גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשיים ביוחננוף: התרחבות מואצת או התנגחות עם ספקים?

רשת יוחננוף לא עומדת בתשלומים לספקים ולדבריהם ביקשה להגדיל את מסגרת האשראי מולם ■ במקביל לקחה הלוואה המוערכת במיליוני שקלים מחברת נאוי ■ התרחבות ומינוף אגרסיביים או ניסיון לשפר את תנאי הסחר? ■ איתן יוחננוף: "לא עושים דבר לא לגיטימי"

איתן יוחננוף /צילום: תמר מצפי
איתן יוחננוף /צילום: תמר מצפי

רשת הקמעונאות יוחננוף הודיעה השבוע כי תפסיק רכישה של חלק מהמוצרים מידי תנובה. מה שמציף את השאלה, בדומה לסכסוכים קודמים - האחרון שבהם בין קבוצת נטו לרשתות שבקבוצת ביתן - האם מדובר בסכסוך עסקי שנובע מניסיון של רשת יוחננוף לשפר את התנאים שלה מול ספקית המזון - או בקושי בתזרים של רשת מתפתחת.

לסכסוך הזה יש שני צדדים - האחד, תנובה, חברת המזון שנמצאת בתקופה מאתגרת. רבות כבר נכתב על ירידתה מתחת לנתח של 50% בשוק החלב, המנכ"ל אייל מליס יצא לתקשורת באמירה שנתחי השוק אינם חזות הכול, והכריז כי הרשת תצמצם מבצעים ותדאג לשפר את הרווחיות שלה. יש לה אינטרס ברור לשמור על מצבה ועל התנאים שלה מול כל רשתות הקמעונאות, בוודאי מול הקטנות יותר.

מהצד השני, יוחננוף שעברה בחודשים האחרונים התרחבות משמעותית. הרשת רכשה 9 סניפים ממגה ב-60 מיליון שקל, וחלקם עדיין לא נפתח. שליש מסניפי הרשת נמצאים היום בבעלות משפחת יוחננוף, והכוונה היא להמשיך להעביר סניפים לבעלותה, ככל שהמחיר יאפשר. ב-2016 הוערכו מכירות המזון שלה ב-1.5 מיליארד שקל. לדברי מנכ"ל הרשת, היא צפויה להגיע ב-2018 ל-29-27 סניפים.

כעת, כשהיא מתרחבת וכוחה בשוק גדל, זו הזדמנות עבורה לשפר את התנאים מול הספקיות. מנגד, בימים האחרונים הציפו ספקים דרישה של הרשת להגדיל את מסגרת האשראי שלה.

איתן יוחננוף, מנכ"ל הרשת, מאשר כי היא לקחה הלוואה מחברת האשראי החוץ בנקאי וניכיון הצ'קים נאוי. בשיחה עם "גלובס" אמר יוחננוף, "העניין הוא לא גודל ההלוואה, אלה ספקולציות שכל אחד יכול לעשות. לא נעשה פה משהו לא לגיטימי. נושא הסכומים והנתונים הם חסויים כי ככה אנחנו רוצים שזה יהיה. נאוי יודע לייצר הלוואות בריביות שמשתלמות לנו, ולכן הוא מקובל עלינו כמו כל גוף אחר".

- אתם במגמה לדרוש מסגרת אשראי ארוכה יותר מספקים?

"לא במיוחד, העניין הוא לא האשראי, אלא תנאי הסחר. אנחנו יודעים לממן את עצמנו. העניין הוא הרצון שלנו להגדיל את יכולת ההנחות. כל מה שאתה חוסך בעלויות מצטרף ליכולת שלך להיות תחרותי ואגרסיבי יותר בתמחור כלפי הצרכן. בסוף מה שמעניין אותנו זה להגיע ליותר ויותר צרכנים, בכל תנאי הצריכה שלהם".

- אין לכם בעיה של תזרים?

"לא, הכול בסדר. גם השוק מרגיש ככה. כל ההתנהלות הזו נבעה מסכסוך שלנו עם אחד הגופים המסחריים, תנובה. ברור שכל אחד באינטרסים שלו, ברור שהספק רוצה למכור לי יותר יקר ואני רוצה שהוא ימכור לי יותר זול. הוויכוח הזה תמיד נמצא על השולחן. האופן שבו זה יצא החוצה, משקף ויכוח על תנאי האשראי, אך בפועל הוויכוח המסחרי הוא גם על תנאי האשראי, אבל לא רק".

- ספקים טוענים שביקשו מהם הרחבה של מסגרת האשראי.

"כל מי שרוצה לפדות את החוב שלו ביוחננוף עד השקל האחרון, מוזמן לעשות את זה בזה הרגע במזומן, בתמורה להנחה סבירה ומכובדת לשני הצדדים. אנחנו רק מנסים להשיג מחיר שבו נוכל למכור לצרכן במחיר הכי זול".

כיפופי ידיים

כפי שדיווחנו לאחרונה, המחלוקת בין תנובה ליוחננוף הביאה את האחרונה להפסיק לרכוש חלק מהסחורה של תנובה. בסביבת תנובה טוענים כי בשנה האחרונה ביקשו ביוחננוף להרחיב את מסגרת האשראי מול תנובה - משוטף פלוס 30 לשוטף פלוס 45. בתנובה אישרו זאת לשלושה חודשים בלבד. כשהתקופה הסתיימה, ביקשה יוחננוף מתנובה להמשיך בהסדר המקל ואף להאריך את המועד לתשלום, אך בתנובה התנגדו. בסביבת תנובה אמרו היום כי "לא הייתה מחלוקת עם יוחננוף על שום סוגיה, זולת ימי האשראי".

תנובה אינה היחידה. ספקים בשוק המזון אמרו כי "שמענו שיוחננוף מעוניינים בהארכת תקופות התשלום. להבנתנו מדובר בבקשות שנובעות מקשיים תזרימיים שמאפיינים את הרשת".

מהיכן יכולים להגיע קשיים אלה? רשת יוחננוף ביצעה בשנים האחרונות שורת מהלכי התרחבות וזאת בשוק תחרותי במיוחד. היא רכשה כמה מסניפי רשת מגה ובמקביל הובילה בניית סניפים חדשים ומפוארים בחולון, וברמת השרון. עד היום הסניפים לא נפתחו, והסניף ברמת השרון צפוי לפתוח את שעריו בשבועיים הקרובים. כמו כן, לפני כמה חודשים דווח כי הרשת בוחנת גיוס הון באמצעות הנפקה ראשונית בבורסה. בכל אופן, מהלך זה לא נעשה עד כה.

גורמים בשוק הביעו בימים האחרונים את חששם ביחס לאיתנות התזרימית של יוחננוף, שלה יש נכסים בעלי ערך שנמצאים בבעלותה, בין השאר לאור ניסיון העבר - בשנים האחרונות קרסו בקול אדיר שתיים מהרשתות הגדולות ביותר: מגה וקלאב מרקט.

שוק רשתות השיווק הקמעונאיות נחשב לשוק תחרותי במיוחד, כשבשנים האחרונות חלו בו תהפוכות רבות, עם היעלמותן של רשתות ונסיקתן של הרשתות הפרטיות, בהן רמי לוי שיווק השקמה, ויקטורי ויינות ביתן. שוק זה חווה שינויים גם בכפוף להתפתחויות טכנולוגיות בטעמי הלקוחות, בעיקר ביחס לרכישות באינטרנט, מה שמקדם את התחרות ולוחץ עוד על המחירים.

כיפופי ידיים בין ספקים לקמעונאים הם לא דבר יוצא דופן; בשוק המזון בשנים האחרונות התרחשו סכסוכים עסקיים בין ספקיות גדולות לרשתות השיווק, בהם בין אסם ואושר עד; שופרסל ויוניליוור; ולאחרונה גם נטו וקבוצת יינות ביתן. אולם סכסוך עם ספקית מזון גדולה כל-כך הוא אקט יוצא דופן בשוק המזון.

האם חל שינוי במעמד יוחננוף מול הבנקים? במערכת הבנקאות לא נשמעו היום מוטרדים מכך שהרשת לקחה הלוואה מהאחים נאוי, וההערכות הן שמדובר בהלוואה שנלקחה לפני למעלה משנה. "האחים נאוי היא לא מה שהייתה פעם. החברה מגייסת היום אג"ח כמקור למתן הלוואות ויודעת להתחרות בריבית שהיא מציעה מול הבנקים", אמר בנקאי בכיר. בבנקים מציינים שמצבה של הרשת "בסדר גמור", ושהמהלך שעשתה להעלאת ימי ספקים נועד בעיקר בכדי לשפר רווחיות.

ואולם, הדיווחים האחרונים הדליקו נורה אדומה בקרב כל הגורמים בשוק ההון אשר ביקשו להיפגש עם הנהלת הרשת ולקבל פירוט על מצבה, והם "עוקבים בזהירות ויד על הדופק".

לשאלה אם מדובר בקשיים בתזרים או בסכסוך עסקי אמר היום גורם שעוקב מקרוב אחר מצבה: "נכון לעכשיו אנחנו לא רואים בעיה בתזרים. למיטב ידיעתנו מדובר בהלוואה, אך לא בהלוואה בריביות מוגזמות שמרמזות על בעיה". עוד הוסיף הגורם כי מהיכרותו עם האחים נאוי, החיתום בה "לא נעשה כלאחר יד". עוד הוא ציין כי בידי יוחננוף יש "הרבה מאוד נכסים אישיים, ואם הייתה בעיה יש לו יכולת להנזיל נכנסים ולהזרים כסף לחברה".

הגורם הוסיף כי "לספקים לפעמים יש צורך לכופף ידיים ולגונן על הסכמים מסחריים. יוחננוף קנתה סניפים של מגה והתרחבה, יש היגיון בכך שרשת צומחת רוצה לשפר את התנאים המסחריים שלה, זו סיבת ההתרחבות - להגדיל את יכולת המיקוח". לדבריו, "מה שקובע זה הריבית. אם הוא יכול לקבל הלוואה בריבית נמוכה יותר מחברה חוץ בנקאית ועלויות הגיוס שלה נמוכות יותר, לשם הוא ילך".

אילנית שרף, מנהלת המחקר בפסגות העלתה היום סימני שאלה לגבי הצעד של יוחננוף. לדבריה, "מימון פיננסי של חברות קמעונאות מתבצע בדרך-כלל על-ידי הספקים באמצעות הרחבת ימי הספקים ומתן הנחות. רשתות לרוב שומרות על רמות מינוף נמוכות מאוד בהשוואה למגזרים אחרים, בין היתר נוכח אופי הפעילות ושולי הרווחיות הנמוכים. בכל מקרה החברות בתחום הקמעונאות הציבוריות שבוחרות למנף את עצמן לצורכי השקעה עושות זאת באמצעות הבנקים או הנפקת אגרות חוב.

"כיום האג"ח של שופרסל וויקטורי מגלמות תשואות נוחות מאוד לגיוס כספים בשוק. זה האחרון בשילוב רמות המינוף הנמוכות, אם בכלל, מאפשרות לחברות לגייס חוב הן מהבנקים והן משוק ההון בתנאים מאוד נוחים, ולכן אין אנו רואים כיום סיטואציה שבה הן פונות לגופים אחרים לקבלת מימון זולת הבנקים והשוק".

מתנובה נמסר בתגובה: "תנובה ומכבדת ומעריכה את רשת יוחננוף ומשפחת יוחננוף. מעבר לכך, תנובה אינה מנהלת את יחסיה עם הלקוחות באמצעות התקשורת".

יוחננוף

הקמה: 1992

מנכ"ל: איתן יוחננוף

סניפים: 21

עובדים: 3,000

הכנסות ב-2016: 1.5 מיליארד שקל

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן