גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעש מעכבת לספקים תשלומים של עשרות מיליוני ש'

לפחות 60 מפעלים המשמשים ספקים של תעש מחכים חודשים ארוכים לתשלומים שמגיעים להם, אולם התשלומים מבוששים להגיע ■ תעש: משלמים בהתאם להסדרים מסחריים, כמקובל בהתנהלות עסקית

עשרות ספקים של התעשייה הצבאית (תעש מערכות) מדווחים על עיכובים מתמשכים, לעתים של חודשים ארוכים, בקבלת תשלומים מהחברה הביטחונית שבבעלות הממשלה על רכיבים וחומרי גלם שסיפקו לה מתוקף הסכמי התקשרות ביניהם. גורמים בתעשייה העריכו בשיחות עם "גלובס" כי היקף החובות של החברה לספקיה נאמד בעשרות מיליוני שקלים.

רוב הספקים של תעש, כמו גם של חברות ביטחוניות אחרות, הם מפעלים קטנים ובינוניים שמספקים לה רכיבים המשמשים אותה במסגרת תהליכי הייצור השוטפים.

"תעש חייבת לי כ-450 אלף שקל, חלקם עבור עבודות שסיפקתי לה כבר בחודש ינואר השנה, ובקרוב השנה מסתיימת", אומר ל"גלובס" שלמה גרין, הבעלים של חברת גה-גה מרמת-גן שפועלת בתחום העיבוד השבבי ומעסיקה כעשרה עובדים. "המפעל הזה נוסד בידי אבי המנוח וזה כ-50 שנה הוא מספק שירותים לתעשיות הביטחוניות בארץ. אני כבר לא רוצה לקבל הזמנות מתעש, כי היא מייבשת אותי עד שהיא משלמת. כשהיא פונה אליי בבקשה שאייצר לה משהו, אני מעדיף לנקוב מראש בסכומים גבוהים, כדי שילכו למתחרים. פעם הערתי לאנשים שאני מצוי בקשר איתם בתעש על מוסר התשלומים הבעייתי הזה, ואיימתי שאפסיק לעבוד איתם. הם אמרו לי שאם אלך, יבואו במקומי אחרים".

תעשיין אחר, שמספק לתעש מערכות חלקי מתכת המשמשים את החברה בייצור של רק"מ (רכב קרבי משוריין) מדווח על חודשים ארוכים של המתנה לקבלת תשלומים על חומרי גלם שסיפק לה: "אני חתום עם החברה על הסדר תשלומים של שוטף פלוס 180 יום, שזה המון זמן. הבעיה היא שגם אחרי תקופת ההסדר עוברים עוד חודשים ארוכים עד שהחברה משלמת, ואני צריך אוויר לנשימה. לרוב היא משחררת מקדמות פה ושם. אנשי הרכש שאני מדבר איתם באופן שוטף אומרים לי שהם מעדיפים קודם כל לעבור את מועדי תשלום המשכורות לעובדים, ולאחר מכן לחלק את הכסף בין הספקים. את הבנקים זה לא מעניין ואני נאלץ לשלם ריביות מטורפות על המינוס".

"שוטף פלוס 90 הופך לשוטף פלוס 163"

גם בארגונים כלכליים יציגים במשק מכירים את התלונות על "מוסר התשלומים הבעייתי" של החברה הביטחונית-ממשלתית, שנמצאת זה תקופה ארוכה בתהליכי הפרטה.

"זאת לא הפעם הראשונה שתעש מעכבת למשך תקופה ארוכה תשלומים לספקים", אומר ל"גלובס" בכיר באחד הארגונים. "אנחנו מנסים לסייע לחברות הקטנות שפועלות מולה ומנסים להבין גם את תעש עצמה, שכן חברה שלא משלמת בזמן לספקים שלה, נמצאת קרוב לוודאי בסיטואציה שגורמת לה להיות במצב כזה. אולי לקוח גדול בחו"ל לא שילם לה בזמן ויצר לה בעיית תזרים. אף אחד שם לא אומר שום דבר ולא מוסר הסברים לעיכובים החוזרים ונשנים. בכל הפעמים שבהן התערבנו ופנינו להנהלת תעש בבקשה לשלם חוב לאחד הספקים או לפחות להעביר מקדמה, החברה נעתרה ושילמה. הבעיה היא עם הספקים שמחכים ולא עושים רעש - והם האחרונים לקבל את הכסף. ככל הנראה יש עשרות חברות כאלה".

בימים האחרונים פנה גם נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, שמייצג מפעלים קטנים וזעירים המספקים שירותים ורכיבים לתעש, למנכ"ל החברה, אבי פלדר, בתלונה על פיגור התשלומים שלה לספקיה. בפנייתו לפלדר נאמר כי כבר בחודש אוגוסט האחרון עמדה החברה במצב של פיגור בתשלומים למפעלי מתכת ועיבוד שבבי, והתערבותו של המנכ"ל הובילה להסדרה פרטנית של חלק מהחובות לספקים.

בפנייתו לפלדר ציין אלקובי, כי "במהלך השנה האחרונה אנחנו עדים להחמרה במגמת עיכוב התשלומים בשווי של מאות אלפי שקלים ולמשך חודשים ארוכים מצד התעשייה הצבאית לספקים קטנים שהם חברי התאחדות המלאכה והתעשייה. התחושה הרווחת היא שמדובר בנוהג קבוע, שרבים מבין הספקים מתקשים להתמודד איתו, שכן הם חווים קשיים מהותיים בתזרים המזומנים ואיום ממשי על המשך קיום העסקים שלהם".

רבים ממפעלי המתכת והעיבוד השבבי משמשים ספקים ותיקים של תעש, והחברה מהווה עבור רובם לקוח אסטרטגי ומהותי, כך שהם נסמכים על התשלומים שמועברים להם מהחברה הביטחונית. "כשמפעל קטן שמעסיק 6-8 עובדים לא מקבל תשלום של 700 אלף שקל במשך יותר מחצי שנה, יכולתו לייצר, לשלם משכורות ולקבל אשראי מהמערכת הבנקאית מוטלת בספק", כתב אלקובי למנכ"ל החברה פלדר.

תעשיינים אחרים אמרו בשיחות עם "גלובס" כי אף על פי שהם חתומים עם תעש על הסדרי תשלומים שנחשבים נוחים מאוד עבור החברה, ולעתים מאפשרים לה לפרוע את חובותיה כלפיהם חצי שנה לאחר מועד אספקת הרכיבים או חומרי הגלם, החברה ממשיכה להשהות את תשלומיה. "שוטף פלוס 90 הופך לשוטף פלוס 163 יום, וזאת לאחר שהזמנות הושלמו, בוצעו וסופקו לחברה, והספקים אפילו משלמים על כך מע"מ למדינה", טוען אלקובי. "אני מצפה ממנכ"ל תעש לשנות את התנהלות התשלום למפעלים שנאבקים על קיומם".

"בתעש לא עונים לי לטלפון"

על פי נתוני ההתאחדות, לא פחות מ-60 מפעלים מחכים במשך חודשים ארוכים לתשלומים מתעש. "הבעיה האמיתית היא שאין שום שיח שמתקיים בין החברה לבין הספקים שלה. לפעמים אני מתקשר למנהלים שהזמינו סחורה, עברו חודשים אחרי שהיא סופקה והתקבלה במפעלים השונים שלה, אבל בכלל לא עונים לי לטלפון. זה מביך", אומר תעשיין בתחום חלקי המתכת שעובד כבר שנים ארוכות עם החברה, ולדבריו החל לדלל את היקף העבודות איתה בשל בעיית התשלומים שנשנית מדי כמה שנים. "עד לפני כשנתיים 90% מנפח העבודות במפעל שלי היה מופנה רק לתעש, אבל עם מוסר תשלומים כזה אני לא יכול לבנות עליהם. אני צריך להתקיים, צריך לשלם מסים, לשלם שכר לעובדים. לאט-לאט הפחתתי את נפח הפעילות שלי מולה, כדי לא לשים את כל הביצים בסל אחד. גם היום תעש היא לקוח דומיננטי מאוד שלי, אבל לא כמו בעבר. ירדתי עם היקפי הפעילות שלי איתה ל-50%-60%".

רבים מהתעשיינים ששוחחו עם "גלובס" מסרבים להיחשף, מחשש שכל מהלך מצדם בנושא יוביל להפסקת עבודה איתם מצד תעש. "יש עדיין מפעלים רבים שתלויים בחברה הזאת, והם לא רוצים לסכן את עצמם. הם מעדיפים לבלוע את הצפרדע, לנשוך שפתיים ולקוות שדברים יסתדרו".

בהתאחדות המלאכה והתעשייה אומרים כי על פי חוק מוסר התשלומים במשק, חברה ממשלתית חייבת לשלם לספקים שלה בתוך חודש וחצי (שוטף פלוס 45) אלא אם נחתם הסדר אחר בין החברה לבין הספק. במקרה שנחתם הסדר תשלומים אחר, כך מסבירים בהתאחדות, הוא ייחשב להסדר המחייב.

מתעש מערכות נמסר בתגובה לטענות, כי "צבר ההזמנות של החברה, שעומד על כ-8 מיליארד שקל לצה"ל ולצבאות מתקדמים בעולם מעיד יותר מכל על המוניטין והאמינות מול לקוחותיה וספקיה. החברה משלמת לספקים בהתאם להסדרים מסחריים ובהתאם לתנאי תשלום שנקבעים בעת ההתקשרות, ובהתאם להסדרים מסחריים שנקבעים מעת לעת בין החברה לספקים, כמקובל בהתנהלות עסקית. החברה עושה את כל אשר נדרש מול ספקיה בעניין זה. ספקי תעש עובדים איתה שנים רבות, מתנהלים מולה באופן ישיר ומקצועי לאורך השנים, לשביעות רצונם המלאה של כל הצדדים".

בהתייחס לדברי גרין, הבעלים של גה-גה, נטען היום בתעש מערכות כי הפיגור בתשלומים לחברה מסתכם בכ-100 אלף שקל וזאת לאחר שבין 2016 ל-2017 הועברו לה כמה מאות אלפי שקלים: "גם הסכום של 100 אלף השקלים נמצא בהליכי טיפול", נמסר מהחברה.

עוד אמרו בתעש בהתייחס לשאר הטענות, כי "אנו משוכנעים שאם הספקים האחרים היו מזדהים וטענותיהם היו נבדקות, היה נמצא שהחברה עומדת בהסדרים המסחריים איתם כמקובל בשוק".

מכירות ב-2.1 מיליארד שקל

את שנת 2016 סיימה תעש מערכות עם רווח תפעולי של 17 מיליון שקל, ומכירותיה באותה השנה הסתכמו בכ-2.1 מיליארד שקל, עלייה של 12% ביחס למכירות החברה בשנת 2015. במהלך השנה שעברה משרד הביטחון העביר לחברה הזמנה רב-שנתית לאספקה של סוגים שונים של תחמושת בהיקף של כ-250 מיליון שקל בשנה, עד לשנת 2025. ההיקף הכולל של הזמנה זו נאמד בכ-1.75 מיליארד שקל.

באחרונה, לאחר תקופה ארוכה של הקפאה, משרד האוצר חידש את ניסיונותיו לקדם את תהליך ההפרטה של תעש מערכות. החברה היחידה שמתמודדת כיום על רכישת תעש מהמדינה היא אלביט מערכות. כעת, חברה חיצונית שנשכרה בידי רשות החברות הממשלתיות מקיימת הערכת שווי נוספת לתעש, וזאת לצד בדיקה מקיפה שעושה רשות ההגבלים העסקיים בראשות מיכל הלפרין אודות ההשפעה האפשרית של רכישת החברה בידי אלביט מערכות.

בדיקה זו, כפי ש"גלובס" חשף לאחרונה, נפתחה לאחר שבמשך יותר משנה אנשי רשות ההגבלים לא קיבלו סיווג ביטחוני מתאים שיאפשר את ביצועה.

ראשי החברות הביטחוניות הממשלתיות האחרות, רפאל והתעשייה האווירית, הזהירו בעבר מפני תרחיש של מכירת תעש לאלביט וטענו כי מהלך כזה יעמיד לאלביט כוח רב מדי מול משרד הביטחון, בעיקר בתחומי היבשה והרקטות. הבדיקה של רשות ההגבלים מתמקדת בשאלה אם לרכישת תעש בידי אלביט תהיה השפעה על חוסנן של שאר החברות הביטחוניות בארץ.

עוד כתבות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב