועלת לחידוש הנוהל מול משרד המשפטים.

חרף הצהרות אלה, הדיונים נמשכו חודשים ארוכים. לדברי גורמים שונים שהיו מעורבים בתהליך חידוש הנוהל, אנשי משרד המשפטים התלבטו בנוגע לצורך להענקת הזדמנות נוספת לעברייני מס להלבין את הונם המועלם; אולם הם לא הטילו וטו על הנושא והדיונים התנהלו כל העת סביב הפרטים והמסלולים שיהיו בנוהל החדש, ובהם משך תקופת הנוהל.

באשר למועד פרסומו של הנוהל, סברו גורמים ברשות המסים, כי יש לפרסמו לאחר תקופת החגים.

מרשות המסים נמסר, כי "הדיונים על הנוהל הסתיימו, והוא הועבר לאישורו הסופי של היועץ-המשפטי לממשלה".

העברתו של הנוהל לאישורו של היועץ-המשפטי לממשלה נעשית לאור סמכותו הבלעדית להעניק חסינות לאדם מפני העמדה לדין פלילי - חסינות שהיא לב-ליבם של הליכי נוהל הגילוי מרצון. במסגרת האישור שיינתן על-ידי היועץ-המשפטי לממשלה, עליו להסמיך את הגורמים הרלבנטיים המפעילים את נוהל הגילוי מרצון, להעניק חסינות מפני העמדה לדין פלילי למגלים (את ההעלמות), ובהם פרקליט המדינה, פרקליטי מחוזות ומנהל רשות המסים.

הנוהל החדש מתפרסם בעיתוי לא מקרי, בעיצומו של צונאמי חילופי המידע בין המדינות והמאבק הבינלאומי בהון השחור. ישראל חתומה על יותר מ-50 אמנות למניעת כפל-מס, שבמסגרתן התחייבו חלק מהמדינות להעביר מידע על הכנסות וכספים של ישראלים בין גבולותיהן. מכוח הסכמים אלה זורם לאורך השנים מידע לישראל על תושביה.

בנוסף, לרשות המסים מגיע כיום מידע מפורט מכוח הסכם ה-FATCA, שבמסגרתו החלה רשות המסים בארץ להעביר מידע למקבילתה האמריקאית (IRS) על נכסים פיננסיים של אזרחים בעלי זיקה לארה"ב; ובתמורה - לקבל מידע על ישראלים בעלי חשבונות בארה"ב. כמו כן, הרשות עתידה לקבל בקרוב מידע ממדינות רבות נוספות במסגרת הסכם ה-CRS - שיזם ארגון ה-OECD, הקובע חילופי מידע אוטומטיים בנוגע לחשבונות פיננסיים של תושבים זרים באירופה.

לדברי עו"ד איתי ברכה, שותף במשרד עוה"ד ברכה, המתמחה במסים, "בד בבד עם החמרת הענישה נגד מעלימי המס, הצעדים מרחיקי הלכת שבהם נוקטת הרשות לתפיסת מעלימי המס, ורגע לפני תחילתם של חילופי המידע הבינלאומיים, מחליטה רשות המסים לתת הזדמנות נוספת, אולי האחרונה, למעלימי המס 'לחזור בתשובה' ולדווח על נכסיהם המצויים מחוץ לישראל ובכך להציל עצמם מחקירות ומהליכים פליליים".

נראה, כי הצלחת הנוהל תהיה תלויה גם בהבנה של מעלימי ההון, כי החבל מתהדק סביב צווארם. ברכה: "דווקא כעת, כשחילופי המידע הבינלאומיים מתקרבים, וכבר ברור עד כמה נרחבים הם הולכים להיות, ישראלים רבים שחשבו בעבר כי לא יגיעו אליהם, מבינים כעת כי לא נותרה להם ברירה אלא לנצל את ההזדמנות האחרונה שניתנה להם, ולדווח בישראל על נכסיהם שמחוץ לישראל".

עו"ד (רו"ח) גיא חן, ממשרד עוה"ד שגיא, מוסיף, כי "ההחלטה לחדש את נוהל הגילוי מרצון התקבלה רגע לפני תחילתם של חילופי המידע האוטומטיים בין ישראל למדינות אחרות בעולם, אשר חלקן נחשבו עד כה למקלטי-מס מוגנים".

מסלולי נוהל גילוי מרצון

- מסלול אנונימי: מסלול במסגרתו הנישום אינו חייב לחשוף את זהותו בעת הגשת הבקשה, אלה רק לאחר אישורה על ידי רשות המסים

- מסלול מקוצר: מסלול החוסך בירוקרטיה במקרים שבהם ההון שלא דווח אינו עולה על 2 מיליון שקל וההכנסה החייבת הנובעת ממנו אינה עולה על חצי מיליון ש'

- מסלול רגיל: מסלול במסגרתו הנישום נחשף בפני הרשות מהשלב הראשון של הגשת הבקשה, מגלה את נכסיו ומצהיר על הכנסותיו שלא דווחו

יבול הנוהל הקודם

- הוגשו: כ-7,400 בקשות לגילוי מרצון

- נחשפו: כ-25 מיליארד שקל

- נגבו: כ-3 מיליארד שקל

ברשות המסים ובאוצר מעריכים: עשרות אלפי אזרחים מחזיקים רכוש ונכסים בשווי עשרות-מיליארדי שקלים ברחבי העולם

הצלחתו המסחררת של נוהל גילוי מרצון הקודם - שהכניס עשרות-מיליארדי שקלים מ"כלכלת הצללים" לכלכלה המדווחת, וכמה מיליארדים של מסים לקופת המדינה - עוררה את התיאבון של רשות המסים. אך נשאלת השאלה האם יש אומדנים שנערכו, שמצביעים על כך שהכלכלה השחורה בישראל מהווה יותר מ-20% מהתוצר - נתון המשקף אובדן הכנסות בהיקף של כ-40-50 מיליארדי שקל מדי שנה לקופת המדינה.

למנהל רשות המסים, משה אשר, ברור, כי לא חסרים עדיין כספות וחשבונות סודיים וערימות של מזומנים של ישראלים המועלמים מתחת לרדאר של הרשות. ברשות המסים ובאוצר מעריכים, כי עדיין קיימים עשרות-אלפי אזרחים, שאוחזים ברכוש ובנכסים בשווי עשרות-מיליארדי שקלים ברחבי העולם.

לדברי עו"ד איתי ברכה, המתמחה במיסוי, למרות הצלחת הנוהל הקודם, קיים עדיין כסף שחור רב שמבקש להיחשף. "מרבית הבנקים השווייצריים הגדולים שאותם אנו מלווים במשרדנו, דיווחו לנו באחרונה כי לקוחותיהם הישראלים כבר עברו את תהליך הגילוי מרצון בישראל, ולמרות זאת, ההערכה היא כי ישנם עוד אלפי ישראלים שטרם דיווחו, חלקם שייכים למעמד הגבוה ומחזיקים סכומים אדירים מחוץ לישראל בלא דיווח".

עוד הוא מוסיף, כי "למרות הסברה כי סבב הגילוי מרצון החדש יהיה פחות אפקטיבי, יש לזכור כי היקף הנכסים של ישראלים המנוהלים בשווייץ עומד על כ-55 מיליארד דולר. החל משנת 2005, עת התפרסם לראשונה נוהל הגילוי מרצון, ועד היום, חשפו הליכי הגילוי מרצון בישראל הון של פחות מ-20 מיליארד שקל בלבד. גם אם נניח כי מרבית ההון של הישראלים דווח בזמנו לרשות, ניתן עדיין להעריך כי הישראלים מחזיקים הון של עשרות-מיליארדי שקלים, שעליהם טרם דיווחו בישראל".

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם