גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה עדי טטרקו ליזמית הישראלית המצליחה בעולם

היא עבדה במשרה מלאה, ובמקביל פיתחה עם בן זוגה פלטפורמה לעיצוב וירטואלי של חדרי הבית, "האוז" ■ החברה שהלכה וצמחה גייסה עד היום 614 מיליון דולר והגיעה לשווי של 4 מיליארד דולר ■ "ליידי גלובס" בהצצה נדירה לאימפריה בעמק הסיליקון

עדי טטרקו / צילום: קרלה דוארטה רזורה
עדי טטרקו / צילום: קרלה דוארטה רזורה

המשרדים של חברת 'Houzz' בדאון טאון פאלו אלטו מצליחים להפתיע גם את מי שכבר הפך אדיש לאימפריות שקמות בעמק הסיליקון. תוך כדי שיטוט בין הקומות מגלים שכל אזור וכל חדר במבנה מעוצבים בהשראת מדינה שונה. יש שם, למשל, חדר ילדים עם מיטת קומותיים מוצעת, ובצמוד ממוקם סלון ישראלי עם ספות אפורות ומרצפות מצוירות בדוגמה כחולה, שמזכירה בית עתיק ביפו.

בחלל העבודה המשותף יושבים עשרות עובדים, נשים וגברים (שיעורן של הנשים גבוה יותר), ממדינות שונות ברחבי העולם ומרקע מקצועי מגוון. כ-300 איש עובדים בבניין שברחוב המילטון, מתוך 1,600 עובדי החברה המפוזרים על פני חמישה משרדים בארה"ב ובעוד שש מדינות ברחבי העולם.

'האוז' היא פלטפורמה לשיפוץ ועיצוב הבית, המשמשת בעלי נכסים, אוהבי עיצוב, בעלי מקצוע, מותגים ומוכרי מוצרים בתחום העיצוב מכל העולם. עד הקמתה, בעלי נכסים שרצו לעצב, לשפץ או לרכוש מוצרים לבית, נאלצו לגזור תמונות ממגזינים, לקושש מקורות השראה, לאתר בעלי מקצוע ולנהל תהליך לא יעיל כדי להגשים את חלום הבית המיוחל. היום, בעזרת 'האוז', כל בעל נכס יכול לקבל השראה מתוך 15 מיליון תמונות, לאתר איש מקצוע מתוך 1.5 מיליון אפשרויות וליצור עמו קשר, לקבל הצעת מחיר, ועל הדרך אפילו לרכוש בולי עץ גדולים מסקנדיביה ולקבל אותם לביתו בארה"ב.

את האימפריה חסרת התקדים הזו, הנחשבת היום לאחת החברות המבטיחות, הקימו בני הזוג עדי טטרקו ואלון כהן. הם הכירו בטיול בתאילנד בשנות ה-90, למדו באוניברסיטאות בישראל, הקימו חברת תוכנה שהתמזגה עם חברה אחרת, ומצאו את עצמם בשנת 2000 בניו יורק. בחלוף כמה שנים הם עברו להתגורר בסן חוזה שבסיליקון ואלי, ובהמשך רכשו בית ישן בפאלו אלטו שנזקק לשיפוץ מאסיבי. הניסיון לשפץ את הבית הישן חשף בפניהם עד כמה סיזיפי ופגום התהליך. את אנשי המקצוע הם קוששו דרך חברים, הם נשלחו פעם אחר פעם לחנויות לעלעל במגזינים כדי להבין מה הם רוצים, ובהמשך נדרשו לתווך את רצונותיהם לבעל מקצוע, כשלא אחת גילו שהם חורגים מתקציבם. בחלוף שנה מייגעת הם החליטו לגנוז את השיפוץ, והבחינו בפער שנוצר בין היכולות הטכנולוגיות המתחדשות לבין שוק עיצוב הבית, שנותר הרחק מאחור. למעשה, מתוך התהליך שעברו, נולד הרעיון למוצר פורץ הדרך שלהם.

כך הפכה טטרקו למייסדת ומנכ"לית של חברת טכנולוגיה, שתהפוך לאחת הגדולות בעולם שנוסדו ומנוהלות בידי אישה. מאז ועד היום, החברה הצומחת גייסה 614 מיליון דולר, כשהסבב האחרון נעשה כשערכה בשוק עומד על שווי של ארבעה מיליארד דולר. היום נמצאת 'האוז' בשורה אחת עם ענקיות הטכנולוגיה הגדולות.

בעולם קיימות פחות מ-200 חברות פרטיות שנקראות 'יוניקורן', ששוויין נאמד בסכום העולה על מיליארד דולר. מדובר בכ-0.00000087% מהחברות הרשומות. כלומר, בהערכה גסה, טטרקו הישראלית, בוגרת האוניברסיטה העברית, הובילה את החברה שלה לעשירייה השלישית של החברות הפרטיות הגדולות בעולם. ניתן להעריך שהצמיחה תוביל את החברה בשנים הקרובות, כמו חברות צמיחה אחרות, להנפקת ענק.

במסגרת סבב הפגישות של משלחת היזמיות הישראליות WeAct לעמק הסיליקון (ראו מסגרת), נפגשנו עם טטרקו כדי לשמוע על המסע היזמי הנדיר שלה, שמהווה מקור להשראה, כדי לקבל כלים ועצות. ההזדהות שלה עם הדרך והקשיים שלה היזמיות מרגשת, וכך גם החיבור שנוצר בין נשים שבחרו ביזמות ונושאות על כתפיהן אחריות אדירה מיוחד במינו.

עדי מספרת שהיא ואלון (מייסד-שותף המשמש כיום כנשיא החברה) היו נחושים לייצר פתרון למצוקה שחוו, נשארו לאורך הדרך מפוקסים בטובת המשתמשים ודחו ככל האפשר חדירה של שיקולים זרים (מוניטיזציה) למערכת השיקולים המכוונת את בניית החברה. הצעות להטמעת פרסומות או שורות רווח אחרות נדחו על הסף, כשבני הזוג בונים, למעשה, מוצר מלא בכוחות עצמם.

המאמץ השתלם, והם הצליחו להגיע ל-300,000 משתמשים בצורה אורגנית, עוד לפני ששקלו לפנות לסבב גיוסים חיצוני.

לשאלת היזמיות לגבי התשתית הטכנית שעמדה לרשותם, משיבה עדי שאפילו את עלות השרתים שילמו מכיסם, כ-2,000 דולר בחודש. הם עבדו בלילות ובסופי שבוע על המיזם במקביל לעבודתם במשרה מלאה - עדי בחברת ניהול פיננסי, ואלון ב-eBay. רק בדיעבד הבינו שהשיטה שעבדו בה נקראת 'Bootstrepping' - בנייה עצמית רזה ויעילה הנותנת פתרון מלא לפני שפונים לגיוס.

לאחר זמן מה של פעילות, כשבאמתחתם משתמשים פעילים בהיקף חסר תקדים, שוחחה טטרקו באירוע של הגן היהודי בפאלו אלטו עם סבא של אחד הילדים, עמוס וילנאי, שמכר חברה ב-4.5 מליארד דולר. כששמע את הפרטים ואת מספר המשתמשים, היה מופתע מאוד, ולאחר שבחן את המוצר, אמר שאם לא יגייסו מיד ויגדלו במהירות, מישהו ישים לב לפער, יגייס כסף ויעקוף אותם ברגע. חברה שעובדת בצורה רזה ומהירה ללא גיוס ומגיעה לנתונים כאלה היא מכרה זהב, וסימן ברור למשקיעים. בעקבות התובנה הזו, החלו בני הזוג לשקול בינם לבין עצמם את אפשרות הגיוס.

שבועות לאחר מכן הם פגשו את אורן זאב, שתיאר את תפקידו כ"נוסע במושב האחורי שיעזרו בו רק כשייזקקו". הוא הפך למשקיע הראשון, שגם הכניס שני מיליון דולר ראשונים לחברה. תרומתו החשובה לא פחות הייתה הטמעת תנאי השקעה שחייבו את המשקיעים הבאים אחריו, ושמרו על עצמאות מוחלטת של המייסדים בהובלת החברה.

משלחת היזמיות בביקור במשרדי 'האוז' / צילום לימור אדרי

הצוקרברגים של העולם

נדיר שיזמים מגיעים לשלב גיוסי ההון עם כמות אדירה של משתמשים וחדירה לשוק, ובמצב כזה, משקיעים יעשו הכול כדי לקבל מקום סביב השולחן. כך דילגו עדי ואלון על השלב הקשה של חיפוש אחר הון לאורך שדרת סנד היל רוד במנלו פארק ('שדרת הקרנות').כחצי שנה לאחר ההשקעה של זאב, הם החליטו יחד לפנות לקרנות בודדות בלבד, כשכל התהליך התנהל לפי התנאים שהכתיבו. היום משקיעות ב'האוז' הקרנות המובילות בעולם, שמנהלות את כספם של מייסדי חברות הענק, ובהם גייטס פאונדיישן ואחרים.

המשקיעים התיישרו עם התנאים הראשוניים, ואפשרו למייסדים להמשיך בקבלת ההחלטות האקוטיות בנוגע לחברה ולדחות, בין השאר, את תחילת המוניטיזציה (גביית עלות), עד שהגיעה אינדיקציה ברורה מהמשתמשים. היום לחברה יש מודל הכנסות מגוון, המבוסס על דרישה שהתעוררה בקהילת המשתמשים, בצורת מינוי לשירותי שיווק מקומיים שמסייע לאנשי מקצוע למצוא את הלקוחות שלהם, ובמקביל, אזור ממכר למוצרי בית, עם עשרה מיליון מוצרים זמינים לרכישה מעשרות אלפי ספקים.

במהלך הדיון הער שלנו על שלבי הגיוס וחשיבותם של מודלים המאפשרים גמישות ניהולית למייסדים, עדי עוצרת את השיח ומנפקת תובנה חשובה: "בנו מוצר טוב ופעלו בצורת 'בוטסטרפ' (פעילות עם מינימום גיוס הון, או עם הון ראשוני עצמי) ככל האפשר, כדי להגיע למצב אופטימלי בשלב הגיוס". עוד היא מוסיפה: "פעלו לפי הסטנדרטים שלכן, לא לפי סטנדרטים שהוכתבו על ידי אחרים. אם הוכחתן את המוצר ואת עצמכן באמצעותו, אתן יודעות מה נכון עבור החברה שלכן".

עדי מסכמת בסיפור הממחיש במעט את החזון הניהולי שאותו היא מובילה. לאחר קבלת ההשקעה של 'סקויה', היא הוזמנה עם אלון לאירוע ששמו 'סקויה סאפר'. מדובר בארוחת ערב אקסקלוסיבית הנערכת פעם בשנה למנהלי החברות שסקויה השקיעו בהם. זהו, במובנים רבים, אירוע של המארק צוקרברגים והסטיב ג'ובסים של העולם. לצערם של עדי ואלון, האירוע נקבע על תאריך יום הולדתו של בנם, והם הודיעו בנימוס שלא יוכלו להשתתף. הסירוב נראה טבעי לאלה המכירים את התרבות הארגונית שהם הצמיחו ב'האוז': כשפגישה נופלת על אירוע משפחתי, או אפילו פגישה בגן של הילד, לגיטימי לחלוטין לשנות סדרי עבודה. "לאנשים בדרך כלל אין חרטות על משימות עבודה שלא הספיקו להשלים. החרטות הגדולות הן על אי מיצוי זמן משפחתי. אל תוותרו על זה, תקבעו את הסטנדרטים שיאפשרו לכן כל מה שתחליטו לעשות", היא אומרת.

משלחת היזמיות לעמק הסיליקון

משלחת היזמיות הישראליות לעמק הסיליקון יצאה במסגרת WeAct מיזם חברתי ללא כוונת רווח, הפועל לקדם שוויון מגדרי בעולם החדשנות.

המייסדת, דריה הניג שקד, היא עורכת דין בהשכלתה, ובעשור האחרון הייתה בצוות המנהל של קרן ההשקעות אימפקט. לפני כשנתיים עברה אל עמק הסיליקון והקימה את המיזם החברתי, שגייס עד היום כ-150 אלף דולר, והוביל שלוש משלחות וכ-50 יזמיות מישראל.

במהלך המשלחת נפגשו היזמיות עם יזמים מובילים, משקיעים וחברות בעמק הסיליקון כדי לרכוש כלים לגיוס ולצמיחה. בנובמבר אשתקד יצאה המשלחת הראשונה לעמק הסיליקון ומאז אחת המשתתפות, עדי אקהויז-ברזילי, מכרה את החברה שלה רילפייס לאפל, חמש אחרות פתחו נציגות בעמק הסיליקון, ואחרות גייסו הון, לקוחות ויועצים וחידדו את אסטרטגיית הצמיחה של המיזם שלהן.

■ הכותבת היא מייסדת WeAct ומובילת משלחת היזמיות הישראליות לעמק הסיליקון.

עוד כתבות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית