גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זברה מדיקל של אייל גורה חתמה על שת"פ עם גוגל

לפני שבוע יצאה זברה בתוכנית תמחור "סריקה אחת - דולר אחד" כדי לפשט את המודלים הכלכליים בתחום הרפואי

אלעד בנימין, זברה מדיקל. "להטיב עם החולים" / צילום: איל יצהר
אלעד בנימין, זברה מדיקל. "להטיב עם החולים" / צילום: איל יצהר

חברת זברה מדיקל, שפיתחה יכולות ניתוח תמונות רפואיות לשם עזרה לאבחון על-ידי רופא וכן אבחון לפני רופא, הודיעה כי חתמה על שיתוף-פעולה עם גוגל. במסגרת ההסכם, גוגל תציע את השירות של זברה כחלק מהשירות שלה לשמירת מידע רפואי בענן, כאשר כל סריקה רפואית שתישמר בענן של גוגל, תעבור אוטומטית את כל הסריקות שמציעה זברה.

זברה מדיקל, שהוקמה על-ידי אייל גורה, אייל טולדנו ואלעד בנימין, בונה את עצמה כ-One Stop Shop לפענוח אוטומטי של סריקות רפואיות, בעוד רוב מתחרותיה מתמחות בסריקה לאיתור מחלה ספציפית או סריקה של חלק גוף ספציפי.

המיצוב הזה אפשר לה להשיק בשבוע שעבר את יוזמת "דולר אחד, סריקה אחת" (A|1), במסגרתו מציעה זברה מדיקל לכל בית חולים לסרוק את התמונות הרפואיות בכל האלגוריתמים הרלוונטיים מתוך אלה שפיתה זברה מדיקל, כשהמחיר הוא דולר אחד לסריקה ללא תלות במספר הפענוחים. כך למשל, בית חולים יכול לטעון לתוך התכנה של החברה (או לענן של גוגל) צילום חזה, והוא יעבור אוטומטית בדיקות לשלילת כל הבעיות הרפואיות שניתנות לאיתור על-ידי האלגוריתמים השונים של זברה באותו אזור שצולם.

באמצעות שיתוף-הפעולה עם גוגל, היכולות הללו יהיו זמינות לכל בית חולים בעולם, מבלי כל צורך לבית החולים להתקין מערכת של זברה מדיקל.

בנוסף למודל הדולר לסריקה בענן, המוצר גם מותקן כמערכת עצמאית ב-50 בתי חולים.

בראיון ל"גלובס" שניתן כשבוע לפני פרסום השת"פ, אמר גורה: "אנחנו משיקים מודל של תמחור שווה לכל נפש, שיאפשר לסריקות הללו להגיע לא רק לבתי החולים המובילים אלא לכל בתי החולים בעולם, כולל במקומות או מדינות שבהן ישנה זמינות נמוכה יותר של רדיולוגים מומחים. בתמחור מסוג זה, יקח לנו אולי יותר זמן להגיע למכירות גבוהות, אולם אנחנו מעריכים כי ההיקף הכולל של המכירות יפצה אותנו פי כמה וכמה בהמשך הדרך. בזכות הגישה הזו כבר חתמנו הסכמים בהודו ובאפריקה". גישה כזו גם ממקסמת את המידע שבידי החברה, מה שמאפשר לה לייעל עוד יותר את האלגוריתמים.

החברה אינה מוסרת מה היקף המכירות שלה כיום, אולם גורה סיפר כי עד היום בוצעו כמיליון סריקות על-ידי זברה (כולל סריקות פיילוט ובמסגרת ניסויים קליניים).

גישת "הכל כלול בדולר לסריקה" מאפשרת לבתי חולים לבצע סריקות לא רק לאיתור מחלות שאליהן מכוונים תסמינים קליניים של המטופל, אלא גם לאתר מראש מחלות לפני הופעת התסמינים. כך למשל, מניסוי שערכה החברה היא גילתה כי היא יכולה לאתר שברי דחיסה זעירים המאותתים על תחילתה של מחלת אוסטיאופורוזיס, עוד לפני שמופיעים שברים שגורמים לסבל מורגש ולפעמים אף לפני שרדיולוגים יכולים לראות את השברים אם יביטו בתמונה ללא ההניחה של התוכנה. כך, בכל תמונת הדמיה שבה מופיעות עצמות (גם אם צולמה למטרות אחרות), ניתן לשלול או לאתר אוסטיאופורוזיס ולהתחיל בתהליכי מניעה וטיפול לפני שהמחלה מחמירה.

גישה מניעתית שכזו יכולה לעודד שימוש בתרופות משלב מוקדם יותר, ולכן חברות התרופות מעודדות את הטמעת מערכת. מאידך, היא עשויה לחסוך למערכת הבריאות סכומים שהיום מוצאים עבור טיפול תומך לאחר החמרת המחלה.

כיום הגישה הזו מיושמת באוסטיאופורוזיס, ובעתיד היא עשויה להתאים לתחומים נוספים, למשל מניעה של התקפי לב.

זברה מדיקל הוקמה ב-2014 כאשר אייל גורה היה בעצמו מאושפז בבית חולים לאחר תאונת צלילה, אך לא אבחנה ברורה. גורה היה אז יו"ר חברת עיבוד התמונה פיקסקאוט (שנמכה בסופו של דבר לגטי אימג'ז ב-20 מיליון דולר לאחר שגייסה מיליון דולר בלבד). בעודו ממתין לרדיולוג, חשב גורה על יישומי עיבוד התמונה לעולם הרפואי. "המילים ביג דאטה ודיפ לרנינג עוד לא היו נפוצות אז", הוא אומר היום.

ההתחלה של זברה מדיקל עוד לפני פרוץ התחום, אפשרה לה שהות להשיג את המידע הדרוש לבניית האלגוריתם. "היו לנו 10 מיליון תמונות, אי אפשר בלי זה. התחלנו בסי טי, אחרי כן ממוגרפיה ועכשיו אנחנו מפענחים גם צילומי רנטגן. בקרוב ניכנס לתחום ה MRIוהאולטרסאונד". בין המחלות שהאלגוריתמים של החברה מזהים נמצאים: אוסטיאופורוזיס, כבד שומני, מפרצת עורקים, אמפיזמה, חסימות עורקים.

גורה: "מערכות עיבוד תמונה באופן כללי, שיפרו את הדיוק שלהם דרמטית כך שאם רק ב-2012 למערכות תיוג התמונות של גוגל היו 16% טעות, היום הן טובות מבני אדם"

- הרדיולוגים הם הלקוחות שלכם בתחום מערכת הבריאות. הם לא מנסים לחסום אתכם?

"יש ביקוש כל כך גבוה היום לרדיולוגים שהם רק שמחים שאנחנו מיעלים את עבודתם, ומונעים מהם טעויות שיכולות להיות קטלניות. אנחנו רוצים להפוך כל רדיולוג ליעיל פי 10, וגם אז כל הרדיולוגים בעולם לא יספיקו. מעבר לכך, אנחנו גם מקלים עליהם את החיים מסביב, למשל על-ידי הוספה למערכת של רכיב שכותב עבורם דוחות". גם היום, המילה האחרונה לגבי כל סקירה היא של הרדיולוג.

לפעמים זברה מוכרת ישירות לבתי החולים ולעיתים היא מהווה רכיב בתוך מערכות אגירת תמונות בבית החולים (מערכות PACS). "ישראל היא מעצמה בתחום ה-PACS, כל הטאלנט בתחום נמצא כאן, מרוכז בעיקר בחיפה, בחברות כמו פיליפס, GE, IBM, ובחברת אלגוטק ברננה שנרכשה על-ידי קואדק". אלעד בנימין, היום מנכ"ל זברה, היה בעבר בכיר באלגוטק. 

"מערכת היחסים שלנו עם חברות ה-PACS היא מצויינת כי כולם רוצים להראות שיש להם משהו בתחום ה-AI", אומר גורה.

מלבד זברה מדיקל בה הוא משממש כיו"ר, גורה משקיע בשתי חברות נוספות בתחום הרפואי. האחת היא מדיסייף, שדייסה לאחרונה 8 מיליון דולר עבור הפעילות שלה לאיתור טעויות במתן תרופות (בגישה של ביג דאטה ודיפ לרנינג, כמובן). גם מדיסייף נכנסה לתחום מוקדם יחסית ולכן נחשבת למובילה בתחום. "החברה מוכרת כבר במספר מיליוני דולרים ויש לה 4.5 מיליון משתמשים קבועים, מהם מפיקים גם מידע המעניין מאוד את חברות התרופות".

חברה צעירה יותר היא KolGene, שמנסה לפתור בעיה לוגיסטית בתחום הבדיקות גנטיות, הן בדיקות לקראת ותוך כדי הריון והן בתחום החם של אפיון גנטי של גידולים סרטניים לשם התאמת תרופות לסוג הגידול.

גורה: "נוספו בשנים האחרונות עוד 60 אלף סוגי בדיקות גנטיות בעולם. הרופאים עוד לא הסתגלו לבדיקות שכבר היו. אנחנו מאפשרים לקלינאים למצוא מי המעבדה הנכונה לכל בדיקה ומהווים זירת מסחר למעבדות האלה - הרופא מבקש הצעת מחיר, מקבל הצעה מאחת מ-52 מעבדות, ואחר כך יכול לעקוב אחר סטטוס ההזמנה. היום בדיקות הולכות לאיבוד או נשכחות וזמן רב מושקע בלנסות להבין איפה הבדיקה ואם כבר יש תשובה".

זברה: תעודת זהות

שנת הקמה: 2014

תחום פעילות: פיענוח אוטומטי של תמונות הדמיה

מייסדים: אייל גורה, אלעד בנימין ואייל טולדנו

מנכ"ל: אלעד בנימין

גיוסי הון עד היום: כ-20 מיליון דולר בהובלת Intermountain Healthcare, Koshla Ventures, Ourcrowd.

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות