גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרקליטות: "תיעוד ראיונות הכנה לעדים יסרבל ההליך הפלילי"

ל"גלובס" נודע כי נציב הביקורת על הפרקליטים, דוד רוזן, הציע כי הפרקליטות תתעד בצילום או בהקלטה ראיונות שהיא עורכת לעדים מטעמה

השופט דוד רוזן / צילום: תמר מצפי
השופט דוד רוזן / צילום: תמר מצפי

מחלוקת בין נציב הביקורת על הפרקליטים, השופט המחוזי לשעבר דוד רוזן, לבין צמרת הפרקליטות בסוגיית תיעוד הראיונות וה"ריענונים" שעורכת פרקליטות המדינה לעדים טרם הופעתם במשפטים פליליים. עד היום תיעוד דיגיטלי של ראיונות ורענונים לעדים על-ידי הפרקליטות נעשה רק במקרים נדירים וחריגים.

ל"גלובס" נודע כי לאחרונה הנציב רוזן המליץ לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, כי הפרקליטות תתחיל לתעד באופן דיגיטלי (באמצעות צילום או הקלטה) את הראיונות והריענונים שהיא עורכת מדי יום לעשרות עדים שעומדים להופיע מטעמה בבתי המשפט.

ההמלצה של הנציב רוזן לניצן נועדה, לדבריו, למנוע מחלוקות והתדיינויות בנושא בבית המשפט, כמו גם לסייע בשמירת המידע בצורה נאותה לשם פיקוח בעת הצורך של הדרג הממונה (כלומר, הפרקליטות והנציבות). עוד ממליץ רוזן כי הליך תיעוד הראיונות/רענונים של העדים ייושם באופן הדרגתי. לפי המלצתו, בשלב המיידי תיושם ההמלצה בראיונות עדים מהותיים בתיקים פליליים של עבירות פשע חמור בלבד; לאחר חצי שנה - בראיונות עדים מהותיים בעבירות פשע; ובתוך שנה - ביחס לכלל ראיונות העדים בכל העבירות.

אולם, פרקליטות המדינה מתנגדת ליוזמתו של רוזן. לפי המידע שבידי "גלובס", בפגישה שנערכה ב-23 באוקטובר בהשתתפות ניצן ובכירי הפרקליטות הנוספים, הובעה התנגדות להצעה בשל הבעייתיות הרבה שבכירי הפרקליטות רואים בה.

בכירי הפרקליטות הבהירו לרוזן כי קביעת חובה להקלטת הראיונות עם עדים תכביד משמעותית על מערכת אכיפת החוק כולה, משום שהיא תסרבל עד מאוד את ניהול ההליך הפלילי. לדבריהם, במרבית המקרים אין כל חשש לפגם שנפל בראיון עם עד, וקביעת חובה להקלטת הראיון בכל ההליכים הפליליים תצריך הקצאת משאבים, שספק רב, לדבריהם, אם ניתן או מוצדק יהיה להקצות אותם לטובת עניין זה.

לעמדת ניצן ובכירי הפרקליטות האחרים, הצעד שמציע רוזן - אין בו כדי לקדם את בירור האמת במשפט והוא עלול להוביל את מערכת המשפט לעסוק בנושאים צדדיים ושוליים המתמקדים במה שהתרחש במסגרת ראיון העדים שמעידים במשפט. זאת, במקום לעסוק בעיקר - דהיינו בבירור הנושאים העובדתיים והמשפטיים הנוגעים לבירור אשמת הנאשם ולאירועים בהם עוסק האישום.

זיהום העדות

עמדתו של הנציב רוזן בנוגע לתיעוד הדיגיטלי של ראיונות עם עדים התגבשה בעקבות פנייה של סנגורים בכירים, שטענו בפניו כי האופן שבו מתבצעים ראיונות של עדים על-ידי הפרקליטות לפני הגשת כתב אישום, והרענון של העדויות קודם הגעתם של העדים לבית המשפט - לוקה ובעייתי. אחד מהסנגורים שפנו לרוזן הוא עו"ד עמית חדד ממשרד יעקב וינרוט, שמייצג בין היתר את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את רעייתו, שרה נתניהו, וכן את עו"ד דוד שמרון החשוד בתיק הצוללות. הסנגורים הנוספים שחתומים על הפנייה הם עוה"ד אורי קינן, תמי אולמן, מנחם רובינשטיין ויעקב קמר.

במכתב לרוזן ציינו הסנגורים כי ראיונות העדים על-ידי הפרקליטות, שנועדו לרענן את זכרונם, גולשים באופן שכיח למעין-חקירה, באופן שיש בו כדי לזהם עדות העד בבית המשפט". לטענתם, יתר על כן, "גם במקרים בהם מועברות התרשומות הנערכות על-ידי הפרקליטים, אין באותן תרשומות כדי לשקף בצורה אובייקטיבית חומרי החקירה שנחשפו באותם ראיונות".

לדברי הסנגורים, "מדובר במצב שאין הדעת סובלת, בו נפגע טוהר ההליך המשפטי וחומרי חקירה (החומרים העולים מראיון העד, שבפועל מתנהל כחקירה - ח' מ') אינם מובאים לעיון ההגנה. בד בבד, קיים חשש בביצוע ראיון לגיבוש זיכרון סלקטיבי או מגמתי אצל העד - כלומר 'יצירת זיכרון', להבדיל מ'רענון זיכרון'".

הגבלה עצמית

ראיונות עדים על-ידי הפרקליטות, התביעה, מהווים כלי משמעותי בהליך הפלילי והוא משמש את התביעה ככלי עבודה לניהול ההליך. החוק שותק באשר לפרקטיקה הזו, ולפיכך הפך כלי זה לנעדר גבולות ברורים. בתי המשפט הכירו לאורך השנים בחשיבות הפרקטיקה של ראיונות עדים, ואף הגדירו כמה כללים מנחים.

כך, למשל,  בית המשפט העליון קבע בפרשת בורוביץ כי לא נכון לקבוע כללים נוקשים בדבר האופן שבו מוטל על תובע לנהל את הראיונות עם עדים. עם זאת, העליון קבע באותו מקרה כי "מחובתו של תובע לשקול ולקבוע, לאור נסיבותיו הקונקרטיות של המקרה הנתון, את גבול המותר והאסור בראיונות שיקיים עם עדיו, תוך שיקפיד להגביל את עצמו לגדר התכליות הלגיטימיות של מוסד הריאיון ויישמר מפני יצירת חשש לפגיעה בהליך בירור האמת במשפט ובהגנת הנאשם".

עוד נאמר באותו פסק דין כי "בכל ראיון עם עד על התובע להתחשב באופיו של העד, בתוכן גרסתו ובחשיבותה לצורך בירור המשפט, במידת החידוש שבגרסתו ביחס לאשר מסר בשלב החקירה וכן בשאלה כיצד ישפיעו השאלות שיוצגו לעד בראיון על תוכן תשובותיו במסגרת עדותו במשפט".

חשש מניצול לרעה

לצד ההכרה בחשיבות הראיונות של הפרקליטות עם עדים טרם הופעתם על דוכן העדים, בתי המשפט גם התייחסו לסיכונים הטמונים בכך. "מצד אחד, זכאי כל פרקליט ואף חייב לראיין את העד כדי לרענן את זכרונו לקראת עדותו בבית המשפט", כתב בית המשפט המחוזי בירושלים (ת"פ 417/97 מדינת ישראל נגד הפניקס). "מצד שני, עריכת ראיון שכזה מלווה לעתים בחשש שהראיון ינוצל לרעה וישמש דרך פסולה בהדרכת העד מחוץ לבית המשפט, וכאשר הראיון מתבצע על-ידי תובע במשפט פלילי, יכול שיתווסף גם החשש שהראיון ישמש כמסגרת לייצור חומרי חקירה חדשים שלא התגלו בחקירת המשטרה".

עמדת פרקליטות המדינה בסוגייה טרם התקבלה. עו"ד אורי קינן, מ"מ ראש הלשכה ויו"ר הפורום הפלילי בלשכה אמר היום ל"גלובס" כי: "אני שמח על כך שהנציב רוזן נענה לפנייתי כיו"ר הפורום ומצא שאכן קיימים פגמים משמעותיים בשיטת ריענון העדים הנוכחית, אשר מקשה על נאשמים לקבל את המצב העובדתי האמיתי". קינן הוסיף כי "אני מקווה שהפרקליטות תשכיל לאמץ את ההמלצות. בכל מקרה אמשיך ואפעל לקדם את הנושא גם במסגרת חקיקתית".

עוד כתבות

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

מיליארדים ירדו לטמיון אך גיוסי האג"ח מאמריקה בת"א נמשכים

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה ● כסף בסיכון

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים ל-2 החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא ועמית גל את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

הלקוחה המפתיעה החדשה של התעשיות הביטחוניות מישראל

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי פלאפון / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

חברת פלאפון הודיעה: 10% מעובדי החברה יפרשו. כמה הם יקבלו?

חברת התקשורת פלאפון מדווחת הערב לבורסה על פרישה של 150 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות ● לגלובס נודע כי על פי ההסכם שעתיד להיחתם עם ועד העובדים כל עובד שירצה יוכל להגיש בקשה לפרוש ולקבל 280%

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

החברה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, בנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75%, ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ עשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה במחירי ביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

משרדי אנבידיה ביקנעם / צילום: אנבידיה

הרחק מהעיסוק המסורתי: מאחורי הרכישה החמישית של אנבידיה בישראל

הרכישה האחרונה של ענקית השבבים בארץ מסמנת את כניסתה לתחום ניהול המידע בארגונים. מאחוריה: מהפכת הסוכנים החכמים שלה ● המהלך מצטרף לרכישות קודמות דוגמת ראן איי.איי ודסי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס