גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה עדי טטרקו ליזמית הישראלית המצליחה בעולם

היא עבדה במשרה מלאה, ובמקביל פיתחה עם בן זוגה פלטפורמה לעיצוב וירטואלי של חדרי הבית, "האוז" ■ החברה שהלכה וצמחה גייסה עד היום 614 מיליון דולר והגיעה לשווי של 4 מיליארד דולר ■ "ליידי גלובס" בהצצה נדירה לאימפריה בעמק הסיליקון

עדי טטרקו / צילום: קרלה דוארטה רזורה
עדי טטרקו / צילום: קרלה דוארטה רזורה

המשרדים של חברת 'Houzz' בדאון טאון פאלו אלטו מצליחים להפתיע גם את מי שכבר הפך אדיש לאימפריות שקמות בעמק הסיליקון. תוך כדי שיטוט בין הקומות מגלים שכל אזור וכל חדר במבנה מעוצבים בהשראת מדינה שונה. יש שם, למשל, חדר ילדים עם מיטת קומותיים מוצעת, ובצמוד ממוקם סלון ישראלי עם ספות אפורות ומרצפות מצוירות בדוגמה כחולה, שמזכירה בית עתיק ביפו.

בחלל העבודה המשותף יושבים עשרות עובדים, נשים וגברים (שיעורן של הנשים גבוה יותר), ממדינות שונות ברחבי העולם ומרקע מקצועי מגוון. כ-300 איש עובדים בבניין שברחוב המילטון, מתוך 1,600 עובדי החברה המפוזרים על פני חמישה משרדים בארה"ב ובעוד שש מדינות ברחבי העולם.

'האוז' היא פלטפורמה לשיפוץ ועיצוב הבית, המשמשת בעלי נכסים, אוהבי עיצוב, בעלי מקצוע, מותגים ומוכרי מוצרים בתחום העיצוב מכל העולם. עד הקמתה, בעלי נכסים שרצו לעצב, לשפץ או לרכוש מוצרים לבית, נאלצו לגזור תמונות ממגזינים, לקושש מקורות השראה, לאתר בעלי מקצוע ולנהל תהליך לא יעיל כדי להגשים את חלום הבית המיוחל. היום, בעזרת 'האוז', כל בעל נכס יכול לקבל השראה מתוך 15 מיליון תמונות, לאתר איש מקצוע מתוך 1.5 מיליון אפשרויות וליצור עמו קשר, לקבל הצעת מחיר, ועל הדרך אפילו לרכוש בולי עץ גדולים מסקנדיביה ולקבל אותם לביתו בארה"ב.

את האימפריה חסרת התקדים הזו, הנחשבת היום לאחת החברות המבטיחות, הקימו בני הזוג עדי טטרקו ואלון כהן. הם הכירו בטיול בתאילנד בשנות ה-90, למדו באוניברסיטאות בישראל, הקימו חברת תוכנה שהתמזגה עם חברה אחרת, ומצאו את עצמם בשנת 2000 בניו יורק. בחלוף כמה שנים הם עברו להתגורר בסן חוזה שבסיליקון ואלי, ובהמשך רכשו בית ישן בפאלו אלטו שנזקק לשיפוץ מאסיבי. הניסיון לשפץ את הבית הישן חשף בפניהם עד כמה סיזיפי ופגום התהליך. את אנשי המקצוע הם קוששו דרך חברים, הם נשלחו פעם אחר פעם לחנויות לעלעל במגזינים כדי להבין מה הם רוצים, ובהמשך נדרשו לתווך את רצונותיהם לבעל מקצוע, כשלא אחת גילו שהם חורגים מתקציבם. בחלוף שנה מייגעת הם החליטו לגנוז את השיפוץ, והבחינו בפער שנוצר בין היכולות הטכנולוגיות המתחדשות לבין שוק עיצוב הבית, שנותר הרחק מאחור. למעשה, מתוך התהליך שעברו, נולד הרעיון למוצר פורץ הדרך שלהם.

כך הפכה טטרקו למייסדת ומנכ"לית של חברת טכנולוגיה, שתהפוך לאחת הגדולות בעולם שנוסדו ומנוהלות בידי אישה. מאז ועד היום, החברה הצומחת גייסה 614 מיליון דולר, כשהסבב האחרון נעשה כשערכה בשוק עומד על שווי של ארבעה מיליארד דולר. היום נמצאת 'האוז' בשורה אחת עם ענקיות הטכנולוגיה הגדולות.

בעולם קיימות פחות מ-200 חברות פרטיות שנקראות 'יוניקורן', ששוויין נאמד בסכום העולה על מיליארד דולר. מדובר בכ-0.00000087% מהחברות הרשומות. כלומר, בהערכה גסה, טטרקו הישראלית, בוגרת האוניברסיטה העברית, הובילה את החברה שלה לעשירייה השלישית של החברות הפרטיות הגדולות בעולם. ניתן להעריך שהצמיחה תוביל את החברה בשנים הקרובות, כמו חברות צמיחה אחרות, להנפקת ענק.

במסגרת סבב הפגישות של משלחת היזמיות הישראליות WeAct לעמק הסיליקון (ראו מסגרת), נפגשנו עם טטרקו כדי לשמוע על המסע היזמי הנדיר שלה, שמהווה מקור להשראה, כדי לקבל כלים ועצות. ההזדהות שלה עם הדרך והקשיים שלה היזמיות מרגשת, וכך גם החיבור שנוצר בין נשים שבחרו ביזמות ונושאות על כתפיהן אחריות אדירה מיוחד במינו.

עדי מספרת שהיא ואלון (מייסד-שותף המשמש כיום כנשיא החברה) היו נחושים לייצר פתרון למצוקה שחוו, נשארו לאורך הדרך מפוקסים בטובת המשתמשים ודחו ככל האפשר חדירה של שיקולים זרים (מוניטיזציה) למערכת השיקולים המכוונת את בניית החברה. הצעות להטמעת פרסומות או שורות רווח אחרות נדחו על הסף, כשבני הזוג בונים, למעשה, מוצר מלא בכוחות עצמם.

המאמץ השתלם, והם הצליחו להגיע ל-300,000 משתמשים בצורה אורגנית, עוד לפני ששקלו לפנות לסבב גיוסים חיצוני.

לשאלת היזמיות לגבי התשתית הטכנית שעמדה לרשותם, משיבה עדי שאפילו את עלות השרתים שילמו מכיסם, כ-2,000 דולר בחודש. הם עבדו בלילות ובסופי שבוע על המיזם במקביל לעבודתם במשרה מלאה - עדי בחברת ניהול פיננסי, ואלון ב-eBay. רק בדיעבד הבינו שהשיטה שעבדו בה נקראת 'Bootstrepping' - בנייה עצמית רזה ויעילה הנותנת פתרון מלא לפני שפונים לגיוס.

לאחר זמן מה של פעילות, כשבאמתחתם משתמשים פעילים בהיקף חסר תקדים, שוחחה טטרקו באירוע של הגן היהודי בפאלו אלטו עם סבא של אחד הילדים, עמוס וילנאי, שמכר חברה ב-4.5 מליארד דולר. כששמע את הפרטים ואת מספר המשתמשים, היה מופתע מאוד, ולאחר שבחן את המוצר, אמר שאם לא יגייסו מיד ויגדלו במהירות, מישהו ישים לב לפער, יגייס כסף ויעקוף אותם ברגע. חברה שעובדת בצורה רזה ומהירה ללא גיוס ומגיעה לנתונים כאלה היא מכרה זהב, וסימן ברור למשקיעים. בעקבות התובנה הזו, החלו בני הזוג לשקול בינם לבין עצמם את אפשרות הגיוס.

שבועות לאחר מכן הם פגשו את אורן זאב, שתיאר את תפקידו כ"נוסע במושב האחורי שיעזרו בו רק כשייזקקו". הוא הפך למשקיע הראשון, שגם הכניס שני מיליון דולר ראשונים לחברה. תרומתו החשובה לא פחות הייתה הטמעת תנאי השקעה שחייבו את המשקיעים הבאים אחריו, ושמרו על עצמאות מוחלטת של המייסדים בהובלת החברה.

משלחת היזמיות בביקור במשרדי 'האוז' / צילום לימור אדרי

הצוקרברגים של העולם

נדיר שיזמים מגיעים לשלב גיוסי ההון עם כמות אדירה של משתמשים וחדירה לשוק, ובמצב כזה, משקיעים יעשו הכול כדי לקבל מקום סביב השולחן. כך דילגו עדי ואלון על השלב הקשה של חיפוש אחר הון לאורך שדרת סנד היל רוד במנלו פארק ('שדרת הקרנות').כחצי שנה לאחר ההשקעה של זאב, הם החליטו יחד לפנות לקרנות בודדות בלבד, כשכל התהליך התנהל לפי התנאים שהכתיבו. היום משקיעות ב'האוז' הקרנות המובילות בעולם, שמנהלות את כספם של מייסדי חברות הענק, ובהם גייטס פאונדיישן ואחרים.

המשקיעים התיישרו עם התנאים הראשוניים, ואפשרו למייסדים להמשיך בקבלת ההחלטות האקוטיות בנוגע לחברה ולדחות, בין השאר, את תחילת המוניטיזציה (גביית עלות), עד שהגיעה אינדיקציה ברורה מהמשתמשים. היום לחברה יש מודל הכנסות מגוון, המבוסס על דרישה שהתעוררה בקהילת המשתמשים, בצורת מינוי לשירותי שיווק מקומיים שמסייע לאנשי מקצוע למצוא את הלקוחות שלהם, ובמקביל, אזור ממכר למוצרי בית, עם עשרה מיליון מוצרים זמינים לרכישה מעשרות אלפי ספקים.

במהלך הדיון הער שלנו על שלבי הגיוס וחשיבותם של מודלים המאפשרים גמישות ניהולית למייסדים, עדי עוצרת את השיח ומנפקת תובנה חשובה: "בנו מוצר טוב ופעלו בצורת 'בוטסטרפ' (פעילות עם מינימום גיוס הון, או עם הון ראשוני עצמי) ככל האפשר, כדי להגיע למצב אופטימלי בשלב הגיוס". עוד היא מוסיפה: "פעלו לפי הסטנדרטים שלכן, לא לפי סטנדרטים שהוכתבו על ידי אחרים. אם הוכחתן את המוצר ואת עצמכן באמצעותו, אתן יודעות מה נכון עבור החברה שלכן".

עדי מסכמת בסיפור הממחיש במעט את החזון הניהולי שאותו היא מובילה. לאחר קבלת ההשקעה של 'סקויה', היא הוזמנה עם אלון לאירוע ששמו 'סקויה סאפר'. מדובר בארוחת ערב אקסקלוסיבית הנערכת פעם בשנה למנהלי החברות שסקויה השקיעו בהם. זהו, במובנים רבים, אירוע של המארק צוקרברגים והסטיב ג'ובסים של העולם. לצערם של עדי ואלון, האירוע נקבע על תאריך יום הולדתו של בנם, והם הודיעו בנימוס שלא יוכלו להשתתף. הסירוב נראה טבעי לאלה המכירים את התרבות הארגונית שהם הצמיחו ב'האוז': כשפגישה נופלת על אירוע משפחתי, או אפילו פגישה בגן של הילד, לגיטימי לחלוטין לשנות סדרי עבודה. "לאנשים בדרך כלל אין חרטות על משימות עבודה שלא הספיקו להשלים. החרטות הגדולות הן על אי מיצוי זמן משפחתי. אל תוותרו על זה, תקבעו את הסטנדרטים שיאפשרו לכן כל מה שתחליטו לעשות", היא אומרת.

משלחת היזמיות לעמק הסיליקון

משלחת היזמיות הישראליות לעמק הסיליקון יצאה במסגרת WeAct מיזם חברתי ללא כוונת רווח, הפועל לקדם שוויון מגדרי בעולם החדשנות.

המייסדת, דריה הניג שקד, היא עורכת דין בהשכלתה, ובעשור האחרון הייתה בצוות המנהל של קרן ההשקעות אימפקט. לפני כשנתיים עברה אל עמק הסיליקון והקימה את המיזם החברתי, שגייס עד היום כ-150 אלף דולר, והוביל שלוש משלחות וכ-50 יזמיות מישראל.

במהלך המשלחת נפגשו היזמיות עם יזמים מובילים, משקיעים וחברות בעמק הסיליקון כדי לרכוש כלים לגיוס ולצמיחה. בנובמבר אשתקד יצאה המשלחת הראשונה לעמק הסיליקון ומאז אחת המשתתפות, עדי אקהויז-ברזילי, מכרה את החברה שלה רילפייס לאפל, חמש אחרות פתחו נציגות בעמק הסיליקון, ואחרות גייסו הון, לקוחות ויועצים וחידדו את אסטרטגיית הצמיחה של המיזם שלהן.

■ הכותבת היא מייסדת WeAct ומובילת משלחת היזמיות הישראליות לעמק הסיליקון.

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; בורסות אירופה נצבעו אדום

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ועבר לירידות ● ירידות בבורסות אירופה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים