גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזה שמן רק לעובד רזה

"אנשים שמנים הם אנשים נהנתנים ועצלנים, שלא ייאותו להתאמץ"

השמנה / צילום: shutterstock
השמנה / צילום: shutterstock

זו עובדה: בשוק העבודה סובלים אנשים שמנים, ובמיוחד נשים שמנות מאפליה, וזו אף שכיחה יותר מאפליה על רקע אתני, נטייה מינית ונכות פיזית. איך זה בא לידי ביטוי ומה אומרים המחקרים?

מועמד שמן ולא אטרקטיבי

ש', מנהל פרויקטים, היה מאז ומעולם שמן מאוד, ובחמש השנים האחרונות עבר שינוי באורח החיים וירד במשקל: "כאדם שמן, בתחילת דרכי המקצועית כמהנדס, היה לי קשה מאוד למצוא עבודה. אני זוכר שנהגו לשאול אותי כמעט בכל ראיון עבודה, בניסוח כזה או אחר, אם אני חושב שאני מסוגל לבצע את העבודה במהירות מספקת. כאילו שמהנדס רזה יכול לספק את הסחורה טוב יותר ממהנדס שמן".

רבים הם המחקרים המוכיחים כי אפליה על רקע משקל בשוק העבודה היא תופעה שרירה ובועטת. באחד מהם, למשל, ביקשו מעסיקים פוטנציאליים להעריך את הסיכויים שהיו מקבלים לעבודה מועמדות בהסתמך על קורות חייהן ועל התמונות שלהן. המעסיקים לא ידעו שבתמונות הוצגו נשים שונות לפני ניתוח הרזיה ולאחריו. בכל אחד מהמקרים קיבלו המועמדות השמנות הערכות נמוכות יותר במדדים של פוטנציאל מנהיגות, הצלחה, שכר, והסיכויים להעסקה ביחס לאחרות.

הטיות כבדות-משקל

"אנשים שמנים הם אנשים כבדים ואיטיים, הם לא יעמדו בלחץ העבודה"; "אנשים שמנים הם אנשים נהנתנים ועצלנים, שלא ייאותו להתאמץ"; "אנשים שמנים הם אנשים לא מוצלחים או לא חכמים, אחרת איך הגיעו למצב הזה?"; "מראה של אנשים שמנים לא ייטיב עם תדמית המותג שלנו" - לא חסרות הטיות ודעות קדומות שמעסיקים ומנהלים, גם אם לא ימהרו להעלות על שפתיהם, מונעים מהם.

בחלק מהמקרים יתכן אף כי יש בכך ממש, לפחות על פי מחקרים אמריקניים שמראים כי עלות השמנת היתר של עובדים בארצות הברית עומדת על כ-45 מיליארד דולר בשנה, בגין הוצאות רפואיות, היעדרויות מהעבודה בשל פציעות ומחלות, תביעות פיצויים וכדומה. נוסף על כך, במקרים רבים יש צורך ממשי בהתאמה של סביבת העבודה לצורכיהם המסוימים של עובדים הנחשבים לשמנים באורח קיצוני (התאמת ציוד כביגוד, חגורות בטיחות, ריהוט, מיזוג אוויר ועוד).

אולם ברוב המקרים אין ספק כי מדובר ב"אפקט ההילה" החזק, שמשפיע על אנשים לתפוס אנשים שנחשבים למושכים תרבותית (ובהקשר של משקל - האתלט הוא המושך תרבותית) כאינטליגנטיים, מוצלחים ומוכשרים יותר מכאלה שאינם מושכים. לאנשים קשה מאוד להפריד בין תפיסת היכולות האישיות והמקצועיות של האדם לבין המראה החיצוני שלו.

יעידו על כך מאזינים רבים של אחת מתחנות הרדיו הפופולריות ביותר בארץ, שבמשך שנים רבות נהנו מקולה הערב של אחת מהשדרניות האהודות ביותר, ושהופתעו זמן מה לאחר מכך לגלות כי מדובר באישה כבדת משקל. מדוע זה מפתיע? מאיזו סיבה לא תהיה אישה שמנה שדרנית מבריקה ומצליחה? במה חסרים קולה, שנינותה ורמת העניין שהיא מספקת לעומת רעותה החטובה?

שכר נמוך, סיכוי ירוד לקידום

ש', מנהל הפרויקטים, ממשיך לספר: "איך שלא אסתכל על זה, העובדה היא שקודמתי לניהול רק לאחר שרזיתי. אני לא אומר שקודמתי משום שרזיתי. בכל זאת התקדמתי - אולי לאט יחסית, אבל התקדמתי. אבל אני בטוח במאה אחוזים שהייתה לתהליך השינוי הפיזי שלי השפעה מכרעת. אין יום שעובר שבו איני מרגיש בהבדל ביחס כלפיי. למעשה, בכל יום אני מבין יותר ויותר כמה שונה התייחסו אליי בעבר לעומת היום, והגילוי הזה כואב ".

ואכן, מחקרים מראים כי ישנם הבדלים מובהקים בשכר בין עובדים רזים לשמנים. עובדים שמנים נוטים להתקדם פחות מעובדים רזים. באשר לגברים - שמנים מרוויחים בממוצע 3% פחות מעמיתיהם הרזים, ונשים שמנות מרוויחות כ-6% פחות מעמיתותיהן הרזות. נמצא גם כי לנשים יש פחות סיכוי לזכות בתפקידים המזמנים אינטראקציות מרובות עם הציבור, ובכלל, אוכלוסיית הנשים נפגעת משמעותית יותר מאוכלוסיית העובדים גברים בהקשר של השמנה. בעבור נשים מספיקה אך עלייה קלה במשקל כדי לפגוע בסיכוייהן להתקבל לעבודה ולהתקדם בה.

נבואה המגשימה את עצמה

מכאיבים במיוחד ממצאיהם של אחד המחקרים, שלפיו יש קשר מובהק בין האפליה כלפי שמנים כשלעצמה לבין המצב הבריאותי של העובדים השמנים.

התפיסה המוטה של שמנים בשוק העבודה הופכת נבואה המגשימה את עצמה, בגלל החוויות השליליות שהעובדים השמנים נאלצים להתמודד עמן בשגרת יומם. המחקר מראה כי אנשים אלה מוחלשים ונפגעים קשות, ובשל כך נוטים לסבול ממתח יומיומי רב יותר מאחרים. ההכרח להתמודד עם הרגשות השליליים ברמה יומיומית פוגע בבריאותם יותר מכפי שפוגע בה משקל גופם.

מדיניות או ירייה ברגלנו?

המחקרים הרבים בנושא אפליה בגין משקל בשוק העבודה מעלים כי אין מנוס מהתערבות ברמת המדיניות במטרה להבטיח כי לכל המועמדים, ללא קשר למעמד הנובע ממשקלם, תהיינה הזדמנויות שוות לתעסוקה.

ואכן, לפחות כשמדובר במצב של השמנה כרונית בצורתה הקיצונית, מתחיל החוק במדינות רבות לנסות לעמוד לצדם של מועמדים ועובדים, במטרה למנוע את אפלייתם בשוק העבודה. חוקים מהסוג הזה יוצאים מן ההנחה כי השמנת היתר נושאת עמה מצבים רפואיים אחרים, כסוכרת או דלקות פרקים, ובשל כך הם מכירים בה כנכות פיזית ככל הנכויות.

אך האין חוקים אלה יורים ברגלי העובדים השמנים יותר מאשר סוללים את דרכם? המטרה היא לגרום למעסיקים להיזהר ולהימנע מלהעיר הערות מפלות כלפי מועמדים ועובדים שמנים, ולהישמר מלפטרם על רקע משקל גופם. אולם בד בבד, האם חוקים אלה לא מקבעים את אוכלוסיית העובדים השמנים כבעלי נכות? ואם הם כאלה על פי חוק, כיצד הם אמורים לשכנע את המעסיקים הפוטנציאליים שלהם שהם בעלי מסוגלות לבצע את התפקיד המוצע ככל האדם?

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד