גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתרון נוח ומודרני? מסתבר שפירי האשפה הפכו לפצצות סירחון

פירי האשפה, שהבטיחו לייעל את זריקת האשפה הביתית ואת הפינוי שלה, מתבררים לא פעם כאתגר תברואתי ומוקד ריח: "אם אף אחד לא מסביר לחברות הניהול והדיירים מה צריך לעשות, זה יהיה פצצת סירחון"

פיר אשפה / צילום: אמיר רוזנבלום
פיר אשפה / צילום: אמיר רוזנבלום

קרטונים של פיצה, שאריות של דגים, שקיות קרועות של זבל - לא נעים שריחות האשפה של כל הבניין מציפים את הקומה שלכם.

בעבר הלא רחוק, כל בעל דירה בישראל היה מוריד את הזבל לחדר האשפה באופן ידני. אבל בבנייני מגורים של 20, 30 ו-40 קומות, המתפשטים פה בשנים האחרונות, החלו לצוץ עוד ועוד פירי אשפה ענקיים (בשמם המקצועי נקראים שוט אשפה), המבטיחים לייעל את עניין השלכת האשפה ומאפשרים לבעלי הדירות להשליך את הפסולת הביתית מקומת המגורים. הקבלנים והיזמים משווקים זאת כעוד שידרוג בבניין וחלק ממפרט יוקרתי יותר.

הבעיה היא שבחלק מהמקרים, כשפיר האשפה פוגש את הדייר הישראלי, המפגש מייצר בעיות.

לפירי אשפה תקנים מסודרים המתייחסים לתחזוקה, להתקנה ולתפעול, וחלק גדול מחברות הניהול שמתחזקות את מגדלי המגורים יודעות איך להתמודד איתם. אבל בחלק מהמקרים המתקן שאמור לדאוג לנוחות, הפך למפגע של ממש.

עוז, בעל דירה במגדל מגורים בראש העין, שבבניין בו הוא מתגורר הותקן פיר אשפה: "מאוד נוח שלא צריך לרדת כל הזמן למטה, עד שהפיר נתקע. אצלנו הבניין חדש והיו הרבה אנשי מקצוע שעבדו בדירות וזרקו פנימה דברים שלא אמורים לזרוק. נוצר מצב שהפיר נתקע, הזבל כמובן גם נתקע, וזה מסריח".

בעל דירה אחר מספר שבתור חבר ועד בבניין הוא היה זה שהיה מוצא פתרונות לסתימות בפיר. פעם יצא למילואים, ובפיר נתקעה שמיכה שאחד מבעלי הדירות זרק בין הקומה הראשונה לקומה השנייה, ובגלל שהדבר לא טופל, הצטברה אשפה בפיר עד הקומה השישית בערך, עד שחזר והצליח לשחרר את הסתימה.

ורדית, בעלת דירה במתחם 1200 בהוד השרון, מספרת דברים דומים: "אכלסו את הבניין ב-2014 וגם עכשיו עוד יש בעיות עם פיר האשפה. אנשים לא למדו להשתמש בזה כמו שצריך, זה נתקע ומסריח. אולי גם חברת הניהול לא מנקה את הפיר כמו שצריך".

בעל דירה במגדל מגורים של למעלה מ-20 קומות באזור המרכז מספר: "יש מקומות בהם באים עכברים לנקודת איסוף הפסולת אם היא לא נקייה כמו שצריך, ולפעמים יש ריח אשפה עד קומה 14. לפעמים שקיות זבל נתקעות או מתפוצצות בפיר. אבל צריך להגיד ביושר שפיר אשפה זה בסה"כ נהדר. אתה לא צריך פח גדול, מספיק פח בכיור וכשהוא מתמלא זורקים לפיר".

- האם פיר האשפה מעלה את דמי הניהול בצורה משמעותית?

"יש צורך בניקוי בתחזוקה ואם יש דחסנית (מכשיר שנמצא בתחתית הפיר, קולט את האשפה ודוחס אותה עד הפינוי) אז יש עוד משהו שצריך לנקות ולתחזק. התוספת לדמי הניהול של הבניין בטלה בשישים לעומת היתרון של זה לבעלי הדירות".

חדר אשפה שמנקז את הפיר / צילום: אמיר רוזנבלום

"הפך לסטנדרט"

האדריכל רם מרש, הבעלים של משרד מרש אדריכלים: "לרוב, במבנה מעל 15 קומות עם מעל 60 דיירים, יש דרישה להקמת פיר אשפה מרכזי, חדר אשפה קומתי וחדר דחסן משותף בקומת הקרקע. השיטות הפחות מתקדמות מכילות שוט שלא יודע לקבל סוגי אשפה מסוימים והיותר משוכללים יודעים לקבל סוגים שונים ולהפריד.

"פתרון משוכלל עוד יותר הוא פיר שמחובר למערכת פינוי אשפה אזורית פניאומטית אליה מגיעה האשפה, מתמיינת ומתפנה לתחנת איסוף עירונית. בארץ לדעתי זה קיים רק ביבנה.

"תכנון נכון של חדר האשפה הקומתי ביחס לדירות מונע חיכוכים. החדר צריך להיות ניטרלי, כלומר לא צמוד לדירה מסוימת. הפעלת מערכות דיקור ויניקה במערכת כזו הכרחית לקיום היום יומי, אם לא, המערכת הופכת להיות מפגע שקשה לחיות איתו".

אמיר רוזנבלום, יועץ ניהול, תפעול ואחזקת מבנים, אומר כי שוט אשפה מחייב למידה מצד כל הגורמים הרלוונטיים: "הרעיון מבורך, אבל עד שלא יתחילו מנקודת הקצה ויחנכו את הציבור, וילמדו ויסבירו להשתמש בדבר הזה בצורה נכונה ובתבונה זה תמיד יהפוך למטרד. צריך להבין שאם אני משתמש בפיר ולא מקפיד למיין האשפה או לא משתמש בשקית טובה וחזקה וקושר אותה לפני שזורק לפיר - אז זה מסריח.

"אותו הדבר נכון לחברות האחזקה, אם הן לא מלמדות את הצוות שלהן למיין ולתחזק את הדחסנית, או לנקות את הפיר כמו שצריך, אז יש בעיות.

יוסי שלו, סמנכ"ל בחברת וקסמן גבע גוברין, מדגיש כי אין הוראה כלל ארצית שמחייבת התקנת פיר אשפה בבניין מגורים מגובה מסוים, אבל יש לא מעט עיריות שכבר מחייבות את הדבר. "פיר אשפה הפך להיות משהו נפוץ, כמעט סטנדרטי, ואכן יש מטרדים כמו רעש וריחות, אבל את הדברים האלו אפשר לפתור על ידי יועץ פינוי אשפה, פונקציה שיש אותה היום כמעט בכל פרויקט.

"פצצת סירחון בבניין"

"באופן כללי את כל המטרדים אפשר לפתור, אם על ידי איטום נכון יותר או בידוד אקוסטי. הכל מתחיל גם בתכנון נכון ויש מקומות רבים שהמערכת הזו עובדת כמו שצריך. לדעתי התועלת עולה על המטרדים או על התלונות. אנחנו מתייחסים לזה כמו מעלית, בכל הנוגע לתחזוקה, אחריות, חלפים ועוד".

לרוזנבלום יש דוגמאות למה שקורה בשטח: "נתקלתי למשל בבניין בגבעת שמואל עם 210 דירות. בנו פיר חכם שיודע למיין אשפה רטובה ויבשה. נשמע מעולה וירוק. אבל מה? יש עם זה בעיה עוד מהיום הראשון של ההפעלה. דיירים זורקים קרטונים, שמיכות, שאריות של דגים, וזבל בשקיות קרועות. מבחינת בעל הדירה, העיקר שבבית יהיה ריח טוב, אבל זה פצצת סירחון בבניין. הזבל נדבק לדופן הפיר ויש ריח נורא.

"ראיתי מצבים שבהם הקבלן אומר לחברת הניהול שהיום זה הכאב ראש שלו ומחר שלהם. ויש מקרים שחברות הניהול מנסות להשבית את המערכות האלו כדי לא להתעסק עם זה.

"לנקות פיר אשפה זו מחויבות, כי זה יכול להתבצע או בשעת לילה מאוחרת או שעת בוקר מוקדמת מאוד. כי בזמן שמורידים מברשת ב-60 מטר גובה אסור שאף אחד ישליך שקית אשפה באותו הזמן. זה אומר שאב הבית בפרויקט צריך להגיע פעם בשבוע בארבע לפנות בוקר, אבל יש הרבה שמתעצלים ולא עושים את זה. זה מעגל קסמים - חברת ניהול תאשים את הקבלן שהפיר לא טוב, והקבלן יאשים את הדיירים שהם לא משתמשים כמו שצריך. בסופו של דבר אנשים חוזרים הביתה לדירה ששילמו עליה 2 מיליון שקל אבל יסבלו מסירחון".

רוזנבלום סבור שהפתרון צריך להיות ברמת הרשות המקומית ואכיפה. "הרשות המקומית חייבת להתייחס לנושא. שיעשו מהלכים לחברות הניהול, שיעודדו מחזור, ושהרשות תעשה גם אכיפה על חברות הניהול. המחלקה לאיכות סביבה בעירייה צריכה לבוא לבניין, לבדוק את חברת הניהול ואת הפיר והדחסנית. מה שלא פועל כמו שצריך אמור לגרור קנסות, ואם יש קנסות חברות הניהול יוכלו לבוא לדיירים ולהסביר שזה יוצא מחשבון ועד הבית. זה כבר משהו שמרגישים בכיס ואולי זה מה שיעזור".

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20