גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פורסייט: אוצר בלום או פלופ?

מסמך האנליזה על החברה מעלה יותר שאלות מתשובות

דומה כי צמד המילים "רכב אוטונומי" הפך בעת האחרונה למונח כה נפוץ, עד אשר אין עיתון או ערוץ תקשורת שאינו עוסק בנושא זה חדשות לבקרים. אקזיט החלומות של מובילאיי ושורה של גיוסי הון ואקזיטים בתג מחיר גבוה, הציתו את דמיון המשקיעים המקומיים, ואלו תרים במרץ אחר "המובילאיי הבאה". ואולם בלהט ההתלהבות עלולים המשקיעים למצוא עצמם בפני אכזבות.

חברת פורסייט, העוסקת בפיתוח מערכות מתקדמות למניעת תאונות דרכים, היא אחת הנהנות הישירות מהשגשוג הגדול בתחום. החברה, שמניותיה נסחרות בת"א, מפתחת מערכת מולטי ספקטרלית על ידי שילוב של ארבע מצלמות הפועלות באורכי גל שונים, ובכך היא חותרת לגילוי כל מכשול, בכל תנאי מזג אוויר ובכל תנאי תאורה, לרבות חושך מוחלט, אובך, עשן, ערפל וסינוור. לטענת החברה, למיטב ידיעתה לא קיימות בשוק מערכות בעלות היכולות המתוארות.

בפורסייט מציינים כי למרות גילה הצעיר וההשקעות הצנועות יחסית במחקר ופיתוח, טכנולוגיית הליבה של החברה היא מוכחת ובשלה, אשר פותחה על ידי חברת האם מאגמה ומיושמת במצלמות גבול, ולפיכך אין להציגה כתינוק בן יומו.

מדובר בחיה מוזרה בנוף הטכנולוגי המקומי, אשר לא צמחה בבית הגידול המוכר של תעשיית ההון סיכון, והגיעה לבורסה בדלת האחורית באמצעות מיזוגה לשלד בורסאי. לפורסייט אין עדיין מוצר מסחרי או הסכמים חתומים עם יצרני רכב גלובליים, אך היא השכילה לגייס בשנה האחרונה עשרות מיליוני שקלים משורה של משקיעים מקומיים, ובהם יבואני רכב וגופים מוסדיים, ואף לרשום את מניותיה ביוני האחרון למסחר בבורסת נאסד"ק.

החברה דיווחה על שורה של הצלחות מרשימות בניסויים עם יצרני רכב מובילים בסין ועם חברת יוניטי השבדית, יצרנית רכב חשמלי אורבני. כל מי שמאזין בקשב לדברי הנהלת החברה מתרשם כי תוצאות הניסויים עמדו בכל היעדים שנקבעו מראש לפיילוט. מצגת של המנהלים ובראשם בעל השליטה והרוח החיה בפורסייט, חיים סיבוני, מייצרת תחושה של מוצר טוב מכדי להיות אמיתי, וכי חוזה מסחרי ראשון צפוי בשלהי שנת 2018.

מחיר המניה של פורסייט זינק אמנם בלמעלה מ-140% מתחילת 2017 ומשקף לחברה שווי של כ-430 מיליון שקל, ואולם מאז השיא שרשמה באמצע חודש מאי השנה צנח מחירה בלמעלה מ-50%. נשאלת השאלה האם מדובר בהחלפת ידיים בריאה של משקיעים ונקודת כניסה נוחה, או בהתפכחות מושכלת של משקיעים אשר מפנימים כי הדרך להסכמים עם יצרני רכב ארוכה ואינה מובטחת?

לא לילד האנליזה הזה פיללנו

משקיעים פרטיים ומרבית הגופים המוסדיים חסרים את ההבנה הטכנולוגית החיונית על מנת להעריך את סיכויי ההצלחה של פורסייט, המצויה בחיתוליה העסקיים, ובדיוק לשם כך נוצר פרויקט האנליזה של הבורסה. מנית פורסייט נכללת זה כשנה בפרויקט זה.

עבודת האנליסטים של אדיסון המכסים את פורסייט לא שופכת הרבה אור באשר להיתכנות הטכנולוגית והמסחרית של הפתרון המוצע על ידי החברה. האנליסטים מנסים לייצר מודל הכנסות עתידי לשנים הקרובות וממנו לגזור שווי למניה. על פי עדכון עבודת האנליזה של אדיסון מהשבוע האחרון, יהיו לפורסייט הכנסות בסך 14.6 מיליון דולר כבר בשנת 2019, ובשנת 2020 החברה תרשום הכנסות של 42.1 מיליון דולר.

באדיסון ביצעו היוון תזרים מזומנים על בסיס ההנחות הללו ואחרות, וזה הביא אותם להקפיץ את הערכת השווי של החברה ב-50% ביחס להערכה קודמת מסוף חודש יוני השנה, לאחר השלמת הרישום של פורסייט לנאסד"ק. פרץ האופטימיות של האנליסטים נשען על ניסויים מוצלחים בסין ותקינה חדשה בתחום בטיחות הרכב שם, שעשויים להאיץ את תהליך חדירת המערכות בשוק הסיני. מנגד נשאלת השאלה איך אותם יצרנים סינים שכה התרשמו מיכולות החברה לא השקיעו בפורסייט, הנסחרת בשווי שוק צנוע יחסית לרמות התמחור המשתוללות בתחום הרכב האוטונומי.

סיפור יוצא דופן נוסף הגלום בפורסייט הוא השקעתה בחברת רייל ויז'ן (RailVision), המפתחת מערכת שנועדה לאפשר התרעה מוקדמת לנהג קטר מפני התנגשות במכשולים על גבי מסילת רכבת. באדיסון תמחרו בהערכת שווי קודמת את 32% ממניות רייל ויז'ן שבידי פורסייט ב-79 מיליון שקל, קרי שווי חברה של כ-70 מיליון דולר בהשוואה להערכת שווי קודמת של כ-39 מיליון דולר. הערכת השווי של אדיסון לפעילות זו התבססה על הערכה כי רייל ויז'ן תזכה להזמנות מחברות רכבות גדולות כבר ב-2018.

היה והשווי הכלכלי של פעילות רייל ויז'ן הנגזר מהערכת השווי של אדיסון הוא ריאלי, הרי שיש פה סיפור של הצפת ערך מהאגדות עבור בעלי המניות של פורסייט, שכן במהלך שנת 2016 היא השקיעה ברייל ויז'ן 1.42 מיליון דולר לפי שווי חברה של 2.4 מיליון דולר (לפני הכסף). גיוס הון שנערך ברייל ויז'ן באפריל השנה בוצע לפי שווי חברה של 20 מיליון דולר בלבד לפני הכסף, בעוד שבאדיסון מעריכים את שווי החברה בתג מחיר הגבוה פי 3 בקירוב. לפורסייט אופציה להעלות את החזקתה ברייל ויז'ן ל-48% בהזרמה של עוד 11.5 מיליון דולר.

אין צל של ספק כי הערכת שווי של חברת טכנולוגיה צעירה היא משימה מורכבת, ואולם יסלחו לנו מעריכי השווי של אדיסון - לא לילד הזה פיללנו כאשר נחשפה תוכנית האנליזה של הבורסה. לאחר עיון דקדקני בעבודת האנליזה לפורסייט - מסמך שאינו כולל ניתוח טכנולוגי יסודי, מיצוב תחרותי, דיון במודל העסקי ועוד - אנו מתקשים להבין אם מדובר באוצר בלום או בפלופ הרוכב על גבי הייפ אדיר.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר