גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרקליטו של הירשזון: "מדיניות קיזוז ההפסדים פוגעת בנישומים"

העליון קבע באחרונה כי שר האוצר לשעבר, שהורשע בגניבה, לא יוכל לקזז את ההפסדים שנגרמו לו - מהשבת כספי הגניבה לקורבנותיו - מרווחיו בשנים קודמות ■ עו"ד זיו שרון: "כל מגבלה על קיזוז הפסדים מעלה את שיעור המס האפקטיבי המוטל על נישומים"

על המחוקק לבחון מחדש את השאלה כיצד יש למסות כספים גנובים, אשר הוחזרו לקורבנות הגניבה, והאם יש להתיר קיזוז של הפסדים שנגרמו לגנב עקב השבתם לבעליהם - כך מבקש מוועדת הכספים של הכנסת בא-כוחו של שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון, מוועדת הכספים בכנסת.

במכתב ששיגר מומחה המס עו"ד זיו שרון ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ הרב משה גפני, קורא זיו להקמת ועדה לבחינת מדיניות קיזוז ההפסדים. זאת, בעקבות פסק דינו של בית המשפט העליון שלפיו הירשזון, שהורשע בגניבה, לא יוכל לקזז את ההפסדים שנגרמו לו - מהשבת כספי הגניבה לקורבנותיו - מרווחיו בשנים קודמות.

יצוין כי בכך ביטל בית המשפט העליון את האפשרות של קיזוז הפסדים לאחור, אשר עוגנה בהלכה קודמת שיצאה תחת ידיו.

לטענת עו"ד שרון במכתבו, "כל מגבלה על קיזוז הפסדים, מעלה למעשה את שיעור המס האפקטיבי המוטל על נישומים, לעומת שיעור המס הנקוב בפקודת מס הכנסה".

בספטמבר השנה קבע בית המשפט העליון כי הירשזון שהורשע בגניבה מהסתדרות העובדים הלאומית (הע"ל), שבעבר כיהן כיו"ר שלה; וכן מורשעת נוספת, אילנה דמארי, שהורשעה בגניבה מקופת-חולים מכבי - לא יוכלו לקזז מרווחיהם בשנים קודמות את הפסדיהם, בגין השבת הכספים הגנובים לקורבנות העבירה.

הירשזון ודמארי הורשעו בפרשיות פליליות שונות, בגניבת כספים בסכומים משמעותיים. כספי הגניבה הושבו לקורבנות העבירה במהלך ההליכים הפליליים. בהליך שניהלו מול רשות המסים טענו השניים כי אין לראות בכספים שגנבו, אך השיבו בהמשך, כהכנסה חייבת במס, ואם רואים בהם ככזאת, יש לאפשר להם לנכות את המס שנגבה בגינם כהוצאה, או לקזזם (את הכספים שהשיבו) כהפסד (גם אם הושבו מאוחר) מרווחים בשנים קודמות - היינו, לבצע קיזוז רטרואקטיבי.

לפתור מקרים קשים בלי סטייה מהדין

המחלוקת הגיעה לבית המשפט העליון, שקיבל בסיבוב הראשון, ב-2015, את עמדתם של הירשזון ודמארי. אולם רשות המסים לא ויתרה - והגישה בקשה לדיון חוזר בסוגיה. בית המשפט העליון נעתר לבקשת הרשות לקיים דיון נוסף בהרכב של שבעה שופטים. בסיום הדיון הפכו שופטיו - ברוב דעות - את ההחלטה הקודמת בעניין, וקבעו כי לא ניתן לקזז הפסדים בגין כספי הגניבה שהושבו. זאת, חרף העובדה שמדובר בכספים שלא העשירו את כיסם של הירשזון ודמארי.

הנשיאה דאז מרים נאור - שדעתה התקבלה על-ידי חמישה מתוך ששת שופטי ההרכב הנוספים - ציינה בפסק הדין כי השאיפה לפרשנות צודקת ראויה, אך היא אינה גוברת על עקרונות היעילות, הוודאות והיציבות. "עלינו לשאוף לפרשנות שתגשים צדק, מידתיות והגינות בכל עניין, ובדיני המס בפרט". נאור הוסיפה כי "עם זאת, וכפי שציינתי בעבר, לצד עקרונות אלה - המהווים כולם מאפיינים של התכלית בדבר מס אמת - ניצבות גם תכליות אחרות, ובהן יעילות, יציבות ו-ודאות בדיני המס".

נאור הוסיפה כי "פריצת הגבולות הלשוניים של הסדר קיזוז ההפסדים", במקרים שבהם הטלת המס תהיה בלתי צודקת, "מתעלמת מן העובדה שבחירתו של המחוקק באשר לאי-התרת קיזוז הפסדים לאחור, הייתה מודעת ומכוונת".

עוד הוסיפה נאור כי אף אם הייתה סבורה שלפניה מקרה קשה המעורר תחושה, שלפיה נגרם לנישומים (הירשזון ודמארי) עוול - והיא אינה משוכנעת כי יש מקום לתחושה זו - לא היה בכך כדי לשנות מעמדתה. "ידועה המימרה, שלפיה 'hard cases make bad law' ('מקרים קשים יוצרים הלכה רעה') - כך בענפי משפט שונים, כך גם בדיני המסים. אולם מקרים קשים יש לפתור בגדרו של הדין, ולא תוך סטייה ממנו, שכן 'מקרה קשה יוצר הלכה קשה', אך באותה מידה, הלכה קשה עושה מקרה קשה".

לא ניתן להפקיע זכות הקניין מאדם

במכתב ששיגר עורך דינו של הירשזון ליו"ר ועדת הכספים, טוען עוד שרון כי על המחוקק לבחון את שינוי החקיקה בתחום, בעיקר נוכח העובדה כי אינה רלוונטית רק למקרים של השבת כספי גניבה, אלא בעלת השפעת רוחב על מקרים רבים, אשר עלולים להוביל לאי-צדק מיסויי.

לדברי עו"ד שרון, "בית המשפט היה ער לכך כי מדיניות קיזוז ההפסדים המופיעה כרגע בפקודת מס הכנסה פוגעת בנישומים בין שיחידים ובין שחברות, אך קבע במפורש כי על המחוקק לעסוק בכך". שרון מציין עוד כי המשנה לנשיאה (בדימ') השופט סלים ג'ובראן, אף קרא למחוקק לעסוק בנושא, כאשר ציין בפסק הדין של הירשזון כי "הקשיים שמעוררים המקרים שלפנינו, והדעות השונות שהובעו לאורך ההליכים שהתנהלו בבית משפט זה, ראוי שיובילו לבחינה מחודשת של סוגיה נכבדה זו מצידה של הרשות המחוקקת".

עו"ד שרון מדגים במכתבו מספר מקרים שבהם "הלכת הירשזון" - וליתר דיוק: החקיקה בתחום קיזוז הפסדים - מובילה לאי-צדק כלפי נישומים, בלי קשר למקרים של החזרת כספי גניבה לקורבנות.

כך למשל, במקרה של אדם שהשקיע בשתי חנויות; חנות אחת מניבה לו רווח, אך בחנות השנייה הוא סופג הפסדים הגבוהים מרווחיו בחנות הראשונה. לטענת עו"ד שרון, אותו אדם עשוי לשלם מס באותה שנה אף שכלכלית ברור שהפסיד בה.

דוגמה נוספת לעיוות מביא שרון מערוב החיים העסקיים של אדם או חברה. "המדינה כמייצגת הציבור, שכל השנים שבהן הצליח עסקו של אותו אדם, שלשלה לכיסה נתח נכבד מהרווח, והייתה שותפתו למעשה לרווחיו, לא נמצאת שם בנפילתו. ברגע שהנישום נכנס לקשיים, המדינה תורמת לנפילתו. זאת, מכיוון שבהפסד הנישום, במקום שהמדינה תתרום את חלקה, אשר הרוויחה בעבר ותשיב חלק מן המסים, וכך תסייע לנישום להבריא את עסקו, המדינה, בשונה מנושים אחרים אינה משתתפת בנטל הנחלק בין הנושים, אלא הופכת ל'נושה מועדפת' הפוגעת בשאר הנושים ובסיכויי השיקום של אותו עסק".

עוד לטענת שרון, הזכות הקניינית היא זכות חוקתית, המעוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו; ולכן הפגיעה בה צריכה להיעשות באופן מפורש ומידתי ולא ניתן להפקיע זכות זו מאדם, ללא הוראה מפורשת בחוק. "תכלית ראויה הינה לאפשר לעוסק לקזז הפסדים באופן שאינו מגביל את העוסק", מסכם עו"ד שרון.

אברהם הירשזון

נולד: 1941, תל-מונד

בממשלה ה-30: שר התיירות ושר התקשורת מטעם הליכוד

בממשלה ה-31: שר האוצר מטעם קדימה

כיהן כיו"ר ההסתדרות הלאומית: בין 1995 ל-2005

אביב 2007: נחקר בחשד למעורבות במעילה בהסתדרות, השעה עצמו מתפקיד שר האוצר, ובהמשך התפטר

הרשעה: ב-2009, בגין כ-2 מיליון שקל שגנב מההסתדרות מאז 1998 ועד תום כהונתו בה

גזר הדין: כ-5.5 שנות מאסר; קנס של 450 אלף שקל

העבירות בהן הורשע: גניבה בידי מנהל, מירמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד והלבנת הון בפרשות התשלומים החודשיים שהתקבלו במעטפות מזומנים, כספי הנסיעות לחו"ל, מענקי החגים וכספי התרופות; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות בפרשות החזרי ארוחות היוקרה במסעדות ואלה שבמזנון הכנסת

שוחרר ממאסר: ינואר 2013, לאחר ניכוי שליש

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר