גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר חודש דרמטי: האתגר של ברצלונה לכלכלה הספרדית

המשבר שפרץ סביב שאיפות העצמאות של מחוז קטלוניה, הורגש באחרונה במדדי המניות של ספרד, אבל לא צפוי לפגוע בצמיחה המרשימה של הכלכלה הספרדית

הפגנה בברצלונה בעד הישארות בתוך ספרד / צילום: רויטרס
הפגנה בברצלונה בעד הישארות בתוך ספרד / צילום: רויטרס

חודש דרמטי עבר על ספרד, כשב-1 באוקטובר יצאו אזרחי קטלוניה למשאל עם על עצמאות המחוז. בעקבות המשאל, שבו יותר מ-90% מהמצביעים תמכו בעצמאות, אבל רק 43% מבעלי זכות הבחירה יצאו להצביע, הכריז נשיא קטלוניה, קרלס פוג'דמון, על עצמאות המחוז. ואולם, ממשלת ספרד, שמלכתחילה הודיעה כי המשאל אינו חוקי, סירבה להכיר בו, ואף הודיעה על שלילת הזכויות האוטונומיות של המחוז.

בהיסטוריה הרחוקה, קטלוניה היתה אזור עצמאי, עם שפה, מנהגים וחוקים משלו, עד שבשנת 1150 נישואי מלכות הובילו לאיחוד קטלוניה ואזור אראגון. האיחוד הזה החזיק מעמד עד שנת 1714, אז המלך פיליפ החמישי כבש את קטלוניה. ב-1715 סיים פיליפ את מסע הכיבוש, כשהשתלט על איים נוספים, ואז למעשה נולדה ספרד המודרנית.

מאז ניסו השלטונות הספרדיים לאכוף את השפה הספרדית ואת חוקי ספרד על מחוז קטלוניה, עד שב-1931 ויתרו על כך סופית, ולמעשה, נתנו לקטלוניה אוטונומיה כחלק מספרד. הגנרל פרנקו ניסה מאוחר יותר לחסל את קטלוניה, אבל גם ניסיון זה לא צלח. באופן סופי, קטלוניה קיבלה מעמד אוטונומי ב-1977, אז חזרה הדמוקרטיה לשלוט בספרד.

התאוששות בביצועי מדד המניות הספרדי

אין רוב לעצמאות

לאורך השנים, תמיד היה רצון מצד הקטלנים לעצמאות, אבל הדחיפה האחרונה והאקטיבית לעצמאות היא תולדה של המשבר הפיננסי הגלובלי ומשבר החוב שפקד את אירופה לאחר מכן בשנת 2011, כשספרד היתה במוקד. במהלך אותו משבר, התסכול של קטלוניה רק התגבר, שכן כל תוכנית החילוץ הספרדית היתה בעיקר על גבה של קטלוניה העשירה.

קטלוניה היא הלב התעשייתי של ספרד, בעיקר בשל היותה מעצמה ימית (רוב גבולה הוא בים), וממנה משנעים את התוצרת הספרדית לכיוון אירופה והמזרח. בשנים האחרונות קטלוניה הפכה גם להיות מרכז היי-טק ופיננסים. בקטלוניה חיים כ-7.5 מיליון אזרחים והיא מהווה כ-19% מהתוצר הספרדי. אילו נחשבה למדינה עצמאית, התוצר שלה היה מסתכם בכ-200 מיליארד אירו (בערך בגודלה של ישראל).

הקטלונים נהנים אמנם מאוטונומיה, אבל המסים שהם משלמים עוברים לממשלת ספרד - ופה, למעשה, טמון המקור לגלגול הנוכחי של המשבר.הקטלונים טוענים שקיים פער מהותי ומתמשך בין החלק היחסי שהם מעבירים לקופת המדינה בתשלומי המסים, לבין שיעור ההשקעה של ספרד במחוז ביחס למחוזות אחרים.

תוצאות משאל העם התחילו לגלגל כדור שלג, והמשבר החוקתי רק התעצם. מצד אחד, הממשלה במדריד איימה על קטלוניה על ידי נטילת כל הסמכויות האוטונומיות שלה והחלפת הממשלה המקומית. מצד שני, הנשיא פוג'דמון טיפס על עץ גבוה מאוד, כשדרש מממשלת ספרד להיכנס אתו למשא ומתן על עצמאותה העתידית של קטלוניה ואף הכריז, באופן חד-צדדי, על עצמאות המחוז. לאחר שפוג'דמון לא עמד באולטימטום שהציב לו ראש ממשלת ספרד, מריאנו רחוי, פיזר ראחוי את הפרלמנט הקטלוני והכריז על בחירות חדשות, שיתקיימו ב-21 בדצמבר. במקביל, הרשויות גם הוציאו צווי מעצר בגין בגידה לפוג'דמון ולחברי ממשלתו, שבינתיים ברחו לבלגיה.

השאלה המרכזית כיום היא האם המצב בקטלוניה יכול עוד להידרדר? ואם כן, עד כמה זה מסכן את ספרד בפרט, ואת גוש האירו בכלל? בשורה התחתונה, וזה אולי כל מה שחשוב, קטלוניה לא הולכת כנראה להיות מדינה עצמאית בטווח הקרוב או הרחוק.

למעשה, כלל לא ברור אם קיים רוב מובהק בקרב אזרחי קטלוניה, שכן פחות ממחציתם הגיעו להצביע במשאל העם על עצמאות המחוז. על פי ההערכות, קיים רוב קטן המעדיף להישאר חלק מספרד. נוסף על כך, וזה אולי החלק החשוב ביותר, כדי לזכות בעצמאות, על העולם להכיר בכך. נכון להיום, המדינות החברות בגוש האירו וארה"ב הצהירו במפורש כי הן מתנגדות לעצמאות קטלוניה, כך שגם אם היא תהיה מדינה עצמאית, היא תהיה מבודדת, וככל הנראה תקרוס כלכלית.

לכן, אנו מעריכים כי עד לבחירות בדצמבר, המתחים בספרד ימשיכו לעלות והרוחות יתלהטו. אם תיבחר ממשלה פרו-אירופית, שאינה תומכת בעצמאות, הסיפור הקטלוני יסתיים בשקט. ואולם, גם אם תיבחר ממשלה שתתמוך בעצמאות, סביר להניח כי התוצאה תהיה משא ומתן על יותר סמכויות אוטונומיות או הסדר חדש בכל הנוגע לתשלומי המסים לספרד.

מכיוון שקטלוניה מהווה כ-20% מהתוצר הספרדי, הסדר שירצה את שני הצדדים הוא קריטי. מצד אחד, קטלוניה היא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של ספרד, אבל מצד שני, קשרי המסחר בינה לבין שאר חלקי ספרד הם קריטיים לא פחות להמשך שגשוגה הכלכלי.

שוק האג"ח לא מתרגש

אז מה כל זה אומר על השווקים? שוקי המניות הספרדיים התחילו להביא לידי ביטוי את החששות מהתלקחות המשבר הקטלוני עוד לפני משאל העם עצמו - מה שהוביל לביצוע חסר משמעותי של מדדי המניות של ספרד ביחס לשאר אירופה מתחילת ספטמבר.

למרות ההתרגשות, לכאורה, של שוקי המניות, נראה כי שוק האג"ח לקח את כל המשבר הקטלוני הרבה יותר בקלות. כשמתבוננים במרווח של אג"ח ממשלת ספרד ל-10 שנים על פני אג"ח ממשלת גרמניה, אין כל סימן לדרמה. התגובות למשבר היו קצרות-טווח, והמרווח נותר כשהיה.

לסיכום, המשבר החוקתי בקטלוניה עוד יכול להתלקח בשבועות הקרובים, אבל בטווח הזמן הארוך הוא לא מהווה, להערכתנו, סיכון לשלמותה של ספרד או לשלמות האיחוד האירופי.

הצמיחה הכלכלית המרשימה של ספרד במהלך הרבעונים האחרונים, שעמדה על כ-3.0%, צפויה להמשיך, גם אם בקצב מעט מתון יותר ברבעונים הקרובים. שאיפותיה של קטלוניה לעצמאות לא צפויות להתממש, והיא תמשיך ליהנות מאוטונומיה רחבה יותר או פחות, אך כחלק מספרד הגדולה.

*** הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בבית ההשקעות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

מניה מומלצת : קבוצת Inditex

ספרד הצליחה להוציא מתוכה לא רק מאבקים אזרחיים ומלחמות שוורים. אמנם כיום היא נמצאת בכותרות, בגלל המשבר המתמשך סביב שאיפות העצמאות של קטלוניה. ואולם לפני עשור בדיוק, ספרד היתה בכותרות בגלל המשבר הפיננסי הטראומטי שפקד אותה ורמת האבטלה הגבוהה שאפיינה אותה.

לכן, אם נחפש השקעות אטרקטיביות בשוק עם מכפילים אטרקטיביים יחסית כמו השוק הספרדי, נבחר להתמקד בחברות ספרדיות, אבל כאלה שאין להן תלות מוחלטת בשוק המקומי. והפעם, "המלכה" הבלתי מעורערת של ספרד - Inditex, הנחשבת לאחת מקבוצות האופנה החזקות בעולם.

Inditex היא בעלת שווי שוק של 97 מיליארד אירו, המגלם מכפיל רווח נקי של 29.7. אחד מהמותגים הבינלאומיים הנחשבים והמוכרים שלה הוא זארה (Zara), לצד מותגים מוכרים נוספים, כמו Pull&Bear Bershka ,Stradivarius ואחרים.

הקבוצה פרוסה בעשרות מדינות, באמצעות שמונה מותגים, המספקים מענה לקשת רחבה של צרכנים. מותגיה מציעים מוצרי אופנה לנשים, גברים וילדים, וגם אופנה לבית, עבור טווח גילאים וטווח מחירים גדול.

הרחבת פעילות הקבוצה במגוון רחב של אזורים גיאוגרפיים הובילה לצמיחה חדה בהיקף מכירות הקבוצה, שהכפיל את עצמו בתוך עשור.

בהסתכלות רחבה יותר, הקבוצה צמחה ממכירות של כ-4 מיליארד אירו לפני כ-15 שנה למכירות של כ-23 מיליארד אירו ב-12 החודשים האחרונים. הרווח של החברה בעשור האחרון יותר מהכפיל את עצמו, ושיעור הרווחיות התפעולית הגיע ליותר מ-17.5% ב-12 החודשים האחרונים וגם בשנת 2016. זאת, בזמן שקבוצות בתחום הריטייל בכלל, והאופנה בפרט, סובלות מהתכווצות בשולי הרווח ושולי רווחיות נמוכים באופן משמעותי בהשוואה לכך.

באחרונה ציינו בסקירה שלנו בנוגע לחברת האופנה השוודית H&M, שהחברה לא הצליחה לעמוד בתחזיות שסיפקה לשוק, נוכח איחור בפיתוח פלטפורמת אונליין טובה ומתוחכמת.

לעומתה, דווקא זארה, שלה נוכחות ב-94 שווקים בעולם, הצליחה לפתח באופן מהיר יחסית פלטפורמת אונליין שמספקת עבורה נוכחות, גם אם חלקית, ונותנת לה כיום מענה מקוון ב-45 שווקים בעולם. באופן דומה, גם בשאר מותגי הקבוצה (שבעה במספר) קיימת נוכחות של לפחות מ-50% מהשווקים שבהם הם פעילים גם באונליין.

הדגש על מכירות אונליין בשנתיים האחרונות מצד מותגים שונים בעולם נובע מההבנה שפלטפורמת הרצפה אינה יכולה יותר להתמודד על לב הצרכן, ויש צורך בהשקעה באינטרנט כדי להתמודד עם התחרות הבינלאומית שמספקות מספר לא מבוטל של פלטפורמות אונליין.

חברת Inditex SA העולמית זיהתה את המגמות לפני H&M, וכך היא מצליחה לשמר את מקומה בשוק. הרחבת המסחר המקוון מסייעת לקיזוז העלייה בהיקף המלאים וצפויה לסייע גם בהיקף הצמיחה במכירות ולשולי הרווחיות של החברה.

חברות שלא השכילו לעשות זאת, סובלות לרוב מירידה בהיקף המכירות ומהתכווצות הרווחיות. מגמה זו בולטת בעיקר בקרב מותגי האופנה הפונים לקהל הרחב, ובפרט לקהל צעיר, שמעוניין באופנה טרנדית במחירים נוחים.

עוד כתבות

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ישי דוידי - מייסד ומנכ''ל פימי / צילום: יונתן בלום

פימי מכרה מניות של אורביט ב-100 מיליון שקל. אלה הרוכשים

הרוכשים העיקריים הם בתי ההשקעות מור ומיטב ● פימי מכרה את המניות אחרי זינוק של כ-37% במניה ותמשיך להיות בעלת השליטה בחברה ● התשואה של פימי על ההשקעה באורביט עומדת על 400%

ניר וויינגולד בשיחה עם דין שמואל אלמס / צילום: כדיה לוי

"פועלים להחזרת הביטחון": הקצין הבכיר שמסביר איך צה"ל יכול לשחזר את ההצלחה מול איראן

אל"מ ניר וויינגולד, ראש מחלקת תכנון, כלכלה וניתוח מערכות מפא"ת אמר בכנס "המנהיגות הצעירה" של גלובס כי במערכת הביטחון עובדים על החזרת הביטחון של ישראל למקום בו הוא היה לפני ה-7 באוקטובר ● "יש פה הון אנושי מצוין שתמיד יאפשר למצוא את הפתרון להתקדם ולהגן על עצמנו"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כך פעלה הברית האזורית להדיפת המתקפה של איראן ברגעי האמת

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

באירופה התלהבו ממערכת חץ 3, ובחברות הביטחוניות נרשמה התעניינות גוברת

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו-קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

מחזיקי אג"ח בול מסחר יזכו לתספורת, המנכ"לית לתגמול של מיליוני שקלים

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?